Lowrance HOOK 5 pilkkikäytössä

You may also like...

34 Responses

 1. Ostin Elite 4X kaiun. Ainoa asia, joka minua askarruttaa on muovinen siipimutteri ja prikka. Mihin ne tulevat? Muutenhan tuo on sama paketti, mutta kaikulaite on eri, siksipä uskalsin kysyä. Hyvä ja asiapitoinen artikkeli. Tuo pohjassa makaavien kalojen jääminen näytön oli uusi tieto ja hyödyllinen sellainen.
  Kiitos taas kivasta blogista!

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Kiitos Erkki! Itse asiassa samaa mutteria mietiskelin itsekin ja kysäisin tästäkin asiasta itseäni viisaammilta eli OPMn miehiltä. Aiemmin pakkaukseen on kuulunut metallinen vedonpoistaja ja mutteri on kuulunut siihen. Nyt pakkauksen sisältöä on muutettu, mutta mutteri on jäänyt sinne vielä kummittelemaan :)

   • Kiitos tiedosta! Aikoinaan Veitsiluodossa kokosin kesätöissä hiukan komplisoituneempaa pumppua. Siinä kasatessa tuli tunne, että pari erikoisprikkaa ja -mutteria jää yli. Aloin funtsata asiaa, sillä olin melko varma, että olin kasanut sen oikein, mutta pari ylimääräistä osaa siinä tuntui pyörivän. Vilkaisin ylös ja huomasin parin kaverin naureskelevan hieman kauempana ja minulla välähti, että pojat oli laittaneet ne siihen, jotta työhön tulisi lisää vaikeusastetta. Tuli mieleeni tuo tarina, kun sitä siipimutteria katsoin, mutta se oli siististi omassa kuoressa ja toimitettu laitteen mukana. En kuitenkaan löytänyt sille järjellistä käyttöä tähän tarkoitukseen.

    • Jaana Jekkonen sanoo:

     Hauska jekku =)

     Mulla oli myös tuo ylimääräinen siipimutteri omassa pilkkipäkissä ja kyllä minäkin sitä pyörittelin käsissäni, että mihinkähän se kuuluu :)

 2. Simpauttaja sanoo:

  Terve.
  Jälleen kerran tosi hyvä kirjotus aiheesta. Iteki rakentelin viime talveksi kaiun pilkkimiseen ja se todella lisäsi mielenkiintoa koko touhuun. Laitoin vene käytöstä yli jääneen X125:n kylmälaukun kanteen upotettuna, akku kestää hieman pitempään lämpimänä laukussa, akkuna käytän ruohonleikkurin akkua. On sillekkin hyötykäyttöä talvella….
  Parempia jäitä odotellen?
  Tosin vene vielä nostamatta, jos oikein tuska kalalle iskee niin vielä pääsee sulaanki kalastamaan.

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Terve ja kiitos! Hyvä idea tuo kylmälaukku, kevyt ja näppärän kokoinen :) Ja ruohonleikkurin akulle ei parempaa hyötykäyttöä voisi keksiä :) Jäitä odotellaan täälläkin!

 3. erno sanoo:

  Tuo kelluke kannattaa heittää suosiolla esim. roskiin. Se kerää vaan jäätä ja siihen sotkee koukut jos pilkkii samasta avannosta mihin pudottaa anturin. Jossain vaiheessa jätin itse pois käytöstä myös tuon lisänarun ja pudotan pelkän anturin avantoon. Toimii parhaiten. Mutta kerro toki omia kokemuksia kun pääset jäälle :D

  Täällä päästiin kausi avaamaan jo pari viikkoa sitten mutta nyt ei jäille enää uskalla ennen kunnon pakkasia kun luntakin on tullut niin paljon

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Kiitos varoituksen sanoista, eipä niitä jäätymisongelmia täällä sisätiloissa vielä osaa edes ajatella :) Mukava päästä testaamaan pilkkianturia, kun koskaan en ole sen avulla pilkkinyt.

   Nyt näyttää nuo pakkaslukemat hyviltä seuraavan parin viikon ajalle, jospa sitä vihdoin pääsee uutta luotaintakin kokeilemaan :)

 4. kille sanoo:

  joo..minäkin hommasin tuon pilkkianturin viime talvena..totesin minäkin parhaaksi ku sujauttaa avantoon pelkästään anturin johdon varassa..ei mtn ylimääräisiä härpäkkeitä..ovat tiellä vaan..

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Ok, hyvä tietää, pitääpä olla tarkkana jäätymisen ja koukkujen kanssa!

 5. Arska sanoo:

  Mitenköhän viistokaiku suoriutuisi hommasta. Siis se mikä veneessä on persauksessa. Itse kokeilin kerran ja muutama tärppikin tuli, mutta mitenköhän mahtaisi oikeen suoriutua? KIREITÄ

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Siis tarkoitatko pilkkikäytössä? Viistoluotaimessa kaikukeila on sen verran kapea, että paikallaan ollessa siitä ei ole oikein hyötyä.. Kireitä!

 6. M sanoo:

  Jos mahdollista, niin olisi hauska nähdä vertailu 200 kHz ja chirpin välillä.

  On veneessäkin tällä hetkellä ihan kaksitaajuusanturi, kun en ole toistaiseksi ollut kovin vakuuttunut chirpin hyödyistä verrattuna kahden taajuuden katseluun jaetulla näytöllä.

  Nyt vaan pakkasia ni loppuu tää kärvistely.

 7. Mietin muiden tavoin tuon kellukkeen merkitystä, kun joka ainoalla näkemälläni videolla anturi heitetään ilman kelluketta avantoon. Ajattelin laittaa kellukkeen sijasta pilkkianturin hankkimani kaikuanturin varteen ja varren kiinni pulkan kulmaan. Sen voi sitten vapauttaa ruuvia löysäämällä avantoon. Kun vaan sitten lähtiessä muistaa nostaa sen ylös! Tuli joskus viime kesänä tuo varsi hommattua, kun ajattelin etten asenna kaikua pysyvästi paattiin. Tein veneessä sähkötöitä ja kaverit veti sillä välillä WiFishin kiinni veneeseen eikä sitä saa irti, ainakaan helposti.

 8. Raimo Fabritius sanoo:

  Moi,
  Hieno kirjoitus jälleen Jaanalta. Itse käytin kaikua ensimmäisen kerran pilkillä joskus yli kaksikymmentä vuotta sitten. Taisi olla Furuno ja n.3000mk, eli aikas rasvainen hinta. Kyllä sillä pilkin näki ja kalojakin. Sen myytyäni, en ole pilkillä kaikua käyttänyt ja nyt muutenkin viimevuosina hyvin vähän käynyt pilkillä. Nyt lueskellut näitä kaikujuttuja ja jäi tarjouksesta Elite- 4X HDI mukaan. Näiden mallien eroista oikein ota selvää. Miten eroaa tuo HDI noista muista vastaavista 4X malleista. Onkohan tässä HDI mallissa tuo Chirp?

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Moi Rauno ja kiitos. Sinähän olet jo vanha tekijä kaikuluotainten kanssa :) Kyllä varmaan aika paljon ovat luotaimet muuttuneet kahdessa kymmenessä vuodessa :)

   Kiva kuulla, että olet innostunut luotaimen hankkimaan. Tarkalleen en tiedä näiden 4X mallien eroja, mutta CHIRPiä ei taida siinä hdi:ssa olla. Muutoin ne 4 X laitteet taitavat ominaisuuksiltaan olla aika samaa tasoa pilkinnässä käytettynä, mutta sitten liikkuvassa veneessä tuo hdi antaa tarkempaa ja yksityiskohtaisempaa kuvaa suoraan veneen alta (kaikukeila on viuhkamainen, ei pyöreä).

   • Raimo Fabritius sanoo:

    Moi,
    Ok, kiitos. Tais myyjä puhua taas potaskaa. Siinä tais vieressä olla Chirppi pilkkipaketti ja ja sanoi tuon olevan samoilla ominaisuuksilla. Tosin ymmärrän kyllä, että myyjilläkin vaikea pysyä kärryllä. Vois kuitenkin ottaa selvää, eikä vastailla mutulla. Onkohan tuosta Chirpistä selvästi etua pilkkihommissa? Onhan nuo kehittyneet aikas huimasti, mutta kyllä tuo Furuno oli aikas hyvä. Ei millään jättipixeleillä ja iso näyttö. Tosin oli kyllä hinnakaskin, mut tuon ajan parhaimmistoa. Jännästi näkee, että Jaanallakin nälkä kasvaa syödessä aikas hyvää vauhtia….

    • Jaana Jekkonen sanoo:

     Minulla ei ole chirpistä kokemusta, mukava päästä testaamaan pilkille normi kaksitaajuus- ja pilkkianturin eroja.

     • Nimetön sanoo:

      Ok, odotellaan mielenkiinnolla tuloksia. Itsellä on tuo HDI:n mukana tullut anturi alumiiniputken päässä. En ole vielä päässyt kokeilemaan. Jos kovasti mielenkiintoista, niin ehkä sitten hankin pilkkianturin. Ei viittis aina hätiköidä…

 9. Simpauttaja sanoo:

  Terve.
  Tuli tuossa mieleen pilkkianturista, se toimii myös suoraa jään läpi, jos pelkkää teräsjäätä ja vettä jään päällä. Ei tarvi kaloja ettiessä kairata avantoa vaan laskee anturin jäälle niin näkee onko ketä kotona?.

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Terve, joo olen huomannut ja viime talvena muutaman kerran testasinkin loskakeleillä. Kyllä se nopeutti kalapaikkojen löytymistä, kun näki heti syvyyden kairaamatta jäähän reikää :)

 10. Aloittelija sanoo:

  Moi. Olen pelannut muutaman kaikuluotaimen kanssa pilkillä vuosien varrella ja edellisen hankinnan kanssa ( Lowrancen Elite 4X) pähkäilin CHIRP tekniikan kanssa. Tällöin ankaran tiedonkaivuun tuloksena päädyin käsitykseen valmistajan dokumentaatioiden yms. perusteella, että lowrancen 83/200 pilkkianturi ei tukisi CHIRP tekniikkaa vaan vain perinteistä luotaustapaa. Näinpä jätin pilkkianturin kauppaan ja rakensin peräpeilianturista talvikäyttöön sopivan version että pystyisin hyödyntämään kaikkia ominaisuuksia. Huonona puolena on anturin koko ja johdon jäykkyys. Veneanturia voi käyttää myös esim. 200Hz taajuudella mutta ”high CHIRP” asetus antaa selvästi tarkemman kuvan vaikka ruutu olisi täynnä kalaa.

  Nyt sitten luen että se pilkkianturi tukisikin CHIRPpiä ja löytyypä maininta vielä esim. Hook 5:n manuaalista. Onkohan pilkkianturissa tapahtunut parissa vuodessa jotain muutoksia kenties vai ”unohtivatko” vain mainita tästä. Veloittavat kuitenkin tuosta pilkkianturista yli 100€, joten taitaa jäädä kauppaan :) Peräpeilianturi toimii ihan hyvin 160mm reiästä ja rakennelma on sellainen että anturi ei ole itse reiässä vaan sivummalla.

  Yksi asia jäi myös joskus askarruttamaan; Lowrance tuntuu panttaavan eri CHIRP asetusten keilojen kulmaa jostain syystä. Kilpailijoista esim. Garmin Striker 5:n CHIRP tekniikka tukevan pilkkianturin keilan leveyttä pystyy säätämään itse 16-24 asteen välillä (taajuus 150-240Hz) minkä oma-aloitteisesti mainitsevatkin. Joskus ärsyttää kun valmistajat eivät suvaitse kertoa tarpeeksi teknista dataa tuotteistaan :)

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Moikka ja kiitos kommentista! CHIRP tekniikka on kiinni käytetystä laitteesta, ei anturista. Keilojen leveyksiä voi vertailla anturimalleittain Lowrancen sivuilla osoitteessa http://transducerguide.lowrance.com

   • toni tirkkonen sanoo:

    moi,
    minulla on HOO4 ja
    itsellä ei toimi pilkkikäytössä ”korkea CHIRP” asetus (piirtää kuvaa hitaasti)
    soitin lowrancen takuuhuoltoon koska se toimi ennen (takuuna vaihdettiin pilkkianturi). takuuhuollosta sanottiin ettei pilkkianturi tue CHIRP ominaisuutta ollenkaan

   • toni tirkkonen sanoo:

    soitin lowrancen huoltoon kun itsellä ei toimi chirp (piirtää kuvaa todella hitaasti), siellä sanoivat ettei mikään pilkkianturi tue chirp modea. kuitenkin kavereilla toimii chirp ja piirtää selvemmin kuin esim 200kHz.
    (oma laite hook-4x chirp)
    anturi tyyppi HDI 83/200 455/800kHz

    • Jaana Jekkonen sanoo:

     Hei, onko sinun pilkkianturissa sininen liitin? Kyllä pilkkianturin pitäisi tukea chirp-taajuuksia, ehkä huollossa on nyt tullut joku väärinkäsitys. Onko sinulla vielä takuu voimassa laitteella? Ja pystyisitkö testaamaan esim. kaverisi pilkkianturilla omaa luotaintasi, korjaantuuko ongelma?

  • Nimetön sanoo:

   Terve! Itsellä tarkoitus tehdä myös jonkinlainen teline veneen anturiin jotta pystyn käyttämään samaa luotainta myös pilkillä. Minkälaisen telineen anturille rakensit?

   • Jaana Jekkonen sanoo:

    Moi, minulla on nyt pilkkianturi, joka ei vaadi erillistä telinettä, koska on jo valmiiksi oikeassa asennossa, kun sen tiputtaa avantoon.

    Aiemmin meillä oli alumiiniputkeen tehdyt anturitelineet, peräpeilianturi oli putken päässä ruuvattuna ja yläosa oli T-kirjaimen muotoinen, jotta pysyi avannolla suorassa eikä pudonnut avantoon. Teline oli kuitenkin aika iso, joten se vaati aina oman avannon. Nyt pilkkianturin kanssa voi pilkkiä samasta avannosta. Toki pilkkiminen onnistuu myös peräpeilianturin kanssa, kunhan anturin kulman saa oikeaan asentoon :)

 11. Nimetön sanoo:

  On tämä pilkintäkin menny välineurheiluksi kun kaikuakin jo pitää käyttää. Ei voi kun nauraa. Joutas kieltää lailla moinen touhu.

 12. Haukikunkku sanoo:

  Löysin tämän vanha blogi jutun nyt vasta, kun olen itse hankkimassa kyseistä HOOK5 luotainta. Olitko muuten tyytyväinen tuohon laitteeseen ja se sinulla vielä käytössä? Itsellä on tuo lowrancen kantolaukku käytössä ja siinä on mukana myös pilkki antturi, joka ei käy tuohon hook5 malliin. Kun se on tarkoitettu näihin elite 3x hook2 yms. vehkeisiin. Tuosta jutusta käy ilmi että nuo pilkkianturit on muuten samat ainoastaa liitännät on eri. Eli saankohan toimimaan sen pilkkianturin sitten adapterilla tuohon hook5:een?

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Hei, kyllä luotain on edelleen ahkerassa käytössä ja olen ollut tosi tyytyväinen. Kyllä pilkkianturin käsittääkseni saa adapterilla Hook 5 laitteeseen.

   • Haukikunkku sanoo:

    Juu mukava kuulla että olet ollut tyytyväinen siihen ja kiitos vastauksesta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.