Ahventa yritin, kuhaa tyrkkäs

maanantaina 12.9.2016 | by Jaana Jekkonen | 8 kommenttia

Syksy etenee kovaa vauhtia ja myös kalastuskelit huononevat. Nollatuulta tuskin nähdään enää kovinkaan montaa kertaa tänä vuonna, tällekin päivälle näytti virkistävää kymmenen metrin tuulta. Kyllä tuulettuu kamppeet nopeasti tuossa viimassa. Myös kissat on hyvä tuulettaa tuossa kelissä. Vein karvapallerot pariksi tunniksi kissatarhaan, niin ai että tuoksuivat raikkaille sen jälkeen ;)

Venekuume on vähän hellittänyt ja olen miettinyt kannattaako uutta venettä hankkia talveksi. Toisaalta käytetyn veneen voisi saada paremmalla hinnalla nyt syksyllä, mutta myös oma Puattinen saattaa lähteä liian halvalla. Olen katsellut Buster X C4 venettä, mutta joku sanoi sen olevan huono ratkaisu isompiin aallokkoihin? Minkälaisella tuulella sillä vielä uskaltaa turvallisesti käydä kalassa sisävesillä? Ei me koskaan yli 7m tuulella edes kalaan lähdetä, mutta voihan se kova puhuri iskeä kesken kalastuksenkin…

Viime viikolla kala söi heikosti ja eipä tuo viikonloppuna mitenkään kovin paljon ahnaampi ollut. Lauantaina satoi vettä, vaikka ensin lupailivat hyvää keliä. Mentiin kalaan silti. Sade oli pientä ja kuuroittaista, joten vedenptävät toppavaatteet päällä ei ollut mitään hätää.

Lähdettiin iltapäivän puolella kalaan ja eräs penkka piirsi tosi paljon kalaa alle. Olin tosi innoissani ja jo ensimmäisellä heitolla oli kala kiinni. No niin, tuntuu hyvälle ahvenelle. Kelasin kalan veneeseen ja jossain kuulin Ahdin hihittelevän. Lahna! Sehän olikin jo kesän toinen lahna jigillä. Nooh, sentään kala, ei passaa valittaa. Vai olivat ne lahnoja siinä luotaimen näytöllä…

lahna

Ei onneksi kovin tavallinen jigisaalis

Heitin samaan suuntaan toiveissa parin kilon lahna, jonka voisin savustaa ? No kala kiinni toisellakin heitolla. Ei ollut lahna, oli hauki. Seuraavilla heitoilla tuli lisää haukia ja edessä oli paikan vaihdos. Raitapaita olisi kivempi.

Uusi paikka antoi taas tärpin. Hyvinhän se kala näköjään syö. Kelasin kolmosen hauen veneeseen. Se lähteekin savupönttöön testikalaksi, sillä savustettiin lauantaiaamuna kokonainen kuha ja ai että se oli namia! Ehkä hauki on yhtä hyvää.. hauki

Hauki oli liiankin purullaan ja jigit murenivat silmissä. Lähdettiin etsimään ahvenia ja kuhia ihan eri suunnille. Vettä satoi vähän väliä ja haukikin lopetti syömisen.

Viimeinen paikka ennen rantaan lähtöä piirsi onneksi taas kalaa pohjaan. Siitä löysimme kuhia ja matalammillaan alle vitosesta löytyi mittakalaa. Outoa, kuvittelin kuhan olevan yli kympissä. Joitain ahvenia kävi veneessä, mutta koko sitä samaa 200g, joten niitä emme mukaan ottaneet. Tärpit olivat sen verran harvassa, että päätimme lähteä kotiin.

FIsh me luck

Olin ehkä vähän liian toiveikas kelin suhteen lauantaina ;)

Sunnuntaiaamuna heräsimme jo viideltä ilman herätyskelloa, joten sisäinen kalakello se siellä vaan muistutteli, että aamusyönti saattaa olla kohta käynnissä. Säätiedotus lupaili pientä tihkusadetta aamupäivälle, mutta goretextopat päälle, niin ei hätää kylmyydestä tai märkyydestä. Pirttilahdessa aallokko oli sen verran pientä, että Hirviselkää kohtihan se Puattisen keula suunnattiin.

Ajoin suoraan ykköspatille, josta on määrällisesti saatu eniten ahvenia tänä syksynä. Viime aikoina kalat ovat viihtyneet tosi pienillä alueilla ja kalapaikat on ajettava tarkasti läpi. Sunnuntaina ykköspaikka vaikutti ensin tyhjälle, mutta niin vain taas pieneltä alalta löytyi iso läjä kalaa, kun tarkkaan etsi. Ajoin erään kohdan yli ja sanoin kalakaverille, että nyt näkyi monta hyvää kalaa. Pysäytin veneen ja heitin jigin veneen taakse. Kala kiinni jo vajotuksessa ja 34cm ahven veneeseen. No nytkö alkaa taas se ilotulitus?

ahven

Hoikka raitapaita

Ei alkanut, sillä kadotin parven (syynä valokuvaus? ;)) Vitsit, että ne liikkuvat livakasti. Etsin vähän syvemmästä ja taas löysin hyviä kaloja tosi pieneltä alueelta. Ajoin veneen niiden päälle, mutta ei puhettakaan, että olisivat vertikaalijigille nousseet. Vene liukui kalojen ohi ja heitin jigin niiden perään. Hyvä, että jigi pääsi pohjaan asti, kun kala oli kiinni. Luulin sitä haueksi, mutta sehän olikin näpsäkkä kuha.

kuha

Lunker Cityn Swimfish oli ainoa toimiva jigi sunnuntaina

Kuha

Ja taas pienten valokuvaussessioiden vuoksi kadotin senkin parven, emmekä löytäneet kalaa enää ykköspaikalta. Pieni siirtymä uudelle paikalle, joka sekin vaikutti alkuun typötyhjältä. Ajelin sitä ristiin rastiin ja olin jo vaihtamassa paikkaa, mutta sitten taas pieneltä alueelta löytyi kalaa. Tällä kertaa ne olivat ahvenia ja käytimme veneessä muutamia 20-30cm ahvenia.

Sattui muuten jännä juttu kesken ahvenen kalastuksen, sain kaksi kalaa yhdellä heitolla! Heitin jigin parvea kohti ja pian tunsin, kun maailman pienin kala oli kiinni. Naureskelin, että nyt on ennätyspieni ahven jigissä ja kelasin kalaa veneeseen. Yhtäkkiä se muuttuikin tosi painavaksi ja hymy hyytyi. Mitä ihmettä, ei varmasti ollut tämä kala aluksi koukussa. Käskin kalakaveria ottamaan äkkiä haavin, nyt on muuten hyvä ahven kiinni!

Kelasin kalan veneen vierelle ja kalakaveri koukkasi kalan haaviin. Mitä, se olikin noin kiloinen hauki! Ja kun tarkemmin katsoin, jigissä oli myös pieni ahven kiinni. Kalastin siis näköjään elävällä täkyahvenella hauen :) Ensin pikku ahven tarttui jigiin ja sen jälkeen hauki bongasi sen ja tärppäsi. Olen usein lukenut näitä juttuja, mutta sattuipas nyt omallekin kohdalle. Harmi, kun ei ollut kilon ahven ;)

img_7982-jpg

Ahven oli saanut itsensä ihmeellisesti jigiin kiinni

Sen jälkeen ahvenparvi häippäsi taas jonnekin ja ei muuta kuin veneellä niitä etsimään. Pian ajoin kalarykelmän ohi, jossa oli viisi hyvää kalaa. Heitin äkkiä jigin veneen perästä kalojen päälle ja taas melkein heti tärppi. Mukava ruokakuha veneeseen! Ankkurointi on ollut ihan turhaa viime reissuilla, sillä heti kun pistetään ankkuri, kalat häviävät hetkessä. Paljon tehokkaampaa on ajella kalapaikalla ympäriinsä ja heittää heti luotaimesta bongattuja kaloja kohti. Parhaat kalat sain eilen sillä taktiikalla. kuha

img_8007-jpg

53cm ja 54cm

Mitä mieltä muuten olette yllä olevasta kuvasta, kun kaloissa on verta? Jotkut ihmisistä ovat herkkiä ja loukkaantuvat, jos kalassa näkyy verta ja sain tuostakin kuvasta kommenttia Facebookin puolella. Ei kuulemma saisi pistää tuollaisia kuvia nettiin. Verestin kalat veneessä ja yritin pyyhkiä niitä jonkun verran ennen kuvaamista, mutta näköjään en ollut saanut niitä ihan puhtaiksi. Pitäisikö veriset kalakuvat jättää kokonaan julkaisematta?

Jigi

Tällä hetkellä tehokkain jigi Kallavedellä, yksi pussillinen jo tuhottu ahventen, kuhien ja haukien toimesta

Yhdentoista maissa kala lopetti syömisen ja sen jälkeen oli turha heitellä mitään jigejä. Kalat eivät edes tärppineet. Mutta eipä se haitanut, sillä suolaantumassa olleet edellispäivän hauki ja kuha vaativat päästä savupönttöön. Kyllä savukuha on aliarvostettu savukalana, ainakin minä tykkäsin mausta kovasti ja tuohan se vähän vaihtelua siihen ainaiseen savuloheen :)

savustus

Hauki oli sen verran iso, että se piti savustaa ilman päätä ja pyrstöä

Olettehan kaikki facebookilaiset käyneet tykkäämässä Fish me luck sivun arvontakuvasta? Siellä on kalastustarvikepaketti odottamassa uutta omistajaa. Arvontaan voi osallistua tykkäämällä kuvasta, mutta julkaisun saa toki jakaa ja vinkata kavereillekin =) Ja myös Fish me luck sivusta saa tykätä, linkitän sinne aina uusimmat blogipostaukset.

Arvonta https://www.facebook.com/fishmeluck1/photos/a.696963397088070.1073741828.690748611042882/1043219105795829/?type=3&theater

Fish me luck

Nämä voivat olla sinun =D

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
8 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. HenKKa kommentoi:

  Ankkurointi ei ole hyvä kun se pöläyttää yleensä pohjaa jolloin pahimmillaan karkuutetaan kalat. Paras on keulasähkömoottori ja mielellään taivasankkurilla. :) Se on jigihommissa rautaa.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kyllä se taivasankkuri menee heti hankintalistalle, kun seitsemän oikein pärähtää lotosta ? Ois kyllä ihan huippuvehje jigaukseen..

 2. Antaa porukan pahoittaa mielensä verikuvista. Kai kaikki tietää että ne tapetaan syötäväksi otettaessa? Ja vertahan niissä on sisällä. Hieno artikkeli jälleen! Kiitos.

  P. S. Koska minulla ei ollut itselläni kunnollista karttaa kalastukseen ja liikenneviraston merikartat on nyt avoimena, niin koodasin Androidille muikku nimisen sovelluksen. Siinä on ne mainitut merikortit ja näkee mukavasti paikkoja niiltä alueilta. Tarkoitus on tehdä siihen vielä kalapaikkojen ja saaliiden tallennus.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Luonnollistahan se tosiaan on, että verestetyssä kalassa saattaa näkyä verta ?
   Mukava homma, että keksit karttaongelmaan ratkaisun :) Mulla on kännykässä karttaselain ja sen saa muistaakseni neljälle laitteelle asennettua. Kätevä kotona katsella tabletilta ja etsiä uusia kalapaikkoja ja sitten kalareissulla näkee kännykästä nopeasti oman paikan. Ja paikat saa myös tallennettua siihen, olen hyödyntänyt sitä myös sienimetsässä ja parhaat paikat on tallessa ;)

 3. Hannu kommentoi:

  Kyllähän alu busterit perus jämäköitä veneitä on. Luulisin, kun vanhanmallin nelimetrisillä on melkoisissa myrskyissä selvinneet niin nykyiset isommat ja painavemmat mallit turvallisia normi kuormalla kovemmassakin kelissä. Joku irrotettavalla ht-katteella varustettu L-buster 50hv moottorilla on ostoslistalla heti kun vaikka sitten se kuusi ja lisänumero osuu kohille.
  Mukavasti näyttää jigillä ruokakaloja nousevan.
  Omat yritykset olleet vähän puolitehoisia niin Ahtikin jättänyt
  antinsa antamatta.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Niin luulisi sen Busterin olevan luotettava ja vakaa vene, sen verran suosittu puatti näkyy olevan..
   Jigikaloja on ihan kivasti nyt tullut, ihmettelen kyllä, että tasuri ei ole koko kesänä eikä syksynä toiminut ? Ja jospa se Ahti sinuakin muistaa, kireitä siimoja!

 4. Aaron kommentoi:

  Jos Busterin ostat niin kannattaa myyjältä kysyä onko niitattu tai vuotoa. Niiteistä yleensä vuotaa jollei kunnolla laitettu kiinni. Harmi myös ettei ole facebookkia jotta voisi osallistua arvontaan :D

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos neuvoista! Ehkäpä tänne blogin puolellekin kehittelen jotain arvontaa myöhemmin :)

Kommentointi on suljettu.