Puruvesi kutsuu

maanantaina 23.1.2017 | by Jaana Jekkonen | 16 kommenttia

Kyllä se on lähdettävä merta edemmäs kalaan ja luovutettava kotivesillä. Viime aikojen kalastelut ovat olleet pelkkää ulkoilua. Mietin miksi olen edes kantanut kalavehkeitä mukana, kun ahven ei vaan syö.

Ollaan käyty ison ahvenen järvellä, Kallavedellä, uusissa ja vanhoissa vesissä, mutta kalaa ei löydy. Olen laittanut merkille, että yleensä sillä järvellä, missä olen kalassa, kalat pitävät suunsa supussa. Ihan vaan vinkkinä muille, että ei ehkä kannata tulla samoille vesille minun kanssa, ellette sitten tykkää tyhjistä reissuista :)

Käytiin Pohjois-Kallavedellä heittämässä yksi reissu ja käyrien mukaan alue näytti tosi potentiaaliselle. Tilasin Viljakaisen Jarnolta (Perza-vaaput) isoja morreja uiteltavaksi hätätilanteissa, eli silloin kun tasurit eivät toimi.

Morrien paino 4g

Jäällä oli söpöjä jälkiä :)

Mitä lie elukoita mennyt, en tunnistanut :)

Puiden latvat tulessa

Päivä oli tuttuun tapaan erittäin vaikea ja päivän saldoksi jäi muutama ahven. Ne tulivat Jarnon morrilla eli kyllä ne morrit MP-reissuilta pelastavat ;)

Ostin Airamin minitermarin, on kyllä kätevä, mahtuu juuri pari kuppia kahvia :)

Viime viikolla käytiin ison ahvenen järvellä ja päivän tavoitteeksi asetin ahvenen. Olisi mukava saada talven ensimmäinen ahven sieltä, kun pari tyhjää reissua oli sinne tehty. Sain minä onneksi yhden raitapaidan, mutta siihen se jäikin. Haukia kyllä tuli vaikka millä mitalla ja ne me jatkojalostettiin pihveiksi.

Oltiin pelipaikoilla jo ennen kasia, ehkä vähän liian ajoissa :)

Kiloon on vielä matkaa..

Olipahan edes vähän aikaa siimat kireinä :)

<3 haukipihvejä <3

Päivän isoin hauki oli 2,6kg, mutta karkuutin yhden vielä isomman. Meinasi luotainkin seota, kun piirsi niin paksua viivaa. Tasuri näytti aika pieneltä siihen haukeen verrattuna. Kieltämättä sydän jätti muutaman lyönnin väliin, kun tuo mörkö alkoi nousta pohjasta.

Näyttö on zoomattu, mutta siltikin se oli iso. Irtosi avannon alla :(

Viikonlopulle ei ollut suunnitelmia ja pähkäiltiin minne mennään lauantaina. Sain Facebookin kautta vinkin lähellä sijaitsevasta hyvästä ahvenpaikasta, joten päätimme lähteä kokeilemaan ihan uutta vesistöä. Sieltä on kuulemma tullut hyvin isoa ahventa ja puolen kilon köllikät ovat peruskauraa. Josko vihdoin pääsisi vähän ahvenruokiakin valmistamaan…

Aamu alkoi ihanasti, kun rannassa oli vastassa tällainen maisema. Ihan uskomaton, ihailin tätä kauan aikaa. Ehdottomasti tämän vuoden nätein hetki!

Kattokaa ny!

Paikka on varmasti hyvä ahvenmesta, kun Ahti on sillä päällä, mutta eihän se sillä päällä ollut alkuunkaan lauantaina. Muutama pieni ahven ja lisäksi haukia. Ja yksi iso hauki vei minun ykköstykistä silmän. Uittelin Kalarosvoa kymmenessä metrissä 12 metrin vedessä, kun näin että kuuteen metriin ilmestyi paksu keltainen viiva. Nostin tasurin viivan yläpuolelle ja välittömästi oli kala kiinni. Melkein välittömästi se oli myös irti ja Kalarosvoraukka menetti toisen silmänsä. Kyllä harmitti, mutta Ykköstykki on ykkönen ja sen vuoksi joutuu kokemaan kovia.

:( nyyh

Käytiin eilen taas Pohjois-Kallavedellä ulkoilemassa, pari kilometriä sai kalaa etsiä, ennen kuin ensimmäiset raitapaidat nousivat jäälle. Muutama ahven puri kuoretasureihin, mutta yhtä nopeasti se syönti loppui, kun oli alkanutkin. Voi vaan haaveilla reissuista, joilta saisi useamman kuin viisi ahventa mukaansa. Ei kovin kummoisia ruokia tehdä viisihenkiselle perheelle muutamasta pienestä ahvenesta, mutta kyllä onneksi pari karvaista kaveria aina mahansa saavat ahvenfileillä täyteen :)

Harmittavan lyhyt syöntipiikki

Kyllä ne syönnillään olivat, kun kuoretta lensi suusta

Vinkki: Sorsasalon laavulta pääsee hyvin jäälle ja ihan ok kalapaikoille :)

Happosen Seppo soitti viime viikolla ja kysyi lähtisinkö maanantaina mukaan Virmasvedelle. Mikä ettei, siellä oli ahven syönyt hyvin viime aikoina, mutta syöntipaikat ovat liian monen kävelykilometrin päässä. Sepolla on kelkka, joten vihdoinkin minullakin olisi mahdollisuus saada hurjia saaliita.

Olin täpinöissäni päivästä ja pilkkikaveri puolestaan lähti kaverinsa kanssa ison ahvenen järvelle. Minulla oli sellainen kutina, että ison ahvenen järvellä syö kala aina, kun en ole siellä. Toissa keväänä pilkkikaveri sai kolme kilon pintaan olevaa kalaa eräällä reissulla ja myös oman ennätysahvenensa. Minä en ollut juuri sillä reissulla mukana, vaikka muutoin kuljettiin yhdessä aina. Tänä aamuna ajattelin, että minun tuurilla Virmasvesi on tyhjää täynnä ja pilkkikaverilla luotain piirtää ilotulitusta.

Ehdin olla Virmasvedellä muutaman kymmenen minuuttia, kun puhelimeen tuli kuva Kalapelen Nulikalla nousseesta reilun kilon ahvenesta. No niin, käännäpä Ahti vielä pikkuisen veistä haavassa. Ja arvata saattaa, että Virmas ei kalaa antanut muutamaa pientä raitapaitaa lukuunottamatta. Räntää rätkytti taivaan täydeltä ja oltiin Sepon kanssa litimärkiä. Vähän taas kyseenalaistin harrastuksen hauskuuden ja järkevyyden, mutta paistaa se päivä risukasaankin joskus. Sitä hetkeä odotellessa =)

Virmasvedellä ensimmäistä kertaa kelkalla

Lainasin jonkun laikkua =)

Kaweri pelitti

Märkiä rättejä taivaan täydeltä

Kyllä näillä pienen osan mahalaukusta täyttää

Juteltiin kotimatkalla Sepon kanssa pienistä jigipäistä, jotka ovat kasvattaneet suosiotaan tänä talvena. Kerroin, että olen nähnyt ihmisten tiedustelevan Facebookissa pieniä jigipäitä, joissa olisi koukku molemmissa päissä. Ahvenelle kaksikoukkuinen jigipää on hyvä, sillä kalat käyvät monesti tökkimässä normijigipäätä päähän ja tartutus on mahdotonta. Kun pääpuolellakin on koukku, jonniinjoutava tökkiminen jää pois ja kala syö koukun :)

Sepolla alkoi näköjään heti raksuttamaan, sillä tasan kaksi tuntia sen jälkeen, kun hän oli heittänyt minut kotiin, hän oli taas meidän pihassa. Tällä kertaa hänellä oli mukana useita erikokoisia ja -värisiä jigipäitä ja raollaan olevan ikkunan takaa kuului: enkö ollut nopee?! Kyllä! Tuota voi tosiaan sanoa tehokkaaksi, ajatuksesta valmiiksi tuotteeksi kahdessa tunnissa. En tiedä miten se Teho-Seppo ehtii tehdä kaiken tuon, mutta jotenkin se vaan ehtii. Nyt siis Puruvedelle lähtee testiin myös muutama jigipää, vaikka kyseessä onkin Tasurihurjien talvitreffit :)

Sepeteus-jigipäät

Jos jigipäät kiinnostavat, niin Seppo aivan varmasti ehtii tehdä niitä teillekin ;) Jigipäitä voi tiedustella vaikka sähköpostitse sepedeus@dnainternet.net

Torstaina on startti kohti Puruvettä ja kylläpä olisi mukavaa saada sieltä kala. Jos sunnuntaina tulen kotiin neljä MP-päivää kokeneena, niin sen jälkeen kyseenalaistan harrastuksen järkevyyden vähän vakavammin. Ensi viikolla kuulette, kuinka muijan kävi, kuulemisiin!

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
16 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Pilkkimies kommentoi:

  Missäpäin maailmaa tämä ison ahvenen järvi sijaitsee?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Ihan tässä Pohjois-Savossa :)

   1. Nimetön kommentoi:

    Ja v…..t missään pohjois savossa vaan itä karjalassa melkein savonlinnan kupessan

    1. Jaana Jekkonen kommentoi:

     Elä hermoile :) Minä käsitin, että tuo kysyjä halusi tietää missä tämä meidän ison ahvenen järvi sijaitsee, jossa ollaan nyt muutaman kerran käyty. Puruvesi taas taitaa kaikille olla tuttu paikka ja sijaintikin tiedossa :)

 2. Olli Ljokkoi kommentoi:

  Onko ahvenet kadonneet omaan paratiisiin minne kalastajan käsi ei yllä eikä kuiske kuulu. Hyvin tutulta kuulosti Jaanan lähiajan kokemukset. Nyt viime lauantaina ajattelin laittaa ahvenet ahtaalle ja olin hämärän aikaa hyvin syöneenä ja virkeänä juuman reunassa vikittelemässä nälkäisiä raitapaitoja. Aloitin viidestä metristä ja etenin kymppiin. Mitään ei kuulunut eikä siima kiristynyt. Päättelin olleeni väärässä paikassa. Paluujälkiä takaisin ja kolusin useamman juuman reunan ja pakan. Sitten vihdoin puolen päivän jälkeen tärähti ja pian toinen … ja siihen se jäikin. Eka painoi 300 grammaa ja pienempi alle kaksisataa. Positiivisesti ajateltuna hyvän saaliin alkupää. Assut repussa antoi uutta toivoa ja kymmeniä reikiä mutta ei saaliskalaa. Totesin iltapäivällä että tämä riittää nyt tältä päivältä.

  Sunnuntaina nukuin pitkään ja pohdin edellispäivää. Puolelta päivin ekat kalat, ei sinne kiire ole.
  Kymmenen aikoihin kairasin ensimmäistä reikää. Kolusin penkan reunaa, vettä n. 6 – 7 m ja kävi vanhanaikaiset. Otin repusta sohjokauhaa ja vapa heilahti aika napakasti. Tämä liike sai ahvenen
  iskemään ja vielä ruokakalaluokkaa. Peräjälkeen niitä nousi tasan kolme kappaletta eikä muuta. Ei siitä reiästä eikä kymmenestä muusta joita siihen ympärille ilmestyi. Se oli päivän saldo.

  Edellisenä viikonloppuna olin samalla mestalla. Silloin sattui parvi kohdalle. Kuuden kalan jälkeen lopetin pyytämisen ja sanoin itselleni: Nyt riittää, lähde etsimään uusia paikkoja ja niin teinkin. Katsoin suunnat Sailmate -karttaohjelmasta kännyn kautta ja löysin syvän keskellä olevan pakan. Reikiä piti tehdä kuuliaisesti ennen kuin parvi löytyi. Kokeilin velipojan tekemiä karvapystö-tasureita, Ässän näköisiä. Pienehköön vihreä-hilepintaiseen puri mukavasti, mutta kissakalaluokkaa, joita lähtikin kymmenkunta naapurin Pipsalle vietäväksi.

  Tässä lähiajan kuulumiset. Sadetta ja aurinkoa – siis sitä normaalia.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiva, kun kirjoitit kuulumisia. Eipä ole suuria saaliita Kallavesi, eivätkä muutkaan järvet, antaneet tänä talvena. Vielä toivo elää, että löytäisi reitin sinne kalojen paratiisiin, sitten me nostellaan kädet maitohapoilla kaloja :)

   Tuo on muuten jännä juttu miten joku yksittäinen äkkinäinen liike saa kalan iskemään. Viime keväänä katselin etelästä palaavia joutsenia ja käännyin melkein 90 astetta pilkkijakkaralla. Onki tottakai liikkui mukana ja tasuri nousi ylöspäin. Näin luotaimesta, että se laukaisi ahvenen syöntihalut ja kala nousi heti tasurille ja tärppäsi. Ristin sen liikkeen joutsenkäännöksi. Harmi, kun nyt ei vielä joutsenia näy, mutta olen yrittänyt huijata kaloja valejoutsenilla ja tehnyt niitä kääntöjä jäällä, mutta ei ole mennyt läpi :) Kaikkea sitä ihminen kalan toivossa tekee =D

 3. jäpä_k kommentoi:

  Molskis. Tuulet on viärän suuntasia silloin puruvedellä,katoin forecasta…:) ;)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Joko se sinne Forecaan kerkes =) No ootappa loppuviikkoon, niin minä sulle sinun tuulen vaikutukset näytän (=Whats appiin tulloo isojen ahventen kuvia) ;)

   1. Jäpä_k kommentoi:

    Selvä.. kuvia oottaessa. :) Muistakee ottoo se kipinä mukkaan. ;) Kireitä.

 4. Jaakko kommentoi:

  Iltaa! Kyllä ne tuurit kääntyy, kun jaksaa tarpeeksi yrittää?. Osakkeet nousee kyllä valtavasti kalansaannista noilla vesillä. Toivotaan että keli kestää siellä pilvisenä! Itse tuli istuttua puruveellä la ja su. Parempaa ahventa oli alla välillä aika paljon, mutta erittäin ronkelilla päällä olivat. Hyvät syömäkalat kuitenkin sain näprättyä molempina päivinä. Minne päin puruvettä suuntaatte?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Iltaa, kyllä tässä on yritetty, mut yritetään vielä lisää kahta kauheemmin :) Nyt tuli kyllä stressi Puruvedestä, voi olla että minun osakkeiden arvo on aika alhainen sunnuntaina, hui :) Ruokkeelle mennään!

 5. Ropeli kommentoi:

  Liikoja en odottaisi tuon Puruveen suhteen… Todella kirkas vesi asettaa omat haasteet pilkkimiseen. Jotakin muikun väreissä olevaa kannattaa kokeilla. Toki jos on ottipaikat tiedossa niin mikäs siinä sitten.

  Kuulopuheiden perusteella saattaa pilkin toisessa päässä odottaa varsinainen yllätys, nimittäin järvilohi taikka taimen..?

  Näin muutamia kertoja käyneenä odotukset on aina olleet huikeat, mutta kun päivä on ohi niin tavoitteisiin ei olla päästy.

  Sopiiko udella, että Hummollekko sitä olette lähdössä?

  Ps. Lähestulkoon kaikki raportit olen täältä lukenut, mutta vasta ensimmäistä kertaa lähdin kommentoimaan. :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Ei mulla todellisuudessa ole mitään odotuksia Puruvedelle, pääasia on päästä näkemään ja kokemaan se paikka ja tavata mukavia ihmisiä :)

   Varmaankin siihen Hummolle mennään, siellä on nyt alkuviikon jo porukkaa “etsimässä” kalaa, me mennään sit loppuviikosta niille löydetyille paikoille =D Muikkuvärejä on tarkoitus kokeilla ja jos ne eivät toimi, eiköhän rasioista uimareita löydy :)

 6. -m kommentoi:

  Tuohon jigipäähän kun saisi vielä renkaan alas värikoukulle, niin tilaukseen menis samantien. Tuollaista ratkaisua oon etsinyt jo pidemmän aikaa.

  Mukava lueskella näitä juttuja kun itse ei kalalle pääse. Toivottavasti se Ahtikin tulisi järkiinsä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos :) Ja alakoukun laittaminen on Sepolle varmasti helppo juttu, ehdotat vain :)

 7. Nimetön kommentoi:

  Jos kiinnostusta ilmenee, voin tehdä jigipäitä 6 g – 60 g, alalenkkikin mahdollinen, jatkojalostan tuotetta niin, että laitan päihin 3 D silmät ja pienellä lisäkustannuksella maalaan ne oikean kalan pään oloisiksi.
  Alalenkki tulee suoraan lyijypäähän valun sisään.

Kommentointi on suljettu.