Onkijan Helsinki – Kalamaraton

keskiviikkona 8.6.2016 | by Jaana Jekkonen | 14 kommenttia

Kuka tilasi myrskyn? Kalastushaaveet täytyy unohtaa pariksi päiväksi ja keksiä tekemistä sisätiloissa. Postisetä luki ajatukseni ja toi terveisiä SKES ry:ltä Kalamaraton-dokumentin muodossa. Kalastuksesta kertovia ohjelmia on aivan liian vähän tarjolla ja mielelläni katsoisin niitä enemmänkin.

Alla olevat kuvakaappaukset: Onkijan Helsinki – Kalamaraton

Kuvakaappaus Onkijan Helsinki - Kalamaraton

Onkijan Helsinki – Kalamaraton (Siloneula Production) kertoo Helsingissä vuosittain järjestettävästä kalastuskilpailusta, jossa joukkueiden tavoitteena on saada mahdollisimman monta kalalajia 24 tunnin aikana. Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES on järjestänyt Kalamaraton-kilpailun vuodesta 2001 alkaen ja kyseinen dokumentti on kuvattu vuonna 2015. Dokumentissa keskitytään seuraamaan Kalakerho Siloneulan kisaamista, mutta kilpailun lomassa kuullaan myös mielenkiintoisia haastatteluja sekä muistoja edellisiltä kisavuosilta. Nykyään Kalamaratonissa joukkueet saavuttavat jopa yli 30 eri kalalajia, kun ensimmäisinä vuosina lajeja saatiin vain puolet siitä.

IMG_3009 IMG_3014 IMG_3018 IMG_3020 IMG_3017

Törö, vimpa, seipi, tokko. Kalamaratonissa nousee jos jonkinnäköistä ja -nimistä kalaa ylös. Vaikka itse tavoittelen reissuillani niitä “perinteisiä” lajeja, huomasin, että samanlaisen onnen tunteen voi saavuttaa kalalla kuin kalalla. Jos minä kiljun riemusta mittakuhasta, Kalamaratonissa hurrataan muutaman gramman kaloista. Sama saaliista iloitseva kalastajan sydän se on meillä kaikilla :)

IMG_3019

Dokumentti oli erittäin mukavaa katsottavaa ja reilu sataminuuttinen meni nopeasti. Välillä minulle tuli jopa fiilis, että onko tämä kilpailu käsikirjoitettu, kun kaikki sujui kuin tanssi. Kalaa nousi hyvään tahtiin ja vielä oikeita tavoitelajeja :) Siloneulan jäsenet Teemu, Jukka ja Jari toimivat joukkueena hyvin ja heidän juttujaan oli hauska kuunnella. Tavallisten ihmisten kalastusta, jossa ei ollut mitään näyteltyä.

IMG_3008

Joukkue osallistui kilpailuun kymmenennen kerran ja heidän tavoitteenaan oli saavuttaa 30 eri kalalajia. Helsingissä on meren lisäksi paljon puroja, lampia ja ojia, joista ennätystä voi lähteä tavoittelemaan ja teoriassa lajeja voisi saavuttaa vielä paljon enemmänkin, sillä Helsingin alueella on tavattu yli 50 eri kalalajia. Kuitenkin aikaraja ja rannalta kalastus asettavat omat haasteensa lajien saamiseen.

IMG_3013

30 lajia yhden vuorokauden aikana. Sellaisen ennätyksen tekemiseen vaaditaan paljon ennakkotyötä ja harjoittelua ja paljon täytyy tietää myös kalojen käyttäytymisestä. Kisaan ei voi lähteä kylmiltään matkan varrelta huoltoasemalta haetulla mato-ongella. Dokumentissa käy hyvin ilmi, että välineitä täytyy olla lähes joka kalalajille ja koukun koko ja syötti pitää osata valita kohdekalan mukaan. Kalastettavat alueet on pakko tuntea hyvin. Apuja kilpailuun voi saada kuulostelemalla kilpakumppanien saaliita ja saalispaikkoja ennen kisaa ja kisan aikana.

IMG_3006

Dokumentissa puhutaan onkijan Helsingistä ja siitä, kuinka paljon enemmän kaupungista saa irti kalastajan silmin. Monille maailma loppuu rantaan, mutta meillä kalastajilla maailma vasta alkaa siitä. Itsekin olen huomannut, että kun katson minkä tahansa paikkakunnan karttaa, silmät siirtyvät ensimmäiseksi tutkimaan sinisiä alueita. Aina ei tarvitse lähteä kauas, sillä lähellä on aivan samat mahdollisuudet elämyksiin.

IMG_3012

Jos Kalamaraton-dokumentti kiinnostaa, sen voi tilata omakseen täältä. SKES ry lahjoittaa myös yhdelle onnekkaalle blogin lukijalle kyseisen dvd:n ja jättämällä kommentin sekä sähköpostiosoitteesi sille vaadittuun kenttään (s-postiosoitetta ei julkaista), voit voittaa levyn omaksesi.

Onko Kalamaraton-kilpailu lukijoille tuttu ja onko joku peräti osallistunut siihen? Entä kiinnostaako lajikalastus muutoin vai tavoitteletteko kalastaessa vain tiettyjä muutamia lajeja? Pistäkäähän kommentteja tulemaan, otan yhteyttä sähköpostitse dvd:n voittajaan =)

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
14 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Hauskaa, että leffa mielytti!

  Teemu / Siloneula

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Moi Teemu, kyllä miellytti kovasti ja toivottavasti tulevaisuudessa tulee lisää katsottavaa =)

 2. inQ kommentoi:

  On tuttu kisa, kalastan vaan kerran vuodessa eli ainoastaan lajeja maratoonilla! :) Asian huvittavuutta lisännee se että olen kala-allerginen eli hanskat kädessä mennään. Niin huippu tapahtuma että pakko päästä joka vuosi. Dvd kiinnostais kovasti eli toivon arpaonnea :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Mielenkiintoista, ja kiva, että olet innostunut kalastuksesta allergiasta huolimatta =) Toivotaan arpaonnea =)

 3. yksjoukosta kommentoi:

  Hei
  Miten tuossa kilpailussa lajit tunnistetaan?
  Pitääkö saaliit ottaa talteen, kuvata vai miten laji varmistetaan?

  Montakohan lajia olisi saatavilla Kallavedestä?

  Toiseksi voisit tutustua Propilkki-peliin, siinä voi sisälläkin ottaa tuntumaa
  pilkkimiseen. Ehkä kiinnostaisi lapsiakin.
  Eihän se aitoa kokemusta voita, mutta ei pahakaan.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hei, tuossa kilpailussa lajit vietiin tuomareille tunnistettavaksi. Kallavedessä elää jopa 31 lajia, joista noin 25 kuuluu vakituiseen lajistoon. Asia oli tuoreessa muistissa, sillä kävin juuri tällä viikolla Kuopion museossa, jossa oli Kallaveden kalat-näyttely :) Propilkki peli voisi olla ihan mielenkiintoinen, ehkäpä kokeilen sitä joskus tylsänä hetkenä :)

  2. Kilpailussa lajit pitää viedä tuomaristolle tarkistettavaksi. Suurien kalojen mm. karppien, haukien ja kuhien kohdalla riittää valokuva kisapassin kanssa. Tämä näin 17 Kalamaratonin kokemuksella :D

   1. Jaana Jekkonen kommentoi:

    Sinulla onkin ihan virallista tietoa, hieno saavutus tuo 17 maratonia :) En tiennytkään, että suurista kaloista riittää pelkkä valokuva, mutta hyvähän se on, niin pystyy sitten vapauttamaan..

    1. Tästä kilpailusa ei vaan saa tarpeeksi kun joka vuosi yrität onnistua kolmessa eri kilpailukaupungissa.

     Meidän paras onnistuminen on edelleen voimassa oleva lajimääräennätys vuodelta 2014 jolloin saimme Helsingin kisassa 32 eri kalalajia ja samalle vuodelle vielä napsahti historian ensimmäisen Turun kilpailun voitto. Tänä vuonna osallistuimme ensimmäistä kertaa Kotkan kisaan ja voitimme sen neljän lajin erolla seuraavaan saaden vähän treenatuista vesistä 25 eri kalalajia.

     Suosittelen kaikkia kokeilemaan kilpailua. Facebookissa on sivusto jossa voi hakea tiimikavereita kilpailuun. https://www.facebook.com/Kalamaraton-joukkuehaku-567042550146949

     1. Jaana Jekkonen kommentoi:

      Teillä on kyllä huipputiimi, kun olette noin hyvin pärjänneet. Ja ihan uskomaton suoritus tuo 32 lajia, mutta kai se on helppoa, kun sen osaa =D

 4. onkija henkeen ja vereen kommentoi:

  Huikeeta olis kyseinen dvd saada, kalamaratoneista Turun kalamaratoniin itsekin osallistunu.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiva kuulla, että olet osallistunut Kalamaratoniin. Ensi viikolla arvon dvd:n, hyvät mahikset voittaa, kun vain muutama kommentoija sinun lisäksi :)

 5. Onpa hieno kisa! Voi kai saoa, että blogiasi luetaan varsin paljon, mutta aika vähän kommentoidaan. Tässä minua kannusti tuo palkinto!
  Olen samaa mieltä kanssasi, että kalstusaiheita käsitellään mediassa melko vähän. Oikeastaan vain Youtuben puolella on muutamia kavereita/ ryhmiä, jotka tekevät hienoja dokumentteja ja joita on ilo katsella.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Toivotaan arpaonnea sinulle :)

Kommentointi on suljettu.