Tein itse ja säästin

sunnuntaina 9.11.2014 | by Jaana Jekkonen | 11 kommenttia

Kävin tänään kalassa. Tässä lyhyt raportti siitä reissusta: mp. 

Ja muihin aiheisiin. Kesästä asti on aikomuksena ollut tehdä itse perukkeita, koska teräsperukkeet kuulemma vaikuttavat heikentävästi vieheen uintiin. Ja kyllähän minä sen olen itsekin huomannut, esim. mikrotasurit eivät kovin houkuttelevasti ui teräslangan päässä. Ja sitten kun kokeilee ilman peruketta, ne uivatkin niin houkuttelevasti, että hauki tulee keilan ulkopuolelta ja tasuri on hävinnyt parempiin suihin ennen kuin ehtii vastaiskuasentoa ottaa valmiiksi. 
 
Erään kalastajan vinkistä päätin hankkia Pafexin Predator Fortress perukesiimaa. Se on metallipunoksella vahvistettua dyneemakuitua ja käyttäytyy lähes kuin paksu kuitusiima. Kiertyneen siiman saa oikaistua sormien välissä. Otin paksuudeksi 0.40, jonka vetolujuus on 12kg. 

Lisäksi ostin viehelukkoja ja kahden kokoisia leikareita. Viehelukot olivat kooltaan 0 ja leikarit kokoa 8 ja 10. En kyllä tajunnut noista kokoluokituksista mitään, mutta tuurilla tuli nettikaupasta ihan hyvät koot valittua. Pitäisi harjoitella koukkujen kokojen “kaavaa”. Mikä logiikka siinä on, että mitä pienempi koukku, sitä isompi koko? Sama oli noissa leikareissa, en ymmärrä. Koko 8 on isompi kuin koko 10. 
 
Yritin etsiä netistä vinkkejä, millä solmulla siima kannattaa leikariin ja viehelukkoon solmia. Päädyin sitten neljän kierroksen unisolmuun. 
Kuva täältä

Perukesiimarullassa oli viisi metriä. Tein kahdeksan peruketta ja siimaa jäi vielä rullalle jonkin verran. Hukkaan ei mennyt paljoa, solmun sai kiristettyä siten, että ylimääräistä siimaa ei jäänyt kuin pari senttiä. Kun solmun kiristää, niin siima kannattaa kastella. Syljellä, milläpä muullakaan. Ei ne perukkeiden pituudet kovin yhteneväisiä ole eli kaikki ovat eri pituisia, mutta ovatpahan ainakin uniikkeja :) 

Viikolla kävin kalastustarvikeliikkeessä, en ymmärrä mikä minuun aina sen alan liikkeissä iskee, mutta tyhjin käsin en ole ikinä pois lähtenyt. Liian hyviä myyjiä vai sairaus nimeltä shopaholic. Mutta katsokaa nyt näitä aarteita, voiko muka olla ostamatta? <3

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
11 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Hienoja löytöjä olet taas tehnyt. Kukakohan tuon pisimmän tasurin on tehnyt? Ois mielenkiintoista tietää, samanlaista tyyliä kuin "sillanpää" -tasapainoissa .

 2. Siltä se omaankin silmään näytti, harmi kun ei ollut myyntipakkauksessa mitään infoa..

 3. Laitahan vaikka kalamies.com:iin tasureiden tunnistusosioon , niin siellä varmasti joku osaa sanoa siitä jotakin.

 4. Unto Varis kommentoi:

  Kiitos Jaana vinkeistä. :D

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Ole hyvä :)

 5. MakeA kommentoi:

  Huomasin galleriasta kuvista että käytät vieläkin tätä Fortress Predator peruketta, mitä olet ollut mieltä? Toimiiko tässä uinti hyvin tasurille, kuitenkin oli aikas paksua 0.40mm. Tommi laittoi minulle juuri kalarosvon postissa joten ajattelin alkaa käyttää tuota peruketta. Harmittaa jos haukimamma nappaa rosvon mukaansa, oli kuitenkin sen verran arvokas että ei ihan heti tee mieli luopua. Ei mulla ole koskaan käynyt mielessä kotimaisten käsintehtyjen vieheiden hinnat, olen paljonkin suosinut käsityönä pienvalmistajien tekemiä tuotteita mielummin kuin isojen pajojen sarjatuotantoa, mutta toisen kerran elämässä kävi mielessä onko tuo ihan hintansa väärtti, mitä jos homma ei toimi, tuleeko tästä mitään, antaako se mitään? Eka kerta oli vuonna 1995 kun kultasepän liikkeessä katselin rinkula kädessä tulevaa rouvaa silmiin ja mietin ihan samaa, no se oli hintansa väärtti ja homma toimi ja toimii vieläkin, joten miksei tääkin, eikä ole rosvo vienyt.. Joten jollainhan tääkin on saatava pysymään, miksei sitte predatorilla ;-)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Ihana kommentti! :) Joo kyllä käytän predatoria ja on ihan huippu, ei ole pettänyt kertaakaan. Mulla on paria eri paksuutta sitä, en nyt muista tarkkoja paksuuksia, mutta en ole huomannut, että vaikuttaisi uintiin. Vai jos se onkin vaikuttanut ja siksi en ole saanut kaloja? Huh :) No mutta ei se minun mielestä vaikuta uintiin, ennen käytin teräsperukkeita ja ne vaikuttivat, tämä predator on enemmän paksun siiman kaltaista, joten käyttäytyy elävästi. Suosittelen kyllä tekemään perukkeet siitä, ei ole tullut yhtään menetyksiä. Ja mulla perukkeen pituus on tällä hetkellä 35cm, mieluummin liian pitkä, kuin liian lyhyt. Muuten voi jäädä rosvo hauen kurkkuun. Kireitä siimoja! :)

 6. MakeA kommentoi:

  No kiitti, just tulin tuolta motonetista ja predator tarttui kärryyn, täytyy alkaa huomenna väsää siitä perukkeita. Jostain löysin tän sinun blogin n.1kk sitte, ja nyt sitten ihan koukussa. Mä en oo ikinä ollu mitää blogi miehii mutta tätä tykkään seurata. Mä luulen että kun nainen kalastaa, hmmm.?ehkä paremmin ku miehet ja täältä saa hyviä vinkkejä ja kiva lukea mukavia reissuraportteja niin niitä on jollai tapaa helpompi sisäistää, kehtaa kysyy sellaista mitä nyt ei jokaiselta viitsi… Asiallisia kommentteja ja vastauksia, jatka samaan tapaan, kireitä sinne myös?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos kommenteista ja kommentoi toistekin. Mukava vaihdella ajatuksia muiden kalastajien kanssa :) Nyt vaan perukkeiden kimppuun ja rosvon kanssa saalistamaan, kireitä!

 7. MakeA kommentoi:

  Tulihan käytyä tuossa GOExpo messuilla lauantaina, hommasin muuten tuota Berkleyn Nanofil punottua, ei paha hinta ollenkaan 10€ 125m. Mutta kuitenkin juttelin sen myyjän kanssa siinä ja hän kertoi Predatorista kummia juttuja, sanoi että kun kala on kiinni ja alkaa esim pyöriä kairanreijässä ja Predator viistää jään reunaan niin se ei kuulema kestä ollenkaan, menee kullema helposti poikki. Jotenkin tuntui uskomattomalta??

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Oho, kuulostaa oudolta. Voihan se olla, että kymppikiloinen hauki sen saa poikki, mutta me ei olla koskaan saatu peruketta poikki. Varmaan liian pienet kalat :) Meillä osa perukkeista on tosi paljon käytettyjä ja kesälläkin on vieheitä vedetty kivien välistä täysillä, koskaan ei ole peruke pettänyt. Luotan siis edelleen Predatoriin :)

Kommentointi on suljettu.