Kalastusreissu merelle

maanantaina 5.10.2015 | by Jaana Jekkonen | 4 kommenttia

Yhteistyössä Fishing Lords Oy:n kanssa

Saimme mahdollisuuden lähteä kokeilemaan merikalastusta Porvoon edustalle mökkeilyn lomassa. Ryhmästämme kukaan ei ollut aiemmin kalastanut merellä, joten päivästä oli tulossa jännittävä. Kuhasesonki alkoi olla takanapäin, joten keskityimme ahveneen ja haukeen. Henkilökohtaisesti tykkään enemmän ahvenen kalastuksesta ja myös kalastusvälineeni ovat suunnattu enemmän ahvenelle ja kuhalle, joten skippasimme suurhauen kalastuksen ja lähdimme tavoittelemaan ahvenia.

IMG_1965

Mika tuli hakemaan meitä yhdeksältä rannasta. Jännitin päivää etukäteen ja edellisen yön unetkin meinasivat jäädä lyhyiksi innostuksen vuoksi. Onneksi sain muutaman tunnin nukuttua, joten jaksoin kaikesta huolimatta olla reippaana reissulla.

IMG_1937

Eräs Valio-niminen tyyppi meinasi sotkea meidän kalastussuunnitelmat. Perjantaina Suomeen oli pyyhältämässä Valio-myrsky ja sen piti pistää lähestulkoon koko maa pimeäksi. Sähkökatkoja oli luvassa sinne tänne ja uutiset varoittelivat rajuista tuulista. Onneksi myrsky iski lännestä, ja merialue, jossa kalastimme, ei ollut pahimmassa myrskyn silmässä.

IMG_1942

Sisävesillä 5m/s on jo ihan mukavasti venettä keikuttava tuuli, mutta kun alkuviikosta kysyin huolissani Mikalta mahdollisesta viiden metrin tuulesta, kuulin pientä hymähtelyä luurin toisessa päässä. Ei kuulemma haittaisi mitään. En uskonut ja kävin ostamassa pahoinvointitabletteja apteekista.

IMG_2018

Eipähän se viitonen varmaan paha olisi ollutkaan, mutta Mikan arvioiden mukaan perjantain tuuli oli pahimmillaan 12-14m/s, joten se jo pikkuisen keikuttikin. Alla oleva vene oli kuitenkin sen verran vakaa, ettei meillä ollut mitään hätää. Pahoinvoinnilta vältyttiin :)

IMG_1996

Veneessä oli hyvin tilaa kalastaa

Olin katsellut aluetta, jossa kalastimme, hieman etukäteen. En kuitenkaan osannut ollenkaan arvioida, missä ahvenet tai hauet merellä viihtyisivät. Mika etsi meille spotteja ja sain olla meidän porukasta ensimmäinen, joka nosti kalan veneeseen. Mika ammattilaisena sai tottakai sen ihan ensimmäisen kalan.

IMG_1936

Olin asettanut itselleni tavoitteen päivälle ja toivoin saavani ahvenen. Oli se sitten minkä kokoinen tahansa, se tulisi olemaan oma merikalaennätykseni. Tavoitteet täyttyivät onneksi jo aamupäivällä. Mika vei meidät spotilta toiselle ja aina porukasta jonkun siiman päässä tuntui tärppejä. Meri vaikutti ilmiselvästi tärppivarmemmalta alueelta, kuin sisävesi.

IMG_1977

Merellä on ihan eri tavalla virtauksia, kuin sisävesillä ja olin todella hämmästynyt, kun ahventen tärpit kohdistuivat pohjassa paikallaan olevaan jigiin. Ihan omituista: jigi makaa pohjassa usemman sekunnin ja yhtäkkiä kala tarraakin kiinni. Miten…? Virtauksetko nostavat jigin pyrstöä pohjasta vai ovatko kalat vaan niin ahneita, että poimivat jigin pohjasta suuhunsa ja tartuttavat koukun huuleensa :) Vielä on niin paljon asioita opittavana mereltä :)

IMG_2070

Ahvenille maistui Svartzonkerin McRubber Bass jigit

Etsittiin ahvenparvia, mutta mitään suurempia parvia emme löytäneet. Muutama ahven tuli aina sieltä täältä ja keskikoko oli varmaan 150g. Mukavia ruokakaloja kuitenkin, joten sumppuun pääsivät. IMG_2084

Mika kysyi haluaisimmeko kalastaa haukea, ja koska raitapaidat olivat aika aralla päällä, vastasimme kyllä. Vieheet vaihtuivat suurempiin ja kalakaverillakin oli hetken aikaa elämänsä isoin hauki kiinni. C&R tapahtui kuitenkin vähän liian aikaisin, eikä kala ehtinyt pinnan yläpuolelle ja vaakaan asti. Iso se kuitenkin oli, kysykää vaikka Mikalta ;) Jäi kuitenkin rikkomatta meidän perheen haukirecordi, joka edelleen siis on minun nimissäni :)

IMG_2052

Isot hauet jäivät saamatta, mutta ruokakoon haukia tuli muutamia. Lisäksi neljään pekkaan saimme mukavasti filekoon ahventa. Jigeinä käytimme enimmäkseen Svartzonkerin McRubber Bass jigejä, jotka toimivat useammassa eri värissä.

IMG_2081

Mökkimenun lisukkeet olivat jo hankittu etukäteen ja vain pääraaka-aine, eli kala, puuttui. Perjantai pelasti tilanteen ja lauantain päivällinen oli puoliksi tehty.IMG_2160

Yhdeksän tunnin kalastuspäivän kruunasi mökillä valmiina odottava illallinen, harvoin ovat pihvit niin hyvältä maistuneet :) Kiitos kokille ;)

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
4 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Mari kommentoi:

  Kävi silmään tuo kommentti että kuhakausi on ohi. Kun Kyllä se vasta on alkamassa jos puhutaan jigikaudesta. Viikko sitten tuli ensimmäinen mitta kuha ja eilen jo kolme. Lokakuun loppua kohti tahti vaan paranee. Sen todistaa myös laiturilla seisovat kalastajat joiden määrä oli eilen lähellä 20ntä kun viikko sitten oli pari kolme kalastajaa. Kyllähän se merellä kalastus on ihan eri kuin sisävesillä. Itse kun aina kalastaa merellä on vaikeaa löytää kala järviltä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Ok :) Harmi, kun kuhista emme saaneet mitään havaintoja perjantaina. Viihtyvätköhän ne sitten merellä eri paikoissa kuin ahvenet..

 2. Nisu kommentoi:

  Kivat nämä uudet sivusi! Olen huomannut merellä pilkkiessä, että ahven saattaa ottaa myös pilkkiin/morriin vaikka se vain makaisi pohjassa. Ahvenilta löytyy joskus kyllä mahoista mm. kilkkejä, jotka oleilevat pohjamudissa. Ehkäpä jotkut yksilöt sitten ihan tarkoituksella etsivät pohjan tuntumasta apetta ja ahmivat kaiken mahdollisen suuhunsa. :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos! Piti googlettaa tuo kilkki, ihan uusi tuttavuus :) Joo erikoinen tuo ahventen tyyli ottaa ihan pohjasta, ehkä täytyy joskus järvelläkin sitä kokeilla :)

Kommentointi on suljettu.