Pakkasia odotellessa

sunnuntaina 22.11.2015 | by Jaana Jekkonen | 6 kommenttia

Järvien jäätymisen odottaminen on tuskastuttavaa puuhaa, varsinkin kun olisi uusia makupaloja kaloille tarjolla. Sain testattavaksi Kommon kevennettyjä tasapainopilkkejä, jotka ovat kooltaan 93mm/16g. Nämä ovat kyllä jo niin lähellä oikean kalan ulkonäköä, että varmasti useampi Ahdin valtakunnan asukas tulee menemään lankaan.

IMG_9097

Kun otin ensimmäisen kerran tasurin käteen, yllätyin sen keveydestä. Kyselin tekijältä, eli Virtasen Juhalta, että mitä materiaalia tasureissa on käytetty, kun ne kuultavat läpi joistain kohdista. Lyijyrungon päällä on kuulemma hartsia, ja sen päällä taas väriä ja lakkaa vuoronperään useampia kerroksia. Sen vuoksi tasuri näyttää niin aidolta, kun sen pintaan on saatu 3D-efekti. Aiemmin en ollut kuullutkaan tuosta hartsista, mielenkiintoinen materiaali.

IMG_4414

Olen aikaisemmin vähän vierastanut tuon näköistä alakoukun kiinnityssysteemiä, mutta onhan se kätevä esim. pakkasessa, jos täytyy koukkua vaihtaa. Sain vähän aikaa sitten vinkin, että kuhien pilkinnässä kannattaisi käyttää värikoukkua tasurin alla. Itselläni ei ole yhdessäkään tasurissa värikoukkua, mutta näihin Kommoihin on nopea vaihtaa kesken reissun mahakoukku, jos alla on ottihaluttomia kuhia. Mielenkiintoista päästä testaamaan sitäkin teoriaa :)

Mistähän niitä värikoukkuja kannattaisi hankkia? Onko laadussa eroa, jos vertaa pienvalmistajan koukkujen ja “markettikoukkujen” eroa? Olisiko kellään suosituksia valmistajasta?

Viikolla pistettiin vene talviunille. Minä pesin ja kalakaveri hoiti tekniset hommat. Kun moottorista otetaan koppa pois, se näyttää minun silmissä latinan kieliseltä kirjalta. Ei siis toivoakaan, että ymmärtäisin siitä jotain. Kai minäkin voisin pitkän, hyvin pitkän, koulutuksen avulla oppia “lukemaan latinaa”, mutta on tässä elämässä nyt tärkeämpiäkin asioita. Annetaan tekniikan ihmelapsien hoitaa ne jutut ja minä keskityn vaikka siihen veneen jynssäämiseen :)

IMG_4302

IMG_4313

IMG_4299

IMG_4341

IMG_4354

IMG_4355

Aiemmin syksyllä pohdittiin, minne laitetaan vene talveksi. Kysyin eräältä yritykseltä tarjouksen ja 1400€/talvi kuulosti pikkuisen liian kovalta. Tai aika paljonkin, sillä veneen arvokaan ei hirveästi ole. Päätettiin sitten viedä vene talveksi maalle taivasalle ja peitellä se hyvin.

Ostettiin veneen säilytyspeite, jonka kyllästimme suihkeella. Loppujen lopuksi päädyttiin laittamaan vielä iso pressu koko paketin päälle, joten en tiedä menikö suihkuttelut hukkaan. Vielä pitää käydä nostamassa traileri pukkien päälle ja sitten vaan laittaa kädet ristiin, että vene pysyisi kondiksessa talven yli. Keväällä nähdään kannattiko yrittää säästää talvisäilytyksessä..

IMG_4325

IMG_4375

IMG_4404

Ollaan kyllä oltu tosi tyytyväisiä tuohon Puattiseen (Finnmaster 506 CLX). Keväällä päätettiin ostaa pulpettivene ja laitettiin ostoilmoitus lehteen. Saatiin soitto Puattisen omistajalta ja pian tehtiinkin jo kaupat. Meillä ei ollut kokemusta mistään veneistä, joten ostettiin “sika säkissä”. Vene on kuitenkin paljastunut erittäin luotettavaksi kumppaniksi ja ollaan tykätty kalastaa sillä. Veneeseen mahtuu useampikin kalastaja ja se on tosi vakaa. Ei kyllä sillä rahalla olisi parempaa pakettia voitu löytää, kiitos vaan myyjälle, joka tuskin kuitenkaan tätä lukee ;)

Kun niitä jäitä nyt vielä odotellaan, niin on aikaa suunnitella tulevaa pilkkikautta. Vaihdoin viime talvena kaikkiin pilkkionkiin nanofiilisiiman ja olen kyllä tykännyt siitä, mutta pelottaa, jos saankin isoja kaloja ja sormet palavat kalaa nostaessa. Tämä pelkohan saattaa olla myös täysin turha :) Joka tapauksessa aloin pohtimaan, että voisiko paksu monofiili olla sittenkin parempi vaihtoehto. Paksuudeltaan vaikka semmoinen 0.30-0.40? Saako sillä tehtyä vastaiskun tarpeeksi hyvin vai joustaako tuon paksuinen liikaa? Nanofiilillä vastaiskun saa tehtyä tosi hyvin ja minulla on noin metrin tapsi fluorocarbonia tai monofiiliä siiman päässä, joten pieni jousto tulee sieltä.

Viime talvena suurimman osan ajasta pilkin venepilkkivavalla, jossa oli hyrräkela nanofiilisiimalla. Silläpä sitten sai kalan kelattua jäälle ilman pelkoa sormien palamisesta. Nyt ostin ebaysta yhden perhokelan (välitys 3:1) testiin, sillä himottaisi vaihtaa muutamaan pilkkionkeen sellainen kela. Mielenkiintoista päästä kokeilemaan, onko kela ihan kaatopaikkakamaa vai voisiko se toimia oikeasti. Hintahan tuolla kelalla oli alle 20€ posteineen. Päätin laittaa sen Kirpun vapaan. Kela on aika painava noin lyhyeen vapaan, mutta täytyy nyt ensin testata tuon kelan toimivuutta ja sitten harkita toista vapaa.

FullSizeRender-17 FullSizeRender-18 IMG_4435 IMG_4436 IMG_4437 IMG_4438

Käytetäänkö perhokeloissa yleensä kuitu- vai monofiilisiimaa? Ei ole kokemusta. Nanofiilisiima on siitä mukava siima talvella, että se ei vety eikä jäädy, toisin kuin perinteinen kuitusiima.. On tämä vaikeaa :)

Loppuun haluan vielä mainostaa nuorille Asikaisen Mikon blogissa olevaa kalastustarinakilpailua. Harvoin näkee tuollaisia palkintoja blogikilpailussa. Kannattaa käydä tsekkaamassa palkinto, sillä luulen, että alkaa kalatarinat pyörimään mielessä sen jälkeen :) http://tasurointia.blogspot.fi/2015/11/kalastustarinakilpailu-nuorille.html

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
6 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Unto Varis kommentoi:

  Terve, hyvännäköisiä tasapainoja kuvissasi. Kysyisin, onko noissa perho keloissa nopeutettu välitys rattailla, että saa vähemmillä kieroksilla siiman kelattua, esim. syvemmältä pilkitäessä. Näin tuuli ei pääse siimaa sotkemaan. Terv. Unto.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Terve, kiitos! Kyllä tuossa kelassa on 3:1 välitys eli yhdellä kammen kierroksella puola pyörii kolme kertaa.

 2. Nimetön kommentoi:

  Terve,

  Ehdottomasti laittaisin monofiilia tuohon perhokelaan.
  katsoppas tuosta linkistä löytyy halpoja pilkkisettejä. laadusta en mee takuuseen mutta eivätpähän ole pahan hintaisia :D
  https://www.facebook.com/Myyd%C3%A4%C3%A4n-kalastustarvikkeita-1550147281900583/

  -jaakko

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Terve, kiitos vinkeistä! Hyvälle näyttivät pilkkisetit :)

 3. Hoo Moilane kommentoi:

  Kätevänoloinen pressusysteemi. Toimiko hyvin ja kestikö talven koettelemukset? Saiko moottorin myös suojattua tuolla pressulla?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Meillä tuo koko komeus oli peitelty vielä isolla pressulla, jonka alle saatiin moottorikin ja kyllä systeemi toimi hyvin. Pressu ei edes hirveästi kerännyt lunta päälle, kun sen laittoi tarpeeksi kireälle joka suunnasta.

Kommentointi on suljettu.