Päivä avannolla

sunnuntaina 15.2.2015 | by Jaana Jekkonen | 4 kommenttia

Tein silleen tyhmästi, että olin koko päivän samalla avannolla. Pakkasta oli -15. Syksyllä erään postauksen otsikko oli ‘huhuu kalat, missä olette’, tänään otsikko olisi periaatteessa voinut olla huhuu jalat, missä olette.

 
Kun kävelin kalapaikalta takaisin rantaan, jossain vaiheessa alkoi tunto onneksi palaamaan jalkoihin. Avannolla, jolla koko päivän vietin, oli varmaan joku kalojen asuntola alla. Kaloja nimittäin näkyi kaiussa lähes koko ajan. Mutta sehän ei tarkoita sitä, että olisin hirveitä määriä siitä nostellut. Muutamia pannukarkeita kuitenkin. 

Ilmanpaine näytti aamulla 1036, mikä on tosi korkea. Ja nyt se näkyy olevan jo 1043, en muista koskaan nähneeni sitä noin korkeana. Olen huomannut, että mitä korkeampi paine yleensä on ollut, sitä  korkeammalle pohjasta kalat lähtevät viehettä vastaan. Matalalla paineella viehe pitää viedä ihan pohjan tuntumaan, jotta kala sitä suostuu maistamaan. 
 
Tänään taas kaiku oli suuressa osassa kalojen saamisessa. Toisina päivinä viehettä pitää uittaa tosi rauhallisesti, mutta tänään kalat vaativat rajuja otteita :) Suuret tasurit eivät toimineet, en saanut tärppiäkään niihin. Myöskään morriin ei tullut tärppejä. Tänään ainoa toimiva viehe oli mikrotasuri. 
 
Aamulla kaloja ei meinannut löytyä, mutta sitten tällä hottipaikalla sain kaloja ilmestymään näyttöön. Ne aktivoituivat oikeastaan sen jälkeen, kun uitin isoa Valiota avannossa. En saanut Valiolla kaloja, mutta sain sen avulla kalat irtoamaan pohjasta jopa useita metrejä. Monta kalaa sain sillä tyylillä, että houkuttelin kalat ensin pohjasta pari metriä ylöspäin ja sitten vaihdoin äkkiä mikrotasuriin. Kun pudotin mikrotasurin veteen, viivat alkoivat lähestyä sitä. Yleensä aina ohuin viiva oli nopein ja ne kunnon köllikät eli keltaiset viivat, uivat hitaammin kohti. Aina kun sain kalan tärppäämään ja nostettua jäälle, sen kaverukset uivat hirveää kyytiä pohjaan. Sitten taas oli hiljaista niin kauan, kunnes vilautin Valiota. Ihme pilkki. Mutta siihen ei tullut tärppejä, vaikka vaihdoin alle erilaisia morreja, kolmihaarakoukun, värikoukun.. kokeilin jopa tapsin päässä olevaa mikrotasuria siinä, mutta ei niin ei. 
 
Parhaiten tänään toimi Siepparitasari. Jossain vaiheessa avannon alla taas hiljeni ja päätin vaihtaa viehettä. Nostin Siepparin ylös ja irroitin siimasta. Samassa näin älyttömän keltaisen viivan irtoavan pohjasta. No ei muuta kuin Sieppari takaisin avantoon ja kävi sitten “perinteiset” eli viehe ei ollut siimassa kiinni :) Eka kerran elämässäni tämä kävi minulle ja kai se on jokaisen kalastajan moka jossain vaiheessa kalastajan uraa. 
 
Katsoin sitten kaiun näytöstä, kuinka se kahden kilon ahven lähti minun mikrotasuria vastaan. Ei sentään napannut sitä, vaan tasuri viiletti kalan ohi suoraan pohjaan. Kala lähti vielä sen perään uimaan, mutta toivottavasti se ei syönyt sitä. Mutta sinne meni hyvä Sieppari, onneksi vielä muutamia löytyy rasiasta. 
 
Mikrotasuria piti tänään värisyttää ja nostaa tosi paljon, että sai tärppejä. Ihan on ranne kipeänä sen takia :) Vettä oli alla reilut kuusi metriä ja jouduin nostamaan tasurin jopa neljä metriä pohjasta. Yksikään kala ei tärpännyt tänään pohjasta, vaan kaikki ottivat välivedestä. Kun pysäytti tasurin liikkeen, kala hylkäsi vieheen ja lähti nopeasti pohjaan. Sen saattoi saada houkuteltua takaisin kelaamalla siimaa pari kolme metriä nopeasti ylöspäin. 
 
Kalat olivat kyllä tosi nirsolla päällä. Tai sitten niillä ei ollut nälkä. Mutta paremminhan tämän päivän reissu meni kuin monet muut reissut, puoli muovikassillista appuroita. Kuvasin tänään videonkin pilkkimisestäni, mutta yllätys, akku oli loppunut ennen aikojaan. Jäivät sitten isoimmat kalat pois videolta. Kunhan ehdin videon editoimaan, niin laitan sen Facebookiin Fish me luck-sivuille.

Uamu.


Jaa:
Facebook
Whatsapp
4 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
  1. Anonyymi kommentoi:

    Olittekos taas siellä sotkalla nypyttelemässä?

  2. Kallavesi oli tällä kertaa kohteena

  3. Anonyymi kommentoi:

    Tuo ilmanpaine juttu on kyllä mielenkiintoinen, kun alkoi laskemaan tuosta, ison ahvenen syönti hetki sattui eiliseen lukeman ollessa 1015 millibaarin kohilla. Yksi isoista tuli tuurilla ylöskin 1,2kg. Tänään enää reilu 1000millibaaria ja kalat pohjassa kiinni ja ilmeisesti kylläisiä kun ei tasurit kiinnostaneet.

  4. Hieno ja kateutta herättävä ahven =) Ja kyllä on jännä tuo ilmanpaine, ehkä sitä on tullut vähän taikauskoiseksikin jo sen suhteen, mutta nykyään aika paljon ilmanpaineen perusteella valitsen kalastuskohteet. Korkeammalla paineella ahvenjahtiin ja jos paine alle tuhat, sitten kuhia metsästämään:)

Kommentointi on suljettu.