Chef’s Choice veitsenteroitin

keskiviikkona 7.9.2016 | by Jaana Jekkonen | 5 kommenttia

Yhteistyössä Mastermark Brands Oy:n kanssa

Elämäni helpottui huomattavasti, kun tylsät fileerausveitseni tapasivat uuden teroittimen. Sain testattavaksi Erä-lehden veitsenteroitintestin voittajan (lehti nro 8/2016), Chef’s Choice M320 moottoriteroittimen (linkki).

Chef's Choice M320

Chef’s Choice M320

Kalastan paljon ja syön mielelläni kalaa, mutta aina siellä on se yksi hieman epämiellyttävä työvaihe kalastusreissun ja kalan syömisen välissä, eli kalojen fileeraus. Olen aina halunnut osata fileoida kalan hyvin ja katsellut ihastellen opastusvideoita netistä. Miten jotkut voivat saada niin siistit fileet ilman suurta hukkaprosenttia? Ja miten he saavat fileoinnin näyttämään niin helpolta? Vastaus on terävä veitsi.

Kun sain teroittimen käyttöohjeen ensimmäistä kertaa luettavaksi, siellä mainittiin, että teroitetun veitsen terävyyden voi testata leikkaamalla paperia. Olen vuosien varrella kokeillut vaikka mitä teroittimia ja puikkoja, mutta koskaan en ole saanut veitsiä niin teräviksi, että niillä olisi voinut leikata paperia. Olin aika toiveikas, sillä tuskin Erä-lehden testivoittajaksi ihan heppoisin perustein pääsee.

Jatkoin ohjeiden lukemista ja hymy nousi huulille, kun ohjeissa varoitettiin useampaan otteeseen vasta teroitetun veitsen terävyydestä ja “pyydettiin”, että älä leikkaa käsiäsi. Kyllähän teroitetut veitset ovat teräviä ja hyvä niistä on varoittaakin, mutta eivät kai ne nyt niin teräviä…

Chef's Choice

Ensimmäisen teroituksen jälkeen ymmärsin varoitustekstien määrän. Minä oikeasti säikähdin, kun veitsen terästä tuli niin terävä. Näköjään “terävällä” ja terävällä voi olla suuri ero. Tajusin, että tähän asti olen fileoinut kalani leikisti terävillä veitsillä. Teroituksen jälkeen mielessä pyöri vain yksi kysymys, miten minä olen voinut pärjätä ilman tätä laitetta?!

Yksityiskohtaisempi ohje kuvineen veitsien teroituksesta on tulossa hieman myöhemmin, nyt esittelen itse laitteen tarkemmin.

Chef’s Choice veitsenteroittimet valmistetaan Kaliforniassa ja niissä käytetään timanttilaikkoja. Sähkökäyttöisissä teroittimissa laikat pyörivät veitsen suuntaisesti, eivätkä siten vaurioita terää tai terän muotoa. Tässä kyseisessä M320 mallissa on kaksivaiheinen timanttilaikkahionta, karkeampi veitsen teroitukseen ja hienompi terän viimeistelyyn. Teroitin on tarkoitettu kaikentyyppisille keittiöveitsille, myös sahalaitaisille.

Teroitin toimii sähköllä ja sitä on hyvin helppo käyttää, sillä teroitin ohjaa automaattisesti teroitettavan veitsen oikeaan kulmaan oikealla paineella. Tämän M320 mallin lisäksi Chef’s Choice merkiltä löytyy myös muita sekä sähkö- että käsikäyttöisiä malleja. Pääset tutustumaan valikoimiin seuraavista linkeistä: sähkökäyttöiset ja käsikäyttöiset.

Chef's Choice

Chef's Choice

Chef's Choice

Teroittimen mukana tulee selkeä käyttöohje

Chef's Choice

Ohjeet kannattaa lukea ennen laitteen käyttöä, vaikka monilla se tuppaa unohtumaan =)

Chef's Choice

Vasemmanpuoleinen laikka eli numero 1, on karkea ja sitä käytetään teroitukseen

Chef's Choice

Oikeanpuoleinen laikka numero kaksi on hieno laikka viimeistelyyn

Chef's Choice

Chef's Choice

Ensimmäisessä vaiheessa timanttipinnoitetut kartiolaikat luovat terän molemmille puolille mikrourat ja viistepinnan. Toisessa vaiheessa hiomalaikat kiillottavat viistepinnat, muodostavat mikroviisteen ja suoriin teriin erittäin ohuen ja suoran leikkuusärmän.

Kaksivaiheisen teroituksen ansiosta veitset saavat pitkään kestävän ja tarkasti viistetyn leikkuusärmän. Teroitus kuluttaa veitsen leikkuusärmää hyvin vähän. Uusintateroitus tehdään yleensä vain vaiheen 2 hahloissa.

Chef's Choice

Chef's Choice

Laitteen virtakytkin on helppo napsauttaa päälle ja pois, sillä se on laitteen etupuolella

Laite on helppokäyttöinen eikä vaadi muita huoltotoimia, kuin kerran vuodessa tehtävän metallipölyn puhdistuksen. Laitteen pohjassa on luukku, joka avataan ja luukun sisäpinnan magneettiin tarttuneet metallihiukkaset puhdistetaan esimerkiksi talouspaperilla.

Chef's Choice

Metallipölyt saa puhdistettua avaamalla pienen luukun pohjasta

Myös kakkosvaiheen laikkojen puhdistus on tarpeen silloin tällöin. Sekin on sen verran helppo projekti, että onnistuu kuudessa sekunnissa sisäänrakennetun puhdistimen ansiosta. Laitteen takapuolella on vipu, jota painetaan kolme sekuntia oikealle ja sen jälkeen kolme sekuntia vasemmalle. Siitä hommasta ei voi kieltäytyä ainakaan ajan puutteeseen vedoten…

Chef's Choice

Vaiheen kaksi laikkojen puhdistuskytkin

Puhdistusväliä voi pidentää teroittamalla aina puhtaita veitsiä, silloin myös laikat pysyvät puhtaina pidempään.

Chef’s Choice teroitinta myyvät esimerkiksi Motonet-tavaratalot, kaikki jälleenmyyjät löytyvät tästä linkistä. Teroittimella on kahden vuoden takuu.

Mastermark Brands nettisivut http://www.mastermarkbrands.fi
Mastermark Brands Facebookissa https://www.facebook.com/mastermarkbrands

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
5 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Petri Tukiainen kommentoi:

  Nyt oli hyvä myyntipuhe. Pitikö itsekin käydä ostamassa? ?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hyvää laitetta on helppo kehua =)

 2. Petteri kommentoi:

  Vasenkätistä kiinnostaa, pysyykö laite käytössä paikoillaan ilman, että sitä tarvii tukea toisella kädellä? Minulla oli joskus sähköteroitin mutta sen käytöstä ei tullut mitään, kun sitä oli ihan mahdoton käyttää vasurilla. Laite kiinnostaa mutta on sen verran kallis, ettei arvaa tilata ihan sokkona.

  Onnistuukohan puukon teroitus myös?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hei, laite on painava, joten se pysyy tukevasti pöydällä, vaikkei siitä pitäisi kädellä kiinni. Puukkojen teroitus onnistuu myös!

   1. Petteri kommentoi:

    Kiitos vastauksestasi. Täytyy varmaan kirjoittaa joulupukille.

Kommentointi on suljettu.