Jigailua uusilla vesillä

sunnuntaina 1.10.2017 | by Jaana Jekkonen | 12 kommenttia

Käytiin tänään Suvasvedellä jigaamassa ensimmäisen ja viimeisen kerran. Tämän päivän kalareissu oli varmasti yksi pitkäveteisimmistä jigipäivistä, joita olen järvellä viettänyt. Tuijotin tyhjää luotaimen näyttöä yli 50 kilometrin matkan. Oliko vika minussa vai järvessä, melkein tekisi mieli vaihtaa harrastusta. Veneessä kävi vain yksi ahven =D

Puutossalmen lossilla pääsee Vehmersalmen puolelle

Viime yönä en meinannut malttaa nukkua, kun odotin kirkkaan Suvasveden isoja raitapaitoja. Suvaksesta tulee hieman mieleen Puruvesi; sieltä löytyy muikkua, lohikalaa ja isoa ahventa. Tai löytäjät löytää ja etsijät vain etsii. Me Jekkoset ollaan näköjään sitä etsijäkuntaa.

Tässä vaiheessa vielä luulin saavani isoja ahvenia

Päivän mittaan haaveet murenivat sitä mukaa, kun trippimittariin tuli kilometrejä. En olisi ikinä uskonut, että onnistun kiertämään järven kaikki ahvenet. Tai yhdessähän me Juhan kanssa se tehtävä hoidettiin, tyhjänpyytäjät :)

Pilkkihaalari päällä ja silti meinasi tulla vilu

Tyhjää I

Tyhjää II

Tyhjää III

Järvi on kyllä erittäin mielenkiintoinen pohjanmuodoiltaan ja ehkä juuri se tekee siitä niin haastavan. Suvasveteen on joskus miljoonia vuosia sitten iskeytynyt kaksi meteoriittia, joten Suvaksessa on kaksi isoa, syvää, selkää.

Kuvakaappaus Navionics Boating app

Juha kysyi puolen päivän maissa, että mennäänkö Suvaksen syvimmän kohdan päälle, laitetaan siihen ankkuri ja syödään siinä eväät. Innostuin heti ajatuksesta ja tajusin vitsin vasta muutama sekunti myöhemmin ? Käytiin kuitenkin luotaamassa se 90 metrin monttu, mutta eivät olleet ahvenet sielläkään :)

Syvää oli!

Aamupäivällä pilkahti aurinko, mutta lopulta satoi vettä

Jossain vaiheessa tyhjää luodatessa havahduin siihen, että miksi minä pölhökustaa en ole etsinyt ahvenia saarten penkoista, siellähän ne varmasti ovat. Ja taas meni hetki, ennen kuin ymmärsin yskän. Meteoriitti litisti jokaisen saaren alleen silloin joskus… Mutta se Suvasvedestä.

Enonniemen kalasatama

Viikolla oli tosi hyvä ja tyyni keli, mutta Kuopio oli ihan sumun peitossa. Kävin alkuviikosta Markun kanssa Hirviselällä kalassa, tai ainakin uskon ja luulen, että me oltiin Hirviselällä. Kallavesi oli nimittäin kaksi vuorokautta putkeen täysin sumussa ja oikeasti näkyvyys järvellä oli surkea. Oltiin täysin plotterin varassa, sillä mannerta ei näkynyt järveltä ollenkaan.

Hirviselälle menossa

Suuntavaisto ei toiminut ja yhdessäkin vaiheessa ajoin monta sataa metriä ihan väärään suuntaan, vaikka vilkuilin plotteria samalla kun ajoin. Ihan uskomatonta, miten hankalaa on suunnistaa, kun ei ole mitään kiintopistettä.

Erikoinen näkymä Kallavedellä :)

Kalastettiin useampi tunti harmaudessa ja ahven söi ihan hyvin. Markku sai itselleen hyvät ruokakalat :)

Markulle päivän isoin ahven

Kukkokalako se siellä siiman päässä on?

Kalapaikkoja ei ainakaan taustan perusteella voi arvata =)

Innostuttiin Markun kanssa lähtemään kalaan myös Riistavedelle asti, jossa pääsimme Jorin veneeseen. Minulla on ollut haaveissa käydä Melavedellä ja nyt kun tarjoutui tilaisuus päästä järven läpikotaisin tuntevan henkilön kyytiin, ilman muuta halusin mukaan.

Luotain piirsi Melavedellä todella hyviä ahvenparvia useampaan paikkaan ja kyllä me jonkun verran myös saalista saatiin. Jori oli kuhakingi ja mitenkähän monta kuhaa hän päivän aikana jigailikaan… ja isoin kuha oli parin kilon luokkaa, vastuullisesti sen kokoinen lähti takaisin kasvamaan.

Melaveden hieno kuha

Kukkokaloja ei taida Melavedellä olla olemassakaan

Minun siimaan tarttui nelosen hauki ja Jori kertoi, että Melavedellä on todella isoja haukia. Hänkin on sieltä kymppikiloisia saanut. Hyvä kalakanta siis kyseisellä järvellä ja ahventenkin koko on juuri minun mieleen ?

Melaveden kalareissu oli melko lyhyt ja sen vuoksi minulle jäi kamala nälkä päästä sinne uudestaan. Ne isot ahvenparvet kaikuluotaimessa kummittelivat mielessä, joten päätimme suunnata oman veneen kanssa sinne heti lauantaina. Jori lähti meidän veneeseen oppaaksi ja oli mukava kierrellä kalapaikkoja, kun mukana oli järven niin hyvin tunteva kalamies.

Riistaveden satama

Päivä alkoi loistavasti, kun löysimme todella hyvänkokoisia ahvenia suurimman ollessa 38cm. Olin jo lähestulkoon muuttamassa johonkin Melaveden saareen niiden ahventen takia. Juuri sen kokoisia körmyjä näkyi aiemmalla reissulla luotaimessa ja jos tuo on ahventen normikokoa sillä järvellä, niin hyvin mielelläni asuisin vaikka kuusen alla järven rannassa, jos vaan pääsisin kalastamaan sellaisia jättejä. Minulle harvinaista herkkua, mutta Riistaveden kalamiehille normikauraa.. vai onko sittenkään, sillä niiden aloitusahventen jälkeen emme saaneet enää yhtään mukaan otettavaa kalaa.

Melaveden ahven <3

Juha sai päivän isoimman

Kiersimme lähes 50km matkan ja kävimme myös Karhonveden puolella, mutta ahvenia ei enää löytynyt. Muutama alamittakuha kävi veneessä, mutta mittakalat olivat kateissa. Kotimatkalla erään saaren penkassa Juha heitteli Lucky Johnin pientä ahvenjigiä. Kohta vapa taipui ja Juha sanoi, että nyt on vähän parempi kala kiinni.

Ja tosiaan siellä oli hieman isompi hauki siiman päässä, sillä kala ei meinannut tulla edes näytille. Jori oli aiemmin kertonut Melavedellä olevan isoja haukia ja nyt yksi niistä oli Juhan siiman päässä.

Viime blogipostauksessa kerroin, että Juha paransi haukienkkaansa Leppäveden leikkimielisessä kalastuskilpailussa (pääset lukemaan kisaraportin tästä) viime sunnuntaina ja nyt siiman kireydestä päätellen ennätystä hätisteltiin taas.

Vihdoin hauki saatiin haaviin asti ja kylläpä oli lihava kala! Ihan uskomattoman suuria eroja voi olla haukien ruumiinrakenteissa. Leppäveden hauki oli lähes saman pituinen kuin Melaveden hauki, mutta vain toinen kaloista on ollut ruoka-aikaan kotona.

Leppäveden ja Melaveden hauet

Hieno kala ja se tottakai sai vapautensa takaisin. Juhan ennätys siis parani taas roimasti ja jos nyt pelkkiä omia tilastoja tuijotellaan, niin Juha taitaa rikkoa ensi viikonloppuna hauki SE:n ?

Juhalle onnea 9,4kg hauesta :)

Pieni Lucky John jigi maistui jättiläiselle

Melaveden ahvenet ovat haastavia, mutta isoja, joten takuuvarmasti palaan vielä sille järvelle, toisin kuin Suvasvedelle =)

Kuinka teidän viikonloppu sujui, minua kiinnostaa tosi paljon, että miten kala on tänään muualla syönyt? Epäilin jo oikeasti Suvasvedellä luotaimien toimivuutta. Miten koko järvi voi olla tyhjä? Kertokaapa se minulle.

Jaa:
Facebook
Whatsapp
12 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Pekka Tikka kommentoi:

  Komea hauki! Täälläkin päässä pyörähti veneeseen vajaa metrin möhkäle mukavan väsyttelyn jäljestä, mutta liikkeiden ollessa niin haukimaiset kuhapaikalla täytyi vain syödä ajatukset enkkakuhasta.. Tuleva alkuviikko näyttäisi hyvinkin tuuliselle, niin täytyi itsekkin keskittyä veneilyyn tänä viikonloppuna. Tavoite oli päästä puutosalmen lossin eteläpuolelle, mutta niin monta uutta kalapaikkaa venyttivät ajan taas kortille.

  Itse kävin siis pyörimässä Etelä-kallaveden kaikilla suurilla selillä Lauantaina ja pienet pistot pe & su. Isohko hauki, pari kilon haitariin sattuvaa kuhaa ja puolen tusinaa 200-300 gr ahvenia jäi tuomisiksi. Alamittakuhia kävi veneessä useampi. Nuo hiukan paremmat ahvenet sattuivat olemaan muikkujahdissa auringonlaskun aikaan keskellä selkäpattia. Mukavaa puuhaa :)

  Loput ajasta on mennyt uutta lowrancen Elite 9 Ti kaikua sovitellessa veneen perään. Kiitos Teemun, sinun ja lowrancen cashback – tarjouksen siivittäminä. Ensi viikolla erilaista näkymää vedenalaiseen maailmaan !

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Joo ensi viikoksi lupaili aika huonoa keliä, jospa se viikonloppuun mennessä vähän paranisi :) Iso hauki on sullakin veneessä käynyt ja hyvät ruokakalat kaupan päälle!

   Loistavan luotaimen oot hankkinut, ei muuta kuin isoja kaloja bongailemaan ?

 2. -m kommentoi:

  Kalastatko koskaan paikoissa jossa ei näy kalaa kaiulla? Oon huomannut, että mun kaiku ei erota kalaa jos on ihan pohjassa kiinni.

  Mulla tuli ihan riittävästi kalaa tänä viikonloppuna, mutta koko oli pientä. Yksi reilu puolikiloinen sentään. Valtavia parvia löytyi, mutta ei vaan isoille maistunut.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Sitä olen miettinyt itsekin, että osaavatko kalat mennä niin kiinni pohjaan jurottamaan, että edes luotain ei niitä tunnista. Mut sit toisaalta, kun kivetkin näkyy luotaimessa, niin luulisi, että ainakin isot kalat erottuisivat, vaikka olisivatkin ihan pohjassa.

   Toisinaan saatan kalastaa sellaisessa kohdassa, jossa näkyy vaikka vain muutama ahven, koska jotenkin ahvenet aktivoituvat vieheestä ja pian alla saattaa ollakin huomattavasti enemmän aktiivista kalaa. Voisiko sitten olla, että osa kaloista on siellä pohjassa ja sitten ”heräävät” kun näkevät jigin.. mutta ihan tyhjässä näkymässä en kalasta koskaan :)

   Hyvä juttu, että kalaa löytyi :)

 3. -K- kommentoi:

  Monesti on itelläkin käyny mielessä vaihtaa järveä mut on kannattanut nuohota suvasta, sitä enemmän kalaa sitten on kun ne löytää.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Joo tiedän, että sieltä voi todella hyvät saaliit saada ja kilon ahvenetkin täysin mahdollisia. Kiinnostava järvi, mutta niin hirmuisen vaikea.

 4. Lasse kommentoi:

  Sunnuntaina myös melavedellä.. Tai siellä suunnalla. Muutama paistiahven, paljon pieniä kuhia. Vain kaksi mittakuhaa.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Ihan hyvä saalis ja ruokakalat kuitenkin mukaan ?

 5. Jäpä_k kommentoi:

  No niin… Korjaus kirjoitukseesi.* Markku sai hyvät ruokakalat kotiin viemisiks,kun Jaana sai ne kalat*
  Ei mtn mutinoita,näin se vaan menee,että mestari on mestari..:)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Yhdessä saatiin ?

 6. Pexi kommentoi:

  Käykää Onkivedellä niin ette tarvii tyhjää kaikua katsella. Sieltä löytää kyllä kaikki kalaa.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Sekin järvi on ollut joskus mielessä, täytyy kyllä siellä joskus pistäytyä :)

Kommentointi on suljettu.