Hyvät neuvot kalliit

tiistaina 23.2.2016 | by Jaana Jekkonen | 18 kommenttia

Kirjoittelin viime viikolla Pirttilahden kalastusreissuista. Perjantaina löydettiin savuahvenia ja tarkoitus oli lähteä lasten kanssa lauantaina nostelemaan isoja ahvenen kölliköitä jäälle. Minä kun luulin löytäneeni ihan huipun kalapaikan..

IMG_7588.JPG

“Luulisin, että tästä minun tassun kohdalta tulee kalaa”

Sain kaksi kolmasosaa lapsista lahjottua lauantaina mukaan. Rannassa kerroin, että kalapaikalle on vaan 800 metriä matkaa ja siitä pitäisi tulla hyviä kaloja. Päästiin lumituiskussa ja tuulessa perille ja jään alla oli aivan hiljaista. Valitettavasti perjantain syönnistä ei ollut enää tietoakaan. Lapset rakensivat jäälle altaan kaloja varten, mutta työ meni hukkaan. Eivät edes äiti tai isi löytäneet kaloja sinne uimaan.

IMG_7415.JPG

En siis ainakaan lauantain reissulla saanut vielä pilkkikärpästä lapsiin puremaan, vaikka lapset kokeilivat pilkkiä luotaimenkin kanssa. Tylsäähän se on yhtä viivaa tuijottaa.. No ehkä keväämmällä joku päivä kala syö paremmin.

IMG_7444.JPG

Tyttö valitsi itse tasurin siiman päähän, Kalarosvo miellytti silmää eniten :)

Sunnuntaina mentiin jo neljättä päivää peräkkäin Pirttilahteen. Pommitettiin samaa aluetta, mistä sain perjantaina vajaan puolen kilon ahvenen. Pakkohan siellä on olla muitakin. No, sunnuntain saldona kaksi haukea eikä mitään havaintoja ahvenista. Voisiko joku kertoa, milloin ahven alkaa syömään? En nyt sano, että tämä turhauttaa, sillä kalastushan on ihanaa, mutta olisihan se joskus kiva tuoda jotain kotiinkin kalareissuilta.

IMG_7634.JPG

Sunnuntaina tuulen voimakkuus 8m/s, pikkuisen meinasi naama jäätyä

Maanantaina ajattelin, että en luovuta, lähden vieläkin etsimään niitä Pirttilahden ahvenia. Keli oli jatkunut lähes samanlaisena monta päivää. Munathan ne meni pataan maanantainkin reissulla. Ahti voitti tämän skaban, nyt saa Pirttilahti rauhoittua jonkun aikaa.

IMG_7641.JPG

Huomatkaa ergonomisuus luotaimen kanssa pilkittäessä, niskaparat…

IMG_7650.JPG

Aurinko näyttäytyi, kalat eivät

Talvikalastus on kyllä hyvää liikuntaa, varsinkin ilman moottorikelkkaa. Reidet alkavat olla aika hapoilla monen päivän putken jälkeen. Jäällä liikkuminen kun on taas pikkuisen haasteellista muutaman kymmenen sentin lumikinosten takia. Onhan tämäkin tietysti tapa säästää, kun ei tarvitse käydä salilla. Voi käydä kalassa ;) Nimimerkillä: en ole koskaan käynyt salilla, enkä käy :)

IMG_7613.JPG

Tänään siis skipattiin Pirttilahden ahvenmestat ja suunnattiin pitkästä aikaa Sotkalle. Aamulla oli loistofiilis ja tunne, että nyt tulee isoja ahvenia ja kuhia. Mentiin suoraan viime vuoden helmikuussa pilkkikaverille kahden kilon kuhan antaneelle paikalle. Ja mitäs siellä jään alla näkyikään? Ei mitään!

IMG_7643.JPG

Tuttu näkymä jo monen päivän ajalta

Ei se Sotka siis ollutkaan yhtään sen parempi vaihtoehto. Yhtä tyhjää sielläkin. Päivän saldona kaksi maailman pienintä haukea eikä ahvenista merkkiäkään. Vajaan kuuden tunnin urakan jälkeen oli aika suunnata kotiin tyhjin kalarepuin. Huomenna ajattelin pitää lepopäivän, minun tuurilla ahvenen syönti sattuu huomiselle ;)

IMG_7666.JPG

Tasuri ei paljon hävinnyt hauelle pituudessa

IMG_7671.JPG

Sotkalla pyrytti aamupäivällä ihan mukavasti

Minkälaisia kalasaaliita teille on tullut? Onko yhtä heikkoa kuin minulla? Vai onko se edes mahdollista, ei kai kenelläkään voi tulla näin paljon tyhjiä reissuja :) Savustinkin odottaa kylmänä varaston nurkassa, voi kun pääsisikin taas käyttämään sitä. Täytyy varmaan hakea “maksullista” kalaa kaupasta :)

Torstaina suuntana ehkä Virmasvesi, onko kokemuksia siitä järvestä tältä talvelta? Tänään sain taas tasurirasiaan täytettä, kun tilasin Taavitsaisen Ismolta kuoretasurin, tätä täytyy torstaina uitella :)

FullSizeRender

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
18 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. kille kommentoi:

  viime viikolla pari reissua virmaalle….huonoa oli sielläkin..muutamia pieniä affenia tuli..isompi mököttää..johtunee keleistä ja lumen paljoudesta..täl viikol en ole käynyt..eihän sitä koskaan tiedä nappovvaako.. ;)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos tiedosta :) En mitenkään suurin odotuksin sinne lähde, kun viime päivät olleet tämmöisiä. Mutta liikunnan kannaltahan sen voi taas ottaa ;)

 2. Markku Paltaani kommentoi:

  Ahvenen löytäminen tuntemattomista paikoista varsinkin vaatii usein tosi paljon poraamista ja laajalla alueella liikkumista.Nyt on jäällä vettä ja lunta niin paljon etten ainakaan minä lähde uppuroimaan siihen puuroon.Matikkapilkillä ravatessa melkein joka ilta on nyt vapailla ollessa vähitellen kunto alkanut kohentua.On se silti älytöntä kömpimistä pahimmissa paikoissa.
  Ei puhettakaan,että lähtisin hakemaan haukea tai ahventa ennen kuin vesi katoaa ja kunnon kevätjäät kantavat ukkoa.Ei jaksa tarpoa ja poraaminen raskasta ainakin kutosen kairalla.Kasilla en edes haaveile avannoista.
  Ahvenen heikkoon syöntiin saattaa toisin paikoin vaikuttaa nyt myös avannoista järveen purkautuva kylmä vesi ainakin paljon kalastetuilla alueilla.
  Meillä loppui matikan otti yhdessä huippupaikassa kun jää alkoi muistuttaa tahkojuustoa ja vesi huljuaa avannoista.Valoakin saattaa tulla nyt liikaa jään alle vaikka peittihän tuisku joka yö melko hyvin nuo mellastuspaikat.
  Ahvensaaliit paranevat varmasti tulevan kuun aikana vaikka ihan heti ei parhaille pelipaikoille pääsisi.Siihen asti nujuan kirren perässä koska tykkään isomman kalan kanssa kinastella vieheen omistuksesta.
  Mikäli jossain löytyy helppokulkuisia paistiahvenpaikkoja niin ilman muuta sinne sitten.
  Onhan se hyvää kuntoilua kun kymmeniä reikiä veivaa kuuden tuuman kairalla vaan kun alkaa mennä liiaksi työnteon puolelle.Sekään ei edistä hommasta nautiskelua,että ikää kertyy koko ajan lisää.En ole urheilijanuorukainen nyt kun en ollut sitä aiemminkaan..
  Odotellaan kunnon jääkelejä ja ainahan niiltä silloinkin tapahtuvilta mahdollisesti kalattomilta reissuilta saa saaliiksi esim.paikallistuntemusta syvyyksistä,pohjan laadusta,mahdollisista uusista mestoista kokeiltavaksi..raitista ilmaa,hengen ja sielunravintoa ilmaiseksi.
  Kyllä on monen lajin kalahomman tiimoilta tullut paljonkin tyhjiä reissuja tehtyä vaan aina se on sitten jossain vaiheessa alkanut palkita.
  Saaliit on olleet suoraan verrannollisia intoon.
  Nöh..kai myöhemmällä iällä on sitten tullut enemmän vahingon piikkiin laskettavia onnistumisia vaikka intoa ei niin enää olisikaan.Tuuri on osa kalastushenkilön elämää ja sitä voi opetella kääntämään puolelleen kun muistaa ottaa rennosti löysin rantein naatiskellen.
  Jaanalla on kyllä asenne ihailtavasti kohdallaan joten se tuottaa vielä upeita kalaelämyksiäkin ;)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos Markku kommentista, sinun juttuja jaksaa aina lukea ja mielenkiinnolla kuunnella kalatarinoita. Vaikeaa on kalastus nyt eikä tuurikaan ole osunut kohdalle. Aina sitä kuitenkin luottavaisin mielin lähdetään uusille reissuille ja toivotaan, että josko tänään olisi päivä, kun kaikki asiat loksahtavat kohdilleen ja jään päälle nousee kauan kaivattu tavoitekala. Intoa on pakko olla, ei sitä muuten jaksaisi aamulla kammeta pystyyn ja rämpiä loskassa kalapaikoille. Jospa ensi kuussa tulisi tammi- ja helmikuunkin edestä kalaa. Ehkä voisi käydä Kallavedellä porukalla kaloja narraamassa :)

 3. Heikkoa on täälläkin, tosin omat pilkkireissut ovat nyt jääneet melko vähälle, n. kertaan per viikko. Muutamat isomman ahvenen paikat ovat koko talven poissa laskuissa, kun jää on täynnä hiekkaa ja kiviä. Ei auta kuin koettaa etsiä uusia.

  Harmi kun ette saaneet kalaa, kun lapset olivat mukana. Ei pääse pilkkikärpänen puraisemaan. Minäkin yritän toisinaan saada miestä innostumaan pilkkimisestä, mutta kalaa ei kyllä vahingossakaan tule silloin, kun lähtee mukaan.

  Eiköhän se ahven ala tästä kevään mittaan aktivoitumaan, niin saat savupönttöön kalaa. :) Pitikö Imaxin puku muuten hyvin tuulta? Talvikalastus on kyllä tosiaan hyvää liikuntaa ja oli etenkin ennen ahkion hankkimista. Punnitsin tässä eräänä päivänä, että pilkkivaatteet, reppu ja kaira painavat yli 10 kg. Nykyään reppu ja kaira kulkevat onneksi nätisti ahkion kyydissä.

  Väisäsen Erno tekee muuten myös todella nättejä tasureita, myös kalannahkaisia. Kannattaa vilkuilla FB:n pilkkimarkkinoilta, tai laittaa Ernolle YV:tä, jos kiinnostaa hankkia lisää herkkuja ahvenille. Kireitä siimoja sinulle, toivottavasti ensi reissulla nappaa!

  PS. Olisit vain luottanut kissan paikkavalintaan. :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Puku pitää hyvin tuulta ja vettäkin. On kyllä mainio puku pilkkihommiin, vähän liian lämmin nollakeleillä ja siirtymissä kannattaa suosiolla kulkea ilman takkia :) Pääasia, että ei palella, se on inhottavaa. Mullakin ahkiossa on älyttömästi tavaraa, en ole punninnut, mutta ei varmaan se 10kg ole kaukana :) Kiitos tuosta tasurivinkistä, täytyykin käydä vakoilemassa :) Kireitä siimoja myös sulle! Ensi kerralla luotan kissan vaistoon ;)

 4. Petri kommentoi:

  Lauantaina pilkin eräällä tuulen suojaisella lammella. Tuli 6 siikaa aamupäivän aikana. Suurin 700g. Sunnuntaina ei ehtinyt tehdä kuin 1,5 tunnin piston ja yksi siika. Illalla matikka pilkillä Kallavedeltä 14 matikkaa ja kaverille 9. Suurin 1,6 kg. Tänään 19 matikkaa.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Sulla on tosiaan siimat olleet kireinä! Ja Kallavedestä noin paljon matikoita? Mulla kahden viime talven saldona yksi maailman pienin matikka, tänä talvena ei jaksanut edes lähteä matikkapilkille. Kun ei tiedä oikeita paikkoja, niin turhapa sinne on mennä kököttämään :) Matikkakeitto olisi kyllä herkkua!

   1. Iemel kommentoi:

    Eipähän noita kaloja ole näkynyt tänä talvena. Kaiussa aina jotain liikettä mutta ei kelpaa niin ei kelepaa.. Monta tyhjää reissua itelläkin tulut Kallaveeltä, Suur-pieksältä ja isolta jälältä, yks ainut reissu että paistin kalat tulleet matkaan 11-14m vedestä. Vaikka heti jäiden tultua melkeen joka ikisen vapaa päivän jäälllä viettänyt.. :D Missähän päin Sotkan-selekää porukka yleensä onkii? Kyselee pari vuotta sawossa asunut. :D

    1. Jaana Jekkonen kommentoi:

     Hiljaista on ollut Pohjois-Savossa näköjään :) Me käydään Likosaarten kupeessa Sotkalla, heti lossin jälkeen Vehmerin puolella. Siinä vaan tällä hetkellä taitaa olla petolliset jäät, me ei olla tässä kuussa edes uskaltauduttu sinne. Yksi ukkeli tippui jäihinkin siellä.. Eilen mentiin Sotkanniemestä, siellä on laavu ja siitä rannasta pääsee helposti jäälle.. Jos jaksaa kävellä, niin Majakkakari ja Pumppuri potentiaalisia paikkoja. Kireitä siimoja! :)

     1. Eemeli Romppainen kommentoi:

      Kiitos tiedoista täytynee lähteä lauantaina sinnepäin seikkailemaan. :D jospahan sieltä jotain tulis mutta, kokemusta ainakin :D

      1. Jaana Jekkonen kommentoi:

       Kireitä siimoja ja ilmoittelehan kuinka kävi :)

 5. Make kommentoi:

  480-600 ahvenia tullu. Syö hanakasti,kun osuu kohdalle mut kevennettyyn ei ota,eikä pystäriin. Aution mutu ollu todella kova sana. Mainittakoon vielä yksi todella jäätävä tärppi omilta suurahvenpaikoilta. Tuskin olisi kiloon pysähtynyt,jos olisi ylös tullut. Näin täällä Pohjois-Savon eteläpäässä. Useita kilon ylityksiä olen kuullut. Kalan syönti on osunut 10-12 ja ton molemmin puolin ollu hiljasta. Et pelipaikoilla on oltava sillon tai jää savupönttö täyttämättä. Joskus jää muutenkin;). Jos meinaa Jaana hapottaa jäällä kulkeminen,niin hommaa lumikengät. Kevenee reissut kummasti. Kulkee kivasti sohjon ja kohvankin päällä. TSL 227 Gamo Escape malli,muita ei kannata edes harkita. Meikäläinenkin kulkee kuin keiju noilla,vaikka painoo on yli 100kg. Jos asia kiinnostaa,niin mikä sulle on sähköposti,voin sinne viskata linkkiä? Toinen juttu on toi ahkion vetäminen,näppäränä naisena osaat varmaan ommella vyön,joka on pikalukolla. Laita naru siihen ja tavallaan veto muuttuu työnnöksi ja jää kädet vapaaksi. Helpottuu kulkeminen silläkin. Kokemusta on.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Ai Mutu Leechiin ahven ottanut? Aika jännä, täytyykin ensi kerralla testata omia pörröpyllyisiä mikrotasureita, niitä kun löytyy jos jonkin näköistä ja kokoista :) Kuulin aiemminkin tuon saman kellonajan ja aina olen siihen aikaan jäällä ollut, ei ole auttanut :) Lumikengistä en tällä hetkellä ole kovin kiinnostunut, ne tuntuvat jotenkin hankalilta käyttää, vaikka ovat varmasti kätevät jalassa. Ja jos ne jalkaan saisin, sanosin varmaan, että miten olen voinut elää ilman näitä :) No katsellaan tulevaisuudessa.. Joku systeemi pitäisi ahkion naruun rakentaa, nyt olenkin aina pujahtanut narun “sisään” ja vetäminen on helpottunut kummasti, kun ei tarvitse kädessä pitää narua. Se naru vaan painaa aika ikävästi mahaan.. Täytyisi siihen joku homma ommella, mutta en minä sentään niin näppärä ole, että minulta ompeluhommat luonnistuisi =)

   1. Make kommentoi:

    Ei leechiin,vaan Ma Mutu 3 oon itse käyttäny ja itseasiassa aika uus tuttavuus. Tuntu aika humuspitoisessa vedessä sininen selkä,punaista nokassa ja hopee kyljet-väri pelaavan. Toimivuuden huomas hyvin,kun emäntä ei saanu pystärillä,kuin yhden hipan päivän aikana. Normaalisti repii pientä ja isoo,kun on edes jonkinlaista syöntiä päällä. Olisko alla ollu samankokoista hottaa,jota ahven ollu syömässä. Toi edellämainittu toteutu monena päivänä. Lumikengät ei ole kömpelöt,vaikka niin vois kuvitella:). Kannattaa joskus vaikka vuokrata kyseinen malli ja ottaa tyypit. Muistaa vaan laittaa lukot kiinni kun alkaa pilkkipaikalla pyöriä. Meet sitten ostaa omat;D. Saa kävellä päivässä kilometritolkulla,eikä oo jalat hapoilla,tuli viime viikonloppuna todettua. Toi vetovyö on muuten vanha keksintö,ne ketkä harrastaa talvella vaellusta tuntee idean. Mun vyö maksoi alle kympin,kun teetätin ompeluliikkeessä.

    1. Jaana Jekkonen kommentoi:

     Googlasin tuon Mutun, kyseistä mallia ei itseltä löydy, mutta samantyylisiä karvapyllyjä. Täytyy testata :) Ja kiitos lumikenkäinfosta :)

 6. Hannu kommentoi:

  Täällä väliaikainen pilkkijän burnout, aiheuttaja ahvenen huono syönti yhdistettynä liialliseen lumentuloon, joka peitti ottipaikkojen laikut. Kissa söi tämän päivän saaliin, 3 pientä ahventa keitettynä ja kahteli eikö ole lisää. Ylihuomenna uudella innolla taas.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Taitaa tuo burn out olla pilkkijöiden ammattitauti, onneksi se paranee hetkessä körmyahvenen osuessa kohdalle :) Kireitä siimoja, jospa sieltä taas kisulle löytyisi purtavaa :)

Kommentointi on suljettu.