Sama virsi kesät talvet

sunnuntaina 17.7.2016 | by Jaana Jekkonen | 13 kommenttia

Kyllä voi harrastaminen olla haasteellista. Yksittäisiä pieniä kalan näköisiä otuksia löytyy aina välillä jostain, mutta suuret parvet ovat karkuteillä. En vaan löydä niitä :( Olen taas pöristellyt Puattisella monta päivää kilometritolkulla ilman kotiintuomisia. Välillä jopa epäilen, että veneen runkoon on piilotettu kalan karkotin, sillä luotaimen näyttö piirtää pohjaan niin vähän liikettä. Luultavasti jopa NASAn avaruusluotain piirtää Marsin pinnalle enemmän elämää, kuin minun kaikuluotain Kallaveden kalapaikoille.

FullSizeRender-2

Tykkään vertikaalijigata, mutta usein homma menee pelkäksi jigien pesuksi, koska kalaa ei löydy. Ehkä heittelemällä saalismäärät olisivat isompia, sillä kalastettava alue olisi niin paljon suurempi. Vertsuillessa kalapaikan täytyy olla tosi varma ja kalojen juuri veneen alla. Heittelemällä taas pystyy napsimaan kaloja vähän kauempaankin. Ehkä ensi kesäksi hankin paremman luotaimen, jotta kalojen etsiminen nopeutuisi ja helpottuisi. Saalismäärät voivat toki olla yhtä surkeita siltikin =)

Sain viime viikolla testiin PP-Lures vertikaalijigejä, kun Perttulan Petri laittoi postia. Jigit ovat erittäin houkuttelevan näköisiä ja – värisiä, ja käsityönä valmistetut jigit ovat myös laadullisesti ihan toista maata, kuin teollisesti valmistetut. Materiaali on tosi jämäkkää, tiivistä ja “sitkeää”, ja kun koukun pujottaa jigiin, kumi ei säikähdä vaikka siihen joutuisi tekemään uusintapujotuksen. Myöskään kalan hampaat eivät järsi jigiä heti piloille, kuten pehmeämmille “markettijigeille” saattaa käydä. Osa Petrin lähettämistä jigeistä on pimeässä hohtavia, joten hämärämpinä päivinä jigiin voi “ladata valoa” :)

FullSizeRender-4 FullSizeRender-3

FullSizeRender-8

IMG_4613

Värit luonnonvalossa :)

Jigien valmistaminen kotioloissa kuulostaa aika mielenkiintoiselta puuhalta. Itse en ole sitä (vielä) kokeillut, mutta joskus tulevaisuudessa olisi ihan mukava testata. Kysyin Petriltä valmistusohjeita ja ei ne ainakaan hirveän monimutkaisilta vaikuttaneet. Helpoltahan se tietysti luettuna kuulostaakin, toteutus voi sitten olla hermoja raastavaa =) Petri oli tehnyt nuo omat jiginsä käyttämällä mallina oikeaa salakkaa.

IMG_4603

Hän teki salakan avulla muotin, josta sai sitten muovihartsia apuna käyttäen tehtyä prototyypin. Ja sitten proton avulla oikeat muotit. Eikös kuulostakin iisiltä :) Sen jälkeen vain kaadetaan kumimassa muottiin ja valmiiseen tuotteeseen maalia pintaan. Helppoa, kun sen osaa!

FullSizeRender-7

Olen käynyt muutamana päivänä kalassa ja olisi niin mukava nostella kuhia kyytiin uusilla vertikaaljigeillä, mutta nyt ihan aikuisten oikeasti kalat ovat hävinneet. Luotain ei ole piirtänyt moneen päivään “kuhamöykkyjä” pohjaan. Sen sijaan haukia on joka paikassa. Miksi hauet ovat vieneet kuhien kotipaikat? 15 tuntia ja yksi ainoa kuha käynyt veneessä ja Kallavesi on sentään kuuluisa kuhavesistö.

IMG_4741

Myös ahventen kanssa on ollut heikkoa. Nyt on tullut seurattua lokkeja ja tiiroja kalojen perässä ja on nähty jopa pinnassa loiskivaa pikkukalaa, mutta niitä saalistavat petokalat ovat uupuneet. Ei ole isomukset tarttuneet koukkuun ja jos ahventa on löytynyt, se on ollut semmoista parisataista. Jos sais kerran reissullansa puolen kilon ahvenen…

Isompaa ei tipu. T. Ahti

Isompaa ei tipu, terveisin Ahti.

Viime yönä tuli jopa uisteltua käsi vapatelineenä toimien -> ei tärpin tärppiä! =)

Viime yönä tuli jopa uisteltua käsi vapatelineenä toimien -> ei tärpin tärppiä! =)

Joku ehkä kuulikin uutisista, että Suomeen on nyt tulossa kesä. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, kyllähän tässä jo yli heinäkuun puolen välin ollaan menty. Ihanan lämmintä ja tyyntä keliä näytti ensi viikolle, joten jospa ne kuhatkin saapuisivat piiloistansa lekottelemaan lämpimiin vesiin ja nautiskelemaan Suomen pitkästä ja kuumasta (heh) kesästä =D

Viikonloppuna ehdittiin käymään myös mummolassa lapsuuden maisemissa. Mansikkapellolla maha täyteen ja jälkiruuaksi savumuikkuja, nam nam! Kyllä niillä eväillä taas jaksaa =) Kuinkas muilla sujui viikonloppu, tuliko käytyä kalassa?

IMG_4737

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
13 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Jarppi kommentoi:

  Pielisellä kuhat n. 2m vedessä. Kaislikoissa, karikoiden reunoilla ja rannoilla. Max 5g painopää ja pikkukala jigi. Mielellään vielä paksu perukesiima niin jigi leijjaa paremmin. Noilta paikoilta kuhaa niin paljon kun jaksaa nostaa. Syvältä ja penkoista saa kalastaa tyhjää. Kokeile ihmeessä ettei siellä sama homma :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kylläpä ovat olleet matalassa. Välillä on tullut kokeiltua noinkin matalaa, mutta tuntuu, että täältä löytyy vain ahventa niistä paikoista. Yleensähän se menee niin, että kun etsin matalasta, niin kalat ovat syvässä ja toisin päin ;)

 2. HP kommentoi:

  Mulla kyllä Pieliseltä aivan erilaiset kokemukset viikon takaa!
  Lähes jokaiselta patilta keskeltä selkää, ja selän reunoilta noin 6-9 metrin vedestä saatiin kaloja paljon.
  Tuli myös hieman matalammasta, mutta alle 4 metrin ei tullu käytyä.
  Uskoisin että saaliin takasi se, että jigit joita heiteltiin oli kaikki noin 6 tuumaisia, pienemmillä ei tullut läheskään niin usein tärppejä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kalat ovat niin arvaamattomia, kun itsekin olen välillä saanut vinkkiä, että kannattaa kokeilla matalasta ja sitten kun menene kokeilemaan, ehei siellä ole enää ketään. Ne ovat jo uineet syvempään. Ja sitten kun menen kalastamaan syviä vesiä, kalat ovat matalassa. Niin se menee =D

 3. Hannu kommentoi:

  Joskus menestys ollut hieman parempaakin, 2 viimesintä reissua yht noin 10 tuntia kalastusta kolmessa eri muodossa ja yhden kerran olin huomaavinani hipaisun siimassa, mutta aivan varma en ole.
  No ainut suunta ylöspäin.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Heh, kuulostaapa tutulta. Ovat ne ovelia veitikoita nuo kalat ?

 4. Jaakko kommentoi:

  Pari viimeistä reissua olleet todella hankalia. Kaloja runsaasti ja nouseevat katsomaan vertsua, mutta takaisin pohjaan painuuvat. Mitkään temput ei tunnu auttavan. Tosin ruokakalat aina tulleet ja alamittasia jonkun verran. Nyt lämpenee, joten kyllä se syönti aukeaa :-). Syöntiaikakin mielestäni aikaistunut huomattavasti.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Joo tuota olen itsekin havainnut, että noustaan katsomaan viehettä ja sitten ei otetakaan. Mikähän ihmeen juttu sekin on. Ei kestä sydän pidemmän päälle semmoista touhua, kun aina henkeä pidätellen odottaa hirmuista tärppiä, jota ei sitten loppujen lopuks tulekaan koskaan…

 5. Minä en paljon kalastamisesta ymmärrä, mutta osallistuppas kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

 6. Jäpä_K kommentoi:

  Moro. Joo,onpa kyl vaikeeta saada mitta kuhia/ylipäänsä mtn. Ei matalassa,ei syvässä..eli missä ne oikein piileskelevät?? On tullut ronkittua sateella ja tuulella+tyynellä läkäkelissä..lähes tyhjää..ei jymmärra hän?? Tuumailen harrastuksen vaihtoa..pärekorien tekoa,vara päre jo löytyy..
  Kireitä toivottelen!!!

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Moro, kyllä on Kallavesi ollut haasteellinen, mutta tokkopa pärekorien valmistus näin mukavaa olisi =) Kireitä sinullekin, jospa myö joskus jottain saatais =D

 7. Mikko Hiekkataipale kommentoi:

  Hei. Vasta nyt bongasin blogisi. En näitä yleensä “harrastele”, mutta löytyi niin hyvä aihe, että taidanpa alkaa harrastelemaan. Kiva, kun sivuilta löytyy runsaasti saaliskuvia, antaa kovasti uskoa, että itsekin voisi saada tämmöisiä mötkäleitä. Kireita siimoja Jaana?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hei, kiitos Mikko ja mukava, kun löysit tänne =) Jospa saisin tuota saaliskuvagalleriaa vielä kasvatettua lisää ;)

Kommentointi on suljettu.