Uuden järven testaus

lauantaina 23.1.2016 | by Jaana Jekkonen | 9 kommenttia

Tänään suuntasimme ihan uusille vesille. Olin kuullut paikasta huhua ja sieltä on kuulemma noussut huikeita ahvensaaliita. Saimme oppaaksi erään mukavan kalastajatyypin, johon olen tutustunut blogini kautta. Hän on kalastanut järvellä jo useampana vuotena.

Oltiin jäällä yhdeksän jälkeen ja kävelimme muutaman sata metriä kalapaikoille. Johan on kumma, jos ei se pilkkikauden ensimmäinen ahven ala nousta. Jäätä oli ihan hirveästi, joten tein tänään pakon sanelemana ratkaisun, että pidän anturia samassa avannossa, mistä pilkin. En yksinkertaisesti jaksanut kairata toista avantoa, kun jo ensimmäisen jälkeen kädet olivat spagettia.

IMG_6485.JPG

Kuvista varmaan huomaakin, että vähän aikaa sitten hankkimani Mora Expert on vaihtunut Heinolaan. Siihen on parikin syytä, Moran kierre alkaa olla liian lyhyt näille jään paksuuksille ja toinen syy on se, että onni suosi eräässä kilpailussa. Osallistuin Hong Kongin kaikuluotain aiheiseen kisaan, jossa täytyi kertoa omia luotainvinkkejä. Pääpalkintona oli Heinolan kaira ja Imaxin lämpöpuku.

Minun vinkki oli sitten valittu voittajaksi ja kohta postisetä jo kolkutteli ovella. Minulla olikin vähän liian ohuet toppahousut näille pakkasille… Tänään pistin lämpöpuvun ensimmäisen kerran päälle. Ihan mahtava puku, en vielä viikko sitten tiennyt, että oikeasti tarvitsin tämmöisen puvun. Nyt tiedän.

FullSizeRender.jpg-1

Tänään ensimmäiset kolme tuntia jouduin pitämään takkia auki, kun meinasi tulla kuuma. Pakkasta oli kymmenisen astetta ja lisäksi muutaman metrin tuuli. Ihan outoa, että minua ei paleltanut pilkillä! Puvun ainoa huono puoli on se, että näytän Michelin akalle :) Tuohan taitaa olla enemmän miesten mittojen mukaan valmistettu, mutta hyvin sinne yksi pilkkiakka sisään mahtui. Takin kaulus on ihan huippu, en ole ikinä nähnyt missään takissa noin hyvää kaulusta. Palkinto kyllä pääsee ahkeraan käyttöön, kairakin on ihan hitsin hyvä :)

IMG_6502.JPG

Aamulla kaiku piirteli muutamia viivoja pohjan lähettyville, mutta voi olla, että eivät olleet edes ahvenia. Mikään tasuri ei kelvannut eikä tärppejä kuulunut. Ainoat syöntihaluiset viivat olivat haukia ja päivän aikana sainkin pari haukitärppiä ja lisäksi yhden ylös asti. Ylös asti tullut oli syönyt Kalarosvon kokonaan, joten päätin päästää kalan kärsimyksistään ja tehdä siitä iltapalaa.

FullSizeRender.jpg

IMG_6490.JPG

Yllä olevassa kuvassa näkyy hauen tärppi. Ensin oli ihan tyhjää, sitten väliveteen ilmestyi pientä silppua. Laskin oman tasurin silpun alle kutoseen ja melkein heti pohjaan ilmestyi kala, joka lähti kohti. Tärpiksi jäi, mutta kyllähän tuosta kuvasta näkee hauen syöksyn. Tai siis ei näe, koska luotain ei ehdi piirtämään sitä viimeistä spurttia ollenkaan. Kyllä ahvenetkin osaavat nopeita olla, mutta eivät noin nopeita.

Aamulla pilkin about 7 metrissä ja katsoin karttaselaimesta, että vieressä pitäisi alkaa syvenemään. Siinä lähellä piti olla 11 metrin alue ja tein reikiä ja lähestyin aluetta. Halusin pilkkimään noin 9-10 metriin. Minulla meni koko helkutin aamupäivä sitä syvempää etsiessä. Ja kun uutta reikää ei heti perään jaksanut kairata, niin piti yrittää heilutella tasuriarsenaalia joka avannolla.

Ihmeellinen järvi, kaikilla minun avannoilla seitsemän metriä! Siirryin ihan minne vaan, niin seiskaa. Luovutin iltapäivällä ja käännyin takaisin kohti rantaa. Kellokin alkoi lähennellä pykälää, joten lähtöä piti alkaa tekemään. Niin vaan meni ilman ahvenia tämäkin pilkkireissu, hienoa Jaana. Nyt ehkä pitää lausua se kuuluisa rukous: Anna Ahti ahvenia. Edes yksi.

Jäällä oli jopa ruuhkaa ja parikymmentä muuta pilkkijää bongasin päivän aikana. Ja olihan niitä ahvenia kuulemma noussut muille, ei montaa, mutta appuroita kuitenkin. Kyllä minä aika varmasti sen ahvenen saisin, jos hakisin Rialinnasta toukkia ja kaivelisin ohutta siimaa ja pienen morrin kaapin perukoilta. Mutta tekisinkö minä niin? En. Liian helppoa. Tasurilla tai ei ollenkaan. Huomenna Sotkalle :)

IMG_6487.JPG

Ps. Hauki on hyvää punkun kanssa. En varmaan ikinä opi muistamaan, missä kaikkialla hauessa on ruotoja, mutta sen muistan, että niitä on paljon. Sain kuitenkin nyhrättyä hauesta yhden hengen tarpeisiin ruodotonta “filettä” (heh, olisitte nähneet ne palaset). Leivitin tattarijauholla ja paistoin. Ei ehtinyt nälkäisenä viinilaseja kaapista kaivelemaan, tavan juomalasi sai kelvata. Oli hyvvee!

IMG_6517.JPG

Jaa:
Facebook
Whatsapp
9 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Hannu kommentoi:

  Nyt on näköjään heinolan kairassakin samanlaiset kahvat, niinkuin morassa ollut iät ja ajat eli hyvät. Tahtoo olla kyllä niin että tasureilla ahventa pilkkimään tottunut ei edes pahimman epätoivon hetkellä toukkavehkeitä käytä:). Kyllä tuo kovan pakkasen jakso, passivoitti kalastajan lisäksi myös kaloja ei vielä tänäänkään nykinyt ja melko helpolla sitten luovutin. Joissakin kohdin tuntuu karttaselaimen syvyyskäyrien paikat heittävän kymmeniä metrejä sivuun, mutta jotkut kohdat pitää hyvin paikkansa. Aina näyttää samalla tavalla eli syvyyskarttoja tehdessä ilmeisesti tullut “pieniä” heittoja. Reikien kairaajasta eivät kyllä tunnu pieniltä, kun syvyys ei ala millään vaihtua. Sotkalle eikös se jäänyt vielä viime talveltakin yksi kana eikun kala kynittäväksi:)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Nuo kahvat ovat kyllä hyvät, pilkkikaverilla on myös Heinolan kutonen ja ne vanhemmat kahvat. Kerran jo tilannut uudet siihen tilalle. On ne tosi koppurat kädessä verrattuna nyt näihin uusiin :) Mulla on karttaselain ja oikeastaan aina lähes metrilleen pitänyt paikkansa, olen ollut tosi tyytyväinen. Nyt sitten heitti kymmeniä metrejä, mutta annettakoon anteeksi. On sen verran kesälläkin auttanut kalapaikkojen kartoittamisessa, kun plotterissa nimittäin on tosi usein isojakin heittoja. Kiitos kun muistutit siitä kynittävästä kalasta, minä olen yrittänyt unohtaa sen, vaikka kyllähän se aina painajaisiin välillä tulee. Olisi mukava löytää se fisu tänä talvena, mutta voi olla että ei se enää avannosta mahtuisi =)

 2. Mari kommentoi:

  Huonoa oli merelläkin tänään syönti. Kaikilla tuntui olevan vaikeata. Itekin sain vaan muutaman ahvenen vaikka reikiä tein montakymmentä. Ei niin ei. Ehkä huomenna….

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kyllä mitä kommentteja eilen Facebookissa lueskelin, niin koko Suomessa ollut hiljaista kalantulo. Jospa sitten tänään jotain :)

 3. Markku Paltaani kommentoi:

  Oli taas mukava luettavaa.Hienoa seurata tuota innokasta loistavalla asenteella tapahtuvaa kalastustasi.
  Onneksi olkoon palkinnosta!Tuo uusi pukuhan näyttää varsin hyvin istuvan.Huppukaan ei tunge silmille ja jos on lämmin eikä tunne istuvansa muovisessa kasvihuoneessa niin sitten vaan naattimmaan!
  En ole vielä ahventa tai muutakaan järvikalaa käynyt kokeilemassa.Kirreä sen sijaan tullut jopa hyvin.
  Matikka alkaa olla ajankohtainen vaan saapa nähdä sallivatko työvuorot sen jahtaamisen tällä kaudella.
  Ahvenen huonohkoa ottia voisin teoretisoida esim.sillä,että on ollut korkeapainee.Nyt kun kelit muuttuivat nopeasti niin kalan uimarakko ei reagoi yhtä nopeasti paineen muutokseen.Vatsaontelossa siis ahvenella kummat tuntemukset uimarakon muuttaessa muotoaan.Vie yleensä päivän tai pari.
  Toinen mielestäni vähintään yhtä iso tekijä on kuutamo.Täysikuu mollotti taivaalla ja ikinä en ole onnistunut saamaan huippusaaliita täydenkuun aikaan kuin mateen jallituksessa.Matikat suorastaan hullaantuvat usein kuutamolla.Muut kalat sen sijaan murjottaneet.Varmasti on monella täysin päinvastaisia näkemyksiä mutta puhun ihan muusta kuin satunnaisista poikkeuksista.
  Onhan näille teorioilleni naureskeltu esim.todeten kuun olevan taivaalla näkyipä se tai ei.Totta.Silti asiaani uskon enemmän kuin pässi suuriin sarviinsa
  Kireitä ja muutenkin mukavia reissuja ;) !

  t.itepäinen pässi

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hei Pässi ja kiitos taas mukavasta kommentista :) Kyllä minä ainakin sinun teorioihin uskon, sulla on niin paljon kokemusta! Kunnon matikan köllikkä olisi kyllä mukava saada joskus, elämässäni olen vaan yhden pienen luirun saanut..

 4. Nisu kommentoi:

  Onnittelut Jaana kisan voitosta! Tuota Imaxin pukua olen katsellut itsekin, mutta koko arveluttaa, eikä täällä Oulussa pääse missään sovittamaan. Saako udella, kuinka pitkä olet ja minkä kokoisen puvun otit? Onko puku ollut lämmin? Puvun ja haalarin välillä myös aprikoin, haalari olisi varmaan lämpimämpi, mutta kaksiosainen puku helpompi mm. vessassa käydessä ja siirtymillä. Ostin jo yhden uuden takin täksi talveksi, mutta tuntuu, ettei se päällä tarkene merellä yhtään kovemmalla tuulella, oli siis aivan vikaostos. :(

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos! Puku on ollut todella lämmin, en ole kyllä ihan hirmu kovilla pakkasilla sitä vielä päässyt testaamaan, mutta näillä vähän lauhemmilla keleillä joutuu kulkemaan takki auki :) Mullahan on siellä puvun alla lisäksi Ursuitin goretex kuivapuku, joka myös auttaa pitämään lämpimänä, kun se suojaa niin hyvin tuulelta, mutta hengittää silti tosi hyvin. Ei ole aluskerrasto hikisenä, niinkuin “ennen vanhaan” aina oli. Mulla tuo Imaxin puku on S ja alle mahtuu hyvin pari kerrastoa, Ursuit, villapaita jne. Omat mitat on 170cm/63kg ja ainoastaan lahkeet jäävät himpun liian lyhyiksi, mutta toisaalta se ei haittaa, kun kengissä on korkea varsi ja eipähän sitten kerry jäätä tai loskaa lahkeisiin. Alkutalvesta etsin itselleni haalaria, kun ajattelin sen olevan lämmin. Onneksi nyt voitinkin tämän puvun, sillä tämä on ehkä sittenkin jopa parempi kuin haalari, kun monesti kovalla tuulella selkään käy pahin viima. Haalari on vain yhdessä kerroksessa, kun taas tämä puku suojaa tuplana, eli housujen korkea vyötärö ja takin pitkä helma. Jos etsii lämmintä pukua, niin tämä on varmasti lämmin. Jos etsii naisellista pukua, en tiedä onko tämä sitä =)

   1. Nisu kommentoi:

    Ok, kiitos, kuulostaa hyvältä! S-koko lienee sitten minullekin passeli, ellei jopa iso, kun olen 159 cm pätkä. Naisellinen pilkkipuvun ei minun mielestäni tarvitse olla, itselleni on sama miltä siellä pilkillä näyttää. Olen siellä kuitenkin nauttimassa luonnosta ja siitä kalastuksesta. Jos jotain kanssapilkkijää häiritsee epänaisellisuuteni pilkillä (tai missään muuallakaan), niin pysyköön kaukana. Tärkeintä, että on lämmin ja mukava olla! Tämä menee siis todennäköisesti tilaukseen. :)

Kommentointi on suljettu.