Sunnuntai Sotkanselällä

sunnuntaina 24.1.2016 | by Jaana Jekkonen | 15 kommenttia

Olipas ihanaa käydä Sotkalla pitkästä aikaa. Eilisen kalojen hiljaiselon jälkeen ajattelin kaloilla olevan nälkä. Kyllä Sotka edes sen yhden ahvenen antaa, onhan minulla kalannahkaisia Kalarosvoja, jotka on päällystetty Sotkan ahvenilla.

FullSizeRender-4

Jäällä oltiin jo ennen puoli yhdeksää. Suuntasimme viime talvena ahvenia ja kuhia antaneille paikoille. Jään paksuuden kanssa sai olla varuillaan, sillä paikat ovat aika lähellä laivaväylää ja lossia. Ei löydetty meidän viime talvisia avantoja, joten piti vähän hakuammuntana aloittaa. Ensimmäisillä avannoilla jäätä oli n. 40cm, hyvin siis kestää! Kaiku piirsi silppua väliveteen joka avannolle. Mitään silpusta isompaa ei kuitenkaan löytynyt.

IMG_6526.JPG

Sillin Ysiä oli kokeiltava, sillä Sotkan kuhat tykkäsivät siitä viime talvena

Päätin siirtyä vähän ja kävelin muutaman kymmenen metriä. Sitten havahduin siihen, että mitenkäs tässä jäällä on vettä näin paljon. Ai niin, tuossahan menee se laivaväylä vieressä ja minä ajatuksissani kävelin sitä kohti. Äkkiä reikä jäähän ja siinä oli vaan 14 kierrosta tosi pehmeää jäätä. Hui. Eipä olisi uskonut, kun edellisellä avannolla oli 40cm jäätä. Naskalit olivat unohtuneet kaulasta, joten kaivoin ne nopeasti esiin. Toista kertaa ei passaa unohtaa.. Hipsin sitten samoja jälkiä takaisin päin ja varoitin muitakin petollisesta jäästä.

IMG_6533.JPG

Tuommoinen sula ansa oli parempi kiertää kaukaa

Kauempana väylästä jäätä oli enemmän ja se oli kovaa teräsjäätä, mutta kyllä sielläkin paikoittain jään paksuus vaihteli. Välillä oli 40cm, välillä vaan 20cm. Pilkittiin sitten niillä turvallisemmilla alueilla. Oikeastaan joka avannolla välivedessä oli sitä silppua monen metrin matto eikä omaa tasuria meinannut erottaa kalojen seasta. Onhan se hyvä, että sitä pikkukalaa siellä ui, mutta tänään sitä oli liikaa. Petokalojen ei tarvitse muuta kuin uida suu auki, niin jo on kupu ravittu :) Turhapa niitä ahvenen nahkoja on enää mennä tarjoamaan, kun samaa tavaraa saa aidollakin täytteellä ;)

FullSizeRender.jpg

Kuhan toivossa uittelin: Kommon Köykänen sinisävyisellä värikoukulla

IMG_6547.JPG

Kuhan toivossa uittelin: Kalapelen Kuhapeli

Rivien välistä ehkä pystyikin jo lukemaan, että munat pattaan. Ei edes tärppiä! Ei havaintoja isoista kaloista, ei nousuja, ei mitään. Paitsi silppua. Rankka kuuden tunnin päivä takana ja kädet hapoilla. Lunta oli 10-20cm jäällä, joten sekin hankaloitti liikkumista. Ja tietenkin se sadan kilon perävaunu, jota tulee mukana raahattua. Mutta eipähän maailmasta parempaa hyötyliikuntaa löydy, joten ei passaa valittaa. En kyllä olisi pilkkikauden alussa uskonut, miten vaikeaa on saada pilkillä ahven =)

Seuraavat päivät kuluvatkin muuttohommissa ja vihdoin saan oman pihan, jossa savustella kalaa. Kallavesikin on sitten lähellä ja pilkille pääsee lähtemään ilman autoa. Helmikuun alusta alan kartoittamaan Pirttilahtea, kyllä siellä pitäisi kuhaa ja ahventa olla. Onko kellään kokemusta siitä alueesta, onko tullut kuhaa muutenkin, kuin verkoista? Tavoitteeksi loppukaudelle voisikin laittaa, no ensinnäkin sen ahvenen, mutta myös pilkkikuha Kallavedestä tuntuisi kivalle. Sotkalta on kuhaa tullut pilkillä ja Kallavedestä kesällä, mutta se Kallavetinen pilkkikuha on vielä saamatta :)

FullSizeRender

Pirttilahdesta löytyy hyviä ja mielenkiintoisia pohjanmuotoja :)

Kuinka teidän viikonloppu sujui kalastuksen suhteen, tuliko saaliita? Eilen ainakin kuului olleen hiljaista ympäri Suomen, mutta joko tänään löytyi aktiivisempaa kalaa?

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
15 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Poti kommentoi:

  Kouvolan Pyhäjärveltä tänään yks kämmenen kokoin lahna ja yks iso tärppi…makkarakaupassa oli käytävä. Onnistuin jäädyttämään ahkion pohjaan kunnon liukuesteet ja paluumatka veti takajalat hiukka hapoille :D Ens viikon jalkajumppapäivän voi sit ottaa vähä löysemmin ;) :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   No ei oo kehumista saaliista sielläkään :) Se on kyllä kiva tunne, kun ahkion pohjaan jäätyy 20cm jääkokkare, on jalat tulessa sen jälkeen :)

  2. Nimetön kommentoi:

   Sotkalla tuli itekin parin tunnin reissu heitettyä. Saaliina parin kilon luupää ja joitakin 200g ahvenia. Laivaväyläkin kesti jo kelkalla ylittää. Virtapaikat tosiaan todella paljon suurempia kuin muina vuosina.

   1. Jaana Jekkonen kommentoi:

    Sentään olet löytänyt kaloja :) Petollisia paikkoja siellä tosiaan on, saa varovasti kulkea.. Mutta hyvä, että kelkkaakin jo kestää!

 2. Ville kommentoi:

  Heikkoa on ollut täälläkin. Eilen muutama tirri. Tänään vähän paremmin Kallavedellä 16 kpl ahvenia yhteensä n 3.7kg. Ei siis mitään hirveen isoja, mutta ottivat ihan hanakasti Sillin kevennettyyn. Yheltä reijältä tuli kaikki kalat.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Tosi hyvä saalis Kallavedeltä ja vielä yhdestä avannosta! Ei ole minun kohdalle Kallavedellä tuommoista syöntiä sattunut. Olisi varmaan itsekin pitänyt suunnata tänään Kallavedelle :)

 3. Aarne kommentoi:

  Itse asustelin Pirttilahden rannalla 10 vuotta ja joitakin paikkoja voisin vinkkailla mistä voisi tavoittaa tasurillakin kalaa. Tuli käytyä 10- 15 reissua joka vuosi ja senkin jälkeen pelipaikkoja on testailtu.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hei, ilman muuta otan vinkkejä vastaan! Laita vaikka sähköpostiin postintuo@gmail.com
   Kiitos! :)

 4. eki kommentoi:

  Eilen 6 tuntia jäällä eikä tärppiäkään. Tänään kerkisin aamusta muutamaksi tunniksi pilkille…yhdeltä reiältä tarttui sormenmittanen ahven kyljestä kiinni. Laitoin ahvenen silmän tasurin alakoukkuun ja sain vielä kaksi samanlaista sinttiä lisää. Siinä viikonlopun tapahtumat vaikka käveltyjä kilometrejä varmasti toistakymmentä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Voi ei, eipä ole hurraamista :) Onneksi oli hyvät kelit ja kuntokin kasvoi samalla :)

 5. Mari kommentoi:

  Tänään tuli vähän paremmin kalaa jo. Reilu 2kiloa sellaisia 200-300g ahvenia. Huomenna siis herkutellaan taas :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hieno juttu, kyllä noilla jo nälkä lähtee :)

 6. Akh kommentoi:

  Vaikeeta on merelläkin. Kahden pilkkipäivän viikonlopun saldo: parikymmentä alamittaista, mittakalat hukassa. Tai tuskin se vaikeeta ois, jos osais. :D Suosittelen kännykkään jotain paikannussoftaa, niin saa ottipaikat merkittyä, eikä tarvi viime vuotisia avantoja etsiskellä. :D Toinen hyvä keino on pistää mieleen vaikka joku pilvenrauna, jonka kohdalla ottipaikka on.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Parikymmentä kalaahan pitää mukavasti siimat kireänä, harmi tietysti, että alamittaisia. Mutta tapahtumia näköjään riittänyt. Kyllä mulla karttaselain on kännykässä, mutta aina ei muista spotteja sinne merkata. Silloin onkin kätevää painaa mieleen jonkun pilven hattaran reuna :)

 7. Antti kommentoi:

  Hietasalon luoteispuolelta kävin ronkkimassa viime pyhänä paikkoja mutta ei juurikaan edes kaikuun mitään eloa näkyviin. Pirttilahti lie ihan hyvä paikka kokeillakkin, tuosta hepoluodon kohdalta on ainakin kesäisin onkeen syönyt hyvin ja venesatamasta on nopea hilpaista paikan päälle, meinasin itsekkin tuossa joku päivä käydä ihmettelemässä että miten löytyy veden alta elämää :)

Kommentointi on suljettu.