Kalapele tasapainopilkit

Joitakin viikkoja sitten sain idean, että esittelen blogissani muutaman tasapainopilkkien valmistajan ja juttusarjan aloitti Kommo linkki. Nyt on aika esitellä seuraava tasurin valmistaja ja hän on Salossa asuva Pekka Leino. Nuoresta 45:n vuoden iästään huolimatta hän on ehtinyt valmistamaan Kalapele tasureita jo nelisen vuotta. Eikä suotta, pian näette minkälaisia luomuksia Pekan kätösissä syntyy.

Kalapele
Kalapelen isä eli Leinon Pekka

Muutama vuosi sitten Pekka kehitteli umpilyijyisen Nulikka-tasurin, josta löytyy nykyään myös kevennetty versio. Nulikan nimen taustalla ovat naapurin meluavat lapset eli nulikat. Pekka oli kuunnellut aikansa lapsien möykkäämistä ja tokaissut, että kylläpä pitävät nulikat kovaa meteliä. Ja niin oli tasuri saanut nimensä =)

Kalapele
Nulikka Keponen (85mm/13g) on tällä hetkellä Pekan suosituin tasuri

Pekka arvelee vuosien varrella tehneensä 2000-3000 tasuria, joten nysvätty on ihan urakalla, kuten Pekka tasurin valmistusta kutsuu :) Mukavinta nysväämisessä on hänen mielestään virittely, kehittely ja testailu, mutta tasurin valmistusmäärien kasvaessa ne ovat jääneet valitettavasti vähemmälle.

Kalapele
Näistä kaikki alkoi: Pekan ensimmäiset lyijyvalut
Kalapele
Ensimmäiset jäälle mukaan lähteneet tasurit
Kalapele
Yksi nysväyspaikoista
Kalapele
Tässäkin voi nysvätä

Kevennetyn tasapainopilkin tekeminen on hidasta puuhaa ja Nulikassa työvaiheita on lähemmäs 30. Nulikan valmistus alkaa rautalangan ja koukkujen taivuttelulla.

Kalapele
Pekan monitoimityökalu rautalankojen ja koukkujen taivutteluun sekä perälevyn leikkaukseen (näitä ei saa kaupasta ;))
Kalapele
Koukut ja rautalanka muottiin odottamaan valua

Kun koukut ja langat on taivuteltu muottiin, niin vuorossa on lyijyrungon valaminen.

Kalapele
Valmiit lyijyvalut odottamassa jatkokäsittelyä
Kalapele
Pekan taiteilijaluonne näkyy myös valokuvissa =)

Pekka veistää ja hioo jokaiseen Nulikkaan puusta keventeet ja se on koko tasurin valmistuksessa hankalin työvaihe. Tasurin kumpaankin kylkeen tulee 2,5mm balsakevenne.

Kalapele
Tästä 3mm balsalevystä Pekka leikkaa tasureihin keventeet
Kalapele
Nulikat ”melkein” valmiina koeuittoon :)
Kalapele
Tasurin muoto alkaa pikkuhiljaa syntymään
Kalapele
Raakileet
Kalapele
Pohjalakka kuivumassa
Kalapele
Muutama tyhjä taulu odottamassa taiteilijaa

Pekka tekee Nulikoita sekä maalattuna että kalannahkalla päällystettynä ja voitte varmaan arvata, että kyllä se vähän nysväämistä vaatii, jotta kalannahka saadaan nätisti tasurin päälle.

Kalapele
Ison ahvenen ruokaa

Olen lähes sanaton, kun ajattelen kalannahkaisen tasurin valmistusta. Koko tasurin valmistushan on kiinni siitä, saatko ensinnäkään sitä kohdekalaa järvestä pyydystettyä. Jos saat, onko kala oikean kokoinen? Miettikää sitä työmäärää, jonka yksi tasuri vaatii!

Ja sitten nahan irroitus… Kyllä olen ainakin yhden asian tasurin valmistajien juttuja kuunnellessa tajunnut: heikkohermoisen ei kannata tasureita alkaa nysväämään. Valmistaminen vaatii rauhallista luonnetta sekä kärsivällisyyttä toistaa samoja työvaiheita. Oikeasti lämmittää mieltä, kun tajuaa, että nämä miehet tekevät tätä hommaa, jotta me saadaan kaloja =)

Kalapele
Iso juustohöylä vai pieniä särkifileitä?

Pekka kertoi, että kalannahkan saa kalasta irti, yllätys yllätys, fileoimalla :) Irroituksen jälkeen nahka kuivataan, eikä Pekka käytä mitään myrkkyjä rasvanpoistoon tai puhdistukseen. Kun nahka on kuivunut, se leikataan oikeaan muotoonsa sapluunan avulla. Leikkaus käy kuulemma helposti ja suomutkin pysyvät kiinni.

Kalapele
Kalannahkat kiinnitetään ohennetulla kontaktiliimalla

Kalannahkoja joutuu maalaamaan jonkun verran, sillä esimerkiksi ahventen nahoissa on huimia värieroja. Nahat saattavat kuivua eri värisiksi, vaikka kalat olisi ongittu samasta paikasta. Väillä ahvenen raitoja täytyy vahvistaa tummalla sävyllä.

Kalapele
Tämä jos mikä, on pikkukalojen hyötykäyttöä
Kalapele
Valmista tuli!
Kalapele
Lakkakerroksia Pekan tasureissa on 8-10
Kalapele
Jokainen tasuri on taideteos
Kalapele
Kerää vaikka koko sarja

Pekalla on lievä punavihersokeus, joka joskus hankaloittaa hentojen sävyjen ”suhaamista”. Suhaaminen tarkoittaa kai maalaamista, Pekalla kun on ihan omat terminsä näissä tasurihommissa ;) Suhaaminen on siis kuulemma tuuripeliä =)

Kalapele
Hei me suhataan!
Kalapele
Suhaajan työpiste
Kalapele
Oijoi <3
Kalapele
Suhaaja was here
Kalapele
Wau ja wau!
Kalapele
Näillä tehdään muutama kalastaja onnelliseksi
Kalapele
Sarjatyö on avainsana suurissa valmistusmäärissä

Kaikki valmiit tasurit lähtevät maailmalle uimakoulun kautta. Pekalla on pajalla iso testipönttö, jossa jokainen tasuri on helppo koeuittaa. Koeuitto on ehdotonta, sillä puu keventeenä voi joskus olla arvaamaton. Myös perälevy voi olla aavistuksen vinossa, joka vaikuttaa uintiin.

Kalapele
Tasuriveljekset uimakouluun lähdössä
Kalapele
Nulikoiden uima-allas
Kalapele
Nätisti ui!

Pekka kalastaa myös itse ja harrastus on kulkenut mukana lapsesta asti. Hänen oma luottopeli merellä on Kaveri-tasuri ja kuhalle hieman isompi Kuhapeli-tasuri. Kalastuksessa Pekalle ei kuitenkaan tärkeintä ole isot kalat tai suuret saalismäärät, vaan parasta on se, kun pääsee kalaan ja saa testailla tasureita sekä etsiä uusia kalapaikkoja. Ruokakalat toki pyritään aina mukaan saamaan.

Kysyin Pekalta, että mikä on parasta tässä hommassa ja hän sanoi, että luovan hulluuden vapaa käyttö :) Se on kuulemma jopa suotavaa :)

Hymyn nosti huulille myös Pekan tokaisu ”Ei onkihomma saa vakavaa olla ja kohtuus kaikessa, sano!”, terveisin Kalapele, nysväri omasta tahosta

Voiko tuota enää hienommin sanoa, pidä tuo asenne Pekka ;) Kiitos, että avasit nysväyksen ja suhaamisen salaista maailmaa meille muillekin, hienoa työtä!

Kalapelen tasureita voi hankkia Pekalta puhelimitse numerosta 045 611 2211 tai sähköpostilla kalapele2(a)gmail.com

Pekka toteuttaa tasureita myös toiveväreissä ja Kalapelen Facebook-sivulta löytyy lisää kuvia näistä upeista tasureista. Tilaaminen onnistuu myös Facebookin kautta linkki.

Kalapele
Värikartta

Jutussa esiintyvät kuvat: Pekka Leino

 

Fish me luck
20

10 thoughts on “Kalapele tasapainopilkit”

 1. Mahtavaa! Ihan sanattomaksi jään minäkin. Uskomatonta! Että vielä löytyy käsityön taitajia ja että ihan tykkää tehdä!

  Vastaa
 2. Juma, tää oli mahtava juttu ja on muuten syötävän hyvän näköisiä tasureita!! Näitähän joutuu hommaamaan..

  Vastaa
  • Kiittäkäämme Pekkaa =) Suosittelen lämpimästi näitä tasureita, laadukkaita ja kalastavia vieheitä :)

   Vastaa
 3. Poikkesin tänään legendaarisessa, nykyisin Tammisaaressa sijaitsevassa ”Karis Sport och Fiske” kalastustarvikeliikkeessä. Siellähän näitä upeita puntareita oli lasitiskin alla asiakkaiden ihailtavina, ja tietysti myös ostettavina. Olen joskus aikaisemminkin liikkeessä poiketessani näihin huomioni kiinnittänyt, ja minulle kerrottiin, että tekijä on Salosta.
  Tämä tuote-esittely ei ainakaan vähentänyt kiinnostustani tekijän pilkkeihin.

  P.S. Karis Sport och Fiske siirtyy uusiin tiloihin vuodenvaihteessa. Kuitenkin ihan näköetäisyydelle nykyisistä.

  Vastaa
  • Kyllä nämä hienoja ovat ja varmasti paikkansa ansainneet lasitiskin alla asiakkaiden ihasteltavina :)

   Vastaa
 4. Kalannahkavaappuja ostin aikoinaan Sonkajärven Jyrkältä Ruukkituvasta. Särki-ja ahvenennahalla päällystetyt ovat olleet parhaat pelit ahvenenpyyntiin elokuun iltoina.
  Täytyy saada satsi ”nahkaisia vaappujakin. Merellä tulee käytyä ja myös Saimaa on mökkireissuilla ahvenenpyynnin kohtena.
  Parhaita kalablogeja joka on vastaan tullut. Jatka Jaana samaan malliin äläkä lopeta tätä :-)

  Vastaa

Leave a Comment