Ei se syö vieläkään

torstaina 25.2.2016 | by Jaana Jekkonen | 8 kommenttia

Tänään suuntana oli Virmasvesi. Oltiin jäällä yhdeksän maissa ja päätettiin aloittaa kalastus muutaman sadan metrin päässä olevalta penkalta. Vettä siinä oli kuutisen metriä. Keli oli tänään aikalailla samanlainen, kuin viimeisen viikon aikana kaikkina päivinä eli lumen rätkytystä. Suuria toiveita ei päivälle siis ollut.

IMG_7732

Tänään repusta löytyi myös pieniä mikrotasureita, sillä sain vinkkejä, että isot tasurit kannattaisi jättää kotiin. En jättänyt, mutta otin isojen kaveriksi pienempiä. Ennen vanhaan pilkin vain mikrotasureilla ja hyviä ahvenia sain niilläkin. Ei se vieheen koko siis ole verrannollinen saaliskalan kokoon. Nykyään tulee uitettua isompia vieheitä, mutta pitäisi jaksaa välillä kokeilla myös pieniä karvapyrstöjä.

FullSizeRender

Tämä löytyi kalastuslaatikon kätköistä, taitaa olla suoraan 90-luvulta =)

Kaiku piirsi ensimmäisillä avannoilla pieniä ahvenia. Positiivista kuitenkin, että ahven oli aktivoitunut, vaikka alla olevat olivatkin sinttejä. Yksi sormen mittainen tuli mikrotasurilla, joten pistin pikkutasurin takaisin rasiaan. En minä jaksakaan näitä tämän kokoisia.. Isoihin tasureihin ei takuulla tule kukkoahvenia :)

Jatkettiin etsimistä ja mentiin matalampaan. Käväistiin kolmosessa asti, mutta sieltä ei löytynyt enää mitään eloa, ei edes silppua. Lähdettiin siis takaisin vähän syvempään. Reikiä reikien perään, mutta isoa kalaa ei löytynyt millään. Kello alkoi kolkutella puolta päivää ja mitä oli saaliina? Kokemusta. Ja se yksi sintti. Minähän toivoin ahventa, nyt se toive oli toteutunut. Unohdin toivoa isoa ahventa..

IMG_7739

Montakohan viikkoa keli vielä jatkuu tällaisena?

Kolmen tunnin käppäilyn jälkeen lähdettiin takaisin kohti rantaa. Päätettiin kokeilla vielä viimeisestä kutosen penkasta ennen rantaa, vaikka toiveita syövästä kalasta ei ollutkaan. Ei sitä kyllä kotiinkaan vielä kehtaisi lähteä, kun kello oli ihan liian vähän. Pilkkikaverin avannolla oli kuulemma isompia kaloja alla ja hänelle tuli pari hyvää tärppiäkin. Kysyin tietenkin vinkkiä, että mihin tärppäsi. Kalarosvon pieneen kiiskeen. Tein itselleni avannon muutaman metrin päähän ja laitoin, minkäs muunkaan, kuin samanlaisen Kalarosvon pikkukiisken uimaan :)

Jaahas, muutamia nousuja tuli minullekin, mutta eivät tärppänneet millään. Pidin tasuria paikallaan, värisytin, nostin, laskin ja tein kaiken maailman temput. Ei edes hipaisua. Laskin tasurin lähelle pohjaa ja lähdin nostamaan värisyttäen ylöspäin. Vihdoinkin hento tärppi ja pikaisesti kala ylös. Ei voi enää huonommin olla kala kiinni, mutta 1-0 Jaanalle. Ihan hyvä savukala ja alla näkyi olevan lisää. Äkkiä tasuri takaisin, mutta enää en saanut kaloja tärppäämään. Kiinnostusta oli, mutta ei ottihaluja.

IMG_7750

FullSizeRender-1

Kalarosvo kiisken värissä kiinnosti

Vaihdoin ison ahvenen nahkaisen Kalarosvon uimaan ja tein sillä samat rituaalit. Ei tärppejä. Päätin vaihtaa tasuria ja lähdin nostamaan rosvoa pohjasta ylöspäin ja juuri kun sain rosvon jäälle, näin että kala oli lähtenyt seuraamaan sitä lujaa vauhtia. Apua, tuo tulee hirveää kyytiä kohti, joten otin toisessa ongessa valmiina olevan Kalaja-kevennetyn ja laskin avantoon. Kala oli noussut kutosesta ykköseen ja oli ihan avannon alla, kaikukaan ei enää sitä piirtänyt. Heti, kun sain Kalajan jään alle, tuli ihan armoton tärppi. Ihan *piip* iso ahven kiinni, mutta vastaisku oli olematon. Aloin ohjaamaan kalaa avantoon ja tunsin painavan köllikän siimassa. Ja sitten se irtosi :( Niin lähellä, mutta niin kaukana. Ei ole kyllä koskaan käynyt noin, että kala ui täysillä vieheen perässä ja nousee kuusi metriä. Ilman luotainta olisi tuokin karkuutus jäänyt kokematta, joten onko se nyt sittenkään niin hyvä vehje ;)

Kaksi ja puoli tuntia etsin kahdenkymmenen neliön alueelta sitä körmyä, mutta sehän hävisi kuin tuhka tuuleen vieden kaikki muutkin syövät kalat mennessään. Talven kirvelevin karkuutus, ärsytti aika kovasti. En uskalla edes arvailla sen kokoa. Eilen kuulin kommentin, että Virmaksessa on mahdollisuus parin kilon ahveneenkin. Tuskin se niin iso oli, mutta talven enkka olisi ollut varmasti. Tänään melkein sain pientä lohdutusta viime aikojen kalattomuuteen, mutta vain melkein. Sainkin vaan suolaa haavoihin. Tämmöistä tämä on :)

IMG_7753

No, onhan päivä vielä huomennakin. Pakko se on vaan yrittää, josko ahvenen köriläs ensi kerralla tulisi jäälle asti. Mitenkäs muilla, onko merkkejä ahvenen aktivoitumisesta? Tänään jo vaikutti hyvältä sen 15 minuuttia, tästä on suunta vain ylöspäin :)

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
8 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Jussi Lehtonen kommentoi:

  Oletteko käyneet Virmasvedellä usein? Meillä on mökki siellä ja kesällä saadaan hyviä ahvenia soutu-uistelemalla.
  Rapoluoto on käsittääkseni talvellakin kova paikka löytää isoja. Missäpäin olitte nyt testaamassa?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Ei olla käyty tänä talvena vielä kertaakaan, yleensä ihan yksittäisiä kertoja talven aikana. Tänään oltiin Hamulanhiekan suunnilla..

 2. Ville kommentoi:

  Aika surkeeta oli tänään Kallavedelläkin. Kalaa oli alla, mutta ei saanut millään ottamaan. Nousivat hyvin tasurille, mutta kääntyivät aina pohjaan. Viikonloppuna/alkuviikosta vois olla saumat syöntiin kun ilmanpaine lähtee nousuun ja lumisateet taukoaa.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hyvä, että alkanut niitä nousuja näkymään, vähän jo kyllästytti tyhjä luotain :) Jospa se muutos kelissä laittaisi ahventen mahat kurnimaan, kireitä!

 3. Esa kommentoi:

  On se merkillistä ja paljon järvikohtaista tuo
  kalansyönti,olin keskiviikkona 24 päivänä
  nypyllä ja sain tämän talven parhaan saaliin,
  kaveri näytti vielä tuota kaikuluotain pilkintää
  ja tämä konservatiivipilkkijä oli myyty ukko :)

  Kireitä siimoja

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   On se merkillistä ja monesti syönti on ollut juuri eri järvellä, missä itse on =) Kaikuluotain pilkinnässä on kyllä iso apu ja kerran kun kokeilee, ei kehtaaa enää ilman pilkkiä :) Nyt vaan luotain ostoksille :)

 4. Eemeli Romppainen kommentoi:

  jooh kävin siellä sotkalla majakka karin kiertelemässä. No kokemustahan sieltä ainakin tuli :D muutamia hyviä piirtoja luotaimeen tuli. ainut isompi mikä oli oli kiinni tasuria seuraili jonkun tovin sit nappas pystypilikkiin oikeen hennosti mutta ei ylös asti saanu. huomenna taas jonnekkin reikää porailemaan ja kahtelemaan yleensä tyhjää näyttöä :D Tai no tasuri siellä heiluu kuitenkin :D

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Tutulta kuulostaa =) Mutta ihan kiva keli oli päivällä, vaikka vähän kovempi pakkanen olikin. Sulla siis päivän saldona aimo annos raitista ilmaa liikunnasta puhumattakaan, huomenna uusi yritys :) Kireitä siimoja, on se itsekin aamulla lähdettävä jonnekin päin tyhjää näyttöä tuijottamaan :)

Kommentointi on suljettu.