Joulukuun lämpöennätys rikki

sunnuntaina 6.12.2015 | by Jaana Jekkonen | 8 kommenttia

Ja minä odotan eteisessä pilkkivaatteet päällä ja pilkkireppu selässä jäitä. No melkein. Keli ei ole ihan sitä, mitä yleensä joulukuussa. Kyllä tämä vähän tuntuu suolan hieromiselta haavoihin..

Nyt alkaisi olla hankinnat tehty tulevaa pilkkikautta varten. Jos ei tänä talvena tule isoja köllikkäkaloja, niin sitten on kalastajassa vika. Joku saattaisi sanoa minua jo himohamstraajaksi, mutta totuus on se, että jokaista tasuria tarvitaan joskus. Välillä pitää olla pientä, välillä suurta. Välillä painavaa, välillä kevyttä. Toisena päivänä toimii luomuvärit, toisena vain ärsyvärit. Kas näin omia hamstrauksia voi selitellä parhain päin ;)

Hankin aiemmin syksyllä yhden Kalapelen Nulikka-kevennetyn ja tykästyin siihen heti. Leinon Pekka, joka tasureita valmistaa, laittoi minulle testiin vielä muutaman luomuväritteisen Nulikan. Sain myös Kuhapeli-nimisen tasurin, joka on hieman Nulikkaa suurempi. Nulikan mitat ovat 8,5cm/15g ja Kuhapelin 10cm/18g.

FullSizeRender.jpg-1

FullSizeRender-8

Nulikat

FullSizeRender-2

Kuhapeli

FullSizeRender-3

Thank you ;)

Joku aika sitten kerroin etsiväni värikoukkuja tasurin alle kuhan pilkintään. Sain yksityisviestillä vinkin, että kannattaa tilata koukkuja Halmeen Janilta, joten laitoin Janille viestin. Jani valmistaa vaikka minkävärisiä koukkuja ja koska olin lukenut, että kuhalle kannattaisi tarjota sinistä, pyysin Janilta sinisävyisiä “normivärien” lisäksi. Kirjeen saapuessa olin tosi tyytyväinen koukkujen laatuun ja ulkonäköön. Koukkujen hinta-laatusuhde oli enemmän kuin kohdallaan! Nämä ovat kuin karkkeja, ja jos kalat ovat yhtä paljon makean perään kuin minä, niin saattaapa kyseiset koukut koitua kohtaloksi..

FullSizeRender.jpg-2

Nam nam :)

Viime talvena törmäsin Panucci-merkkisiin kevennettyihin ja tilasin heti itselleni yhden. Kädenjälki on erittäin hienoa näissäkin vieheissä. Muutama viikko sitten huomasin Panun (Kolehmainen) Facebookiin laittaman kuvan isommasta Panuccin mallista, pituutta sillä tasurilla oli koukusta koukkuun 12,5cm. Se oli niin hieno, että minun oli pakko saada se :)

FullSizeRender-6

Pistin siis tilauksen menemään ja paketin saapuessa tasuria tuli ihailtua pidemmän aikaa. Se on niin iso ja erikoinen, isoin tasuri mitä minulta löytyy. Tosi mielenkiintoista nähdä miten kalat reagoivat siihen ja minkälainen uittotyyli sille sopii. Onneksi on luotain, niin näkee reaaliaikaisesti, millä tavalla ja missä syvyydessä (välivedessä vai pohjassa) tasuria kannattaa uitella.

FullSizeRender-7

Panucci 12,5cm/30g

Sain Panulta testiin uuden, hieman pienemmän mallin, Piccolon. Sen pituus koukusta koukkuun on 7,5cm ja paino 14g. Ahven-tasuri ei voi oikeastaan enää enemmän ahvenelta näyttää. Saattaa tulla tappelua kalojen keskuudessa, kun tiputan tämän jään alle. Kuka ehtii ensiksi puraisemaan..

FullSizeRender-5

FullSizeRender-4

FullSizeRender.jpg

Viime keväänä minulla ja pilkkikaverilla paukkui kilo rikki ja vieheenä oli Kalarosvo. Kalarosvon valmistaja, eli Joensuun Tommi, on luvannut kilon ylityksistä yllätystasurin. Nyt postisetä toi mieluisan yllärin ja kivahan se olisi tälläkin se kiloinen napata. Vai olisiko se seuraava tavoite kaksi kiloa ;) Kyllä se taitaa tänä talvena olla sillä tavalla, että ennätykset paukkuu ainakin pilkkireissujen määrässä. Taidan muuttaa johonkin saareen ja pilkkiä aamusta iltaan :)

image

Niin kaunis tasuri, kiitos Tommille!

Aiemmin kyselin kokemuksia Ursuitin MPS kuivapuvusta, joka tulee uloimman vaatekerroksen alle. Löysin sitten netistä käyttäjien keskusteluja ja positiivisten kommentien perusteella uskalsin laittaa puvun tilaukseen. Hyödynsin Black Fridayn tarjouksen eräässä nettikaupassa, joten sain puvun ihan kohtuuhintaan.

IMG_4701

Tämä tulee olemaan kätevä sekä syys- että kevätkalastuksessa, kun vedet ovat viileät, ja tottakai pilkkireissuilla varsinkin alku- ja lopputalvesta. Voi olla, että pidän puvun joka reissulla päällä varmuuden vuoksi. Vielä hankintalistalla olisi kelluntahaalari, mutta arvatkaapas onko niitä naisille tarjolla paljon? Mitoitukset ovat yleensä miesten “muotojen” mukaan tehty, joten esim. hauisten kohdalle jää tyhjää ja pyllyn kohdalla taas on vähän naftia ;)

Nyt odotan tosi innolla tulevaa pilkkautta, että pääsisin testaamaan uusia tasureita. Väsäsin tasureilleni rasian ja sain koko kokoelmani mahtumaan siihen. Ei tarvitse aina tuskaisena etsiä montaa rasiaa läpi, jos haluaa kokeilla jotain tiettyä mallia tai väriä. Seuraavassa postauksessa vähän tarkemmin juttua rasian väsäämisestä :)

IMG_4730.JPG

Jaa:
Facebook
Whatsapp
8 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. ernu kommentoi:

  Tosi paljon hienoja tasureita oot saanu hommattua rasioihin, mutta tuossa alkaa olla se ongelma ettei kaikkia kerkii uittaa koskaan :D

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Oon kyllä aika kova tyttö vaihtelemaan tasureita päivän aikana =) En välttämättä uita kuin minuutin pari aina yhtä ja jos ei merkkejä tule, vaihdan seuraavaan :)

 2. Ari Virtanen kommentoi:

  Hienoa Jaana kun olet hommannut tuon kuivan välipuvun. Itselläni on ollut jo kohta kymmenkunta vuotta, luulin olevan ainoa joka tuota käyttää pilkihommissa. Testaillut olen sitä avoveden aikaan ja hyvin se vettä pitää. Kerran olen ollut sen kanssa syyskuussa vedessä miltei tunnin ilman ongelmia. Alla oli toki hyvät alusvaatteet. Kun alusvaatteet on hyvät, niin ei tuo kyllä hiota yhtään sen enempää kuin muutkaan päällipuvut. Ja turvallinen olo on aina, välillä vähän liikaakin (tulee mentyä aika hurjiinkin paikkoihin). Eikä haittaa jos on kohvaa paljon ja menee vettä kenkään, jalat pysyy silti kuivana… Tänä vuonna tuiskahdin vahingossa veteen veneen noston yhteydessä, ei haitannut yhtään! Suosittelen muillekin, on halpa henkivakuutus.

  t. Ari

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Moi Ari, kiitos kommentista! Kiva, että on hyviä kokemuksia ja noin pitkältä ajalta. Onko sinulla siis ollut sama puku koko ajan ja ovatko sukkaosat kestäneet hyvin? Välillä jänskättää pilkilläkin kulkea, vaikka jäätä olisi paljonkin, uveavantoja kun saattaa olla missä vain. Tosi varovainen olen kyllä aina ollut jäällä enkä usko, että hurjemmaksi muutun tuon puvun myötä :)

 3. Ari Virtanen kommentoi:

  Sama puku on ollut, mutta se on käynyt jo 3 kertaa tehtaalla korjattavana. On vain hyvää sanottavaa Ursukin tuesta. Ensinmäiseksi minä mämmikoura leikkasin kaula-aukon liian väljäksi. Vian huomasi pian, kun menin suihkuun testailemaan niin vesi meni kauluksesta sisään… Noh, tehtaalta pyysivät minua mittaamaan kaulan ympäryksen ja lähettämään puvun sinne. Puku tuli takaisin juuri sopivalla kaula-aukolla varustettuna. Sitten hajosi vetoketju… reklamoin siitä parin valokuvan kera. Tehtaan vastaus: Valmistusvika, uusi vetoketju tehtaan piikkiin… Ja uusi vetskari olikin jo heti paremman tuntuinen ja on kestänyt siitä lähtien hyvin. Vuosia myöhemmin pilkkipuku hankasi reijän rintamukseen. Tehtaalle taas soitto ja ottivat puvun huoltoon. Se palasi reikä paikattuna ja lisäksi siinä on nyt vahvike reiän kohdalla, laittoivat sen siihen ihan oma-aloitteisesti, koska se “näköjään kuluu siitä”. Tämä huolto oli tietenkin maksullinen, mutta hinta kohtuullinen. Näiden kokemusten jälkeen olen vain onnitellut itseäni siitä että ostin kotimaisen asun jonka huolto pelaa.

  Puvun sukkaosat ja ranteen neopreenivahvikkeet mehivät hieman vetta sisään jos joutuu upoksiin, mutta sillä ei ole käytännön merkitystä pelastumisen kannalta. Sukat on kestäneet toistaiseksi, vaikka joillakin palstoilla kehotetaan laittamaan erilliset suojasukat noiden päälle jotta etteivät ole suoraan kenkiä vasten. Minulla on ollut sukat ainoastaan sisäpuolella ja silti on kestäneet. Puku pitää aina päälle panon jälkeen muistaa ilmata kunnolla, sillä muuten sisälle jäävä ilma saattaa joutua väärään paikkaan veteen joutumisen yhteydessä… Ei ole kiva jos ilma pakkautuu lahkeisiin ja ne sitten nostavatkin jalkoja pinnalle pään asemesta… Turvallisia reissuja puvun kanssa sinulle Jaana!

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos kun jaksoit vastata! Puku kuulostaa hyvältä ja varsinkin nuo huoltoasiat tuntuu toimivan hyvin. Nyt vain jäitä odottelemaan, niin pääsee testaamaan pukua ihan tositoimissa. Tai toivottavasti ei IHAN tositoimissa, eli kun vaan pysyisin jäiden yläpuolella :) Mutta mielenkiintoista kokeilla, että miten puku esim. hengittää, kun/jos tulee hiki kairatessa :) Kireitä siimoja ja törmäilläänhän jäällä ;)

 4. yksjoukosta kommentoi:

  Hei
  Onhan lämpimien kelien etu se että olis kelpokelit laituripilkkimiselle, vaikka hämärä aikaisin tuleekin.
  Tuosta rasiahommasta olis hyvä saada lisävalaistusta. Tasurit on hyviä tarttumaan kiinni (toisiinsa) jo ennen veteen laskua. Varsinkin jos alakoukussa on jokin tapsi roikkumassa. Pitäis olla tiiviisti pakattuna, mutta helposti otettavissa.
  Muovirasioissa kolisee ja helisee.
  Vinkkejä odotellen

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Moi, täytyy kyllä laituripilkillä käväistä ennen jäiden tuloa. Nyt vaan on myrskynnyt niin paljon, että ei ole kehdannut lähteä nyhtämään tyhjää :) Tasurirasiavinkkejä tulossa piakkoin :)

Kommentointi on suljettu.