Juhannusyö kalassa

sunnuntaina 21.6.2015 | by Jaana Jekkonen | 0 kommenttia

Viime yönä olin hakemassa juhannuskuhaa ruokapöytään, mutta valitsin vahingossa pikkuisen liian pienen kalan. Kallavedellä kuhan alamitta on 42cm ja käytin veneessä 7 milliä liian lyhyttä kuhaa. Toisaalta, eipä siitä kalasta viisi henkeä olisi hirmuisesti syönytkään..

IMG_8102

FullSizeRender 2

Koskaan en ole kalastanut koko yötä ja mukava kokemushan se oli lämpöisenä kesäyönä. Lähdettiin puolilta öin järvelle, kun aurinko oli laskemassa. Kalastettiin aluksi aika lähellä Kuopion matkustajasatamaa ja koska keli oli tyyni, ihmisten juhlinta kuului hyvin veneeseen. Toiset viettää yönsä bilettäen, toiset kalastaen :) Ensimmäinen kala nousi veneeseen yhdeltä, se oli pieni ahven. En ole koskaan saanut siihen aikaan kalaa, näköjään niillä on nälkä myös öisin. Siirryttiin vähän ennen auringonnousua Kelloselälle. Aurinko nousi tänään 3.04. Kuviahan minä räpsin taas pitkin yötä, niin nättiä..

IMG_8130

Kolmen maissa sattui hauska ja jännä juttu. Olin ajamassa erästä luotoa kohti ja noin 20 metrin päässä veneestä hyppäsi iso kala ilmaan. Varmaankin lohikala, joka söi pikkukalaa tai joitain pörriäisiä. Vettä oli alla parikymmentä metriä ja kala oli ihan pinnassa. Näin kun kala jäi uimaan pinnan läheisyyteen eikä sillä ollut aikomustakaan mennä syvempään. Otin äkkiä virvelin ja aloin heittämään Kuusamon Kummaa. Kala ui selkä pinnalla ja näimme koko ajan missä se meni. Heitin Kummaa varmaan viisi kertaa aina kalan “nenän eteen”, mutta kala ei ollut kiinnostunut. Vaihdoin Bete Loton, jolla heitin varmaan 10-15 kertaa kalan vierelle, mutta ei tärppiäkään. Seurasimme kalaa veneellä ja se oli tosi outoa, näimme kalan koko ajan eikä se säikähtänyt venettä ollenkaan. Kalan ympärillä näkyi välillä ihan pientä, muutaman sentin mittaista pikkukalaa, jotka uivat pintaan. Lopulta kala taisi painua syvyyksiin, olisi kyllä ollut mielenkiintoista tietää mikä se oli.

Pieniä ahvenia tuli muutamia yön aikana. Syönti oli kyllä tosi huonoa koko yön, kalaa oli alla, mutta perinteiseen tapaan: niitä ei kiinnostanut. Pari parempaa tärppiä irtosi ennen kuin ehdin nähdä mistä kaloista oli kyse. Ja se kuha, se taisi tulla joskus viiden maissa. Kuhan syöntipiikki viime yönä kesti viisi minuuttia. Ensin minulle nousi himpun alamittainen ja eikös kalakaveri repäissyt lähes 50 senttisen heti perään. Mutta ne kaikista isoimmat ovat vielä löytymättä, mistä ihmeestä niitä voisi etsiä?

IMG_8180

Kun päivä kirkastui aamulla, kalat muuttuivat entistä nirsommiksi. Aurinko paistoi tosi lämpimästi jo kuudelta ja taivas oli lähes pilvetön. Muutaman tunnin vielä jaksoin ahkerasti yrittää sitä mittakalaa, mutta turhaan. Kotiinviemisinä oli siis yksi mitallinen kuha, fileen kilohinta varmaan semmoiset 30 euroa ;)

IMG_8196

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?