Vihdoinkin pilkillä!

sunnuntaina 9.12.2018 | by Jaana Jekkonen | 23 kommenttia

Nyt on pilkkikausi startattu Kuopiossakin. Alunperin olin sitä mieltä, että aloitan kauden sitten, kun Kallavedessä on kymmenen sentin teräsjää. No aika kului ja viikot vierivät. Pikkulammet jäätyivät hyvää vauhtia, mutta Kallavesi se vaan lainehti. Kaverit ympäri Suomen pistivät Facebookiin pilkki- ja saaliskuvia ja kun jo Etelä-Suomessa asti porukka juoksi pilkillä, oli minunkin pakko unohtaa se Kallavesi ja lähteä lammelle pilkille.

Lampipilkintä on vähän tylsää, siksi en varmaan ole siitä niin innostunutkaan. Lammen saa kartoitettua tosi nopeasti, ainakin isommalla porukalla. Jos kala ei syö, niin sitten se ei syö koko lammella. Kallavedellä ja muilla isommilla järvillä paikan vaihdos voi auttaa, jos syövää kalaa ei meinaa löytyä. Kelkalla voi hurauttaa vaikka kymmenen kilometrin päähän ja sieltä saattaakin sitten löytyä nälkäisiä ahvenia.

Nyt kuitenkin, kun isot järvet ovat vielä sulana, minulle kelpaavat ne lammetkin ?

Käytiin lauantaina eräällä pikkulammella, josta meidän kaveri Samuli sai vajaat pari viikkoa sitten reilun 1,5kg ahvenen. Lampi oli muutenkin antanut hyvänkokoista ahventa, joten kyllähän sellaista paikkaa lähtee mielellään kokeilemaan.

Oltiin jäällä yhdeksän maissa. Sitä aiemmin ei oikeastaan kannata edes mennä, kun on niin hämärää. Kaikki edelliset tapahtumat tuolla lammella olivat olleet yhdeksän ja kahdentoista välillä.

Jippii, pilkkikausi 2018-2019 alkoi nyt!

Ensimmäisen avannon kairaaminen käsikairalla oli nostalgista ? En edes muista, milloin olen omin voimin avannon veivannut, kun laiskana teen avannot aina koneella. Aion kyllä siirtyä takaisin Hitachiin heti, kun jäätä tulee vähän lisää ja pääsen pilkkimään isompia vesistöjä. Nyt jäätä oli vajaa 15cm, reiät syntyivät vielä suht helposti.

Oli se ihana tunne, kun tiputin pilkkianturin veteen ja sen perässä tasurin. Siinä sitten tuijottelin sitä tuttua tyhjää ruutua ja ihan oikeasti nautin tilanteesta. Vielä ei ole paineita saada kaloja, pääasia, että pääsee luonnon helmaan ja raittiiseen ulkoilmaan.

Kyllä oli ikävä tätä <3

Lauantain sääennuste lupasi lumisadetta koko päiväksi ja välillä satoikin niin isoja rättejä taivaalta, että ei meinannut nähdä yhtään mitään. Luotaimen näytössä olisi pitänyt olla pyyhkijät.

Tunnit kuluivat ja reikiä syntyi. Oltiin neljän hengen porukalla ja jää alkoi muistuttamaan reikäjuustoa. Kala ei ollut nälkäistä, paitsi yksi ahne peto ui Samulin avannon alta. Samuli nosti jäälle ahventasuriin haksahtaneen 38cm ahvenen. Ai että se oli nätti kala!

Samuli se löytää aina kaikista isoimmat ahvenet =)

Siihenhän ne paremmat kalatapahtumat sitten loppuivatkin. Päivän päätteeksi minun saldo oli kolme ahvenen möyrähdystä pohjassa ja yksi hidas nousu tasurille. Vielä en siis saanut edes tärppiä, mutta hyvää kannattaa odottaa. Ensimmäinen pilkkipäivä päättyi kirjaimiin MP ?

Kun kerran päästiin pilkinnän suhteen vauhtiin, niin lauantai-iltana tutkin karttaa, että mihinkäs sitä suunnataan seuraavana päivänä. Ihan uusiin paikkoihin on vaikeaa ja pelottavaa lähteä, kun jäätilanne on arvoitus. Lauantain lammella oli porukka käynyt jo lähes kahden viikon ajan, joten siellä oli varmuudella jäätä.

Sunnuntaiksi valittiin eräs lampi muutaman kymmenen kilometrin päästä. Aamulla oltiin hyvissä ajoin rannassa ja jäällä oleva lumipeite oli koskematon. Ei siellä ainakaan pilkkijöitä ollut käynyt ja vähän jännitti lähteä kairaamaan rantaa. Meillä on kyllä aina hyvät varusteet päällä; kelluntahaalarit, joiden alla vielä Ursuitin MPS välipuvut. Ja luonnollisesti naskalit kaulassa ja köysi ahkiossa. Ja porukalla kun pilkkii, aina on auttajia mukana.

Testikairaukset rannassa

Jäätilanne oli yllättävän hyvä, teräsjäätä oli ainakin 15 senttiä. Lähdettiin etenemään pikkuhiljaa kohti syvempää ja jäätä oli tasaisesti viisitoista senttiä joka puolella.

Ensimmäinen avanto piirsi tyhjää. Toisella avannolla oli myös hiljaista ja reilun viidentoista avannon jälkeen lähdettiin makkaran paistoon. Harvinaisen hiljainen päivä.

Tyhjää on, mutta ei haittaa

Tänään oli tosi tuulinen päivä ja avannolla meinasi tulla vilu, kun istui paikallaan ja tuijotti ruutua. Monesti pilkillä iskee kylmyys, kun on kova tuuli. Jotenkin se tuuli menee luihin ja ytimiin, vaikka on tuulenpitävät vaatteet. Mietin mielessäni, että olisipa kätevä, jos ahkioon saisi avattavan kuomun, jonka voisi aina vetäistä päälleen tuulisella kelillä. Kuka alkaisi suunnittelemaan vai jokohan joku on kehitellyt sellaisen?

Kyllä nämä talviset harmaat valokuvat ovat vähän masentavia, verrattuna kesäisiin ja ihanan värikkäisiin kuviin

Kyllä aika aina kultaa muistot, kun muistellaan pilkkikautta ja ihania ahvenen nousuja tasurille. Nyt kahden päivän jälkeen kysyn vaan, että mitkähän nousut? Tänään neljä pilkkijää epäili luotaimiensa olevan rikki, kun näytöissä ei tapahtunut yhtään mitään.

Aiemmin olen ollut ison ahvenen perässä juoksija, mutta nykyään olen enemmän filekoon ruokakalojen etsijä. Tottakai iso ahven silloin tällöin piristäisi päivää, mutta yleensä ne isot jättiläiset ovat yksittäisiä kaloja. Ruokakalat taas tulevat ilotulituksen säestämänä ja sitä näkymää minulla on ikävä.

Kaksi pilkkipäivää, kaksi MP-reissua. Milloinkahan saan tuntea tärpin siiman päässä, joko tänä vuonna? ☺️

Sunnuntain pilkkipäivän päätteeksi maistui makkara :)

Leinon Pekka lähetti minulle ja Juhalle testiin uudet Kalapelen Nulikka XL mallit, ensivaikutelma ja käyttökokemukset ovat lupaavia. Tasuri ui tosi nätisti ja rauhallisesti. Vaikka tasuri on iso, Pekka on saanut sen kevennettyä hyvin ja tasurin uinti on ihan huippua.

Kalapelen Nulikka XL, kuva ei tee oikeutta näille :(

Sain myös pari VA-kina-tasuria testiin ja upea ulkonäkö on näissäkin. Kerkesin jo toista uittamaan ja hyvältä vaikuttaa! Kunhan löydän järven, jossa on ahvenia, niin tasurit pääsevät tositoimiin ?

VA-kina-tasurit :)

Tänä talvena tein päätöksen, että kannan mukanani pilkillä enää yhtä tasurirasiaa. Viime talvenahan minulla oli joka reissulla yli sata tasuria mukana ja se oli aivan liikaa, kun kaikille pitäisi antaa uintiaikaa ja sitten ei kuitenkaan ehdi jokaista käyttämään. Nyt mennään pienemmällä arsenaalilla, enempää ei yksinkertaisesti mukaan mahdu.

Joko kaikki muut ovat ehtineet aloittaa pilkkikauden? Ja onko joku jo päässyt isommalle järvelle pilkille vai oletteko keskittyneet lampiin?

Jaa:
Facebook
Whatsapp
23 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Mari kommentoi:

  Neljäs kerta tänään pilkillä. Lampia vielä kierretty kun merikin ihan avoin. Tänään käytiin Siikajoki sellaista järvellä mutta särkiä ja ahvenia vaan tuli saaliiksi. Kokeilitko morria yhtään? Olisi ees mp:ltä voinu säästyä ?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   En kokeillut morria, mutta tänään kaveri pilkki lähes koko päivän Valiolla ja toukalla, ei siltikään nähnyt luotaimessa edes kaloja ? Eli astetta ronkelimpia ovat nämä savolaiset appurat ?

  2. Mari kommentoi:

   Ja puhelin on näköjään kirjotellut alkuun ihan omiaan :) Piti olla siikapitoisella järvellä eikä Siikajoki sellaista….

 2. Jari kommentoi:

  On ykdi mp reissu heitetty, n 30 reikää, siima ei edes värähtänyt :) Muuten, meinasin hommata samanlaisen Hitachin kun sinulla, olet kai ollut tyytyväinen ?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kyllä olen kairapakettiin tosi tyytyväinen, ei lopu koneesta tehot kesken ja Mora tekee jäähän kuin jäähän reiän helposti!

   Jospa meillä alkaa siimat kiristymään kauden edetessä ??

 3. Nimetön kommentoi:

  Mitä tuo mp reissu tarkottaa

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Munat pataan ? Sitä sanontaa on tullut jo vuosia käytettyä ?

 4. Raumalainen kommentoi:

  Täällä Raumalla on satanut vettä koko viikonlopun eikä jäistä tietoakaan. Ei tänne tule jäitä kun vasta helmikuussa

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Höh, ei kuulosta hyvälle ?

 5. Jussi kommentoi:

  Missäs päin tää lampi on missä ootte käyny? Mietin vaan että miltä suunnalta uskaltais lähtee jo koettamaan ?
  Kolmisopen lammella ainakin näkyi pari pilkkijää tänään sunnuntaina.. ?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Toinen oli Kuopiosta pohjoiseen päin ja toinen Riistaveden suunnalla ☺️

 6. Pasi kommentoi:

  Tänään olin ensimmäistä kertaa jäällä tänä talvena. Paikkana pieni lampi Pieksämäellä. 15 cm oli jäätä ja ahvenia tuli 14.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hyvä reissu ja ahveniakin 14 enemmän kuin mulla ??

 7. Tuukka kommentoi:

  5 kertaa kerenny jäällä käymään kymenlaaksossa. Joka reissu kalaa tullut. Lammelta pientä nylky ahventa ja pieneltä järveltä siikaa. Siikoja kahelta reissulta plakkarissa 18kpl. Ahvenia varmaan toistasataa.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Oho, sulla on kausi alkanut hyvin!

 8. Antti kommentoi:

  Olisko satanut lumi laittanut ahvenien suut suppuun viikonloppuna. Perjantaina Leppävirralta antoi hyvät kalat, sai kesken päivän jo lähteä pois kun pakit oli täynnä:)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   No niinpä tietenkin ? Hyvä, että jollakin syö kuitenkin ?

 9. Mika L kommentoi:

  Oon pilkkinyt viimeks jotain 6 vuotta sitten. Jos tänä talvena ostaisi pilkin ja menis kokeilee kun tiedän hyvii ahvenpaikkoja. Jos siis jäitä tulee, mulle pitää olla 20 cm jäätä ainakin että uskallan jäälle.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta, aina kannattaa lähteä pilkille ?

 10. Jäpä_k kommentoi:

  No niin..Shillai? Jännä muuten huomata.miten on tullut tulilla istuminen teille mukaan..? Elä hötkyile..naati ?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Jäpäkoon jalanjäljissä, mukava on tulilla istua ja tulta voisi tuijotella vaikka koko päivän ☺️

 11. MP kommentoi:

  Millos tulet käymään Niinivedellä?, käytiin jo menneenä viikonloppuna pilkillä, oli 10-15cm jäätä ja pakkaset varmasti lisännyt jo jäätilannetta parempaan suuntaan. ;)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kyllähän siellä voisi tänä talvena jossain vaiheessa käväistä ☺️ Nyt varmaan kaikilla järvillä tuli hyvin lisää jäätä, kun oli yli 20 astetta pakkasta ??☺️

Kommentointi on suljettu.