MP Sotkalla ja muita mahtavia kalareissuja

sunnuntaina 5.3.2017 | by Jaana Jekkonen | 2 kommenttia

Kyllä menee hyvin! Mitä hienommaksi kelit muuttuvat, sitä huonommin kalareissut menevät. Kumpiko sitten on kivempaa: istua palelevana, märkänä ja uupuneena avannolla reppu täynnä hyviä kaloja vai istua auringosta ja lämmöstä nautiskellen avannolla ja tuijottaa tyhjää luotaimen näyttöä. No kyllä minä mieluummin ne kalat valitsisin…

Viime kalareissut ovat menneet ihan tosi surkeasti. Haluaisin joskus löytää kalaparven, josta saisin enemmän, kuin yhden tai kaksi ruokakalaa. Vaikka muutama kymmenen mukaan otettavaa, ai että. Mutta ikinä ne hyvät avannot eivät satu kohdalle, nyt on kelkat ja pelit, ja tasurirasiat täynnä herkkuja, mutta kun ei sitä välineillä ongita, vaan taidolla. Kuka järjestäisi “Näin saat isoja ahvenia”-kurssin?

Tehtiin alkuviikosta pari reissua Kallavedelle ennen loppuviikon kovia sateita ja kukkokalat olivat ainoita, joita löysin. Ollinselkä on kesällä ihan huippu kalapaikka, mutta talvella tyhjä, aivan kuten koko Kallavesi muutenkin nyt. Ei paljon hyödyttänyt hankkia moottorikelkkaa, kun saaliit ovat vain huonontuneet.

Jos et saa kaloja, voit vaikka harjoitella lumeen piirtämistä =)

Ollilla on nätti selkä :)

Viime viikolla satoi paljon ja ajattelin tulevan matalapaineen laukaisevan kalojen syönnin. Pakkohan niiden kalojen on joskus syödä, kun eivät ne ole syöneet viikkokausiin. Ajettiin kelkalla selkävesille ja alla piti olla tosi hyvä kalapaikka.

Matka meni jännittävissä tunnelmissa, sillä en nähnyt sumun takia kerrassa mitään. Näkyväisyys oli varmaan metrin ja kyllä ajaminen oli haastavaa, kun ei ollut mitään kiintopisteitä. Ajoin sitten kännykkä toisessa kädessä ja suunnistin karttaselaimen avulla. Ensi talveksi pitää kyllä laittaa veneen plotteri tuohon kelkkaan, sillä kalapaikkojen etsimininen on vaikeaa sokkona.

Aika sumuista :)

Pilkittiin koko päivä litimärkinä ja kylmissämme, mutta palkintoa ei kuulunut. Kuulostaa varmaan uskomattomalta, mutta onnistuin tekemään täysin tyhjän reissun, ei kalan kalaa. Tai ei se varmaan uskomattomalta kuulosta, vaan aika tavalliselta. Alkaa kyllä olla ideat lopussa kalojen suhteen.

Kylmää, märkää ja kalatonta, kuinka ihana kalareissu =)

Eilen päätettiin käydä Sotkanselällä vanhoilla hyvillä kuhapaikoilla, joista on tullut myös isoja ahvenia. En olisi uskonut, että Sotka pettää minut, mutta yhtä tyhjiä ne avannot sielläkin olivat, kuin Kallavedellä.

Sotkalla kokeiltiin syvyyksiä 5-11m

Olen pilkkinyt viime aikoina pelkästään tasureilla, tai pieniä jigejä kokeillut välillä, mutta morreja en ole testannut. Tulisikohan morrilla tai pystypilkillä paremmin saalista? Toisaalta kalaa ei oikeastaan ole edes näkynyt luotaimessa, onko minulla väärät paikat vai väärät välineet?

Rantamäen Manu lähetti minulle testiin karvapyrstötasureita ja kuulemma tällainen pienempi tasuri toimii kevättä kohti paremmin, sillä ahventen ravintokalan koko pienenee. Minulla ei ollutkaan karvapyrstöjä ennestään ollenkaan ja tosi mukava päästä kokeilemaan levy- ja jigipyrstöjen lisäksi näitä.

Manu Rantamäen karvapyrstötasurit

Manu tekee myös 3D-värikoukkuja ja hän antoi minulle muutamia kokeiltavaksi. Ja vinkkinä: hän tekee niitä ihan myyntiin asti, jos etsitte taidokasta koukun tekijää :)

Eilisellä Sotkan reissulla ei ollut kelkka mukana ja liikkuminen oli ihan todella raskasta. Jäällä oli lunta parikymmentä senttiä ja hangen kuori “meinasi” kestää kävellä. Jalka siis pysyi hetken aikaa kuoren päällä, mutta lopulta upposi lumen sisään. Joka ikisellä askeleella. Kävelimme rannasta vain reilun puolen kilometrin päähän, mutta jo puolessa välissä jouduin riisumaan haalarin yläosan pois, niin kova hiki tuli hetkessä.

Mietin kävellessä pilkinnän SM-kisoja, (jotka järjestettiin eilen), että kyllä siellä on hikisiä ukkoja ja akkoja, jos olosuhteet liikkumiseen ovat samanlaiset. Itse jaksoin hädin tuskin puoli kilometriä, mutta kisoissa pitää varmaan liikkua useita kilometrejä ja vielä juosten :) Ei olisi minusta kisapilkkijäksi, rankkaa hommaa. Katsoin SM-pilkin tuloksia ja aika pieniä saaliita oli kaikilla, taisi olla yhtä heikkoa kalantulon kanssa, kuin minullakin eilen. Oliko joku blogin lukija kisassa mukana ja miten meni?

Eilen illalla päätin, että tänään mennään vihdoinkin Hirviselälle. Pelkäsin viime viikon sateiden jälkeen jäällä olevan hirveästi loskaa, mutta onneksi pelko oli turha. Ehkä jäälle muodostui jonkin verran loskaa, mutta parin viime päivän pakkaset ovat kovettaneet Kallavedelle mukavan kuoren. Ja se ei edes upottanut yhtä pahasti kuin Sotkalla :)

Tänään kelkka pysyi hangen päällä mukavasti

Edellisen kerran kun lähdimme Hirviselälle, matka jäi puolitiehen, kun kelkka alkoi kenkkuilemaan. Tänään oli vähän jännät fiilikset, että kestääkö kelkka perille saakka. No kyllähän se kesti ja mukavasti kulki myös lumen päällä, ei mitään ongelmia!

Olin varautunut tosi hyviin saaliisiin, sillä olen tehnyt johtopäätöksen, että Kallaveden kaikki kalat ovat Hirviselällä. Uskon edelleen, että siellä ne ovat, vaikka päivän saalis oli heikko. En saanut kuin muutamia n. 150g ahvenia, mutta ei sentään tyhjä reissu. Hirviselkä kuitenkin yritti vihjailla minulle jotain isoista ahvenista, sillä Juhalle se antoi 700g ahvenen. Erittäin hyvä merkki ja tosi hyvänkokoinen kala Kallaveden ahveneksi, itse asiassa se oli Juhan Kallavesienkka.

Tänään pistin kaikki kalat takaisin kasvamaan

Tule takaisin köllikkänä =)

Juhan 700g ahven nappasi Kalarosvon ahvenen nahkaiseen kevennettyyn

Nyt pitää loppukevät kalastaa vain Hirviselkää, sillä ne kalat taitavat oikeasti olla siellä. Ensi kerralla reissurapsassa näkyykin sitten isoja Hirviselän ahvenia, lupaan sen =D

Hirviselkä, tulen pian takaisin :)

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
2 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
  1. Jäpä_k kommentoi:

    Molskis. Juu.heikkoa on edelleen..kenkku on talvi ollut. Mut ei hättee, kelit vaan paranee kesää kohti mennessä..kyl se sitten röytää. :) Teidän pitää kohta merelle lähtee.sieltä suap. Lähetän sulle kuvan.ni iskee kytö. :)

    1. Jaana Jekkonen kommentoi:

      Molskis ja kiitos kytökuvasta :) Nyt se sitten on kytö ?

Kommentointi on suljettu.