Virkistävä MP

You may also like...

8 Responses

 1. Markku Paltaani sanoo:

  Moro!
  Ja jälleen Jaanalla mukavaa tarina kalapäivästä!
  Joo on siellä jäätiköllä meleko surkeaa liikkuminen jalan vaan ehkä hieman helpottaa kun nyt pakastaa.
  Jos sinulla palelee näppejä kuten minullakin nykyään eril. jänneleikkausten jälkeen niin kokeile auttaako kahdet villakynsikkäät päällekkäin.Ainakin minulla on silloin olo kuin mummolassa.Alle lyhytvartiset,päälle sellaiset jotka ulottuvat reilusti hihojen sisään.Kai fleecestä,merinovillasta tms.tehdyt ajavat samalla systeemillä asian vaan itse luotan aina villaan.Rukkasten kanssa pilkkiessä niillä on ehkä kömpelö olo vaan itse jahtaan kaloja sormenpäät vapaina.
  Matikan narrauksessa rukkaskoura ei haittaa.Jotkut haluavat siinäkin tuntea kaikki lieraukset ja pitävät siimaa sormen varassa vaan enpä jaksa siten lirkkiä.Jos on niin hienohelmoja etteivät halua pamauttaa kiinni kunnolla niin olkoon elementissään varsinkin pakkastuulessa.
  Ison ahvenen,hauen,kirren pilkinnässä en väsytä ikinä kelalla vaan siimasta.Käsipelissä saa paljon nopeammin reagoitua kalan liikkeisiin ja jotenkin osaa tuntea sen ketkumaiset suunnitelmat herkemmin.On moni sitä mieltä,että ei ole hyvä tapa vaan niin olen tehnyt vuosikymmenet ilman ongelmia.
  Päinvastaista mieltä olevat kertovat siiman menevän sotkuun,tarttuvat jääkokkareisiin ym.Eipä ole ikinä niin käynyt.Poljen aina avannon ympäryksen tasaiseksi ja lusikoin sohjot kauas avannosta.Kaikki romut pois jaloista ja siimalle vapaa tila niin,että se pääsee oikenemaan myötätuuleen .Yhtään kalaa ei ole katkaissut jäällä ollutta siimaa hileisiin vaikka esim.kirreä ongin eniten varsin ohuella siimalla.Katkeamiset sen harvan kerran on johtuneet pohjan juurakoista tms.Kelaväsytys on mielestäni liian hidasta ja tunnotonta vaan makuasioista turha väitellä.
  Omalla tyylilläni koppaan vavan jäältä kouraan jos isompi kala alkaa ryttyillä ja haluaa kiskoa jarrulta siimaa lisää.Hyvin onnistuu kun ei hötkyile hermona.Kalalla siinä aina se iso hätä on.Taidan silti kokeilla kelallakin väsyttelyä pitkästä aikaa kunhan sattuu vaikkapa kirreongella hyvä saalispäivä.Onhan siinä oma viehätyksensä jos hyvä jarru laitettu rullaan.
  En väitä,että oma väsyttelytapani on jotenkin oikea vaan minulle se on mukavin ja helpoin.
  Kohta alkaa saaliit ahvenhommissa paranemaan kun päivä pitenee ja näin on aikaa enemmän jahdata herkkupalleroita jotka syövät ennen kutua ajoittain jopa hyvin.Kireitä!

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Moro ja kiitos! Olen aika huono käyttämään kynsikkäitä, kun jotenkin onnistun aina saamaan koukut niihin kiinni ja sitten ne on entiset kynsikkäät. Tänään juuri ihastelin omaa villapaitaani, voisimpa sanoa sitä jo onnenvillapaidaksi, kun se on murkkuiästä lähtien kulkenut kalassa mukana =) Mummo sen minulle joskus lapsena osti ja kai se paitakin on kasvanut minun kanssa samaa matkaa. Miksi se muuten vielä mahtuisi, kun 90-luvulla ostettu =) Niin, paitaraukan hihat on ihan rikki ja reikäiset, sata kertaa olen saanut koukut niihin tartutettua. Minusta tuntuu, että kalastukseen saa paremman tuntuman ilman hanskoja. Siis silloin, jos ei ole sormet jäätyneet tönköiksi. Täytyy ehkä opetella niitä kynsikkäitä käyttämään, yhdet tuolla jemmassa olisi eikä niissä ole vielä reiän reikää koukuista ;) Mulla on ongessa kuitusiima, niin se väsyttely siimasta on vähän haasteellista. Hyrräkelassa on sen verran paksu siima, että uskaltaa surutta vetää vaikka sukeltajan jäälle, ei pitäis katketa. Kalan huuli saattaa tietenkin antaa periksi.. Pitäisi opetella vähän rauhallisuutta siihen kalojen väsyttelyyn. Paitsi jos niitä kaloja ei ikinä tule, niin vaikeaa se on opetella.. Kireitä Markku sulllekin!

 2. Hannu sanoo:

  Ootko koittanu välillä puukalikalla ”huitoa” tuota jäämöykkyä kairasta, vaikka silti kyllä hermoja kiristää kesken reiän teon alkaa kairaa koputtelemaan. Naapurilla hitachi 18v 4ah akulla niin pyörittää sillä jopa 8 tuuman kairaa, vaikka en ois uskonu ennenkuin näin.
  Se on kyllä aina kriittisin vaihe tuossa ison kalan nostossa tuo jäänreunan lähiseutu. Kala säikähtää kirkasta valoa ja punaltaa itsensä irti tai sitten tasurin koukku tarttuu jään alareunaan. Monta kertaa on kyllä iso ahven karannut ja kuitenkin kerran tai vaan muutaman kerran talvessa saa sellaisen siiman päähän niin karkuutus harmittaa jonkin verran:)

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Joskus aiemmin koputtelin kairasta jäitä pois, mutta tuntuu, että se jäätyy välittömästi uudestaan. Siksi nyt hankinkin itselleni toisen kairan tuon ongelman vuoksi. Tänään aliarvioin pakkasen jäätävyydeen ja otin tuon Novan mukaan, se oli virhe :) Mulla aika harvoin on pahoja karkuutuksia tullut ja tasuritkaan eivät kovin usein jään reunaan tartu. Tänään kala oli niin huonosti kiinni ja tunsin sen jo tärpistä, että ei tarttunut hyvin.. Ehkäpä ensi kerralla pysyy loppuun asti kiinni. Kireitä siimoja!

 3. Ari Virtanen sanoo:

  Jahas, kun noita vinkkeja alettiin jakelemaan niin laitanpas itsekin omia kehiin. Itse käytän fleese kynsikkäitä, koska niihin eivät koukut jää kiinni. Tai jos jää, niin se on tosi helppo irroittaa. Kaikki neulotut on varsinaisia koukkumagneetteja. Kynsikkäät on kaupasta ostettu, mutta sitten ne on käytetty ”kustomoitavana” suutarilla, joka on ommellut niihin kämmenpuolelle palat nahkaa. Joissakin tehdastekoisissa hanskoissa on nahkaa valmiiksi, mutta missään mallissa ei tarpeeksi. Parasta nahkaa mitä itse olen löytänyt on moottoripyörän satulanahka. Nahka estää hanskoja vettymästä. Koska se vesi jossain vaiheessa kuitenkin sinne hanskaan pääsee, (yleensä pikkurilli vettyy minulla) niin pitää olla vaihtohanskoja. Suhde on 3:1 eli kolmea vasemmankäden hanskaa kohden vettyy yksi oikean käden hanska (Olen oikeakätinen joten kala on irroituksen aikana siinä vasemmassa). Lisäksi minulla roikkuu repusta pyyhe, johon sipaisen käsiä aina kalojen noston välillä. Kaira kannattaa pitää jäistä puhtaana, muuten ei jaksa kairata. Itselläni on ihan kaupasta ostettu perunanuija (puuta), jolla koputtelen sitten kairasta aina jääpalat pois kun niitä kertyy.

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Kiva, kun vinkit vaihtuu :) Minä ostin viime talvena fleecekynsikkäät, mutta niissä taas on se ongelma, että ne ovat liian isot. Ei meinaa ohutsormisille naisille löytyä, yleensä ne on vähän isompien sormien mitoilla tehty :) Pitäisi tosissaan käyttää kustomoitavana tai hankkia itselle pelit ja vehkeet, joilla tehdä uniikit räpylän lämmittimet =) Tuo pyyhe on kyllä hyvä idea, pitäisi muistaa ottaa mukaan.. Kireitä siimoja vai pitäisikö sanoa vettyneitä kynsikkäitä, silloinhan sitä kalaa on noussut =)

 4. Ville H sanoo:

  Laitat välillä kairan edelliseen reikään sulamaan niin ei jäädy terä, ja puree koko päivän kun ensinmäisellä reijällä :)

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Se on ihan tehokas keino, mutta kun siirtyy seuraavalle avannolle, kaira yleensä jäätyy matkalla. Se kerää vettä sisäänsä ja sit se vesi jäätyy.. Ehkä mun pitäis hankkia se porakone näiden ongelmieni kanssa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.