Pilkkijän tärkein työkalu: kaikuluotain

You may also like...

18 Responses

 1. Hyvä juttu, taas kerran, Jaana. Kiitos! Joku puhui häiriönpoistoista, että niiden tulisi olla pois kokonaan. Hyvä tietää nyt, ettei se näin ollutkaan.
  Tuo valmiusilaan siirtyminen on hyvä, mutta olen joskus painanut virtanäppäintä kaksi kertaa, kun laitteen reagointi on ollut hidasta. Samalla hetlkellä, kun olen painanut toista kertaa virtanäppäintä tulee valikko esiin (tietysti!) ja sen jälkeen olen vaikeuksissa, sillä luotain ei tahdo lähteä käyntiin millään! Tai lähtee, muttei näytä mitään! Siinä painellessa näppäimiä saa säädöt mukavasti sekaisin. En tiedä miten kuva tulee takaisin, mutta välillä on primitiivireaktio lähellä, kun luotain käynnistyy, mutta alkukuvaa kuummempaa ei ilmesty näytölle! Mitä pitäisi tehdä, kun onnistuu noin hienosti sammuttamaan näytön? Minulla on Elite 4X Chirp luotainpaketti, selvyyden vuoksi.

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Kiitos Erkki! Valitettavasti en osaa auttaa tuossa asiassa, mutta voit kysäistä esim. tuolta Lowrance Finland Facebook-sivujen kautta, linkki löytyy tuon tekstin lopusta :)

 2. Max Fredriksson sanoo:

  Mahtavaa tekstiä! Menossa huomenna hakemaan kaikuluotanta. Käyttökertoja itsellä parikymmentä ja tämä toi taas kasan hyvää tietoa. Kiitos :)

 3. Tero myllymäki sanoo:

  Mulla nyt toista talvea käytössä lowrance elite 3X. Käytän sitä siian pilkinnässä enkä lähtisi enää ilman sitä siika pilkille. Mahtava laite kun näkee missä kala liikkuu ja miten reagoi pilkin liikkeisiin. Täytyisi kokeilla sitä myös ahven pilkillä vielä tänä talvena. Aivan mahtava laite suosittelen kaikuluotaimen käyttöä pilkille. Mulla vain positiivisia kokemuksia.

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Kyllä on mahtava laite, eikun vaan ahvenpilkille mukaan ens kerralla!

 4. erno sanoo:

  en ymmärrä miten joku saa toimimaan 83Hz taajuuden…omassa Lowrance Elite 3X:ssä kaiku ei piirrä pilkkianturilla mitään jos herkkyys on 83….ainoastaan 200KHz näyttää tasurin ja kalat. Ihan sama pilkinkö 3m vai 15m syvyydessä :(

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   En kyllä osaa sanoa mistä voisi johtua, minulla on aina toiminut matalampikin taajuus hyvin. Kannattaa kysäistä tuolta Lowrance Finlandin facebook sivuilta, sieltä saat varmasti ammattitaitoista apua. Linkki sivulle on tuon yllä olevan tekstin lopussa.

 5. Vain hieman eri mieltä sanoo:

  Moi Jaana! Tämä ei ole kritiikkiä, eli älä ota sitä sellaisena :). Tekstisi oli taas, kuten aina, todella hyvä ja laadukas.
  Mutta pakko on takertua tuohon ekojen lauseiden joukossa olevaan ”kaikuluotain on luonnollinen osa pilkintää” -lauseeseen. Itse olen kalastanut eri aktiivimuodoilla n. 35v, myös paljon pilkkien. Kysymys ei ole siitä etteikö kaikuluotaimen avulla saisi niin kesäisin kuin talvellakin enemmän kalaa, takuuvarmasti saa ainakin pitemmällä aikavälillä tarkasteltuna. Samoin varmasti oppii kalojen käyttäytymisestä paljon enemmän, ja myönnän että sitä kautta voi hyvinkin saada harrastuksesta enemmän irti. Mutta täysin eri asia on se, onko luotaimen käyttö kalastuksessa ”luonnollista” erityisesti talvella, jolloin siihen ei liity veneellä ajamiseen liittyvää turvallisuusaspektia (syvyydet, reitit, plotteri). Eli haluan vaan tuoda esille pointin joka on aika vahva meillä monella (todella monella) pitkään kalastaneella, että jokainen tekee tietenkin tyylillään, mutta ei kaikkia mahdollisia tekniikan tuomia apuvälineitä välttämättä tarvitsisi tähänkin hienoon lajiin tuoda. Tottakai myyjät myyvät, ja luovat ihmisille ”pakollisia” tarpeita, jotka eivät välttämättä sellaisia kuitenkaan ole. Tottakai hyvä asia on että raha kiertää ja kansantalous pyörii. Mutta nöyrimmin pyytäisin välttämään tällaisia termejä kuten ”luonnollinen” tässä yhteydessä (kaiun käyttö talvella), koska kuten todettu, asiasta voi perustellusti olla montaa eri mieltä, ja kaikki olla omalla tavallaan oikeassa.
  -nim. ”Annetaan kaloillekin mahdollisuus” ;-)

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Moi ja kiitos kommentista :) Käytin sanaa ”luonnollista”, koska minulle ja monille muillekin se on luonnollista. Olen pilkkinyt aktiivisesti vasta muutaman vuoden (sitä ennen olin ns. sunnuntaipilkkijä) ja näistä aktiivisista vuosista suurimman osan luotaimen kanssa. Moni on saattanut aloittaa pilkkiharrastuksen ostamalla kaikuluotaimen, eli luotain on kulkenut pilkillä alusta asti. Silloin luotain on tullut luonnolliseksi osaksi kalastusta. Se on varmasti vieraampi asia silloin, jos on kalastanut aktiviisesti kymmeniä vuosia ilman luotainta ja jos luotain ei omaan pilkkimistyyliiin sovi ollenkaan. Jokainen kuitenkin saa valita oman kalastustyylinsä mielensä mukaan ja tässä nyt tuli käytettyä tätä sanaa ”luonnollinen” ihan siitä syystä, että lähestulkoon kaikki pilkkituttavani kalastavat luotaimen kanssa ja meille se on luonnollista. Ehkä unohdin, että myös ilman elektroniikkaa kalastavia on :)

   Ps. kaikuluotaimen omaavanakin voi tehdä mp-reissuja, ei se luotain kaloja takaa. Nimimerkillä kokemusta on ;)

 6. Markku sanoo:

  Hei Jaana,
  Käytätkö edelleen yllä mainittuja asetuksia pilkkimisessä?
  Minulla on käytössä Lowrancen Hook-5x (pilkkianturilla) ja minun on hakala saada noin häiriöttömiä luotauksia kuin yllä. Jos säädän herkkyyttä niin että tasuri näkyy hyvin (kalastettaessa syvältä 8-15m), niin häiriöt ovat melkoisen suuret. Olen käyttänyt myös 2x ja 4x zoomausta, mutta silti häiriöit ovat ongelma edelleen.

  Olisi mukavaa nähdä videolla sinun pilkkipäivä ja miten toimit/ säädät luotainta eri pilkkien ja syvyyksien muuttuessa.

  • Jaana Jekkonen sanoo:

   Hei, kyllä samat asetukset ovat edelleen käytössä. Erikoista, että sinulla on häiriötä, käytätkö siis korkeaa chirpiä?

   • Markku sanoo:

    Kyllä. Käytössä ovat tässä artikkelissa mainitut asetukset.
    Luotaimen valikkoja ja asetuksia on tullut ihmeteltyä, mutta vielä en ole onnistunut ongelmaani ratkaisemaan.
    Mikä anturityypin olet asetuksista valinnut?
    (en muista miten se siellä tarkalleen on : PTI-WBL?)

    • Jaana Jekkonen sanoo:

     Olen valinnut juuri sen pilkkianturin asetuksista. Erikoista kyllä, että sinulla näkyy häiriöitä. Kyllähän siihen häiriöön voi olla syynä myös veden epäpuhtaudet, siiman aiheuttamat ilmakuplat, lähellä oleva toinen luotain ym. luotaimesta riippumattomat asiat.

     Mikäli häiriötä on häiritsevän paljon, niin OPM:n huolto osaa varmasti asian kanssa auttaa!

     • Markku sanoo:

      Hei,
      Tähän on unohtunut kirjoittaa loppukaneetti.
      Alkukesästä tapasin kalastustapahtumassa OPM:n edustajan. Keskustelin hänen kanssaan häiriöistä/ ongelmista. Veikkaus oli että anturin ”kiteet” ovat ”rikki” ja anturi ei luotaa täydellä teholla. Lähetin anturin heille huoltoon. Sain nopeasti uuden anturin ja olen (vähän) sitä nyt kesällä testannut. Luotauskuva on nyt hyvä ja selkeä.
      Kaikki hyvin, loppu hyvin.

 7. Kari Reinikainen sanoo:

  Tutkailin tietoja kaikuluotain pilkkimiseen aiheesta ja törmäsin tähän kirjoitukseen. Ensimmäinen yllätykseni oli ahvenkuva ja sitten skrollasin, että kukas tätä kirjoittaa. Jaana, uusi tuttavuus. Hyvä ja hyödyllinen kirjoitus, ja hyviä vastauksia kysyjille. Auttaa ratkaisemaan mahdollista hankintaa ja ehkä laitettakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.