Lempikesävaatteeni: pilkkihaalari

sunnuntaina 4.6.2017 | by Jaana Jekkonen | 0 kommenttia

En olisi talvella arvannut, kun ostin pilkkihaalarin, että sama asu päällä voin kalastaa myös kesällä. Kesäkuu on kestänyt jo neljä päivää, mutta kesästä ei ole vielä tietoakaan. Tai ehkä pieni kesäfiilis tuli tänään järvellä iltapäivällä, kun kalastin pilkkihaalari päällä ja lämpömittari näytti +15 astetta. Aamulla mittari oli vielä nollassa ja pelkäsin paleltuvani.

Kelien pitäisi alkaa vihdoin lämpenemään, mikäli Poudan Pekkaa on uskominen. Vedet eivät ole lämmenneet pariin viikkoon juuri ollenkaan ja se myös näkyy kalojen käytöksessä. Ehkä nyt vihdoinkin se hieman vaikeasti tavoiteltavaa leikkivä Suomen Kesä on saapumassa ja pääsemme nauttimaan sen oikukkaasta luonteesta.

Perjantaina olisin halunnut kalastamaan, mutta tuuli sotki kuviot. Lauantaina sama tuuli oli vielä maisemissa, joten pyörittelin peukaloita ja kyttäsin säätiedotuksia. Tänään aamukuudelta Puattinen kaasutti rannasta kohti kalapaikkoja. Kyllä viikon kalastustauko oli tuskaa :(

Tankin kautta kalaan

Tämä ei ollut vielä pahin aallokko tänään

Meidän vene on viisi metriä pitkä ja suht vakaa, joten sillä uskaltaa liikkua vähän kovemmassakin aallokossa. Kovin tuulilukema, millä on kalaan lähdetty, taitaa olla kahdeksan metriä sekunnissa. Eiköhän Puattisella vielä rajummassakin kelissä pääsisi, mutta kyllä jo tämän päivän kuusi metriä sekunnissa huippasi päivän jälkeen päässä. Kun istuu kaksitoista tuntia keikkuvassa veneessä ja samalla yrittää tuijottaa luotaimien näyttöjä ja etsiä kalaa, niin kyllä reissun jälkeen on aika zippi.

Välillä oli pakko mennä suojaisempiin lahukoihin

Viikko sitten lauantaina löysimme hurjalla purulla olevia ahvenia. Kiersimme tänään sekä samoja että uusia paikkoja, mutta samanlaisia kalarykelmiä ei luotain piirtänyt. Löysimme muutamia ahvenia sieltä täältä, mutta kyllä huomasi, että kala oli tosi huonolla syönnillä. Viime lauantaina kalat iskivät päätykoukkuun ja tänään ne olivat huonosti kiinni alakoukussa. Suurin osa kaloista tuli tänään Happosen Sepon tekemällä jigipäällä, on se kyllä tehokas.

Sepon tekemä jigipää toimii

Vain kaksi kalaa oli tänään päätykoukussa kiinni, loput roikkuivat alakoukussa

Tänään kalaa kyllä oli liikkeellä eikä luotain piirtänyt oikeastaan missään täysin tyhjää. Kalojen koko vaan oli muuttunut tosi pieneksi, isot körmyahvenet olivat piilossa. Myös kalojen passiivisuuden näki luotaimesta heti. Viikko sitten kalat olivat reilusti irti pohjasta ja aktiivisia etsimään saaliskalaa. Tänään ne jurottivat pohjan tuntumassa. Kalat nousivat vieheelle, mutta eivät tärpänneet.

Tästä emme saaneet edes tärppiä!

Ajoin päivän aikana 40 kilometriä, mutta se ei näkynyt saalismäärässä. Saimme vain muutaman mukaan otettavan kalan ja pienemmät sintit pistimme takaisin. Juha sai kuitenkin kesän ensimmäisen mittakuhansa.

Tänään tuli huristeltua

Kalojen etsiminen viistokaikuluotaimella on mukavaa. Sivuluotaus on tosi hyödyllinen ja tänäänkin yksi ahvenparvi löytyi, kun näin sen veneen sivulla. Tuon Elite-9 Ti:n näytön voi peilata tablettiin ja itse asiassa sitä voi myös ohjata tabletista. Minä ajan yleensä veneellä ja etsin kalat, ja nyt myös Juha näkee tabletin kautta kaikuluotainnäkymän koko ajan keulassa ollessaan.

Nyt väliaikaisratkaisuna me on myös vertsuttu yhtä luotainta käyttäen. Kun Eliten laittaa 83kHz taajuudelle, se näyttää sekä minun että Juhan vieheet, vaikka minä istun perässä ja Juha keulassa. Juha näkee tapahtumat omalta tabletiltaan.

Molempien vieheet näkyy samassa näytössä

Tänään en saanut yhtään kalaa heittämällä, vaan kaikki tuli vertikaalijigaamalla. Minun päivän saalis oli pari haukea ja kymmenkunta ahventa. Sehän tekee kala per tunti :) Aika heikkoa, mutta ei sentään mp.

Sotkiko tuuli teidän kalastussuunnitelmia vai pääsittekö vesille? Kuinka kala söi? Täällä veden lämpötila oli vieläkin alle kymmenen astetta. Toivottavasti ensi viikonloppuna on jo kesä ja kalat tosi nälkäisiä =)

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?