Lauantain kuulumisia

lauantaina 15.11.2014 | by Jaana Jekkonen | 4 kommenttia

Kävin taas tänään aamulla kalassa ja olisi niin mukava kertoa saalistarinoita, mutta en viitsi valehdella. En siis saanut mitään.


Testasin tänään erään tuttavan vinkistä aivan uuden paikan: kävelysillan kahden saaren välissä. Se oli kuin pitkä laituri ja siihen sai hyvin kaiunkin kiinnitettyä, koska siinä oli venepaikkoja. Silta oli useamman kymmenen metriä pitkä ja keskivaiheilla oli kahdeksan metriä vettä alla. Hyvinkin potentiaalinen paikka. Tänään pakkasta oli nelisen astetta ja tuuli arviolta sata metriä sekunnissa. Harjoittelin sormikkaat kädessä virvelöintiä ja onhan se vähän vaikeaa. Saattoi tietysti johtua pakkasestakin. 

Ihmisiä kulki paljon ohitse ja sillalta kuulemma saa isompiakin kaloja: ahventa, kuhaa, haukea. Mutta ei tänään. Päivän saldona yksi tärppi tasuriin, joka kuitenkin antoi sen verran toivoa, että aion testata paikkaa toistekin. Kuitusiima on kyllä hankala pakkasella, virveliin sain jo yhden solmun aikaiseksi ja siima nyhrääntyi jäisistä vaparenkaista johtuen. Ensi keväänä on sitten siiman vaihto ensimmäisenä edessä, nyt taitaa olla virvelin aika mennä talviunille.

Eilen tein muutamia hankintoja pilkkikautta ajatellen. Alesta löytyi pilkkirukkaset, joten ne lähtivät mukaan. Koko oli sen verran reilu, että kynsikkäät mahtuvat tarvittaessa alle. Lisäksi ostin uuden rullan Predatoria ja peruketarvikkeita, kun tykästyin itse tehtyihin perukkeisiin sen verran paljon. Helppo tehdä ja ihania käyttää teräsperukkeisiin verrattuna.

Ostin pieniä kalajigejä, joilla aion tuunata huonoimpia halpis-tasureitani, jos saan pyrstölevyt siististi irroitettua. Ostin jo aiemmin toisen värisiä “minijigejä”. 

Löysin hyvän kokoisia Planon rasioita isommille tasureille kohtuullisella hinnalla (alle 6e kpl). Rasiaan mahtuu 12 tasuria, mutta silti rasia ei vie paljon tilaa repussa. Rasia on tosi kätevä, koska se on kaksipuolinen 6+6. Tai kyllähän siihen saa vielä pienempiäkin lokeroita tuunattua mukana tulevilla “välilevyillä” ;) 

Ostin pari vuotta sitten Mora Nova 5″ kairan. Olen ollut tosi tyytyväinen siihen ja sillä on tosi kevyt ja nopea kairata. Kovemmilla pakkasilla kairan teriin saattaa jäätyä vettä ja kairasta joutuu kevyesti koputtelemaan jollain “työkalulla” jäitä pois, jotta terä puree jäähän. Ihanteellinen keli kyseiselle kairalle on korkeintaan viisi astetta pakkasta. Jos pitäisi arvoida parin kauden kairatut reiät, niin sanoisin 2000. Se kuulostaa äkkiseltään suurelta, mutta molempina talvina pilkkireissuja on kertynyt vähintään 50 ja yhdellä reissulla 20 kairattua reikää on aika minimi, koska kaiulle kairaan aina oman reiän lisäksi. Normi pilkkireissulla saatan kairata 50 reikää, joskus enemmänkin. En lähde koskaan alle neljäksi tunniksi pilkille, koska siinä ajassa ei ehdi tehdä mitään. Kairan terät tuntuivat jo viime talvena vähän tylsiltä, tai sitten jää oli sen verran pehmeää, että terä ei purrut hyvin. Ostin nyt kumminkin uudet terät, jotka vaihdan ennen pilkkikauden alkua.

Tämän päivän reissu oli minulle mp, mutta koska maailmassa on kovia kalamiehiä jäljellä, ja kun vielä sattuu tuntemaan kovan kalamiehen kovan kalamieskaverin, saattaa saada pussillisen verkoista juuri päästettyä matikoita. Jouduin samalla luopumaan periaatteestani, että ensimmäisen matikkakeittoni tekisin itse pyydetystä matikasta. Köyhän on vaikea kieltäytyä ilmaisesta ruoasta. Huomenna syön siis matikkakeittoa, taitaa 20 vuotta olla viime keitosta aikaa.. 

Sain pari viikkoa sitten Kalamies.comin kautta kysymyksen eräältä bloggaajalta, että haluaisinko suostua pienimuotoiseen haastatteluun. Tottakai suostuin, koska kyseessä oli kalastusaiheinen blogi. Jamaelin tekemä juttu löytyy hänen blogistaan osoitteesta http://13metrinenhauki.blogspot.fi/2014/11/fish-me-luck.html

Jaa:
Facebook
Whatsapp
4 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
  1. Nam , nam! Matikka on parasta soppakalaa. Ei oo täällä vielä jäät tullu. :/ Viime vuonnakin vasta jäät tuli tammikuussa joskus myöhään. Kiva , että sain haastatella sua! =) Tiedä vaikka jututtaisin sua toisenkin kerran, liittyen enemmän tähän blogin tekoon. Jos vaan sulle sopii?

  2. Tänään erään lammen ohi ajaessa pinnalla näkyi jotain valkoista. Ai että se tuntui hyvältä, piti ihan katsoa uudestaan, että oliko se sitä kylmää mitä ajattelinkin sen olevan. Jospa nyt pitäisi pakkasia niin saattaisi tämän vuoden puolella päästä jalalla varovasti jäälle astumaan.

  3. Mielenkiintoinen blogi sulla! Matikkasoppa on kyllä herkkua, itsekin jouduin pari talvea sitten luopumaan periaatteesta, että ensimmäinen matikkasoppa pitäisi tehdä itse saadusta mateesta. Ei vaan osaa… Joku taitavampi ystävällinen pappa lahjoitti sitten omat ylimääräiset mateensa. Sen jälkeen en ole madepilkillä käynytkään. Onko noissa rukkasissa kämmenosa nahkaa? Minulla olisi samanlaiset hakusessa, vanhat meinaa hajota kohta käsiin. Olen koittanut etsiä juuri tuollaisia reilumman kokoisia, joihin saisi kynsikkäät alle ja joissa on levenevä varsi, että saa rukkasen varren hihan päälle. Ei ole vielä tullut vastaan. :/

  4. Matikkasoppa on kyllä ihanaa, toivottavasti saisin sen oman matikankin ensi talvena, omasta pyytämästä kalasta se on varmaan vielä parempaa. Ostin nuo rukkaset Motonetistä, luulisin, että ovat keinonahkaa, kun maksoivat vaan 8e. Harvoin löytää kunnon pilkkirukkasia naisten koossa, omat nykyiset karvarukkasetkin taitavat olla joku XL koko…

Kommentointi on suljettu.