Pitkästä aikaa lammella

sunnuntaina 13.3.2016 | by Jaana Jekkonen | 7 kommenttia

Pitihän se tänäänkin lähteä pilkille, kun niin hienoa keliä lupasi. Järvet eivät ole nyt kaloja antaneet, joten lähdettiin käväisemään eräällä tutulla lammella ensimmäisen kerran tänä talvena. Säätiedotus näytti samoja lukemia kuin parille edelliselle päivälle (olin läkähtyä eilen!), joten paksu toppatakki sai luvan jäädä kotiin. Viime päivät olen roudannut sitä ahkiossa turhan panttina.

Kello soi puoli viideltä ja kuuden maissa lähdettiin lampea kohti. Sinne on muutama kymmenen kilometriä matkaa, joten jäällä oltiin seitsemän aikaan. Matkalla auton lämpömittari näytti -8C ja pikkuisen alkoi huolestuttamaan, että tuleeko minulle kylmä. Jäällä kävi pieni, mutta erittäin kylmä tuulenvire. Pyysin aurinkoa nousemaan nopeammin. Anna sitä lämpöä nyt! Mikähän ihmeen älynväläys oli jättää talvitakki kotiin maaliskuussa. Hienosti Jaana, nyt kun vielä flunssan iskee..

Minulla ei ollut tänään kaikuluotainta mukana ollenkaan, sillä tuolla lammella kalat tulevat yleensä alle kahdesta metristä. Olihan se vähän orpo olo pilkkiä ilman luotainta, mutta kyllä siihen tottui. Aamun ensimmäinen kala kävi maistelemassa Kalapelen ahvenväritteistä Nulikka-tasuria. Tunsin, kun kala kävi tökkäämässä ja tein vastaiskun. Ei tarttunut. Se tuli uudestaan, enkä vieläkään saanut sitä tarttumaan. Kolmas kerta toden sanoi ja repäisin kunnolla. Nyt oli kiinni ja aloin nostamaan kalaa jäälle. Siimaa ei ollut kuin reilu metri, joten tottakai tasuri jäi jonnekin avannon reunaan kiinni. Siinä se kala köllötti avannossa ja olin varma, että se karkaa, kun alan irroittamaan tasuria. No onneksi pysyi sittenkin kiinni. Talven tähän mennessä isoin ahven oli jäällä, mahtava fiilis!

IMG_8355.JPG

IMG_8357.JPG

FullSizeRender

Ahven oli tarttunut suun ulkopuolelta kiinni, mutta pääasia, että oli tarttunut :)

Avanto hiljeni tuon körmyn jälkeen eikä lähiavannoiltakaan tullut enää kuin pienempää kalaa morrilla. Silloin tällöin joku filekala nousi jostain päin, mutta ei mitään isompia. Yhdentoista aikaan yhdelle seurueesta tuli taas isompi kala, samaa kokoluokkaa kuin minun aamun ensimmäinen. Sitten pilkittiin taas muutama tunti tyhjää ja päivän viimeinen, sekin suunnilleen kahden aiemman körmyn kanssa samankokoinen, nousi puoli kahdelta. Parvi kierteli lammella ja ei sen perässä olisi pysynyt, joten odottamalla saattoi aina yksittäisiä kaloja saada nousemaan.

Lammella on kuulemma toiminut superhyvin pieni (5cm) kromimuikkutasuri ja ihmettelin, että jännä juttu, kun muikkuväri toimii, vaikkei muikkua ole ravintokalana. Selvisi sitten sekin mysteeri iltapäivällä, kun kairatessa jäälle ilmestyi kymmenpiikki. Sehän näytti täysin samalle, kuin pieni tasuri. Ja tänään tärppejä tuli myös jäänkannen alta. Ihmekö tuo, kun kymmenpiikkejä tulee kairatessa jään alta jäälle.FullSizeRender-1

FullSizeRender-2

*Tahtoo tämänvärisen tasurin*

Mukava, mutta kylmä päivä takana. Jouduin lainaamaan pilkkikaverin karvahattuakin, etten olisi täysin jäätynyt. Vahingosta viisastuneena seuraavalle reissulle lähden takki päällä. Tämä päivä loi taas vähän toivoa tähän harrastukseen, eilen olin aika allapäin kalattomuudesta :)

IMG_8397.JPG

Jekkosen perheen top 3

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
7 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Hannu kommentoi:

  Hyvä aurinkoinen kalapäivä ollut ja isoja ahvenia noussut, kun tuo sohjokauhakin näyttää niin pieneltä. Itse en päässyt tänään kalaan, mutta ilmeisesti vieläkiin aika nihkeä syönti tänään isommilla järvillä. Lähiaikoina suunnitelmissa vaihteeksi reissu jollekin istarilammelle.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Sentään muutama savukala tänään, positiivista :) Minä en ole koskaan istarilammella käynyt, varmaan olisi mielenkiintoinen kokemus ja siellä ainakin tietäisi kalaa olevan alla. Kireitä siimoja!

 2. Komeita ahvenia, siitä se vain paranee kevään edetessä. :) Varohan ettei flunssa iske, täällä meni koko viikonloppu hukkaan kotosalla flunssaa potiessa ja seuraavaa reissua saakin sitten odotella ensi lauantaihin asti…

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos, toivotaan, että alkaisi löytymään enemmänkin kalaa! Jospa se flunssa ei iskisi, lämmitin saunan ja olo on ainakin tällä hetkellä terve ? Pikaista paranemista sinne päin!

 3. Hannu kommentoi:

  No sitten suosittelen ainakiin kerran käymään jollakin lohilammella. Aikalailla kyllä vastakohta selkävesien ahven jahtiin. Sopii hyvin vaikka koko perheen pilkkipäivän kohteeksi, laavut yms.
  Samoin kireitä!

 4. Pekka kommentoi:

  Tiedä vaikka joku tuollaisen kymmenpiikki värin tekisi…

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kuulostaa hyvältä :)

Kommentointi on suljettu.