Ei makeaa mahan täydeltä

sunnuntaina 28.2.2016 | by Jaana Jekkonen | 9 kommenttia

Ei löydy isoja ahvenpotteja mistään. Parina viime päivänä ahvenen syönti on onneksi näyttänyt pieniä elpymisen merkkejä, mutta ihan yksittäisiä ovat saaliskalat olleet.

Perjantaina lähdettiin kokeilemaan Juurusvettä. En ole koskaan käynyt siellä aiemmin pilkillä ja voi olla, että en mene toista kertaa :) Se järvi käyttäytyi minua kohtaan vähän ärsyttävästi. Oltiin yhdeksältä jäällä ja aikomuksena oli kierrellä 6-8 metrin penkkoja. Mentiin kesällä pieniä kuhia antaneelle paikalle, josta pilkkikaveri sai pari talvea sitten hyviä puolen kilon ahvenia. Potentiaalinen paikka siis.

Jäällä oli lunta muutama kymmenen senttiä ja kulkeminen raskasta. Kaiku oli hiljainen ja piirsi vain omaa tasuria joka paikkaan. Puolen päivän aikaan saatiin pilkkikaverin kanssa hepulikohtaukset ja todettiin, että meillä on pilkkimiesten ylikunto. Ollaan etsitty syöviä ahvenia niin ahkerasti (hulluna) ilman tulosta, että kyllähän se jossain alkaa tuntumaan. Keli muuttui pikkuhiljaa hirveäksi ja se ei ainakaan parantanut mielialaa. Päätettiin lähteä rantaa kohti, mutta kokeiltiin vielä aamun ensimmäiset avannot.

Kohta pilkkikaveri nostaa reilun puolen kilon ahvenen jäälle. Whaaaat? Ylikunto loppui saman tien ja juoksin itsekin hottipaikalle. Nytkö alkaa se syöminen vihdoinkin? Tein avannon muutaman metrin päähän ja kalat tärppivät pilkkikamun tasuriin. Kalaa näkyi kuulemma koko ajan alla ja tasurille tuli hyviä nousuja. Minulle sattui tyhjä avanto, joten tein toiselle puolelle uuden. Ei siinäkään mitään. Kun kaikki ilmansuunnat oli kokeiltu ja vähimmillään avantojen väli oli vain pari metriä, aloin myydä maatani. Keskimmäisellä avannolla kuhisee kaloja alle neliön alueella ja minun tekemät avannot ympärillä eivät piirrä mitään!

Pilkkikaveri tyhjensi keskimmäisen reiän ja häippäsi siitä. Koin tilaisuuteni tulleen ja hyökkäsin heti sille avannolle. No totta tosiaan, kalaahan siinä alla oli. Jäljellä olevat olivat valitettavasti vain leikkimielellä, joten koko päivän saldoksi minulla tuli yksi tärppi! Kun rämmittiin rantaan poikittain satavassa lumituiskussa, ajattelin pitää lauantaina välipäivän.

IMG_7756.JPG

Ainoa kuva Juurukselta, näyttääkö houkuttelevalta pilkkikeliltä? =)

Aika kuitenkin kultasi muistot illan aikana ja lauantaiaamuna suunnattiinkin jo uusille vesille ;) Yön aikana pakkanen oli kiristynyt tosi paljon ja säikähdin, kun vilkaisin pakkasmittaria: -18C! Voiko edes olla mahdollista? Tarkistin vielä Ilmatieteenlaitoksen sivuilta ja totta se oli. No, onneksi oli tosi lämmin pilkkipuku.

Ylikuntoisina päätettiin suunnata jollekin tosi helpolle paikalle, jonne ei olisi pitkä matka ja jossa jäälläkään ei tarvitsisi taivaltaa mahdottomia määriä. Lähdettiin Neulaniemeen, jossa oltiin jo kahdeksalta aamulla. Jäällä oli tajuttomasti loskaa, pahimmillaan 20cm ja siihen vielä lumet päälle. Onneksi kävelymatka ahvenpaikalle oli vain 400 metriä, mutta hikihän se tuli silti. Edellispäivän ämpee oli pyyhkiytynyt mielestä ja päivälle oli taas suuret odotukset :)

IMG_7787.JPG

Ensimmäinen avanto oli tyhjä, kunnes toisin todistettiin. Todistajana oli taas jälleen kerran Kalarosvo. Hyvä köllikkä jään paremmalla puolella ja päivä vasta alussa. Joko se nyt alkoi se armoton ahvenen syönti?

IMG_7767.JPG-2

Aloita aamusi ahvenella!

IMG_7779.JPG

Omnomnom

Latasin ahvenen kuvan Fish me luck Facebook-ryhmään, sillä halusin näyttää, että nyt se ahven syö. Se oli virhe! Ei olisi pitänyt nuolaista ennen kuin tipahtaa, sillä se appura jäi päivän ainoaksi. No sentään yksi, sekin lämmitti mieltä. Taas vähän täytettä savupönttöön.

FullSizeRender.jpg

Tältä sen pilkkikelin pitäisi näyttää, eilen osan päivästä oli näin kaunista!

Tälle päivälle säätiedotus näytti ihan huippukeliä. Lauhaa ja poutaista. Lähdettiin Rönön suunnille ja kävelymatka kalapaikoille onnistui jäätietä pitkin. Olisin voinut kävellä vaikka kymmenen kilometriä, sillä tietä pitkin oli niin kevyt kävellä. Ahkio tuli perässä kuin höyhen. Eikö kaikille kalapaikoille voisi mennä jäätie? ;)

IMG_7803.JPG

Mentiin erään patin penkalle ja se olikin jyrkempi, mitä tajuttiin kartan perusteella. Molempien avannoilla näkyi reilussa 10 metrissä eloa. Päättelin kalojen olevan tottakai kuhia. Kalarosvolle tuli nousuja, mutta ei tärppiä. Vaihdoin tasuriksi Sillin ysin, jolla olen saanut aiemmin kuhia. Laskin tasurin hieman pohjan yläpuolelle ja pohjasta lähti viiva kohti. Ohutta piirsi ja pieneltä näytti, mutta mukava se olisi Kallavedestäkin pilkkikuha saada.

Kala nousi tasurille asti ja aloin värisyttämään tasuria, jolloin kala tärppäsi. Ei muuta kuin kelaamaan sitä jäälle. Huusin pilkkikaverille, että kala on kiinni ja epäilin sitä pieneksi ahveneksi tai kuhaksi. Hämmästys oli suuri, kun jäälle nousi matikka!

IMG_7819.JPG

Nauramisesta ei meinannut tulla loppua, en ihan heti olisi matikaksi kalaa arvannut, mutta niin vain nousi tasurille samaan tapaan kuin kuha tai ahven. Monet asiat loksahtivat samalla paikalleen, olen nimittäin nähnyt useinkin luotaimessa juuri tuon näköisiä pohjan tuntumassa möyryäviä viivoja ja ihmetellyt mitä ne ovat. Selvisi nyt sekin. Ja yleensä niitä on näkynyt yli kymmenessä metrissä.

IMG_7808.JPG

Värisytin tasuria, niin matikka tarttui leuastaan kiinni

Vaikka ne matikat sopassa hyviä ovatkin, päätettiin vaihtaa paikkaa vähän matalampaan. Ja pikkuluiru pääsi takaisin kasvamaan, yhdestä pienestä ei paljon iloa olisi ollut. Käveltiin eräälle kesällä kuhia ja ahvenia antaneelle patille. Ehkä kalat hengaavat siellä talvellakin..

FullSizeRender.jpg-2

Matikka matkalla kotiin

Patilla oli syvyyttä kahdeksan metriä. Hiljaista oli ja sain sieltä ainoastaan yhden ahvenen. Joo, matalampaan se on lähdettävä, kun edellisen päivän ahvenkin tuli neljästä ja puolesta metristä. Samoin Juuruksella pilkkikaverin ahvenet tulivat vitosesta ja Virmaksellakin vähäiset kalat löytyivät kuudesta metristä.

Mentiin eräälle kutosen patille ja jäin sen reunaan seiskaan. Luotaimessa näkyi silppuparvi viidessä metrissä. Pistin Kalarosvon parven alle päivystämään ja menin itse Facebookiin. Syrjäsilmällä näin, että pohjaan ilmestyi paksu viiva ja pistin kännykän pois. Viiva lähti nousemaan kohti ja sanoin pilkkikaverille viereiselle avannolle, että tule nostamaan anturi pois (pilkin anturin kanssa samasta avannosta). Kaveri kysyi, että joko kala on kiinni. Sanoin, että ei ole, mutta nousee ja on varmasti hauki. Pidin omat käteni tiukasti vavassa.

Samassa kala teki syöksyn ja tärppäsi. Siimassa tuntui tyypillinen hauen jumputus. Pilkkikaveri tuli juuri sopivasti auttamaan anturin kanssa ja sain kalan kelattua hyvin jäälle. Ei voi olla totta, ahven!! Mikä oli se hauen syöksy äsken ja mitä oli se haukimainen säntäily siiman päässä? No kivempi ylläri tämä tietenkin oli, kuin pieni hauki. Tulipahan taas savupönttöön täytettä.

FullSizeRender.jpg-1

Taas siis nähtiin se, että miten tehokas on paikallaan oleva tasuri. Ahven tuli tosi aggressiivisesti kohti ja hotkaisi “kalan” suuhunsa. Kaikuluotain helpotti taas tämänkin saamisessa, sillä monesti silppuparven alle laskettu tasuri on todella tehokas. Niin se muuten taisi kilon ahvenkin viime keväänä tulla ;)

IMG_7840.JPG

Sama Kalarosvon tasuri toimi eilen ja tänään

Syönti oli huonoa ja vain yksi tasuri toimi: Kalarosvo! Ai niin, tulihan se matikka Sillillä =) Pilkkikaveri teki Jaanat ja pommitti minun hottiavannon ympärille reikiä, mutta ei se hyödyttänyt mitään. Hänelle tuli vain yksi tärppi päivän aikana. Vähän sama homma kuin Juuruksella, paitsi että minä olin tänään saamamiehenä. En tiedä miksi, mutta jostain syystä näin päin tämä homma ei tuntunut yhtään turhauttavalta ;)

IMG_7824.JPG

Tänään tein avannot “vanhanaikaisesti” veivaamalla =)

Sain hottiavannolta vielä yhden ahvenen ja sitäkin houkuttelin vaikka millä tasureilla. Siinä se pyöri avannon alla ja tein kaikkeni saadakseni sen. Vihdoin Kalarosvo niitti satoa ja minä olin tyytyväinen pilkkijä =) Pienihän se oli, pienempi mitä kaiun perusteella luulin, mutta sainpas sen ylös. Iltapäivällä oli aika suunnata kotiin. Hyviä merkkejä on kyllä parin päivän aikana tullut, mutta näistäkin ahvenista on kiittäminen vain yhtä ihmistä: Joensuun Tommia. Ilman Kalarosvoja moni reissu olisi ollut mp. Kiitos Tommi! :)

IMG_7852.JPG

Tänään on luvassa taas herkuttelua, sillä aion pistää Muurikan töihin ;)

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
9 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Poti kommentoi:

  Minulle tänään talven eka ruokakala :D Pieni hauki pääsi pannulle paistumaan, taisi olla kymmenes reissu ja jo nyt tuli ruokaa :D Muutama korppi pyöri ympärillä ja löysin matalasta lahdesta särkiparven joten ny on korpeillakin ruokaa. Suolistin hauen jäällä ja mahasta löytyi elävä kiiski, oli niin terhakassa kunnossa että laskin takas järveen jonkun isomman ruuaks. Viikko olis viel lomaa jäljellä ja huomenna talven eka reissu Pellingin selälle, josta viime talvena tuli jokusia vileahvenii. Kireitä:

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   No eihän tuota ensimmäistä ruokakalaa sitten kauan tarvinnut odottaa =) Aikamoinen ahmattihauki ollut, hyvä että vapautit kiiskiraukan ;) Meillä pilkkikaveri sai eilen hauen ja silläkin mahassa kiiski. Hauki tulikin kiiskiväritteisellä tasurilla.. Mutta sen kiisken elämä päättyi vähän surkeammin, oli jo hengetön. Kireitä siimoja sinullekin!

 2. Eemeli Romppainen kommentoi:

  Tänään se sit kopsahti kohalleen ekalla reijällä ei mitään eloa ja toisella reijällä melkeen 3kg 200-450gr ahvenia :D päivän saalis 4.2kg tuon kokoluokan kalaa. Ja vielä ite tekemällä kevennetyllä suurin osa kaloista. :D Valillä aika varovaista ottamista mutta, oli koviakin tärppejä. ja Olihan siellä isokin mörkö kiinni katko vaan siimat yllätys yllätys. huomenna vois lähteä ostamaan sähkösavustinta missähän noita myydään?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Wau, uskomattoman hieno saalis! Sotkaltako siis? Onnea! Tais sattua kunnon ajoahvenparvi alle. Oliko sulla luotain? Ja vielä omalla kevennetyllä, tarkoittaa sitä, että olet taitava :) Honkkarissa ainakin myydään sähkösavustimia ja ihan hyvällä hinnallakin vielä..

 3. Eemeli Romppainen kommentoi:

  Ei ollut sotkalla Nilsiän puolella olin. Oli luotain eihän sitä osaa ilmankaan sitä kalastaa ku kerran sitä on käyttänyt. :D Jeps pittää huomenna käydä kattelee..

 4. Esaalokuvanan iki kommentoi:

  Toissapäivänä olin velipojan +serkun kanssa mestalla
  mistä oli aikaisemminkin tullut pannukarkeeta,no eka reikä
  siihen lähelle mistä oli aikaisemminkin tullut velipoika vetäs
  noin suurinpiirtein 10m päähän oman reijän ja serkku saman matkan
  päähän,minulla oli morri ja siinä tietenkin kärpäsiä,velipoika vähän ajan kuluttua
  huusi minulle tyyliin-NO missä niitä isoja ahvenia oikein on (malttamaton)kuinka
  ollakkaan sattu justiisa ottamaan meikäläisen pilkkiin jööti ahven huusin siinä sitten
  “tämmöttiä täältä tulee” se naaman ilme olis ollut valokuvan paikka :)
  no loppu saldo oli kuitenkin se että saatiin kaikki ihan paistikarkeeta-ainaskin 2pannullista
  per lurjus,kova oli rämpiminen hiki pukkas joka äijjällä.

  kireitä-Esa

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Heh, siinä on ollut ahvenen syönnillä ajoitus kohdallaan :) Hyvä saalis! Kireitä siimoja!

 5. Mikko kommentoi:

  Tänään käytiin kaverin kanssa Puruvedellä pilkillä ja määrällisesti tuli paremmin kuin viime lauantaina, mutta yhteispaino oli ihan naurettava tämän päivän saaliilla, kahdeksan ahventa ja alle 150 g. Kaveri sai edes yhden isomman, reilu 200 g ahvenen. Oli aamupäivästä viehkeä usva jäällä, näkyvyyttä joku 30-50 m, iltapäivän puolella aurinkokin näyttäytyi, mutta ei sillä ollut kalantuloon minkäänlaista merkitystä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Sentään on vähän kaloja löytynyt, positiivista :) Täällä päin ei näy kaiussa enää mitään, kalat ovat totaalisesti kadonneet..

Kommentointi on suljettu.