Uusi vuosi ja uudet ahvenkujeet

maanantaina 2.1.2017 | by Jaana Jekkonen | 14 kommenttia

Kerkesinpäs vielä pilkille ennen kovia pakkasia. Loppuviikoksi on luvattu todella kylmiä kelejä ja kyllä -30C pakkanen pitää jopa tämmöisen pilkkihullun sisätiloissa.

Käytiin eilen ja tänään testaamassa uusia paikkoja Pohjois-Kallavedellä ja ensivaikutelma oli hyvä. En ollut ostanut tänä talvena vielä toukkia, mutta eilen aamulla tein poikkeuksen ja hain toukkapurkin hätävaraksi. Olen tasuripilkkijä, mutta suurimpina epätoivon hetkinä saatan uittaa myös morria. Jos luotain piirtää kalaa alle ja kaikki rasioiden tasurit on kokeiltu, morri saattaa olla taikasana nirson ahvenen jallituksessa.

Aamuhämärässä luotain piirsi vielä tyhjää

Eilen löysin kalaa, mutta niille ei kelvannut mikään. Siispä laskin ison sinisen morrin ahventen nenän eteen ja nehän hullaantuivat siitä. Minä taas hullaannuin niistä ahvenista. Olin juuri tuijottanut tunnin pari niitä nirsoilevia raitapaitoja ja yksi pieni sininen pallo muutti niiden ruokahalun täysin. Ensin ei muka ruoka maistunut, mutta sitten kaikilla olikin kurniva nälkä.

Oli ihanaa nostella ahvenia jäälle, ainoa miinuspuoli oli jäätyvät sormet. Myös toukat ehtivät jäätyä koukkuun joka kerta, kun kokeilin josko tasuri toimisi. Minullahan on tapana sulatella vaparenkaita ja avokelaa kielellä, jos siima on jämähtänyt vaparenkaisiin kiinni. Eilen havahduin siihen, kun meinasin sulattaa morrissa olevia toukkia kielellä. Hupsista, ihan niin pilkkihullu en sentään ole ;)

Kyllä pelkällä morrillakin voi saada isoja ahvenia :)

Kaloilla oli eilen pari syöntipiikkiä ja loppujen lopuksi ihan hyvin saatiin filekalaa mukaan.

Yhteissaalis eiliseltä

Morritteluasento

Olen kuullut, että banaanit tuovat huonoa onnea kalassa, mutta koskaan en ole niin taikauskoinen ollut, että olisin jättänyt eväsbanaanit kotiin. Eilen aamulla pilkkikaveri unohti eväsbanaaninsa auton katolle ja heti kala söi hyvin? Hmm… toisaalta, eräs kaverini toivotti minulle eilen kalaonnea…

Ehkäpä tästä lähtien jätän banskut suosiolla kotiin

Tänään käytiin samoilla suunnilla kalassa kuin eilen. Emme ehtineet kalastaa koko päivää, vaan kello oli jo yli yksitoista, kun saavuimme jäälle. Etsin seitsemän metrin vettä, sillä edellisenäkin päivänä kala löytyi siitä syvyydestä. Menin hieman liian matalaan ja vettä olikin alla vain viisi metriä.

Pistin Kalarosvon kuoreen uimaan, sillä eilisillä ahvenilla oli kuoreita mahassa, osa jopa sulamattomia. Luotain alkoi piirtää heti eloa pohjaan ja tasurille tulikin useampia nousuja. Kalat kävivät tökkimässä ja epäilin niitä ihan pieniksi ahveniksi, joita ne todennäköisesti olivatkin. Ajattelin siirtyä vähän syvempään. Samassa näin isomman viivan lähtevän pohjasta ja se nousi suoraan tasurille pari kolme metriä. Kala tärppäsi ja päivän ensimmäinen ahven oli jäällä. Okei, en taida siirtyäkään syvempään, sillä vaaka näytti ahvenelle painoksi 570g.

Köllikkä

Talven isoin 570g, tästä suunta ylöspäin ;)

Pistin Kalarosvon takaisin uimaan ja jätin sen yli kaksi metriä pohjan yläpuolelle. Näyttö pamahti täyteen ahventen nousuja. Huh huh, pitkästä aikaa ilotulitus! Ai niin, nythän onkin uusi vuosi.. Kalojen keskikoko ei ollut mitään suurta, mutta välillä sieltä löytyi aina parempi seasta. Kokeilin muitakin tasureita, mutta tänään Kalarosvon kuore oli ainoa tasuri, joka sai aikaan ahventen joukkohyökkäyksen pohjasta. Tuo tasuri, jota kutsun myös nimellä ykköstykki, on ollut minun lempitasuri siitä saakka, kun sen viime talvena sain =)

Tasuria piti uitella 2-3 metriä pohjan yläpuolella, sen alempaa eivät kalat tärppineet

Tämä tasuri on ollut minulle antelias

En kärsinyt pilkkiä ollenkaan ilman rukkasia, joten morrihommat sai unohtaa. Ahvenet nousivat tosi hanakasti tasurille, mutta se loppusilaus eli tärppi jäi aina puuttumaan. Pari tuntia kalaa oli hurjana alla ja tein itselleni kolme avantoa vierekkäin, joista jokainen antoi kalaa.

Välillä rosvo syötiin päätykoukuistakin

Jos keli olisi ollut lauhempi ja olisin voinut pilkkiä morrilla, luulen, että saalis olisi ollut tosi iso. Toisaalta voi olla, että ahventen keskikoko olisi pienentynyt huimasti. Noh, joka tapauksessa olen erittäin tyytyväinen päivään ja talven ennätysahvenkin tuli tänään.

Minulle toivotettiin muuten myös tänään kalaonnea, joten kyllä se on tehokas toivotus, paljon tehokkaampi, kuin kireät siimat ;)

Onko muualla ahven syönyt lähipäivinä hyvin?

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
14 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. juuso kommentoi:

  Hyvin on heikkoa syönti ollut, Sotkanselälle olisi tarkoitus lähteä viikonloppuna koittamaan..
  Miltähän syvyydeltä ahventa etsisi ja minkä väriset tasurit laittas uiskentelemaan? :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Me kun käytiin Sotkalla, niin kalat olivat 6-7 metrissä, nythän ne kyllä voivat olla eri syvyyksissä.. Ja tasureissa luottaisin kuoreväriin, nyt on pienet tasurit olleet tehokkaampia, kuin isot. Semmoinen 6-8cm ohutmallinen tasuri uimaan :) Kireitä siimoja!

 2. Ville kommentoi:

  Komeita ahvenia :) Mutta mikä on tuo sinun pilkkihaalari? Olen etsiskellyt paremmalle puoliskolle sopivaa haalaria, mutta sopivaa ei oikein ole vielä löytynyt.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos! Pilkkipuku on Norfin-merkkinen, hirmu lämmin ja olen ollut tyytyväinen https://www.fishmeluck.fi/norfin-kvinna-talvipuku/

 3. Mari kommentoi:

  Mulla on jo perinne että ennen kisoja äiti antaa vasemmalla jalalla onnenpotkun, läpäyttää kaksi kertaa Harteille ja sanoo kalaonnea ? Eli juuri niinkuin ei saisi tehdä. No olenpa tyhjentänyt pari vuotta meidän piirin mitalit joka lajissa ja sm kisasssa kuudes ☺ Mulle se ainakin tuo onnea. Jos on jäänyt potku ym saamatta on onni ollut huonoa.
  Täällä on lauhojen kelien myötä jäät lähteneet melkein pois. Kävin tänään laituripilkillä mutta hiljaista oli ? Pakkasia odotellaan että pääsisi taas merelle!

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hauska ja tehokas perinne =D Voi harmi teidän jäätilanne, täällä taas on varmaan kohta puoli metriä jäätä :/

   1. Mari kommentoi:

    Eilen jotkut papat oli lähteneet koittamaan. No kumpikin tippui jäihin ja toinen on jo kuollut :( 3cm oli jäätä ollut. Ja pari viikkoa sittten oli yli 20cm. Niin ne sulaa kun on meri kyseessä ja lauha keli.

    1. Jaana Jekkonen kommentoi:

     Voi ei, surullinen päätös pilkkireissulle :(

 4. Jace kommentoi:

  Tänään sotkalta hyvin pannukarkeita. Suurin 500g. Hauet “kiusasivat” myös. Päivän ylivoimainen oli Happosen Sepon tekemä 10cm kevennetty muikunvärissä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kylläpäs on Sotka antanut hyviä ahvenia! Mukava kuulla, että Sepon tasuri toimii :) Mulla on nyt kuorevärit toimineet, mutta pitääpäs uitella muikkujakin enemmän :)

 5. MakeA kommentoi:

  Terve! Kerroppas Jaana millaisilta paikoilta käyt tasurilla noita pannukarkeita koittamassa. Etsitkö selkävesiltä matalia pakkoja , selkävesien karikkojen reunoja, matalalta rannan tuntumasta, vai…? Kartasta olen kovasti yrittänyt kattella varsinkin noita selkä pakkoja tuolla Päijänteellä, rannan tuntumasta tulee tuota suljua ihan riittämiin, nyt sitten kalakaveri hommasi kelkan ja olisi mahdollista alkaa haravoimaan isompaakin aluetta..

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Terve, kyllä ne paikat yleisimmin on juuri selkäpakkojen penkkoja syvän veden lähettyvillä :)

 6. Olli Ljokkoi kommentoi:

  Vuoden eka päivänä nousi puolenkymmentä paistikasta. Suurimmat punnitsin 300 grammaan.
  Se mikä jäi jatkamaan sukua oli oikea äitimamma. Lähes yhdeksästä metristä nostelin sitä pikkuhiljaa. Aivan avannon alla iski ahneus ja 0,16 millinen siima paukahti poikki. Näin kuitenkin mikä minua kiusasi. Valtava raitapaita, jonka jäälle noston jälkeen olisin laittanut suosiolla jatkamaan sukua. Tämän episodin jälkeen kiersin sata kertaa sataa rataa ja tein ääneen syntiä jota tuskin saan koskaan anteeksi. E-Kallavesi 1.1.2017.
  PS. Jaanalla ja kumppaneilla hyvät assut.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hyvä reissuhan sullakin on ollut, lukuunottamatta tuota kammottavaa karkuutusta. Varmaan tullut uniin tuo kauhea hetki :( Olitko siellä Ritoniemen/Hirviselän suunnilla taas?

Kommentointi on suljettu.