Kesäterveiset Kuopiosta!

torstaina 29.7.2021 | by Jaana Jekkonen | 2 kommenttia

Kyllä on ilmoja pidellyt! No totta puhuen tällä hetkellä Kuopiossa sataa kaatamalla vettä ja myös ukkosta on tälle päivälle luvattu aamusta iltaan, joten tämä onkin sitten hyvä hetki naputella hieman kuulumisia blogiin 😊 

Mutta tosiaan, onpa ollut kuuma kesä! Vedet lämpenivät lähelle kolmeakymmentä astetta ja selkeästi helteet vaikuttivat myös kalansyöntiin. Tai sanotaanko saantiin, kyllähän se kala taitaa jatkuvasti syödä, mutta jigailemalla kalojen saamisessa oli haasteita, koska kalat viilettivät välivedessä ja pinnassa. Kyllä saalistakin on tullut, mutta huonommin, jos verrataan muihin kesiin. 

Olen tehnyt opastettuja kalastusreissuja aina, kun kysyntää on ollut, mutta täytyy sanoa, että aika hissukseen alkoi keikkojen osalta tämä avovesikausi. Onneksi tässä on vielä kautta jäljellä ja toivottavasti parin seuraavan kuukauden aikana keikkakysyntä vielä virkistyisi. Perustin Fish me luck yrityksen vuosi sitten keväällä juuri pahimpaan aikaan ja ensimmäinen kesä oli haastava. Olin aika toiveikas kesän 2021 suhteen, mutta edelleen haastavaa on 😊 Jospa ensi kesänä saisi tehdä enemmän töitä 😊

Kun työkeikkoja ei ole ollut, toki vesillä on tullut siltikin vietettyä aikaa. On käyty muutamilla eri järvillä ja välillä kalaa on löytynyt, välillä ei. Riippumattoretkeilyä ei ole ehditty tänä kesänä harrastamaan kuin yhden kerran, täytyy vielä kunnostautua sen asian osalta loppukesästä =)

Pahimpien helteiden aikaan kalat olivat täysin kateissa (ainakin Suvasvedellä), piti sitten nautiskella veneilystä muuten vain :)

Tänä kesänä olen päässyt harjoittelemaan liveanturin käyttöä ja pakko sanoa, että maailma kääntyi lähes päälaelleen sen myötä. Se muutti omaa ajattelutapaa ja myös kalojen etsimistyyliä, koska veden alta saa nyt niin paljon enemmän informaatiota, kuin aiemmin.

Pääsin kavereiden veneen kyytiin alkukesästä, kiitos vielä tuhannesti Mika ja Pekka, ja vaikka tiesinkin kalastuksesta jo jonkin verran ennestään, opin silti päivän aikana paljon uusia asioita kalojen etsimisestä ja käyttäytymisestä. Se oli niin avartava kokemus ja helpotti tosi paljon pääsemään alkuun omissa livetouhuissa. Ei tarvinnut aloittaa nollasta silloin, kun oma anturi saatiin asennettua veneeseen, koska pohjalla oli jo perustietoa liveilystä. 

Ekat livekalat itselle =)
Mika katsoi livellä, että 14 metrin päässä neljässä metrissä välivedessä on noin 60cm kuha. Heitto 14 metrin päähän, jigin vajotus neljä metriä, tärppi ja kalan kelaus veneeseen. Kuha 60cm =)
Täsmäahven välivedestä

Liveluotauksen avulla olen esimerkiksi nähnyt, että kalat voivat liikkua ihan hurjaa vauhtia veden alla. Olen nähnyt, kun veneen etupuolella olevat kalaparvet väistävät venettä jo tosi hyvissä ajoin, normaaleilla luotaimilla nekin asiat ovat aina jääneet huomaamatta. Heittojigatessa kalat saattavat seurata jigiä tosi isoina parvina lähes veneelle asti antamatta ensimmäistäkään tärppiä. Aiemmin olen luullut kalapaikan olevan tyhjä, jos tapahtumia ei siiman päässä ole, mutta eipä se niin aina olekaan… 

Heittojigatessa on myös mielenkiintoista seurata, kun jigi kulkee kalojen ohi. Osa kaloista kiinnostuu jigistä ja lähtee perään, osa ei reagoi millään tavalla. Liveluotaus tuo niin paljon uusia asioita kalastukseen, koska nyt kauempana olevia passiivisiakin kaloja voi kokeilla aktivoida eri jigiväreillä, malleilla ja myös erilaisilla uittotyyleillä. Kahdenkymmenen metrin päässä oleva kala luulee olevansa piilossa kalastajilta, mutta tekniikan avulla me nähdäänkin sen touhut reaaliajassa. 

Vertikaalijgauksessa live on ihan uskomaton ja aion kokeilla liveanturia myös talvella pilkillä. Ahvenen vertikaalikalastus sai ihan uusia piirteitä, kun aiemmin kalat ovat piirtyneet luotaimen näytölle pelkkänä viivaryppäänä, mutta nyt jokainen kala näkyy juuri siinä kohdassa, missä ne oikeasti ovat. Ne eivät siis kaikki ui porukalla jigille oikealta puolelta ja poistu vasemmalle, vaan nehän tulevatkin joka suunnasta 😅 

Ahventen vertikaalijigausta

Silloin kun liveantureita alkoi tulla markkinoille, luulin, että anturi on hyödyllinen ainoastaan välivedestä isoja kaloja täsmänä kalastaville ja koska itse en sitä harrasta, mietin onko anturi itselle tarpeellinen. Nyt kun anturia on päässyt käyttämään, olen huomannut, että siitä on tosi paljon hyötyä myös ihan pohjalinjasta ruokakoon kaloja etsiessä ja kalastaessa. Kun anturi on suunnattu näyttämään eteenpäin, kalapaikalla olevat kalat voi nähdä jo ennen kuin niiden yli ajaa. Kaloja ei siis tarvitse säikytellä veneen kanssa, vaan veneen voi ankkuroida heti parven havaittuaan.

Kyllä teknologia on ihmeellistä. Vuosia sitten viistoluotaus oli niin jännä juttu ja on toki vieläkin, mutta liveluotaus se vasta jännää onkin 😄 Tuntuu, kuin kaloja katsoisi akvaarion lasin läpi. 

Alla muutamia kuvia ja onnistumisia kuluneelta kesältä, huikeita reissuja 😊 Kalastus on niin mukavaa puuhaa, varsinkin porukalla. Kiitos kaikille mukana olleille! 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
2 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
  1. Mika Lundgren kommentoi:

    En ole pitkään aikaa tänne mitään kommentoinut. On tietty ollut kiireitä kalastuksen takia. Viime vuonna oli huono kalastuskausi eikä ahventa tullut juuri lainkaan niin voin kertoo että tänä kesänä ja nyt syksyllä ahventa tullut niin paljon että välillä pitänyt miettiä että ottaako vai eikö ota mukaan koska ahventa tullut todella paljon.

    Joka kiveltä ja matalikon ja syvän rajamailta tullut ahventa jigillä ja vaapuilla oon vetänyt myös paljon ahventa. Piti myös Saksasta tilata pari ahven vaappua koska motonetistä eikä suomesta saa enää mun suosikki vaappua eli berkley flicker shad foolsgoldia. Sillä meinaan tullut sairaan paljon isoja ahvenia ja oma enkka 930 g tuli sillä. Oon täs viime aikoina vähän himmaillut kalastuksen kanssa koska pakastin on täynnä ahven fileitä joten talvella saa syödä sitten paljon ahvenia.

    1. Jaana Jekkonen kommentoi:

      Onnea ennätyksestä! 👍 Ja joo täällä päin sama havainto ahventen suhteen, tosi hyvä ja kalaisa syksy!

Kommentointi on suljettu.