Pilkkikausi auki vihdoin ja viimein

tiistaina 9.1.2018 | by Jaana Jekkonen | 4 kommenttia

Kyllä minä sitä odotinkin ja vihdoin tänään päästiin aloittamaan pilkkikausi. Viime vuonna kausi alkoi jo kuukausi aiemmin, joten tänä talvena pilkkimiskerrat jäävät paljon vähäisemmiksi.

Pakkanen saapui Kuopioon sunnuntaina ja annettiin sen tehdä tehtäviään pari päivää. Tänään vihdoin uskaltauduimme jäälle. Käytiin Siilinjärven puolella pilkillä ja kyseisellä järvellä oli porukka pilkkinyt ensimmäisen kerran tänä talvena jo viime vuoden puolella, joten tiesimme siellä jäätä olevan. Päivä on näin vuoden alussa vielä tosi lyhyt ja rapakuntoiselle pilkkinaiselle kuuden tunnin reissu on juuri passeli. Kyllä se pilkkiminen on muuten paljon raskaampaa, kuin kesäkalastus, jolloin kaloreita ei meinaa palaa millään ?

Pilkkikautta odotellessa tuunasin mehupulloilla pilkkireppuun kehivavoille lokerot

Aurinko oli juuri noussut, kun saavuimme rantaan. Emme halunneet missään nimessä mennä vielä pimeällä jäälle, koska siellä saattaa olla arvaamattomia kohtia. Rannan tuntumassa jää olikin aika huonoa ja alkoi melkein pelottamaan, kun usean loskakerroksen välissä tuntui vain pienet kerrokset kovempaa jäätä. Meillä oli kuitenkin luonnollisesti Ursuitit ja kelluntahaalarit päällä, kuten jokaisella pilkkireissulla. Niin ja naskalit kaulassa ja heittoköysi ahkiossa.

Mitähän päivä tuo tullessaan?

Jee, pilkille!

Suht turvallisin mielin uskalsimme jäällä liikkua ja siellä oli paljon muiden jälkiä, jotka eivät onneksi päättyneet avantoon, joten pikkuhiljaa, tasaisin väliajoin jään paksuuden tarkistaen, liikuimme eteenpäin.

Minulla on täksi talveksi paljon uusia tasureita, joita on ihanaa päästä testaamaan. Tänään kalat olivat passiivisia ja oikeastaan minulla ei ollut edes kalatavoitteita, pääasia oli vain päästä istumaan reiän eteen ja nautiskelemaan raittiista ilmasta. Tänään jää vielä asetti rajoitteita ja pilkittiin sellaisissa paikoissa, joissa emme ole koskaan ennen pilkkineet.

Sain Rantamäen Manulta Mr. Manu tasapainoja tosi monessa värissä, jopa legendaarinen jigiväri 020 on yhdellä kevennetyllä yllään.

Lyijyisissä malleissa ei värit lopu kesken :)

Kuin kaksi marjaa =)

Happosen Seppo teki pari uutta tasurimallia, jotka hän toi testattavaksi. Nämä ovat kevenettyjä ja Seppo on kyllä saanut tosi hyvin nämä kyseiset tasurit kevennettyä kokoon nähden.

Sepon tekemä uusi malli on kyllä yksi Sepon parhaista, myös värit ovat maukkaat =)

Minulle ihan uusi tuttavuus on JJT uistin. Sain kyseisen merkkisiä tasureita testattavaksi ja käsityön jälki on ihan huikea. Tasureiden pituus on 10cm ja paino 18g. Tasurit näyttävät voimakkaasti kylkeä uidessaan ja tänään ensiuitolla hämmästyin, kuinka sulavasti ja nätisti tasurit uivat. Ja tasuri lähtee uimaan heti, kun sen tiputtaa avantoon. Välillä se hävisi jopa luotaimen keilasta, kun laskin sitä pohjaa kohti, niin laaja sen uinti on.

Ylin väri on nimeltään Fish me luck

Fish me luck tasurista paljastuu uv-valossa salaisuuksia. Wau!

Eikö ole hieno!?

Minun serkku Janne Rautalammilta on kehitellyt ”jigitasureita” Savage Gearin real tail jigeistä. Niitä sain myös pari kappaletta testattavaksi :)

Janne-serkun tekemät jigitasurit, sisällä lyijyrunko

Nikkolan Jori teki ihan uuden innovaation, nimittäin perhotasurin. Siinä on kaninkarvaa ja ”tasuri” ui tosi leijaavasti ja houkuttelevasti. Luulen, että ahvenet ovat hoo moilasina tämän nähtyään =D

Uskon, että tämä tukka saa ahvenet hurjiksi =)

Olen tosi kiitollinen kaikille, jotka ovat minulle vieheitä testiin antaneet. Odotan mielenkiinnolla tätä talvea, eri järviä ja eri keliolosuhteita. Kaikille vieheille on varmasti kysyntää ahventen keskuudessa =)

Tämä päivä oli siis oikeastaan vielä harjoittelua. Olimme katsoneet kartasta pari potentiaalista paikkaa valmiiksi ja toinen niistä oli lähes järven selällä. Matkaa kauimmaiselle paikalle oli rannasta kilometri ja siellä jää oli paljon parempaa, kuin rannan tuntumassa. Selällä teräsjäätä oli varmaan lähemmäs 10cm ja teräsjään päällä vielä kovaa jäätä yli 10cm. Jää oli ”kuivaa” ja helppoa kairata.

Lumisade yllätti keskellä kirkasta päivää

Käppäilimme jäällä tosi luottavaisin mielin, kunnes tein yhden avannon paikkaan, jossa ei ollutkaan enää yhtään teräsjäätä. Lähdin hyvin nopeasti omia jälkiäni takaisin päin ja lopulta huomasin, että jää oli suurelta alueelta huonoa. En tiedä oliko siellä jotain virtausta vai miksi jää oli ihan höttöä varmaan parin sadan metrin alueelta. Kyllä se jää vaan osaa olla petollista ja itsekin luotin jo liikaa kestävään jäähän, kun paikoitellen teräsjäätä oli niin paljon.

Evästauko, yksi parhaista hetkistä pilkkireissulla

Niin, entäs sitten ne tämän päivän saaliit? Ehkä voisin ensin puolustukseksi kertoa, että ei sieltä ole tänä talvena vielä muutkaan isoja ahvenia saaneet ? Eli päivän saldona oli yksi minihauki tasurilla ja sekin mahasta kiinni. Lisäksi sain sinttejä morrilla, vaikka luulin uittavani niin isoa morria, ettei se kukkokalan suuhun mahdu. Niin vain nousi sormen mittainen kymmenestä metristä. Noh, kyllä se iso köllikkäkin vielä morrin kelpuuttaa. Ja tasurin ;)

En edes tiedä miten tämä on mahdollista, kun pidin tasuria paikallaan

Pilkkikauden ensimmäinen ahven ei ollut koolla pilattu

Polex-vapa toimii hyvin ison morrin uittelussa

Olen niin iloinen, että tämä päivä koitti. Rakastan pilkkimistä, ei siitä pääse mihinkään. Ja se raitis ilma ja kaikki ihanat asiat ulkona luonnossa ja jäällä. Onneksi Suomessa on neljä vuodenaikaa, ei ihminen pärjää ilman pilkkimistä. Joko muualla Suomessa on pilkkikausi päästy aloittamaan?

Ahvenet nousivat, mutta harmi kun olivat sinttikokoa

Heippa järvi, I’ll be back

Nyt kun jäät alkavat vahvistumaan joka puolella Suomea, niin muistuttelen nuorisoa kirjoituskilpailusta, jossa on niin huikeat palkinnot, että harvoissa kilpailuissa on. Ja kuinka helposti palkinnon voi saada, ei tarvitse kuin mennä kalaan ja kirjoittaa kalapäivän tapahtumat ylös! Nyt jos koskaan kannattaa kaikki vapaa-aika käyttää kalastukseen ?

Jos teillä on omia lapsia, sukulaisten lapsia, kavereiden lapsia tai kenen vaan lapsia, niin vinkatkaa tästä kilpailuista heille. Toivottavasti saadaan tieto leviämään, sillä uskon, että tämä palkinto saa monet valitsemaan viikonlopun aktiviteetiksi mieluummin pilkkimisen kuin tv:n tuijottamisen :)

Palkintopotti sisältää:

-Heinola Vanaja kaira, Imax asu (OPM International)
-Tuotepalkinto, arvo n. 100€ (Hong Kong kalastuskauppa)
-Tasapainopilkki (Kalarosvo)
-Tasapainopilkki (Kalapele)
-Tasapainopilkki (Silli Lures)
-Tasapainopilkki (Pääevä Fishing)
-Tasapainopilkki (MR. Manu)
-Tasapainopilkki (Vieheverstas)

Jaa:
Facebook
Whatsapp
4 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Eki kommentoi:

  Joensuun seudulla tehty kuusi reissua marraskuun alusta asti mutta kertaakaan ei vielä ole päässyt kunnon paikoille vaan lammilla ja järvien matalilla lahdilla on pilkitty ja saaliit on jääneet vaatimattomiksi. Nyt kun vielä kaksi päivää jaksaisi töissä käydä pääsis kunnon paikoille. Harmittaa kyllä kuinka lyhyeksi kausi jää :(

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Toivottavasti kausi kestäisi pitkälle kevääseen, se lohduttaisi vähän. Vähän jännittää myös epätasaisesti jäätyneet järvet, kun kelkallakin pitäisi jossain vaiheessa uskaltaa jäällä ajaa. No, peukut pystyyn, että tulisi kunnon paukkupakkaset ja jäät vahvistuisi turvallisiin lukemiin. Kireitä siimoja viikonlopulle, jospa löytyisi mörköjä!

 2. JarmoM kommentoi:

  Olihan siellä joku muukin eksynyt siiman nokkaan ku pelkkä tasuri ?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kaikki keinot käyttöön ☺️

Kommentointi on suljettu.