Yksi parhaimmista kalastuspäivistä ikinä

lauantaina 12.9.2015 | by Jaana Jekkonen | 6 kommenttia

Sain eilen mahdollisuuden lähteä uistelugurun veneeseen päiväksi. En ole koskaan uistellut, joten odotin päivää innolla. Oli mukavaa päästä seuraamaan uistelua niin läheltä. Lähtö oli yhdeksältä ja ajoimme aluksi Puutossalmen suunnille. Koko Kallavesi vaikutti olevan paksun sumun peitossa, mutta matka sujui sumusta huolimatta hyvin. Koskaan en ole tuollasta sumua nähnyt, saati ollut vesillä sellaisessa kelissä. Vähän jännitti istua “etupenkillä”, kun ikkunasta ei nähnyt kerrassa mitään. Onneksi veneessä oli tutka ja hyvä kuski :)

IMG_1152.JPG 2

IMG_1158

IMG_1164

IMG_1170

Ottipaikoille päästyä alkoi armoton show. Vapoja, siimoja, vaappuja, laukaisijoita, puntteja, plaanareita ja takiloita siellä täällä. Katsoin vaan huuli pyöreänä miten palaset loksahtelivat kohdalleen ja kohta oli veneen katolle viritetty rivi vapoja. Tuohon vaaditaan jo jonkin verran kokemusta, jotta saadaan kaikki nätisti järjestykseen.

IMG_1173

IMG_1180.JPG 2

IMG_1184

IMG_1181

Ei mennyt kauaakaan, kun ensimmäinen vapa ilmoitti kalasta. Minulle iskettiin vapa kouraan ja käskettiin kelata. En ollut koskaan edes koskenut uisteluvapaan, sehän oli valtava. Aloin sitten kelaamaan kalaa olemattomilla lihaksilla ja vaikka kala paljastui vain kilon haueksi, hauikset olivat maitohapoilla.

IMG_1177

Huh huh, toivottavasti noiden yhdeksän muun vavan vaaput olisivat edes vähän aikaa kaloilta rauhassa. Antakaa minun hauisten palautua.. Toiveeni kuultiin ja sain hengähtää vähän aikaa.

IMG_1214

IMG_1277.JPG-1

Pian taas joku vapa ilmoitteli kalasta. Nyt oli isompi ja minä riskinä naisena sain taas kunnian kelata kalan veneeseen. Päivän päätteksi ehkä kylmäkääreitä käsivarsiin, jos sama meno jatkuu.. Kala oli ihan mukavan kokoinen hauki.

IMG_1210

Uisteltiin eri paikoissa olevia penkkoja ja pieniä kaloja kävi vähän väliä veneessä. Ensimmäinen kuha löytyi Ritoniemestä ja juuri kun alettiin etsimään lisää kuhia, moottori sammui. Joku oli arvioinut tankissa olevan bensan määrän alakanttiin ja siinä sitä sitten oltiin keskellä järven selkää ilman bensaa :)

Onneksi kalakaveri sattui juuri olemaan Kuopionlahdella Puattisella ja lupasi rientää hätiin kanisterin kanssa. Pienen pakollisen tauon aikana sain pilkkiä, mutta kyllähän se uisteluvapa on vähän liian järeä pilkkivavaksi :)

Apu saapui paikalle ja saatiin tankkiin bensaa. Loppu hyvin kaikki hyvin. Edessä oli vielä viimeisen paikan testaus, joten lähdettiin jatkamaan matkaa. Kurvattiin kohdepaikalle ja “pojat” virittelivät siimat nätteihin riveihin. Viimeinen paikka antoi useampia kuhia ja sain taas treeniä käsivarsiin.

FullSizeRender.jpg

IMG_1235

Vedossa oli vain Sepeteus-vaappuja ja suurin osa kaloista tuli yhdellä tietyllä värillä. Ja jotta kuulostaisin jo puoliammattimaiselta uistelijalta, niin kerrottakoon, että kalat tulivat sadan gramman puntin takaa :)

IMG_1233

Päivä oli aivan mahtava, seura oli aivan mahtavaa ja keli oli aivan mahtava. Isoja kaloja ei löytynyt, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Ehkäpä ensi kerralla ;) Kiitos vielä Sepolle opettavaisesta päivästä, tuollaisia juttuja ei opi lukemalla vaan kokemalla :)

Kaikki loppuu aikanaan, niin myös uisteluaika. Onneksi kalakaveri oli edelleen vesillä, joten hyppäsin keskellä Kallavettä veneestä toiseen. Vaihdoin lennosta vielä omaan tyyliin ja ehdin uittamaan tasuria sekä vertikaalijigaamaan. Päivän kruunasi Svartzonkerin isoon jigiin puraissut 1,35kg kuha. Kuhan mahasta löytyi useita muikkuja, joten eipä ihmekään, että juuri tuo jigiväritys kelpasi.

IMG_1258

IMG_1266.JPG-1

IMG_0949.JPG

IMG_1274.JPG

Aamulla herätessä käsivarret olivat vähän kipeät, uistelulihakset ne siellä vaan ilmoittelevat olemassaolostaan. Viikonlopusta on tulossa erittäin hieno säiden suhteen, joten käykäähän kalalla :)

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
6 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. kalarosvo kommentoi:

  Myytiinkö Jaana uuteen harrastukseen?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Olihan se mukavaa hommaa, mutta liian vaikeaa ja monimutkaista minulle :) Minun uistelut olisivat siimasotkuja ja pohjatärppejä ;)

 2. Markku Paltaani kommentoi:

  Happosen matkassa kun olet niin ei varmasti parempaa opasta voi löytyä näiltä main ja on ihan kansainvälisen tason ammattilainen.Otahan uistelureissu uusiksi vaikka Suvaksella.Se on taas oma maailmansa siinä lajissa kun rakseilla aletaan pelata

  1. Nimetön kommentoi:

   Treenipäivänä käytiin läpi vanhat pelipaikat ja yksi uusi, joka osoittautui tunnin uistelulla aloituspaikaksi. Koko päivä ajettiin aluetta ristiin rastiin, tapahtumia tuli suht tasaisesti, ettei tehnyt mieli vaihtaa paikkaa.
   Kalat oli noin 8- 12 m vedellä pohjassa. Takilat toimi ok. Sivulla piti olla painoa 100 g. Vaaput meni noin 9 metrissä.
   Päivän väri oli tuo Jaanan kuvaama kuhan suussa oleva väri. Sillä tuli 80 % kaloista.
   Saaliiksi tuli 11 haukea yht. 18 kg, 7 kuhaa noin 6 kg ja 3 ahventa noin 800 g.
   Pisteitä vajaa 38 000, jolla saatiin kisan voitto. Mukanani kisassa oli poikani Erik ja kummipoika Valtteri. Kiitos Jaanalle hyvästä reissurapsasta ja uisteluseurasta.
   Viikon päästä lähdetään treenaamaan Suvakselle Savonia- cupin kisaa varten.
   Kutsu veneeseen ensi perjantaiksi Jaanalle
   voimassa.
   Seppo

   1. Jaana Jekkonen kommentoi:

    Onnea vielä voitosta! Nähdään ensi perjantaina :)

  2. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Oli kyllä huippuopettaja :) Toivottavasti Suvaksen reissukin järjestyy ;)

Kommentointi on suljettu.