Lahnaguru

sunnuntaina 25.9.2016 | by Jaana Jekkonen | 39 kommenttia

Olikohan se unta vai sainko minä tosiaan elokuussa hyvin kaloja? Ihan ihme kuukausi ja ei minua haittaisi, jos kalenterissa olisi vaikka viisi elokuuta putkeen. Heti kun syyskuu vaihtui, kalat muuttuivat passiivisiksi ja hävisivät tutuilta paikoilta.

Väreistä päätellen syksy on saapunut

Minulla on ollut vasta pari kesää vene ja virvelin olen omistanut neljä vuotta. Olen aina ollut enemmän pilkki-immeinen ja avovesikalastus ei ole mato-ongintaa lukuunottamatta kiinnostanut. Vuonna 2013 ostin ensimmäisen virvelini ja siitä se nälkä alkoi kasvamaan. Ensin heiteltiin pari kesää rannoilta ja sitten päätettiin hankkia Puattinen.

Rannoilta heitellessä saaliit olivat heikohkoja ja kyllä me ajateltiin, että kun veneellä päästään paremmille apajille, kalaa tulee miljoonia kiloja. Jutun juoni selvisi meille aika nopeasti ensimmäisten venereissujen jälkeen, ei se mitään helppoa olekaan. Vettä on niin helkutisti tuossa Kallavedessäkin, että etsipäs sieltä sitten kaloja. Paljon on tyhjiä reissuja tehty ja nyt kahden kesän jälkeen en ole kovin kauaksi lähtöruudusta päässyt.

Kyllähän niitä kalapaikkoja on löytynyt, mutta kun niitä on Kallavedessäkin niin paljon, että mahdotonta on kaikkia ikinä saada kartoitettua. Ja kun minulle on vielä hyvin pimennossa esimerkiksi nämä syksyiset kalapaikat. Elokuussa toimineet selkäpatit ovat tyhjiä ja tänäänkin etsin kaloja viisi tuntia. Tuli kokeiltua vaikka minkälaisia paikkoja ja ihan uusia alueitakin, mutta niin vain jäivät kalat haaveeksi. Ei kai sitä kahden kesän ja yhden syksyn kokemuksella vielä voi olettaakaan, että tietäisin Kallaveden kalojen salat. Vain kokemuksen kautta kalojen aivoitukset pikkuhiljaa selviävät.

Siinä on niin paljon muuttuvia tekijöitä ja pitäisi ensinnäkin olla viisas matemaatikko, jotta voisi “laskea” 1+1, että missä kalat tänään ovat. Mistä suunnasta tuulee vai tuuleeko ollenkaan. Paljonko on ilmanpaine ja minkälaisia muutoksia siinä on parin viime päivän aikana tapahtunut ja mitä tulee seuraavan vuorokauden aikana tapahtumaan. Paljonko on vesien lämpötila ja onko se noussut/laskenut tasaisesti vai onko esimerkiksi myrsky sekoitellut vesiä lähiaikoina. Mikä kuun vaihe on menossa? Miten kalat ovat käyttäytyneet ja missä ovat luuranneet aiemmin tälläisella kelillä?

En tiedä onko kaloilla oikeasti jokin logiikka niiden liikkumisessa ja syömisessä vai onko noiden edellä mainittujen asioiden opettelu ja havainnointi ihan turhaa? Olemme saaneet hyviä kaloja kaksi päivää uuden kuun jälkeen, mutta liekö sekin vain sattumaa. Hitsit, kun en tiedä eikä kukaan kerro. Ja jos kertoo, en välttämättä usko ;) Tämä on oikeasti ihanan kauheaa, kun kalastuksessa mikään ei ole varmaa :)

Ihmettelitte varmaan tällaista outoa pähkäilyä heti postauksen alussa, ihan kuin yrittäisin selitellä jotain? Kyllä, ihan totta. Jollain yritän selittää tätä sekä itselleni että teille. Tänään nimittäin pitkästä aikaa kalareissu oli tyylipuhdas mp. Munat pattaan! Tuli vanhat normireissut mieleen, jolloin tyhjiä reissuja tuli useasti. Sainkin ehkä liian ruusuisen kuvan kalastuksesta viime kuussa, nyt ollaan taas normiarjessa kiinni.

Perjantaina käytiin muutama tunti kalassa ja olen nykyään aika kova mimmi jigaamaan lahnoja. En haluaisi, mutta näköjään Ahti on valinnut minut siihen hommaan. Lisäksi sain hauen ja ahvenen, mutta kuhat ovat piilossa. Pahoin alan pelkäämään, että seuraavat kuhat löytyvät vasta ensi kesäkuussa. Niin se kuhantulo loppui viime syksynäkin jossain vaiheessa ja kun pilkilläkään en talvella kuhaa saanut, kuhien saannissa oli ainakin puolen vuoden tauko. Jaiks, kuha olisi niin namia…

Vai pitäisikö alkaakin jigaamaan vain lahnoja? Olen hyvä siinä…

Tänään piti alun perin lähteä Hirviselälle, mutta säätiedotukset olivat yön aikana heittäneet kuperkeikkaa ja tuuli olikin tosi kova ja myös vesisadetta oli pikkuisen luvassa. Pistin aamulla päälle Ursuitin MPS:n ja kyllä se on huippupuku syyskeleille. Vaikka se on ohutta materiaalia, niin päällimmäisten vaatteiden alla se lämmittää tuulenpitävyytensä vuoksi hyvin. Myös haalarimalli auttaa pitämään lämmön puvun sisällä.

Lähdimme Hietasalon suunnille ja välillä aallokko oli aika kova. Ensimmäisten parin tunnin aikana en edes löytänyt kalaa, mutta sitten kalaa löytyi muutamista paikoista. Voi että ne olivat nirsoja ja myös laji jäi arvoitukseksi, sillä päivän aikana sain “saaliiksi” vain viisi tärppiä, mutta yksikään ei tullut ylös asti. Olen kuitenkin 100% varma, että lahnoja siellä ei ollut. Kyllä ne olisivat aivan tasan tarkkaan syöneet minun jigin kurkkuunsa asti.

Aina on hyvä sää kalastaa

Tänään etsin kalaa noin kolmesta metristä yli kymmeneen metriin. En löytänyt mitään isompaa, ainoastaan pieniä silppuparvia. Haluaisin löytää isoja ahvenia ja tänään aloin pohdiskelemaan, että voiko isoja ahvenia löytyä pienten ahventen seasta vai liikkuvatko ne yli puolen kilon ahvenet aina kokoistensa seurassa?

Aamulla päätin, että tänään en lähde kotiin ennen kuin saan ison ahvenen. Tunnin päästä ajattelin, että en lähde kotiin ennen kuin saan kalan. Niin vain piti lopulta myöntää tappionsa ja kaasuttaa kohti rantaa ilman ensimmäistäkään kalaa.

Luotain piirsi lähes koko ajan tyhjää ja välillä yritin katsella pohjaa vähän tarkemmin, että voisiko kuitenkin olla niin, että kalat jurottavat niin kiinni pohjassa, että anturi ei niitä tunnista. Ehkä pitää ensi kesäksi päivittää luotain ja hankkia chirp-anturi. Olivatko ne kalat kuitenkin siellä pohjassa, mutta minä en vaan nähnyt niitä?

Tänään down vu näytti tältä, onko siellä kalaa pohjassa? (Ehkä minun toiveajattelua vain…)

Viime viikonloppuna oli ehkä kesän paras reissu, sillä sain oman ennätyshaukeni. Vaikka hauki ei kuulukaan kohdekaloihin, kyllä minulle kolmen kilon parannus omaan ennätykseen kelpaa :) Blogiteksti luettiin reippaasti yli 2000 kertaa, mutta en saanut yhtään kommenttia. Aloin taas pähkäilemään, että kiinnostaako nämä höpöttelyt oikeasti ketään. Käytän blogiin paljon aikaa ja haluaisin uskoa, että en tee tätä kaikkea turhaan. Yksikin kommentti lämmittää mieltä ja motivoi jatkamaan, joten kiitollisena otan niitä vastaan :) Tänne voi kommentoida myös anonyymisti eikä sähköpostin ilmoittaminen ole pakollista.

Miten kala syö teillä päin? Onko ongelma nyt ainoastaan minussa vai ovatko kalat ronkeleina muuallakin?

Loppuun vielä pieni kirppisaiheinen tiedustelu :) Olen etsimässä GoPro actionkameraa käytettynä, joten jos jollakulla on hyväkuntoinen kamera myytävänä, niin tarjoa sitä minulle sähköpostiin jaana.jekkonen@fishmeluck.fi

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
39 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Mari kommentoi:

  Tänään syksyn eka kuha. Nyt se alkaa! Jee! Ahvenia otettiin n.15 kotiin. Mies ne fileoi jo. Kätevästi käy kun osaa ?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Teillä on siellä merellä niin hyvät apajat, kateellisena täällä lahna kainalossa lueskelen =) Mutta vielä elän toivossa, että ainakin ahvenia tänä syksynä löytäisin.
   Juu kyllä se fileointi on nopeaa, kun on taituri veitsen varressa :)

 2. Olba kommentoi:

  Ite olen tässä reenaillut sjcamin kanssa, alta satasen jäi hintaa muistikortilla ja kahdella akulla.
  Kannattaa harkita sitä.
  Linkkaan videon pätkän tältä päivältä kunhan sitä siistin,

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Joo laita vaan linkki! Meillä on joku halppis actionkamera, ja videon laatu oli kyllä ihan huippua, mutta yksi pieni ongelma kamerassa oli. Se ei välttämättä tallentanut mitään. Vaikka monesti kesken kuvauksen katsoi, että rec-valo palaa, siltikään ei ollut muistikortille tullut mitään. Ajattelin, että kallisarvoiset reissut saisi varmasti talteen, jos satsaa laatumerkkiin..

 3. Nimetön kommentoi:

  Kyllä näitä luetaan, jatka vaan samaa rataa. Ja mitä kalantuloon niin syksy on järvillä vaikeetta aikaa kuhan suhteen (käy nirsoks ja painuu syvempään) . Vaikka itse ei voi sanoa tänpäivästä reissuu huonoks (+40 kuhaa kävi veneessä). Ja iteltä löytyy kolme GoProta yhen voisin vaikka myydä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos! No sulla on kyllä ollut aikamoinen reissu, silmät menivät ihan pyöreiksi, kun luin tuon viestisi =) Varmaan kuha Kallavedessäkin on sitten jo tosi syvässä, ei vaan osaa kalastaa paljon yli kymmenestä metristä. Ehkä se on opeteltava, jos haluaa vielä kuhaa syödä :)
   Laita mulle sähköpostiin lisätietoja kamerasta!

 4. Simo Parri kommentoi:

  Terve, elä ole huolissas etteikö jutut kiinnosta. Mukava näitä on lukea, ei vaan tule kommentoitua.
  Enemmänkin kateellisena välillä kun noita jigi saaliita vertaa omiin, kun niistä ei paljon kerrottavaksi kerry. Jatka vaan samaan malliin.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos, ei kannata kateellinen olla, ne jigisaaliit ovat hyvin satunnaisia löytöjä =)

 5. A. Nyymi kommentoi:

  Olen harrastanut uistimen hinausta Kallavedellä useamman vuoden. Vuodet ovat opettaneet, että tärkeimmät välineet kalojen etsinnässä heti ongen jälkeen on gps-kalikka ja kaiku, tässä järjestyksessä. Minulla on ollut tapana merkitä aina jokaisen saadun kalan paikka gps:n muistiin. Usemman vuoden jälkeen näitä merkkejä on kertynyt enemmän tiettyihin paikkoihin ja vähitellen kalojen suosimat alueet alkavat hahmottua. En sitten tiedä miten tuo tekniikka toimisi heittokalastuksessa mutta ainakin vetouistelusssa siitä on apua.

  Aikaahan tuo vaatii mutta todennäköisyydet kalan saantiin kasvaa, kun tietää edes vähän niiden kalojen lempipaikkoja. Mutta ei ne ryökäleet siitäkään huolimatta aina ota onkeen vaikka olisi kalikan mukaan oikeassa paikassa ja kaiussakin näkisi kaloja. Syövät silloin kun on nälkä ja muun ajan naureskelevat keskenään, kun katselevat ohi kulkevia kalastajien mitä ihmeellisempiä virityksiä. Tuolloin on vain kiltisti siirryttävä toiselle kalojen suosimalle alueelle ja kokeiltava sieltä. Tänään ainakin hauki näytti olevan syönnillään, sillä pakastimeen upposi taas useampi kilo filettä.

  Ehkä tuohon kalojen syömättömyyden ja tekstien kommentoimattomuuden välillä on jotakin analogiaa: joskus käy kuhina, toisinaan taas ei. Niin ja alun kissakuvasta +10 pistettä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Mekin merkataan kalapaikat plotteriin ylös. Siinä on vaan se huono puoli, että monesti tulee koluttua vaan niitä samoja vanhoja paikkoja, kun “tietää”, että niissä on kalaa, vaikka niitä muitakin paikkoja olisi niin paljon. Tottakai niistä omista kalapaikoista voi tehdä päätelmiä ja kokeilla samankaltaisia paikkoja ja pohjan muotoja muillakin alueilla/muilla järvillä.
   Hyvä, että sait pakkaseen filettä, me ei tänään löydetty edes haukia, mikä on ihme juttu.
   Itse syyllistyn monesti samaan muiden blogeja lueskellessa, saattaa olla liian kiire tms. ja kommentti jää jättämättä. Mukavahan se kuitenkin olisi, että blogissa olisi vuorovaikutusta kirjoittajan ja lukijan välillä. Täytyy itsekin parantaa tapansa ja kommentoida enemmän muiden blogeihin :)
   Kiitos kommentista ja kireitä siimoja!

 6. Esko Jousinen kommentoi:

  Mää luen. Ilmeisesti tahdot hieman kannustusta ja huomoiota ennätyshauellesi? Se oli hienoa, upeata jännittävää, mieleenpainuvaa, herkkää, kadehdittavaa, kesän huippuhetki. Jaksaisito tällä takaisinkytkennällä jatkaa vielä näitä juttuja?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiva kuulla, että luet! Kyllä omalle ennätyskalalle tietenkin haluaa huomiota :) Enköhän minä taas jaksa näpytellä uusia tekstejä :)

 7. Nyxy kommentoi:

  Moro. Kyllä mää ainakin näitä sun raportteja lueskelen. Viime reissu mp. Sitä aikaisemmilla jigattiin ja kaveri tempas 57cm kuhan 2,5metrin vedestä. Pitäis olla jossain 6-10 metron tuntumassa. Pari 42cm kuhaa ja neljä ahventa myös lähti mukaan. Kotivetenä Kangasalan Vesijärvi ja siellä lähinnä Oriveden puoli.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Moro, kiva kuulla :) Ompa ollut kuha matalassa, ihan uskomatonta! Hyvä saalis kaiken kaikkiaan ja mp-reissu silloin tällöin pitää kalastajan jalat maassa =)

 8. T kommentoi:

  Tänään näkyi runsasta kalaparvea tuossa savon sellun edustan ja viereisen saaren matalikossa. Uistimeenkin jäi kolmella vavalla yksi ahven ja kaksi haukea samalla ajokerralla. Siis tuulen painamalla puolella.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Okei, ne kalat olivat siis Kelloselällä =) Yritin tänään etsiä tuulen puoleisistakin penkoista, mutta tyhjää täynnä. Ehkä olisi pitänyt käydä vielä matalammassa etsimässä…

 9. jms kommentoi:

  Kala taitaa olla pasuri…

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hups, pitääpäs googletella :) Kuvittelin sen ilman muuta lahnaksi, kun se on niin yleinen..

 10. Kalapaikasta kommentoi:

  Tarinan johdantoon somessa, kalapaikkavinkkejä, viittaan kommentilla yleisesti, en itse tarinaan. Kalapaikkatiedusteluihin on yleensä kalastuspalstoilla vastattu, että toisten kalapaikkoja ei kyseltäisi. Siitä on muotoutunut eräänlainen sanaton herrasmiessopimus. Moni tekee kalapaikkojen eteen usein paljon pitkäjänteistä työtä ja on oma asia kertooko niistä, usein pienessä piirissä. Moni ei halua niistä tiedotettavan somen kautta ja toisten kalapaikkojen jakaminen ja kertominen ei pitäisi kuulua tähän. On julkisesti tiedossa olevia ja hyväksi tunnettuja kalapaikkoja ja järviä, joissa käy paljon kalastajia. Yleisesti kalajärviä riittää, nuoria osallistuu, oppaitakin on saatavilla kalastuksen kasvaessa. Yleisesti tiedon jakaminen mm. kalastuskokemusten, kalan käyttäytymisen ja sijainnin esim. vuodenkierron suhteen on rakentavaa ja hyödyllistä. Joskus kirjoitusten ja kuvien myötä voi päätellä kalapaikkoja ja se on kirjoittajan ja lukijan vastuu, mitä tietoa kirjoituksella antaa ja miten lukija sitä käyttää. Kiitos jakamisesta tarinoiden myötä ja innostuksesta kalastuksen saralla.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos kommentista! En missään nimessä halua udella kenenkään tarkkoja kalapaikkoja, vaan juurikin yleisesti kyselin, että minkälaisista paikoista ahvenen löytää tähän vuodenaikaan. Blogin lukijat ovat ympäri Suomea, moni ei ole Kallavedellä edes koskaan käynyt.
   Omissa valokuvissani taustalla saattaa näkyä maamerkkejä ym., joiden perusteella samoilla paikoilla kalastava voi tunnistaa paikan. Minua ei haittaa, jos joku haluaa mennä kokeilemaan minun kalapaikkaani, sieltä saattaa kalaa tulla, tai sitten ei. Kalat ovat niin arvaamattomia. Esimerkiksi paikka, josta sain kilon ahvenen, on tosi epävarma. Ehkä yksi kymmenestä reissusta on hyvä. Jos jaksaa pitkäjänteisesti yrittää, niin tottakai silloin hyvän kalan saaminen on oikeutettu palkinto kenelle tahansa. Muiden kalat eivät ole minulta pois :)

 11. Sami kommentoi:

  Kyllä Jaana tuo sun blogi on vaan ihan parasta luettavaa, jatka vaan samaan malliin! :)

  Kalat on piilosilla Vesijärvelläkin (Lahdessa), mutta ehkä pitää vaan odotella veden viilenemistä vielä hetki…

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Voi kiitos Sami ☺️

 12. Mika kommentoi:

  Tämä auttaa myös siihen kun ei itse oo päässy kalalle pitkiinaikoihin omaishoitajan roolista. On kuin olis itse kuitenkin aina sunnuntai-iltana käynyt kun lukee raportin?. Laitahan joskus hyvä kalareseptikeskustelu pystyyn.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos Mika ja tsemppiä sulle!
   Ja kiitos vinkistä, kalareseptit ovatkin hyvä idea, tarvitsen itsekin vinkkejä niiden ainaisten “voita+suolaa+pannulle”-reseptien kaveriksi :)

 13. Jäpä_k kommentoi:

  No morjens! Täällähän on tapahtunut paljon,ei ole kerennyt kurkkii omilta kiireiltä :/
  Olitkohan viime tiistaina Hirviluodolla ? Kateltiin etenpää pojan kans,että taitaa Jaana olla “röytämässä”. :) Meil se reissu men kiven alle…ol todella huonolla syönnillä..ei syvästä,ei matalasta..:/ Eka kuvassa on sul CATFISH :).. Joo..taas mentävä..Kireitä !!

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Morjensta! Välillä tapahtuu paljon, välillä ei mitään :) En käynyt viime viikolla ollenkaan kalassa eli joku muu on siellä Hirviluodolla röytänyt :) Missäs sulla on vene, ajoitteko kaukaakin Hirviselällle?
   Kuvassa todellinen catfish ;)
   Kireitä!

 14. N. Äsijärvi. kommentoi:

  Kyllä nämä luetaan joka ikinen kerta. Pidän tällä tavalla yllä haavetta, että pääsen taas joskus itsekin vesille kalojen perään. Nyt se ei ole mahdollista, perikunta on sen verran matalakasvuista vielä. Juuri eilen myin purkkarin pois, kun ei vain ole aikaa sille. Ja aloin saman tien katsella, mitä pulpettiveneitä on tarjolla, haha! Puattinen kelpaisi kyllä.

  Katsotaan tilannetta 2-3 vuoden päästä uudestaan, siihen asti virtuaalikalastan blogisi kautta. Kiitokset siis sinulle!

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos paljon :)
   Ja kyllä ne kalat siellä sinua odottavat, vaikket juuri tällä hetkellä kalaan pääse. Kireitä siimoja sinne kahden vuoden päähän :)

 15. LS kommentoi:

  Moi Jaana!

  Olen tainnut seurailla blogiasi kutakuinkin 3-vuotta ja tämä taitaa olla tuona ajanjaksona ensimmäinen kommentti mitä kirjoitan. Pahoitteluni!

  Noin pitkä seurantajakso kertoo väistämättäkin siitä, että pidän blogistasi. Seuraan suurella mielenkiinnolla mitä kalareissuillasi on tapahtunut. Olenpa blogistasi saanut myös vinkkejä omaanikin jigailuun.

  Oma kalastukseni oli todella pitkään tauolla, ja oikeastaan lapsuuden rannalta kalastelut olivat pienenä todella herkullisia hetkiä, mutta jossain vaiheessa homma alkoi kyllästyttämään. Lisäksi tähän vielä se, etten ollut peruskouluikäisenä kovinkaan taitava kalojen käsittelijä, tuntui niin turhalta kun kalareissun jälkeen ei saanut kalasta tehtyä mieleistänsä. Esimerkiksi tuon fileoinnin olen vasta viime vuosina jollain tasolla oppinut. Niinpä kalastelu jäi melkeinpä 8-vuodeksi.

  Muutama vuosi sitten hankimme soutuveneen ja siihen sähköperämoottorin, nyt kalastus into palasi kertaheitolla. Löytyi vielä erämainen järvi jossa kalaa on harvakseltaan, mutta joukossa on isomuksia, ainakin omalla mittapuullani (kuhaa, ahventa ja haukea). On mielenkiintoista tutkia järveä ja sen kalapaikkoja. Kaikuluotainta minulla ei ole käytössä, sen sijaan gps:ää hyödynnän kun tutkailen järven pohjanmuotoja yleisellä tasolla. Kaikuluotaimen hankkimista olen harkinnut, ovat ryökäleet vain sen verran tyyriitä, että vielä on jäänyt vain harkinnan tasolle. Elämäni ensimmäisen kuhankin sain tältä erämaiseltajärveltä, joten sillä on aika erityislaatuinen paikka minulle. Se on tuottanut minulle kalastuselämyksiä, palauttanut innon kalastukseen ja opettanut pohjanmuotojen tutkimista.

  Minulle kalastus on myös luonnossa vietettyä aikaa, siksi tuo järven erämaisuus on todella merkittävä tekijä. Tykkään välillä rantautua ja tutkailla alueen maastoa ja ennenkaikkea saaria, viettää niissä hetken ja tutkia mitä merkkejä niistä löytyy. Hauska löytö oli vanha jo ränsistymään päässyt kalamaja, tai näin ainakin tulkitsin asian, millähän vuosikymmenellä nyt jo autiotuneen kylän asukkaat ovat siinä majaansa pitäneet. Toinen mieleenpainuva löytö, ja sitä kautta sen oivaltaminen, että kyllä järvessä kalaakin on, vaikka sitä harvoin saa oli lintujen tai muiden eläinten jättämät kalanruodot, silloin kun siellä oli ensimmäisiä kertoja kalastelemassa.
  Onpa mukaan mahtunut muutamia erikoislaatuisia tilanteitakin vesillä, jollei nyt kuitenkaan niitä jättilaiskaloja.

  Kalastelijana miellän itseni seikkailijaksi, ensi kesäksi olisi kiinnostavaa viedä venho jollekkin täysin vieraalle järvellä ja alkaa ikäänkuin kartoittamaan sitä täysin nollasta. Minulle on myös tärkeää, että pystyn veneen jättämään rannalle, minullakun ei ole mahdollista lähteä venettä kärryllä tms. aina kuljettelemaan. Osaatkohan auttaa, että mistä kannattaisi lähteä hakemaan mahdollista veneensäilytyspaikkaa soutuveneelle vieraalla järvellä? Itselleni hyvin käy myös epävirallinen paikka, jos vain maanomistajalle sopii, että vene on hänen maillaan kesän, en tiedä kuinka suostuvaisia ihmiset ovat tällaiseen. Itse ajattelin lähteä alueen kalastus osakaskunnalta moista paikkaa hakemaan.

  Aiheesi ovat mielestäni olleet kiinnostavia. Välillä haluaisin kuitenkin myös nähdä “kalastelijattaren arkea”, tällä tarkoitan siis ihan tällaisia kalankäsittely postauksia, mahdollisesti kuinka kalat pakastat, tätä en ole vielä itse harrastanut – ovatpa kalansaaliinikin kuitenkin olleet sen verran vähäiset että ei siitä ole pakastettavaksi jäänyt. Myös lihamyllyä olisi kiva nähdä jos sellaista käytät – tämän hankkimista olen harkinnut, saisi pienempiäkin kaloja paremmin hyötykäytettyä. Sekä reseptejä ja vaikka kokkaus aiheisia postauksia välivaiheineen. Tässä nyt tällaisia hajatelmia mitä päähäni juuri tällä hetkellä pälkähti. Savustusaiheisia postauksia oletkin jo tehnyt – juuri tämän tyyppistä materiaalia olisi kiva saada lisää silloin tällöin, mielummin kuitenkin laatua kuin määrää. Millaisena oletkin blogisi pitänyt, vaikka postauksia tulee myös määrällisesti mukavasti. Vähän höpöttelyksihän tämä kommenttini nyt meni, ja varmaan ylipäätänsä ylittää käsitteen kommentti, mutta näitä ajatuksia päässäni liikkui.

  Suurin syy omaan kommentoimattomuuteeni on se, että itselleni kuitenkin tapahtuu erikoisia juttuja harvakseltaan, täysin taas tyhjänpäiväinen kommentointi taas ei oikein istu ajatusmaailmaani – sanomisella pitää olla jotain sisältöä. Nyt kuitenkin kun aloin kirjoittelemaan, niin kiitän sinua tässä vielä erikseen aivan erinomaisesta blogistasi ja onnittelen sekä hauesta, että ylipäätänsä kalastuksestasi! :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Huh huh ja wau, ihana kommentti! Olen saanut niin mukavia kommentteja vajaan vuorokauden sisällä, että olen yhtä hymyä :) Nämä todella piristävät!

   Erämainen järvi kuulostaa tosi mielenkiintoiselta paikalta ja jos siellä on vielä kuhiakin, niin harvinaislaatuista. Tuohan on oikea kalastajan aarrearkku, kun rauhassa saa tutkailla ja kalastella, ja vielä saalistaa hyviä kaloja. Samalla voi miettiä aiempien vuosikymmenten kalastajia ja heidän saaliitaan. Niitä olisi mukava kuulla ihan oikeastikin, tuntuu, että “ennen vanhaan” tehtiin kalojen eteen vielä enemmän töitä, kuin nykyään. Meillä on sentään apuna sähköisiä vempeleitä..

   Jos itse etsisin veneelle säilytyspaikkaa, niin tiedustelisin maanomistajalta. Jos maan omistaa kalastava henkilö, niin uskon, että semmoinen suhtautuu myönteisesti tuollaiseen pyyntöön. Tuskin yksi ylimääräinen vene kovin paljon kenenkään elämää häiritsee.

   Täytyy alkaa pohdiskelemaan uusia aiheita blogiin, joita voisi kirjoitella silloin, kun ei pääse kalaan. Olen aika huono ruuanlaittaja ja ehkä kalaruokiin ja esillepanoon tulisi satsattua enemmän, jos dokumentoisin faktat kuvineen tänne blogiin :) Lihamylly meillä on ja haukipihvejä sillä on silloin tällöin pyöräytetty, siitä joskus yhden postauksen teinkin. Aiemmin laitettiin aina ylimääräiset kalat pakkaseen, mutta nyt on vähän luovuttu pakastuksesta, sillä jostain syystä kalat aina meinaavat unohtua sinne muiden pakasteiden joukkoon. Sen verran mukavasti kalaa on tullutkin nyt kesällä, että pakkaseen ei edes ole tarvinnut laittaa.

   Olen kirjoittanut blogia kaksi ja puoli vuotta ja mukava, että vihdoin kommentoit. Sovitaanko, että nyt et pidä niin pitkää taukoa, tähän voisi vaikka keksiä sanonnan, että kommentti vuodessa pitää bloggaajan tyytyväisenä ;)

 16. Jäpä_k kommentoi:

  No joo..kellunta renkailla kalastetaan ;) . Ei vainiskaan,vaik joskus sitäkin harrastanut. Vene kulkee auton perässä ja tuolta räsälästä on vesille laskettu. Huonoa sielä on se,että veneen ja auton saa tuupata pitkälle,ennenkuin voi puatin tiputtaa..matalaa.. :(.
  Jaa,että et ollutkaan..no..se on ollut joku muu “paikkatietonen”.. :O Pitkään ol paikallaan,joten oletettavaa,että sieltä jtn nousi!?? Mut hätiä mitiä..huomen yritystä toisaalla.. ;)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Jeps, no mutta kireitä huomiselle ja tuuhan morjestamaan, jos näet “oikean minän” joskus järvellä =D

 17. Jäpä_k kommentoi:

  Moorooo.. Joo.juuri kotiuduin reissulta,jos viitsis noituu,ni noitusin. ;). Vaikeaa on..todella vaikeaa..!! Kaiku piirti 9m vedessä kalaa vaik kui paljo,mut laskeppa siihen tasuri tai jigi…..seurasivat kyl ylöspäin jonkunmatkaa,mut ei kelvannut. Siirryin sit matalempaan,kun huomasin reilun 3m vedessä hyvät käyrät..sama homma. Ei muuta kuin pientä seurausta syöttiin,mut ei tartuntaa.. :( Seuraavana päätin saada jarrun huutaa UL setissä,menin kaislikoiden kupeelle..No sain värinää ja tapahtumaa,kuten olin halunnutkin..niitä “poranokkia” sieltä sit alkoi tullakin..fiilistelin niiden kalastuksella,ei isoja,mut mukavia pelin antajia…ja HUOM. käytin väkäsetönttä koukkua,joten irroitus onnistuu helposti. Keli oli lian “läkä”..ihan pikini keli,mut ne jäi kotiin ;). Pointtina..Ennemmin siel järvel,ku 4,jän seinän sisällä.vaik ruokakalat jäivät viel uimaan!
  Ja Jaana..TOTTAKAI mä hilaudun lähietäisyydelle,jos siel järvillä nähdään,pitäähän mun tulla opastusta ja neuvoa kysyy tähän tyhjän pyytämiseen.. ;) ;). Nyt toivon kireitä..palataan!!

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   No voi harmi, että ei sen enempää tapahtumia. UL-vehkeillä haukia, kuulostaa jännältä. Oliko ees peruketta ? Kyllä kalastus voittaa sisällä nyhjötyksen ilman muuta ja voittaa aika paljon muitakin asioita ☺️
   Ja tulehan moikkaamaan järvellä, saat opastusta toiselta tyhjän pyytäjältä ? Ehkä meidän pitää lyödä viisaat päämme yhteen ja sit alkaakin tulosta syntymään ?☺️

 18. MakeA kommentoi:

  Terve!
  Tänään lähdetää tuonne Jämsänkosken suuntaa ettii kuhaa ja avventa. Tarkoitus olisi uistella ja jigaa, otin nuo drop shot vehkeetkin ihan mukaan. Järvi on tosi paha uistella koska syvyyserot vaihtuu koko ajan, luin tuossa ylhäältä jokin vierailija oli pistänyt että kuhaa on saanu matalalta, se olis ihan hyvä ku ei oikein pysty vetää punttien kanssa. Luulen kyllä että suurimmaksi osaksi jigit saa aikaa vedessä. Kireitä sinne ja tosiaan kyllä näitä on mukava lueskella, että eikun lisää tekstiä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Terve! Nyt viime aikoina olen kuullut, että tuo dropshot-jigaus on toiminut hyvin, toivottavasti toimii sielläkin! Kuhat ovat olleet kyllä outoja, itsekin kuvittelin niiden ilman muuta olevan yli kympissä, mutta ihan kesäsyvyyksistä niitä on vielä täälläkin päin löytynyt ?
   Kireitä siimoja sinne suunnalle, itse täytyy pitää pari päivää taukoa kalastuksesta, ihan järkyttävän huonoa keliä luvattu. Sateista ja tuulista, mutta eipä syksyltä oikein muuta voi odottaa..

 19. Mika Yli-Hakula kommentoi:

  Kiitos blogistasi. Hyvä on ja kyllä luetaan, vaikka täältä meren rannalta luettuna joskus kuullostaakin oudolta meiningiltä. Nyt jo malttamattomana ihmettelen missä se “uusin viikkopäivitys” viipyy.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos ja kiva kuulla, että niinkin kaukana tätä luetaan :) Olen yrittänyt vähintään kerran viikossa julkaista uuden postauksen ja huonojen kalakelien takia viime postaus käsitteli veitsenteroitinta. Reissuraportteja on heti taas luvassa, kunhan kalaan pääsee :)

Kommentointi on suljettu.