Kesän 2019 kalastusreissut

torstaina 31.10.2019 | by Jaana Jekkonen | 12 kommenttia

Nyt kun avovesikausi alkaa olla paketissa, on kiva vähän muistella menneitä valokuvien muodossa. Takana on taas mahtava kesä ja paljon on nähty ja koettu viime kuukausien aikana. Kesän voisi tiivistää sanoihin ’välillä söi ja välillä ei’, mutta todellisuudessa kalaretket ovat paljon muutakin, kuin pelkkää kalastusta. 

Luonto on minulle tosi tärkeä ja eihän sillä loppujen lopuksi ole mitään merkitystä, onko kalaa tullut, positiivisia fiiliksiä kun saa paljon muustakin, kuin vain kaloista. Tietenkään en vastaan pistä, jos Ahti ahvenia suo ? 

Avovesikausi alkoi 1.5. eli melko aikaisin, kausi kesti siis kutakuinkin kuusi kuukautta. Kesän aikana kalastettiin useilla eri järvillä, joista eniten tottakai Kallavedellä. Lisäksi käytiin Sotkanselällä, Koiruksella, Juurusvedellä, Jälällä, Melavedellä, Karhonvedellä, Suvasvedellä, Unnukalla, Keiteleellä ja Virmasvedellä. 

Ehkä kaikkein mieleenpainuvinta kesässä oli riippumatossa vietetyt yöt. Saaressa nukkuminen vaan on jotain niin sanoinkuvaamatonta, että se pitää itse kokea, ennen kuin sen tunteen voi ymmärtää. Ensi kesää odotellessa…

Toukokuu

Toukokuu on yleensä aika hiljaista saaliiden suhteen, koska vedet eivät ole vielä lämmenneet. Ahvenet ja kuhat valmistautuvat kutupuuhiin ja kaloja voi olla vaikea tavoittaa selkävesiltä, missä yleensä kalastamme. Jotain tapahtumia saatiin kuitenkin jo toukokuussakin =)

Kauden ensimmäisellä reissulla Kallavedellä oli vielä pieniä jäälauttoja
Avovesikauden ensimmäinen ahven on tosiasia =)
Seuraavalla reissulla löytyi jo hieman isompaakin…
Toukokuun ensimmäinen hellepäivä antoi esimakua lämpimästä kesästä
Koiruksen rikkinäinen ahven

Kesäkuu

Kesäkuussa vedet ja keli alkoivat lämpenemään ja vihdoin pitkän talven jälkeen päästiin nautiskelemaan myös riippumattoretkeilystä. Ahveniakin alkoi löytymään paremmin.

Pohjois-Kallavedellä
Kesän ensimmäinen riippumatossa nukuttu yö
Karhonvedellä
Melavedellä
Kallaveden ahven kuoreensyöntikarkeloissa

Heinäkuu

Säät suosivat heinäkuussa ja Ahti antoi hyviä saaliita, joten päästiin nautiskelemaan kalaherkuista. Savon saarissa tuli vietettyä monta yötä.

Etelä-Kallavedeltä siiman päähän tarttui kesän isoin kuha
Juurusvedellä riippumassa
Kenties kesän upein hetki?
Harvoin ovat Kallaveden ahvenet näin hyvässä lihassa
Halsteriahvenia
Ruokakaloja Kallavedeltä, nämä pohjoispuolelta

Elokuu

Elokuussa yöt alkoivat pimenemään ja syksy antoi pieniä merkkejä tulostaan. Ahti oli edelleen hövelinä ja pysyttiin kalaruuissa. Ahvenet olivat jo hieman pulleampia, kuin alkukesästä.

Keiteleen köllikkä
Reissu Keiteleelle oli tuottoisa
Sotkanselkä yllätti
Karhonveden kämmenen kokoinen ahven

Syyskuu

Syksyllä säät alkoivat viilenemään ja myös sateet yleistyivät. Tuntuu, että saatiin kalastella lähes koko kesä kuivissa olosuhteissa ja sateita tuli tosi vähän. Kuurot olivat paikallisia ja nopeita. Se ei tietenkään meitä haitannut, vaikka muutoin kuivuus oli ikävä juttu. Kuivuuden takia myös vedet laskivat tosi alas ja meillä oli haasteita joillakin rampeilla sekä rantautumisissa saariin, jos ja kun rannat olivat isoa kivikkoa täynnä.

Kalojen suhteen syyskuukin meni hyvin ja ahvenparvet vaikuttivat ehkä hieman suuremmilta kuin aiemmin kesällä. Ahvenet olivat nälkäisiä, mutta niinhän ne ovat aina, kun ruokaileva parvi sattuu kohdalle. Syyskuun lopussa vietimme vielä yön saaressa, jonka jälkeen laitettiin riippumatot odottamaan seuraavaa kesää.

Unnukan nättejä raitapaitoja
Unnukalla hyvä saldo
Sateitakin saatiin
Suvasveden ahvenparvilla on kokoa
Nälkä, mikä ihana tekosyy
Ahventen suusta lentäneet muikut
Suvasveden antia

Lokakuu

Lokakuussa alkoi olla pilkkihaalarikelejä ja luntakin saatiin maahan. Vedet eivät kuitenkaan olleet vielä kovin viileät, joten käytiin järvellä etsimässä aktiivista kalaa. Syyskuun hurjat syönnit olivat ohitse, tai niin me luulimme, koska kalaparvet olivat meiltä kateissa.

Todennäköisesti ahven on kuitenkin popsinut muikkua ja kuoretta ihan normaaliin tapaan, mutta piilossa meiltä. Virmasveden ahvenen vatsasta löytyi kuore, jonka vatsasta löytyi kuoreita. Se oli ehkä lokakuun erikoisin tapaus, en ole koskaan aiemmin vastaavaa nähnyt, vaikka tiedän, että kuore syö myös kalaravintoa.

Lokakuun alussa Kallavedeltä löytyi vielä ruokakalat
-Kop kop.
-Kuka siellä?
-Talvi.
Virmasveden ahvenet sylkivät pieniä kuoreita, joten jigi kannatti valita sen mukaan
Niin ne vaan vedet viilenivät, Virmasvedellä vesi oli enää neljäasteista
Mahdollinen kalapaikka =)
Kuorekin on peto
Suvasvedellä tyhjää pyytämässä, vesisade ei haitannut, kun puku piti veden ulkopuolella

Vaikka toisinaan tuntuu, että kalastus on vaikeaa, enkä saa koskaan kaloja, niin blogin valokuvagalleriaa selatessa täytyi hieman muuttaa mielipidettään. Kyllä se Ahti on enemmän antanut, kuin ottanut. Kiitos Ahti ja kiitos Suomen luonto, parempaa harrastusta ei voisi olla. Pidetään yhdessä huolta mahtavasta luonnosta ja antoisista kalavesistä.

Kuopiossa on maa valkoisena ja pakkasia luvassa. Tasurihurja kiittää ja kuittaa ;)

Jaa:
Facebook
Whatsapp
12 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Mika L kommentoi:

  Surkein syksy 20 vuoteen. Ahventa ei juurikaan löytynyt. Isoja haukia löytyi mutta eipä ahventa. Hyvä jos 8 kg sain elokuun jälkeen ahventa yhteensä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Voi harmi! Tosi vesistökohtaista ollut tänä syksynä ahventen löytyminen.. Ensi vuonna sitten taas paremmin ??

 2. Jaana, kiitos hienosta blogista. Mahtavia kuvia ja tunnelma kohallaan. Kalaakin on tullut.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos Kari ☺️

 3. Nimetön kommentoi:

  Tuleekohan jäitä???

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Pakko ?

 4. Kala-akka kommentoi:

  Pitääkö oma naama ollla lähes joka kalankuvan takana?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kyllä se jo itseäkin ärsyttää, kun sama naama joka kuvassa, mutta ei siellä järvellä ole kauheasti vaihtoehtoja, kuka sitä kalaa pitää käsissään. Tietysti voisin rajata naaman pois ja joissakin kuvissa sen olen jo tehnytkin ? Tsemppiä kuvien katseluun!

 5. Ismo kommentoi:

  Miusta huipuin tuo nokipannu tulella. Siinä jotakii sellasta mitä hakee luonnosta ylipäätään.. Sitä ei saa prismasta, citymarketista saatikka hongkongista. Mielenmaisema, tunnetila, levollisuus, rauha ja päällimmäisenä kiitollisuus. Saalis aina kruunu. Kiitos.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Samaa mieltä ☺️ Ja aina se on yhtä hieno hetki istua nuotion ääressä liekkejä ihastellen ja kahvia odottaen. Vaikka sen on kokenut monta kertaa, niin ei siitä saa koskaan tarpeekseen ?

 6. Saamaton savosta kommentoi:

  Mielenkiintoinen tuo riippusänky systeemi.
  Mikä merkki ja mistä nuita saa?
  Mukavaa luettavaa, kivoja kuvia ja tarinankerronta aivan mahtavaa. Jatka samaan malliin.
  Oletteko käyneet ruokovedellä tai Maaninkajärvellä?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos! Monetkin nettikaupat myyvät noita riippumattoja, se on merkiltään DD Hammock Frontline XL, google auttaa eteenpäin :)

   Ja on käyty pari kesää sitten Ruokovedellä ja Maaninkajärvellä heikoin tuloksin :)

Kommentointi on suljettu.