Saanko tilkan kahvimaitoa?

torstaina 7.4.2016 | by Jaana Jekkonen | 12 kommenttia

Aijai, vähiin käy ennen kuin loppuu. Eiliselle oli luvattu matalapainetta ja sadetta, joten minulla oli joku kumma etiäinen, että talven ahvenhanat aukeaisivat. Eilisen perusteella minulta ei kannata ostaa ennustajan palveluita, meni taas vaistot täysin vikaan.

Pahimpana pelkona oli, että sateisen ja kylmän mp-päivän jälkeen laahustetaan rantaan häntä koipien välissä kuin uitetut koirat. No siinähän kävi juuri niin. Ihan hirveä päivä suoraan sanottuna, en ottanut edes kuvia. Niin surkeita kuvia katsellessa tulisi vain surullinen mieli. Mentiin kotiin, ravisteltiin turkit kuiviksi ja heräteltiin toivoa seuraavaa päivää varten.

Tänään päätettiin nukkua niin pitkään kuin nukuttaa ja lähteä vasta sitten kalaan. Puhelin soi puoli kuudelta, koska ahvenpaikalla oli kuulemma ilotulitus käynnissä ja sinne pitäisi lähteä niin nopeasti kuin pystytään. No siinä ei kauan nokka tuhissut, koko talvi on “banaaneita” etsitty ja odotettu, nyt ne olivat siellä. Kun vihdoin päästiin määränpäähän, näin vain tyhjät banaaninkuoret. Syönti oli ja meni, mitäs nukuin. Kaverin Kommoon oli paukuttanut ajoparvi ihan huolella, mutta hyvistä tärpeistä huolimatta vain yksi puolen kilon ahven tuli jäälle asti.

FullSizeRender.jpg-4

Matkanvarrella kalapaikoille on näin ihana minisaari :)

Minun avannon alla oli perinteisen tyhjää, kun viimein sain laskettua tasurin jään alle. Ei sadan metrin juoksua voi voittaa kahden minuutin ajalla. Minä olin hidas ja palkintoseremoniakin oli jo suoritettu, kun saavuin paikalle. No ehkä ensi talvena sitten mitali kaulaan..

IMG_9663.JPG

Keli oli tänään aika pöpperöinen :)

Aamupäivä meni tyhjää näyttöä katsellessa, mutta aika ei käynyt siltikään pitkäksi. Tapasin erään Samin, joka on kalastellut kyseisellä järvellä yli 20 vuotta. Mukava oli höpötellä kalastusjuttuja ja kuunnella korva tarkkana ammattimiehen vinkkejä ja samalla vielä sain katsoa, miten sitä kalaa oikein nostetaan. Minä viereisellä avannolla tuijotin tyhjää ruutua, kun Sami nosteli ahvenia viiden metrin päässä :)

Nyt on jo huhtikuu, joten on hyvä alkaa valmistautumaan ensi jouluun kirjoittamalla Joulupukille lahjalistaa valmiiksi. Siihenhän on jo laitettu se moottorikelkka ja tänään keksin toisenkin jutun, joka olisi ihan kiva: telamönkijä. Ainakin alustavasti minulle riittäisivät nuo pari juttua :)

IMG_9684.JPG

Kyllähän tuommoisella pörhältäis ;)

Siirryin tyhjältä avannolta vähän syvempään, josko löytäisin silppua uimassa välivedessä ja sieltä niitä banaaneita. Uudella paikalla vettä oli alla 14 metriä ja joitain pieniä kaloja pohjan lähettyvillä. Oli aika syödä eväät. Kaadoin kahvia mukiin ja söin eväsleivät. Kahvi jäähtyi nopeasti, joten maitoa jäi yli. Kun leivät oli syöty, ajattelin kaataa loput maidot avantoon, ei semmoista määrää viitsi enää takaisin kotiin viedä.

FullSizeRender.jpg-1

Kuin kaksi marjaa

Maito lähti avannosta kohti pohjaa ja luotaimessa tapahtui jotain outoa. Alle ilmestyi ihan tajuttomasti pientä kalaa. Sattumaa vai tulivatko ne maidon perässä? Joka tapauksessa kalaa tuli koko ajan lisää, ensin sitä oli viiden metrin matto pohjassa ja kohta lähes kymmenen. Nostin omaa tasuria koko ajan, jotta se olisi parven yläpuolella ja erottaisin sen, sillä silpun seasta en näe omaa syvyyttä.

FullSizeRender.jpg

Kohta keskelle silppua ilmestyi paksu keltainen viiva. Silppu ison kalan ympäriltä hävisi hetkessä. Jäljelle jäin vain minä eli ahvenen nahkainen Kalarosvo, ja se keltainen paksu viiva. Oma rosvo ui kolmessa metrissä ja viiva lähestyi kutosen kohdilla. Meinasin ottaa näytöstä valokuvan ja otin jo kännykän käteen, mutta viiva tuli niin nopeasti kohti, että pistin kännykän pois ja molemmat kädet tukevasti vapaan. HUH HUH MIKÄ TÄRPPI!!! Kylläpä tuntui mukavalta :)

Aloin kelaamaan kalaa ylös, mutta sepä ei tullutkaan niin helposti. Kala repi vapaa ylös alas ja ajattelin vaan nostaa kalaa pikkuhiljaa rauhallisesti, sillä siima kyllä kestäisi. Ehkä sille olisi pitänyt antaa siimaa, mutta tuolla hyrräkelalla ajattelin kokeilla nostaa kalan varovasti suoraan jäälle. Jos tasuri on huonosti suussa, se irtoaa jos annan löysiä.

Avanto oli harmaa maidosta ja en yhtään nähnyt mitä sieltä olisi tulossa. No kyllähän minä sen haueksi päättelin, ei nyt noin isoa ahventa voi olla. Onneksi avanto oli jonkun vanha kasituumainen ja anturikin eri reiässä, joten pitäisi mahtua :) Sain kuitusiiman ja perukkeen välissä olevan monofiilin näkyviin. Nyt kala on jo lähellä. Kunhan saan perukkeesta kiinni, niin voin nostaa kalan jäälle. Pidin yhdellä kädellä vavasta ja kala edelleen jumputtaa edestakaisin ja vapa vatkaa. Vihdoin näkyy peruke samean veden seasta ja otan siitä kiinni ja nostan kalan jäälle.

IMG_9645.JPG

Kalarosvo kahdella koukulla erittäin tiukasti leuassa kiinni, hauella ei ollut mahiksia karata :(

FullSizeRender.jpg-3

Oho, mikä möhömaha. Arvelin kolmosen kalaksi, kun mittailin pituutta silmämääräisesti. Varmaan noin 80cm, joten ei ole pilkkiennätyskala. Tämän talven ennätys se kuitenkin oli, 3,2kg :) Kalalla oli ihan tyhjä maha, ilmankos oli nälkä. Nyt on minullakin nälkä, haukipullia, nam nam..

IMG_9658.JPG

Loppupäivä olikin taas hiljaista, mutta fiilis oli vähän parempi. Sain edes jotain äksöniä pilkkikauden viimeisiin päiviin :)

IMG_9680.JPG

Löysin rannasta timantteja, nämä eivät ole ikuisia. Viikon päästä ovat jo poissa.

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
12 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. eki kommentoi:

  Kylläpä osaa kuva valehdella…näyttää joltain 5-6kg kalalta.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Itsekin hämmästelin, että eikö se tosiaan ollut kuin 3kg =)

 2. Reijo (repe) Rantanen kommentoi:

  Onnea komeasta hauesta :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos :)

 3. mika kommentoi:

  mahtava kala :) näitä on mukava repiä avannosta 2 euron muovivavoilla :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos, joo onneksi satuin pilkkimään kympin vavalla ;)

 4. Jarkko Turkki kommentoi:

  On näitä rapsoja reissuiltasi kiva lukea, varsinkin kun itseltä meni viimeiset jäät kokonaan ohi töiden takia :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos =)

 5. Ari Virtanen kommentoi:

  Hienoa Jaana, ihan tässä jo alkaa tunnelmat nousta, viikonlopun kisat edessä ja tunnetusti hyvillä kalapaikoilla käynti edessä. Komia on tuo sinun hauki, olisi jäänyt minulta varmaan nostamatta!

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos Ari ja kireitä siimoja kisoihin! :)

 6. Jäpä_k kommentoi:

  Moro. Kyl tuo kalan eteenpäin tuominen kuvaus tilanteessa tuo lisäkiloja :)
  Nousuviikolla on aika käydä tän leveyspiirin viimeset nykyttelyt suorittamassa,sit alkaa keskittyminen virtaaviin vesiin ;)
  Elekee hommatko pensan käryistä kulukupeliä pilkki hommiin,jiäp kuntoilu ja ilman raikkaus sit pois. ! :O

  Kireitä!!

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Silloin kun Ahti suo vaan pieniä kaloja, niin kannattaa ne esitellä kameralle ihan lähietäisyydeltä ;) Se kuntoilupuoli noiden “pensavehkeiden” kanssa on kyllä ihan totta. Moottorikelkkahommat onkin pelkkiä haaveita vielä..

Kommentointi on suljettu.