Ahvenparvia bongattu

You may also like...

14 Responses

 1. Nimetön sanoo:

  Onnittelut hienoista saaliista!
  Kuhaa tulee ja tulee..
  Olen sitä ottanut pakkaseenkin reippaasti sillä rasvattomana kalana se kestää hyvin pakastusta.
  Saa syksyn mittaan monet hyvät sapuskat kun kuhan saanti hiljenee roimasti.
  Ahven on tosiaan mennyt matalaan nyt kun siellä lämpimin vesi.
  kuhaa on tullut myös perinteisiltä haukimatalikoilta roimasti.
  Joskus sattuu noita hauen hyökkäyksiä vieheessä rimpuilevan kalan kimppuun.
  Youtubesta siitä aiheesta löytyy sätkäyttäviä videoita.
  On myös kuva valtavasta hauesta joka pitää suussaan n.7kg viehehaukea…

 2. Persikka sanoo:

  Hei! Voisitko kertoa, kuinka tuo suolaustapa toteutetaan? Suolausaika, veden lämpötila sekä suolan ja veden määrä. Nyt on testattava, kun ahventa tulee niin hyvin.

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Hei, kun kalat ovat savustumassa niin sillä välin kuumennan vettä, josta teen 10 prosenttista suolavettä. Suola liukenee kuumaan veteen hetkessä. Kun kalat ovat kypsiä, niin selkä- ja kylkievät irti ja kalat veteen. Itse pelkäsin alkuun, että kaloista tulee liian suolaisia, jos niitä pitää liian kauan, mutta ainakin kokonaiset n. 30cm ahvenet saavat olla ainakin 20 minuuttia. Kuhafileet olivat kymmenisen minuuttia.

   Tuo on kyllä kätevä suolaustapa, kun suola menee kalaan niin tasaisesti.

   • SH sanoo:

    Pitääpäs tuota suolaus tapaa ehdottomasti kokeilla, ei ole koskaan tullut ajatelleeksi että sen voisi noin tehdä. Meillä aina vain kalojen mahat tungettu täyteen suolaa ja jätetty imeytymään ja sitten savustettu, se kyllä jättää osan kalasta ihan suolattomaksi ja mahan ympärystö taas ihan överisuolainen.

    Haukeakaan ei kannata unohtaa ruokakalana, noin iso tietty kannattaa päästää jatkamaan sukua, mutta semmoiset 2-3 kg kokoiset on hyviä. Reseptiksi suosittelen soijahaukea, löytyy hyvät ohjeet googlaamalla. Samainen resepti on kyllä hyvä myös ahven ja kuha fileille.

    Itsekkin koin viime vuoden kesänä matalan veden ahvenen kalastuksessa pienen ahaa elämyksen kun kaveri pakotti menemään pieneen ja matalaan sisälahteen johon meni vain veneen mentävä ruopattu väylä, mutta kuinkas ollakkaan se oli täynnä pannukarkeita ahvenia, tämä siis melkein tasan vuosi sitten elokuussa.

    Silloin myös tuuli osui suoraan niin, että pintavesi sulloutui sinne sisälahteen, jolloin se oli täynnä pikkukalaa mitä ahvenet mättöivät urakalla, pinta-ajoja oli joka puolella.

    Nyttenkin on tullut onnistuttua matalasta yhä enemmän kun tietää, että menee vain tuulen puolella ja etsii pikkukalat niin ahvenet eivät ole kaukana, tietty nuo selkäpakatkin tulee vielä koluttua, mutta matalassa kalastus jotenkin mukavempaa kun siihen on luottoa nykyään. Kovalla tuulella taas tuulen suojassa olevat niemenkärjet mihin tuuli synnyttää pintapyörteitä ovat olleet tuottoisia ja ei tarvitse keikkua ja huojua veneessä kovimmassa aallokossa.

    Olisi kyllä myös hienoa nähdä joku yhteistyöprojetktivideo tai muu vastaava Kalastajan kanavan kanssa.

    Huh, tulipas tästä pitkä.

    • Jaana Jekkonen sanoo:

     Hei, kiitos pitkästä viestistä, kyllä tänne kommenttikenttään mahtuu pitkätkin viestit ?

     Haukia tulee silloin tällöin otettua, mutta oikeastaan vain talvella kylmän veden aikaan. Ehkä siksikin, kun silloin niitä kuhia ei yksinkertaisesti tule ja jos haluaa jotain kalaa syödä, monesti se sitten on hauki ☺️

     Kyllä minulla on jo lapsuudesta asti kokemusta, kun kalastettiin mato-ongella ahvenia matalasta ja nytkin olen Juhalle sanonut, että jos me oltaisiin soutuveneen kanssa liikkeellä ilman luotaimia, mehän ilman muuta mentäisiin jonkun kaislikon tai karikon viereen ja takuuvarmasti saataisiin siitä ahvenia. Pitäisi itse vielä rohkaistua lisää kalastamaan niitä matalia paikkoja, nyt kun ei tarvitse varoa isoja kiviäkään, kun voi aina nostaa moottorin ylös ja ajella keulashkömoottorilla. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että kyllä ne jotkut parvet edelleen ovat syvemmissäkin vesissä. Vielä kun keksisi syyn siihen, että miksi kaikki ahvenet eivät mene matalaan. No pikkuhiljaa tässä vuosien varrella informaatiota kertyy ?

 3. Tero sanoo:

  Kokeile ahvenen seljällään savustusta.
  Paluuta entiseen kylki malliin ei ole.

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Hmm, kuulostaa mielenkiintoiselta. Minkälainen ero niissä sitten on kyljellään savustettuihin? Täytyy testata ensi kerralla, jos muistan ? Ja jos saan vielä joskus kaloja ?

 4. Sepeteus sanoo:

  Kyllä kuhafilettä voi talvellakin syödä, viime talvena pilkillä 98 kuhaa.

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Olisikin joku noin hyvä kalapaikka, ennen vanhaan Sotkalta saatiin tasurilla kuhia talvella, mutta vaikeaa on ollut viime vuosina..

 5. Riina sanoo:

  Sunnuntaina käytiin mekin jigittelemässä. Eipä oikein ollut nyt kalaonni myötä, meidän vakkarikalastuspaikalla oli jotkut hemmot just heittelemässä ja piti mennä toiseen paikkaan. No, Ukkeli sai kuhan ja se otettiinkin, pakastimeen siitä tehtiin fileet. On ihan kiva kun on saanut nyt pakastimeen kalaa edes vähäsen :). Haukeahan nyt toki tulisi lähes aina, mutta sitä en aina tahdo ottaa. Joskus savukalaksi kyllä. En tykkää sen limaisuudesta ja hajusta. Kerran laitettiin se mökillä jääkaappiin pussissa ja juustoonkin oli tarttunut sen kalan haju :(. Yäh. Nykyään laitan kolme pussia päällekkäin ja hauki laitetaan erilliseen kylmälaukkuun kylmäkallejen kera.

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Kiva kuulla :)

   Kannattaa joskus kokeilla haukipullia, sekaan pekonia ? Itse kyllä tykkään hauesta, mutta silloin kun me haukia otetaan, ne on ”selkähaukia”, eli pyydetty jostain syvemmistä vesistä. Joskus olen kuullut, en tiedä onko pelkkä urbaanilegenda, mutta että hauet maistuisivat enemmän mudalle tms. jos pyytää ne matalista rantakaislikoista, joissa niillä on erilainen ravinto kuin selkävesillä. Voisiko sitten hajuunkin vaikuttaa ? Minulle ei ole koskaan sattunut pahan hajuista haukea ja kyllä hauki ruokakalana on aika lähellä ahventa ja kuhaa, välillä jopa maukkaampikin, kuin mieto kuha ☺️ Itselle ongelmana on aina se y-ruoto ja se on myös syy siihen, miksi hauki päätyy niin harvoin kylmälaukkuun ?

  • Toni sanoo:

   Morjensta Riina. Haukihan on loistava ruokakala, ainakin viileän/kylmän veden aikaan. Käsittelyyn muutama vinkki joilla itse olen saanut hauen maistumaan entistä paremmalta: Pyynnin jälkeen normisti verestys, sisälmykset pois ja sitten nahattomaksi fileeksi. Joskus näkee rannoilla ihmisten laittavan avatun hauen kokonaisena tiiviiseen muovipussiin jossa se hauen lima pääsee puhtaaseen lihaan, tämän jälkeen liha onkin sitten kamalan makuista. Marinadivinkki hauelle: Nahatonta filettä (ruodoton tai ruodollinen), öljyä, grillimausteseosta, sitruunan mehua, vähän sokeria ja suolaa maun mukaan. Yön yli marinointia ja sitten pannulle paistumaan.

 6. Mullonen sanoo:

  Kyllä tuota kuhaa alkaa olla järvet niin väärällään, että luulisi jossain vaiheessa yleistyvän myös pilkkisaaliissa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.