Noin viikon uutiset

maanantaina 16.1.2017 | by Jaana Jekkonen | 27 kommenttia

Olen ravannut jäällä lähes joka päivä etsimässä kalaa, mutta tämä kalastusharrastus alkaa pikkuhiljaa muistuttamaan pelkkää ulkoilua, sillä kaloja ei löydy mistään. On kokeiltu eri järviä ja erilaisia kelejä, mutta kalat ovat piilossa.

Viime viikolla käytiin testaamassa uusi järvi ja meillä oli vanhat tutut Markku ja Jere mukana. Olisi mukava kertoa kalatarinoita siltä reissulta, mutta valitettavasti se oli ehkä yksi heikoimmista reissuista ikinä. Meitä oli sentään neljä innokasta kalastajaa ja kalaa etsittiin aamuhämärästä iltahämärään, mutta siltikään useiden kilometrien hangessa tarpominen tai kymmenien reikien kairaaminen ei tuottanut tulosta. Sen piti olla hyvä järvi ja kai se onkin, mutta kuten hyvin tiedetään, kalat yleensä syövät minun lepopäivinä.

Rankan päivän lomassa maistuu makkara

Minulla taitaa olla vieläkin hikikarpaloita otsalla siltä reissulta, huh huh että oli rankkaa. Paluumatkalla rantaan oli vielä kilometri pari, kun tuli tunne, että joko joku saa vetää minut ahkiossa autolle tai sitten otan hullun spurtin ja vedän 25kg painavan ahkion (kyllä, niin paljon painaa ahkio ja pilkkikamat ilman kaloja!) satasta rantaan. No, ei ollut hirveästi innokkaita ahkion vetäjiä, joten kipitin hirveää kyytiä kohti autoa. Oli muuten linssit huurussa sen jälkeen :)

25 kiloa iloa =)

Siitä reissusta me ei opittu mitään, sillä jo seuraavana päivänä lähdettiin kalajahtiin uudestaan. Käytiin Kallavedellä ja tuttuun tapaan päivän saaliin pystyi laskemaan yhden käden sormilla. Onneksi tykkään ulkoilusta muutenkin, sillä muuten kalareissut olisivat vähän tylsiä. Saimme Markulta kipinän (heh heh) nuotiohommiin ja tehtiin erääseen saareen tulet, jossa paistettiin muutama makkara. Ai että oli hyvvee!

Tyhjä näyttö on tullut tutuksi viime aikoina

Mikrotasurilla mikroahvenia

Kohta päästään lämmittelemään ja syömään

Kelepoo olla tuossa

Reilu viikko sitten lauantaina tehtiin talven ensimmäinen reissu ison ahvenen järvelle ja pilkkikaveri Juha vetäisi heti kilon ahvenen. Sanoin Juhalle, että sinun isojen ahventen kiintiö on vähäksi aikaa täynnä, mutta eihän se sitä uskonut. Käytiin toissapäivänä testaamassa sama järvi toistamiseen ja lähellä oli, että järvestä olisi noussut todellinen mörkö. Juha karkuutti aivan avannon alla elämänsä suurimman ahvenen ja sen tiimoilta taitaa Juhan silmäkulma olla vieläkin kostea. Ison kalan karkuutus on kyllä jotain ihan kauheaa. Minä karkuutin pari vuotta sitten Sotkalla jonkun mörön ja vieläkin se pyörii mielessä.

Ison ahvenen järvi ei ole antanut minulle tänä talvena vielä yhtään ahventa ja viime reissulla sain vain yhden hauen. Hauet ovat kyllä nyt olleetkin vähän tavoitelistalla, sillä purkkikala oli niin hyvää, että sitä täytyy tehdä heti lisää.

Edes jotakin

Happosen Seppo oli tehnyt kevennettyjä tasureita, joissa on räminäkuula sisällä. Hän on huomannut, että vaappujen kalastavuus paranee räminäkuulan ansiosta ja siksi päätti testata kuulaa myös tasureissa. Seppo toi minulle yhden tasurin testattavaksi ja on kyllä mielenkiintoista päästä näkemään räminän vaikutus :)

Sepeteus-vaappujen valmistajan kevennetty tasuri

Melko tyhjiä reissuja on siis heitetty, mutta me ei niistä olla lannistuttu vaan oikeastaan saatu virtaa yrittää vielä enemmän. Kyllähän ne kalat joskus syövät kaiken järjen mukaan. Eilen käytiin Kallavedellä ja reissu vaati päivän aluksi ja lopuksi vähän ponnisteluja, sillä tien ja järven välissä oli metsä. Onneksi ryteikköä ei ollut kilometrikaupalla, mutta kyllä siinä hiki tuli, kun vedin painavaa ahkiota epätasaisessa maastossa. Välillä ahkio aina keikahti ja tavarat tippuivat maahan, mutta mielessä oli ajatus, että ehkä Ahti palkitsee kaiken tämän raatamisen jälkeen.

Hyvissä ajoin liikkeellä

Harmi, kun autolla ei pääse aina rantaan asti :)

Päivä kului ja läheni loppuaan eikä palkintoa kuulunut. Minun tammikuun kalakalenteri vaikuttaisi kyllä olevan täynnä koukun kuvia. Kala ei syö. Ehkä se paastoaa joulukiloja.

Mutta eipä passaa valittaa, sillä täällä Savossa meillä on näin kauniit kansallismaisemat ;)

Sinne vaan ja tossua toisen eteen

Hymyilyttää jo valmiiksi, kun kohta on syke lähellä kahta sataa :)

Käytiin myös tänään ulkoilemassa ja olihan nuo kalavehkeetkin mukana :) Pakkanen oli kiristynyt ja -10C yhdistettynä kylmään tuuleen sai minut maastoutumaan ison vaatekerroksen alle. Yksi kosketus jääkylmään kalaan kesken ulkoilun sai minut anelemaan, että Ahti, älä anna enää yhtään kalaa tai minun sormet paleltuvat. Eikä se antanut :)

Voi kuinka tuttu näkymä siellä taas onkaan

Kalarosvo haki yhden kylmän ahvenen :)

Loppuun vielä vinkki nuorille kalastajille Savon suunnalla: kalastusopas Teemu Hiltusen facebook-sivulla on käynnissä arvonta, jossa on mahdollisuus voittaa kalastusreissu! Mukaan voi ilmoittautua itse tai sitten jos ei ikä riitä facebookailemaan, niin myös esim. vanhempi, tuttava ym. voi ilmoittaa mukaan 6-16-vuotiaan nuoren. Reissu toteutetaan ensi kesänä Tervo-Kuopio-lähialueilla. Linkki Teemun julkaisuun https://www.facebook.com/teemu.hiltunen.988/posts/10208298142386323

Jaa:
Facebook
Whatsapp
27 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Mari kommentoi:

  En tiedä onko sulla mutta aattelin ettei oo kun tavarat karkailee niin noita mustekaloja? Eli oon omaan pulkkaan porauttanu sivulaitojen yläosiin reikiä mistä laitan mustekaloja ristiin yli kamojen toiselle laidalle kiinni. On pysynyt ihan hyvin sen jälkeen vaativimmissakin mäissä kamat kyydissä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Ei ole mustekaloja, mutta täytyy kyllä tehdä reikiä ja ostaa mustekaloja tulevia rämpimisiä ajatellen, kiitos vinkistä! :)

 2. Mehukattiverraton kommentoi:

  Juupajaapa..!!

  Noniin…Ilta lukeminen suoritettu..Kiitos ja kumarrus..:)
  Joo…tyhjää on ollut..:( mut hätiäkö tuosta. Parhaat kelit edessä,ni ei hättee..
  Niin..tuumasinpa sielä jäällä silloin,että vetäsen rantautumis matkalla “paremman osapuolen”
  ahkion perääni,mut eipä onnistunut..:( Joku meni satasta eteenpäin,ni ei köppänä suana kiinni..!
  (allekirjoittanut).
  Tänään siel yhdellä järvellä käytiin…onget unohtu matkasta :D Katsottiin sit verkot ja istuttiin tulilla,joita en sitten tehnyt,kun oli kipinä hukassa ja nythän se sit löyty…se oli TEILLÄ mukana :)
  Niinkuin sanoin teille,joskus on hyvä istahtaa tulilla tovi ja nauttia hiljaisuudesta. Se on sitä jtn.
  ** 3,me rentouttavaa asiaa.. Virtaava vesi,liekehtivä tuli ja toisen työnteko..** nuiden aikaan syvä henkäys ja voimaa taas saa :)
  juu..ja hiljainen oli verkkokin..370g abbo,ruokippa sillä sit suku ;)

  T:Jäpä_K

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   No pittää se ahkio jaksaa ite rantaan tuua, kun sen on jaksanu sieltä kalapaikoillekin viedä :)
   Sulla ei oo ihan putkeen sitten menny tänään ja verkossakin heikko saalis, mutta erästä Markkua lainatakseni, parhaat kelit on edessä, niin ei hättee ;)
   Palataan ja suunnitellaan sitä seuraavaa reissua!

 3. Kumiliinoja minäkin käytän pulkan kanssa. Laitan siihen kaikki kiinni, ettei edes pulkan kaatuessa tavarat leviä.
  Minulla on ollut sekä hyviä että huonoja kokemuksia tältä kaudelta.
  Kolme kertaa olemme käyneet Säkylän Pyhäjärvellä ja tyhjää on pyydetty. Kaiun näytössä liike on ollut kuin minimalistinen tanssiesitys! Taivassalossa Ihattulan jäillä kävimme nyt eilen kolmatta kertaa. Eka kerta oli ennen joulua ja jää näytti hurjalta, saalis 6 ahventa, samoin oli saalis muuten 8.1. Olin silloin hiukan väärässä paikassa. Sitten kävimme perjantaina 13.1. ja saaliini oli 61 ahventa, painoa kertyi 6,2 kg, filettä tuli 1,5 kg. Suurimmat olivat hiukan yli 200 g, kaikki siis syömäkokoisia kaloja. Hyvä päivä, mutta iloa hieman korvensi se, että kaveri vet 17,2 kg. Yhdestä avannosta vieläpä 124 ahventa, eli lähes kaikki. Hän fileroi koko lauantain ja eilen uudestaan sinne. Sain 19 ahventa, vajaa pari kiloa ja yhden kuoreen, kun ihmettelin, mikä parvi siitä alta ui. Oulussa sitä kutsutaan maivaksi ja Kotkan seudulla norssiksi. Ei voi aina voittaa, voi aiheellisesti todeta! Mietimme, että vaikuttiko 10 millibarin ero ilmanpaineissa noin paljon ahvenen syöntiin, sillä yksikään ahven ei ollut syönyt mitään, kummallakaan kerralla! Eilen oli korkeapaine ja perjantaina matala.
  Kotiseudun Tampereen Pyhäjärvestä on tullut muutama 200 g:n ja yksi 300 g:n ylitys ja ahvenet ovat olleet sormin laskettavissa. Ei tämä ole yleensäkään mitään ilotulitusta muinakaan vuosina, mutta viime vuosi oli tätä vuotta surkeampi vuosi, sillä jäät tulivat myöhässä ja ahvenet eivät taineet olla syönnillä koko talvena täällä etelässä.
  Käymmme pilkillä alkutalvesta Ihattulassa, josta on ennätyskin, 13 kg ahventa. Oli raskas iltapuhde perata ne, sillä lähdin yöllä klo 3 viikon työmatkalle Venäjälle. Lahdessa junailija herätteli minut Allegron kytiin!
  Sitten siirrymme Säkylän Pyhäjärvelle ja jäiden lähdön ollessa lähellä suuntaamme Raippaluotoon huhti-toukokuussa. Sinne pitää lähteä yöpymään. Ajan matkat, joten päivän keikka eli yli 550 km ratissa, lähtö klo 01 ja 10 tuntia jäällä ja paluu kotiin on turhan vaativa suoritus! Ei se sielläkään mikään kalastajan paratiisi ole, mutta parven osuessa kohdalle, on tunne mojova, kun ei tarvitse kuin vetää kalaa jäälle. Ja parvet tulevat, kun jäät eivät enää oikein kestä. Onneksi siellä on vain noin metri vettä, joten syvälle ei uppoa. Eihän se ole mukavaa mulia aamulla ja olla koko päivä kuin kylvyssä, mutta omissa vaatteissa.
  Oho! Tulipa innostuttua turhankin pitkää sepustusta tekemään ja selvittämään tämän lounaisen Suomen kalastusoloja ja ehkä joku jopa lukeekin!

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos Erkki kommentista, mukava lukea pitkiä kommentteja ja muiden kalajuttuja! Hyviä reissuja ollut sinulla ja kaverisi aikamoisen saaliin vetänyt yhdestä avannosta, huh huh! Tuollainen reikä kun sattuisi kohdalle :) Hyvässä saaliissa on kyllä tosiaan se huono puoli, että yksi päivä voi kulua kalan siivoukseen.

   Merellä olisi hauska käydä joskus pilkillä, vielä jos osuisi hurjaan ahvenen syöntiin, niin kylläpä voisi kiikkustuolissa vanhana muistella :) Kireitä siimoja!

   1. Tänään Ihattulan rannassa. Kiersin ja kiersin. Kalaa oli alla, pieniä kuhia ja ahventakin kävi näytillä. Ei siis aina tule mereltäkään! Olosuhteet olivat täysin samat kuin viime perjantaina, jolloin minulla välineet eivät toimineet, osa hajosi ja siimojen kanssa oli ongelmia (vanhaa kuitusiimaa!). Kala nousi tänäänkin tasurille, nousut olivat nopeita, seurasivat hetken, mutta ei auennut suu millään! Ja toukat olivat kotona hyvässä tallessa, joten morria ei voinut ajatella!

    Tänä talvena on tullut kaksi välähdystä, mutta pääsin yhdellä huomautuksella, kunnon välähdys lisää kilohintaa roimasti. Turusta Kustaviin ajellessa on oltava tarkkana, Raisiossa on merkki 60. Noin kymmenen metrin päässä siitä on taajaama-merkki, mikä tarkoittaakin 50 km/h, kamera sijaitsee puolen kilometrin päässä ja taloja saa hakea hakemalla! Tieltä löytyvät kaikki mahdolisuudet: 100, 80, 70, 60 ja 50 km/h. Liikenteestä selviää, kun on tarkkana, mutta en tuolllaista tietä ole ajanut missään muualla, onneksi alkaa jo oppia reitin. Reissun kustannuksista sen verran, että viime perjantaina katosi kännykkä, klassisesti: Jäi katolle ja matkalla sitten huomasin. Ei ollut missään. Ei silitetty päätä kotona eikä töissä! Kalastusvälineet hajosivat myös ja piti käydä useassa kaupassa valittamassa, parissa jopa ilman kuittia. Olin positiivisesti yllättynyt, sillä kaikki liikkeet vaihtoivat hajoneet tuotteet uusiin mussuttamatta, jopa ilman kuittia. Sillä reissulla oli jo parempi olo, mutta hukkasin lakkini. Eikä kotona kiitelty, voit arvata! (Se on sellainen maalaismies-mallinen ruudullinen tweedlippis! Jos sen mallisen, mutta yleensä tummanruskean värisen, näkee edessä ajavan Ladan kuljettajalla, ei kaupungin ruuhkassa kannata sellaisen perään ainakaan kiireisenä ryhmittyä!) Olin jo käynyt Kalevan Prismassa ja XXL:ssä. Ei ollut löytötavaroissa, mutta kokeilin uudestaan eilen ja XXL:ssä kadonut lakkini lymysi! Edes jotain helpotusta!

    1. Jaana Jekkonen kommentoi:

     Kiitos taas mukavasta kommentista :) Kylläpä on ihmeellinen tie siellä, tosiaan pitää ajella tarkkaavaisesti. Huono mäihä kävi kännykän kanssa, toivottavasti ei ollut kallis menetys :( Mutta onneksi jotain hyvääkin ja lakki löytyi :)

     Jospa kalat vihdoin aktivoituisivat ja päästäisiin nostelemaan kunnon saaliita =)

 4. -m kommentoi:

  Minkälaista paikkaa yleensä kalastatte? Onko jotain tietynlaista pohjamuotoa tms jota haette?

  Oon matalasta lahdesta löytänyt kalaa, mutta vähän turhan pientä, syvemmälle kun menee niin hirveesti saa hakea, että jotain löytyy, mutta koko vähän parempaa.

  Ostin itse sellaisia lasikapseleita joissa sisällä kuulia. Pitää jossain vaiheessa kokeilla räminäjigillä pilkkimistä. Joskus voi hyvinkin olla se vaadittava lisä-ärsyke.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kyllä me yleensä vedenalaisia luotoja ja patteja etsitään ja sitten niiden ympäristöä “pommitetaan”. Ja syvää vettä pitää olla myös lähellä.. ihan tasaisilta alueilta ei kokeilla vaan enemmänkin penkoilta..

 5. Jäpä_k kommentoi:

  Heisulivei. Uamusella pikareissu tonne itkonniemen suuntaan kukkoahventen pyyntiin.
  Eka reikä antoi,senkun puotti,mut sit pärähti puhelin,johon vastasin ja päläpätin,ni sitpä se syönti loppu..:/ Kukkokalat kuitenkin tuli..enempikin ois voinut. Aina sama juttu…jokohan oppis jättää ton kännyn matkasta pois??!!
  Laitan viestiä illalla,ois yks paikka taas :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   No niin, ens kerralla jätät sit kännykän kotiin :) Meinasitko kukon tekasta?

   1. Jäpä_k kommentoi:

    Aamuja. Pakko se on ottoo mukkaan,jos häly tulee kesken kaiken..(muksuilta),mut paan hiljaselle..:)
    Nuapurin mummolle ja papalle män ahvenet..ol tyytyväisiä..:)
    Kohta sinne toisaalle ja työ toisaalle,..Kireitä!!

    1. Jaana Jekkonen kommentoi:

     Huomenta, mulla on semmonen kutina, että joku saa tänään kalaa. Ollaan yhteyksissä illalla, niin nähhään sattuko syöntipiikki teille, meille vai molemmille :) Kireitä!

 6. Ari Virtanen kommentoi:

  Jos toi on sinusta mikroahven niin etpä ole vielä pientä nähnytkään.. :-) Itsellä on sellainen käsitys että lumen tulo vaikeuttaa syöntejä jonkin aikaa. Kun kalat tottuvat valaistuksen tai paineen muutokseen (kumpi sitten lienee) niin syönti taas alkaa. Itse arvostan sekä pieniä että isoja kaloja, vaikka myönnän että isot saavat sydämen lyömään kovemmin… Kiitos taas blogista!

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Oon minäkin niitä pikkurillin mittaisia ahvenia saanut, ehkä tuo oli sitten minikokoa :)
   Joo lumi varmasti vaikuttaa ja siksi porukka kai on tehnyt laikkuja ympäri järviä. Ehkä pitäisi itsekin alkaa “laikuttamaan” :)

 7. Ei se aina syö, tosin ihmettelen vähän teidän heikkoja saaliita koska mielestäni tämä talvi on ollut paljon parempi kuin edellinen. Yhtään mp:tä ei ole vielä tälle talvelle tullut vaikka viime vuonna niitä tuli useampia putkeen. Yhdeksi selitykseksi keksin (ja annan muillekin vinkiksi) että kannattaa keskittyä vähän tarkemmin johonkin yhteen järveen eikä säntäillä sinne sun tänne. Itse olen ottanut projektiksi tänä vuonna yhden suurehkon järven jonka eri puolilla, erilaisilla paikoilla olen käynyt ja nyt viimeisillä reissuilla saalisvarmuus on ollut sitä luokkaa että ruokakalat on tullut joka kerta (tosin yhden ihmisen ruokkii pienemmälläkin saaliilla).

  …tosin saalishan ei saakaan olla pääasia ja hienoa että joku muukin ottaa homman myös ulkoilun kannalta.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Lähdeppä joskus minun mukaan, niin pääset taas kokemaan ämpeet =D Kyllä me itsekin ihmetellään, että miten voi olla edes mahdollista, että kalaa ei välillä ole missään.

   Viime talvena käytiin aika paljon Kallavedellä ja tänä talvena ajateltiin kokeilla enemmän uusiakin vesistöjä, Kallaveden ahvenet kun ovat hidaskasvuisia ja sieltä oma enkka on vaan puolen kilon hujakoilla. Ja ns. hyvät paikat Kallavedessä taas ovat kelkkamatkan päässä, viisikin kilometriä suuntaansa ei hirveästi houkuta.

   Tässä Kuopiossa on se huono puoli, tai hyvä puoli, miten sen nyt ottaa, että Kallavesi on joka paikassa. Menet minne vaan, jossain vaiheessa tulet Kallaveden rantaan. Jos haluaa muita järviä kalastaa, täytyy lähteä pidemmän matkan päähän ja se taas vaatii aikaa ja rahaa, jos alkaa keskittymään johonkin esim. tunnin ajomatkan päässä olevaan järveen. Ehkä minä joskus keksin missä ne Kallaveden isot ahvenet ovat ja sen jälkeen en valita enää ollenkaan, että “Kallavettä on joka paikassa” =)

 8. Ana kommentoi:

  Terve. Oletko käyttänyt pilkkikäytössä mitä taajuutta tuossa kaiussa? Ostin samanlaisen ja olen vielä ihan pihalla vaikka jo monta reissua takana. Tsemppiä tuleville reissuille?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Terve, vähän syvyydestä ja pilkkikaverin läheisyydestä riippuen, mutta yleisimmin korkeaa chirpiä. Pilkkikaveri pilkkii 77kHz taajuudella ja oman Lowranceni keski chirp ottaa häiriötä siitä, joten korkea chirp on ollut ihan hyvä. Yleensä pilkin sen verran syvässä (7-10m), että keilan halkaisija ei jää korkealla chirpillä liian pieneksi. Hyvin ovat kalat näkyneet, siis aina silloin jos niitä on sattunut olemaan alla ;) Sitten jos pilkin viidessä metrissä tai alle, olen käyttänyt keski chirpiä, jotta keila on leveämpi.

 9. Jari M. kommentoi:

  Voi jos joku seppä siellä Kuopijossa laittaisi murtomaasukset tuohon Jaanuskan ahkion alle, niin olisi se kevyempi vedellä. Ei suksia suoraan pohjaan kiinni vaan vaikka kymmensenttisten “jalkojen” päihin. Ja sisäänpäin hieman kallelleen, jotta kulkisi suorassa sileällä jäälläkin.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Joo sukset pohjassa keventäisivät kuulemma kummasti raskasta taakkaa :) Pitäisikin kehitellä jotain..

 10. Mikko kommentoi:

  Tere pitkästä aikaa! Meni meikäläisen kalastuksen vähän reisille viime vuonna, viikot töissä ja viikonloppusin oli sää mitä surkein lähes joka viikonloppu. Tänä talvena en ole saanut itestäin irti lähtee pilkille ja taitaa tulla vielä pidempi tauko kalastukseen, kun tuli puhelu ja kutsu töihin toiselle puolen Suomea. Kait sitä sielläkin sitten kalalle eksyy, kunhan ensin pelipaikat löytyy.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Tere! Harmi, kun et ole kalaan päässyt. Eipä tuo kyllä ole kovin kummoisesti syönytkään, joten et välttämättä jäänyt paljosta paitsi :) Jospa uudelta paikkakunnalta löytyy kalapaikkoja, kunhan vettä on lähellä, niin eiköhän sieltä kalaakin löydy :)

   1. Mikko kommentoi:

    Meri siellä ainakin on äärellä, vaan ei ole sellasta venettä, millä vesille merelle uskaltas. Jos nyt ees vaikka ongelle eksyisi :)

 11. Jäpä_k kommentoi:

  Moikkelis. On näitä vaan mukava lukea. Täytyy sanoa Kiitos,että jaksat tarinaa laittaa. Näissä elää hengessä mukana. :) Vklop on itsellä taukoa jäällä ravaamisesta,mut maanantaina sit täysi höyry päälle. Siihen asti..molskis.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Moikkelis ja kiitos, mukava jos kalajutut kiinnostaa :)

Kommentointi on suljettu.