Kaksi senttiä

sunnuntaina 12.6.2016 | by Jaana Jekkonen | 26 kommenttia

Pienestä se on kiinni, että pääsisin kuhan makuun, mutta onhan se kuha semmoista herkkua, että sitä passaa vähän odottaakin. Eihän siitä edellisestä mitallisesta ole kauankaan aikaa. Olisiko ollut peräti vuonna 2015, kun tuoretta kuhafilettä viimeksi maistelin, joten jos tämän vuoden puolella pääsisi kokkaushommiin. Olisihan se tärkeää saada niitä omegoitakin, kun suositus taisi olla kaksi kertaa kalaa viikossa, ei kaksi kertaa vuodessa.

Viikolla myrskysi aika ikävästi, joten veneilyt sai tyystin unohtaa. Käytiin lasten kanssa Kuopion museossa ja kuinkas sattuikin, siellä oli Kallaveden kalat näyttely. Kiva nähdä, että kyllä siellä järvessä todistettavasti kalaa on, mutta koomista, että kalastusbloggaaja joutuu menemään museoon asti nähdäkseen niitä =)

IMG_3149.JPG

Huomasin, että tänään on päivälleen kaksi vuotta siitä, kun aloin bloggaamaan. Kiitos kaikille vanhoille ja uusille lukijoille, mukavaa saada kommentteja ja kuulla muidenkin kalastuskokemuksia. Onkohan joku lukija seurannut blogia ihan alusta asti? :) Välillä mietin, että kiinnostaako minun jutut ketään, kun kommenttipuolella on hiljaista, joten pliis, rohkeasti vaan kommentoimaan enemmänkin. Minusta on kiva kirjoittaa, toivottavasti teistä on kiva lukea =)

Viikolla riehunut myrsky laantui onneksi viikonlopuksi, joten kadonnutta mittakalaa käytiin etsimässä useampaan otteeseen. Luotan nyt kesällä ehkä hieman enemmän siihen ilta- kuin aamusyöntiin, joten perjantai ja lauantai-illat pyhitettiin kalastukselle.

Perjantaina oli hiljaista, aiemmin ahventa ja kuhaa antaneet paikat olivat tyhjiä. Olisivatko kalat olleet myrskyä paossa salaisissa paikoissa… Niissä paikoissa, joita Ahti ei ole minulle vielä kertonut. Ilma oli ihan todella jäätävä ja minulla oli Ursuit toppavaatteiden alla. Ei ollut yhtään liikaa päällä, vaikka kohta eletään kesäkuun puolta väliä. On tämä Suomen kesä ihmeellinen.

IMG_3064.JPG

IMG_3081.JPG

Perinteinen kalastusnäkymä

IMG_3080.JPG

Kohta taitaa sataa

FullSizeRender.jpg

Vähän  ripsautti vettäkin..

Lauantai-iltana tuuli oli viitisen metriä, samaa luokkaa kuin perjantainakin, mutta ihan niin kylmää viimaa ei ollut luvassa, joten Ursuit jäi kotiin. Toppavaatteet oli kuitenkin päällä, ne on kyllä ehdottomat kesäkalastuksessa, heh :) Lauantaina löysimme paremmin kalaa kuin perjantaina. Siihenhän ei tietenkään paljon vaadittu, kun perjantaina meni munat pataan. Heti kalapaikoille päästyä alla oli kalaa ja ihan mukavia ahvenia tärppäili jigiin.

IMG_3093.JPG

IMG_3099.JPG

Minulla toimi vain yksi tietty kuorejigi, jolla sain kalaa sekä heittämällä että vertsuilemalla. Yhtään ahventa emme mukaan ottaneet, kun pikkuisen oli kitsaan kokoista vielä. Se 300g olisi hyvä koko, ehkäpä joskus satutaan sellaisen parven päälle. Enkä pistä pahakseni, jos on muutama vähän isompikin seassa ;)

IMG_3111.JPG

Kartastakin huomaa, että 60 tuntia on tänä kesänä veneellä ajettu

FullSizeRender.jpg-2

Olisikohan sateenkaaren päässä ollut mittakala…

FullSizeRender.jpg-4

Ahven lopetti syömisen jossain vaiheessa, joten etsittiin uusia paikkoja. Parista paikasta sain tasurilla hauen, mutta ahvenia tai kuhia ei löytynyt. Kello oli jo reippaasti yli kymmenen, kun lähdettiin käymään vielä ensimmäisellä ahvenia antaneella paikalla. Muutama heitto ja sitten kotiin. Kalakaveri torkkui keulassa, mutta minä se jaksoin yrittää. Heittelin kuorejigiä ja aurinko oli laskemassa. Ihailin samalla ihanaa maisemaa, kun tunsin siimassa tärpin. Ohhoh, ahven ja juuri auringonlaskun aikaan. Hirmu pienihän se oli, mutta antoi vielä vähän uskoa kalan tuloon.

FullSizeRender

Liekkiahven :)

Viimeinen heitto ja sitten joutaa nukkumaan. Kello oli vähän yli yksitoista, kun yllätyksekseni sainkin vielä yhden tärpin. Kelasin kalan veneeseen ja se oli kuha. Pituutta oli pikkuisen liian vähän, vain 40 senttiä, joten sinne lähti minun ateria takaisin uimaan. Vilkutin kalalle sormet valkoisina, ei ollut ainakaan tuo kala vielä kutenut, kun maiti valui norona. Nopeat ja lyhyet ovat näköjään Kallaveden ahventen ja kuhien syöntipiikit. Jos myöhästyt muutaman sekunnin, niin tervetuloa seuraavana päivänä yrittämään uudestaan.

IMG_3131.JPG

Myös alamittainen kuha saa minut hyvälle tuulelle

FullSizeRender.jpg-1

Kuva otettu keskellä yötä, eipä uskoisi =)

Tänään tuuli oli kuusi ja puuskissa kymmenen metriä sekunnissa. Päätettiin silti lähteä kokeilemaan onnistuuko veneily ja kalastus, kun keli muutoin oli niin hyvä. Vene kulki yllättävän hyvin tuollaisessakin tuulessa ja ankkurikin piti meidät kalapaikoilla. Yleensä kirkkaina päivinä kala ei syö, niitä ei edes löydy, mutta tänään kalaa kyllä oli alla.

Tasurit ovat toimineet hirmuisen huonosti viime aikoina, mikähän lie.. Kalarosvoihin en saanut hipaisuakaan ja uittelin sitten Happosen Sepon vanhempaa muikkukevennettyä, josta on pyrstölevykin lähtenyt irti (olen korvannut sen jigipystöllä). Pari tuntia oli kalastettu tyhjää ja tyhjänä se sitten loppupäivän jatkuikin, lukuunottamatta yhtä kuhaa, joka käväisi veneessä. Ei puhettakaan, että mitta olisi täyttynyt, tällä yksilöllä pituutta oli 39cm. Se oli päivän ainoa kala, vaikka muutamia tärppejä vielä sainkin.

IMG_3142.JPG

“Käyppäs kasvamassa kolme senttiä ja tule sitten takaisin” =)

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
26 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Sami kommentoi:

  Mukavaa rapsaa :) Mikäs toi sun paatti on ?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos! Puatti on Finnmaster 506 CLX :)

 2. T kommentoi:

  Kannattaa tuon paikan ympäristöä koittaa mistä kuha tuli 11 aikaan illalla. Tuosta myöhempäänkin, aina niin pitkälle kuin vaan voi olla.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Täytyy käydä lähiaikoina pommittamassa, tekisi mieli olla yötä päivää siinä niin kauan, että se kohdekala löytyy :)

 3. Rapeli kommentoi:

  Suurin osa on liian ujoja kommentoimaan mutta tosi moni lukee mielenkiinnolla sun tarinoita joten kirjoita Jaana lisää vaan.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos, ja jospa ne lukijatkin rohkaistuisivat joskus kommentoimaan :)

 4. Mari kommentoi:

  Juu aina luen joka postauksen että luetaan luetaan vaikkei aina kommentoida :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiva juttu :)

 5. Jäpä_k kommentoi:

  Moro. Tänään reissu (varmalle apajalle).. Tyhjäähän sitä jiggail,kunnes Ukko sai ” senmittasen ” (kellä nyt sellanen sattuu olee)..mateen jigillä :O.
  Eli tulipahan taas tuumattua yhteen ääneen Ukkosen kans,että kohta JJ saa tulla näyttää,miten ne kalat nostetaan..:),kun täs on huomannut,mitä enempi sun saalis reissuja lukee,ni oma tuuri katoo ;) ;) Minkäs teet..tähän on tyytyminen..!!

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   No moro, vai matikka jigillä :) Saavutus se on sekin =) Pitääkö minun tulla näyttämään miten ne alamittaset järvestä nostellaan ?

   1. Jäpä_k kommentoi:

    No juu,pitää..ei alamittoja,vaan lukuja,tapahtumia… :) Ja eihän sitä tiedä,jos se tuuri kääntys,kun mestari teikäläinen ois osaavana opettamassa ;).

 6. Toni kommentoi:

  Kyllä täällä serkkua seurataan vaikka ei kommenttia laitetakkaan ?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Moi serkku, olipas kiva viesti ja mukava kuulla, että sukulaisetkin lukee :)

 7. Janne kommentoi:

  Koska mennyt viikonloppu meni puuhatessa lastenteatterin parissa, niin kalastus jäi puhtaaseen nollaan. Toissaviikonloppuna piti käydä treenailemassa appenien drop shottausta, mutta tilaisuus teki varkaan kun saatiin venettä lainaan, sillä “parhaalla kuhajärvellä”. Ihan normaaliin kalastuskliimaksiin ei tällä kertaa päästy, mutta 6 haukea ja 9 kuhaa, joista neljä mitallista täytti kuitenkin masut. Tuntui että syöntiaika oli hieman lyhyempi ja kalat ehkä hieman syvemmällä. Haukien määrä myös yllätti, sillä siellä haukivaara on yleensä aika minimaalinen.

  Tuossa viime viikolla ostin sinne kyseiselle järvelle oman veneen. Tuli vastaan semmoisella hinnalla että ei voinut kieltäytyä. Nyt ei tartte kyseisen järven kohdalla olla muiden veneiden varassa ja voi käydä useamminkin haeskelemassa uusia ottipaikkoja.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kuulostaa loistavalta ja onnea uudesta veneestä! Jospa sitä kesän aikana pääsisi itsekin kuhan makuun :)

 8. Nimetön kommentoi:

  Kirjottele vaan,kyllä lukijoita on varmasti paljon.Ei myö jöröjukat niin helposti kommentoija mutta opetellaan ..kirreitä siimoja !

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiva kuulla, toivottavasti jöröjukat ja jöröjaanat rohkaistuisivat hieman lisää kommentteja jättämään :)

 9. Virpi kommentoi:

  Tosi hyviä kirjotuksia :) Jatka ihmeessä meille kirjoittamista!Täällä toinen “kalastus-hullu” naisimmeinen Kuopiosta.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos! :) Mukava kuulla, että Savossa elelee muitakin kalastushulluja naispuolisia immeisiä =)

 10. eki kommentoi:

  Kyllä blogia on tullut seurattua alusta asti. Nyt ei oo kehdannu tulla omilla saaliillaan kehumaan kommenttiosioon kun sulla on vielä mittakuhat saamatta :D

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiva kuulla, että niin kauan olet viihtynyt lukijana. Ja kerro ihmeessä omista kaloista, nehän vaan motivoi itseäkin yrittämään kovemmin :)

   1. eki kommentoi:

    no tuolla omassa blogissahan noita juttuja on jotain….tänään jaksoin vähän päivitellä. Kommenttipuolellahan sulla käy oikein kuhina….ite oon pitäny blogia yli 4 vuotta ja mulla on 16 kommenttia :D

    1. Jaana Jekkonen kommentoi:

     Joo kävinkin lukaisemassa, ehkä pitäisi itsekin aktivoitua muiden blogeihin kommentoinnin kanssa ;) Mutta hyvinhän sulla on kuhia tullut, oon pikkuisen jäljessä kappalemäärissä =)

 11. Mikko kommentoi:

  Kyl mie oon aktiivisesti viime vuoden lopulta seurannut, Jaana, sun blogia, aina ei vaan ole ollut mitään viisasta sanottavaa, niin en ole käynyt höpöjuttujakaan rustaamaan. ;)

  Tänään käytiin kaverin kanssa uistelemassa ja alle viiden minuutin uistelun jälkeen mulla iski omatekoiseen vaappuun reilu kiloinen hauki. Vähän myöhemmin kaveri sai mitallisen kuhan ja koko uistelusession aikana kävi toinen pieni hauki kääntymässä veneen luona ja kaverilla yksi pieni ahven ja kaksi pientä kuhaa. Uistelu näköjään mulla nyt luonnistuu, vaikka tuo sormi edelleen paketissa, mutta heittokalastuksesta ei tule mitään.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Tosi mukava kuulla ja ei kommenteissa tarvitse viisasta sisältöä ollakaan, tuskin ne minun vastauksetkaan hirmuisen järkeviä aina on =) Omituinen höpöttely on kivaa :) Hyvä, että sormi on toipumassa ja uistelu jo onnistuu ja mikä hienointa kuulla, omaan vaappuun kala! Olet jotain saanut selville kalojen aivoituksista. Kiva olisi joskus itsekin kokeilla joidenkin vieheiden tekoa, vaikka jigien, ehkäpä tulevaisuudessa. Toivottavasti saat pian sormen “korjalleen” (opin tuon sanonnan lapseltani: korjallaan ja ei korjallaan =)) ja pääset heittelyhommiin!

   1. Mikko kommentoi:

    Kiitoksia! Ois vielä puoltoista viikkoa tämän kanssa oleilua, mutta tiiä sitten, onko parantunut vielä juhannukseenkaan mennessä. Sais kyllä parantua, liikaa menee hyviä kalastuspäiviä hukkaan.

Kommentointi on suljettu.