Vuosi vähenee, pilkkikelit lähenee

sunnuntaina 26.10.2014 | by Jaana Jekkonen | 6 kommenttia

Viime yönä heitin tämän talven ensimmäisen pilkkireissun unissani, jäätä oli 5cm ja saaliina muutama hauki :) Otin kuviakin blogia varten, mutta jostain syystä niitä ei kamerasta enää löytynyt. Eli näköjään SE on aina mielessä, hereillä ollessa ja jopa unissa.. 

Hauska kuva löytyi valokuva-arkistosta aiheeseen liittyen. Ei sitä osaa näköjään syödäkään, jos ei saa lisäksi samalla tankata jotain kalastusinfoa.


Odottelen kovasti pakkaskelejä, vaikka jo pari kertaa on iskenyt flunssa tämän syksyn aikana, kun olen ”karaistanut” itseäni talvea varten :) Pilkin yleensä mikrotasureilla ja lisäksi käytän silloin tällöin isompia tasureita. Syönnistä riippuen saatan kokeilla myös pystypilkkejä, joissa on tapsin päässä morri tai jopa pelkkää wolfram-morria. Myös vertikaalijigausta tuli viime talvena harrastettua. Eniten kuitenkin kiinnostaa tasuripilkintä ja nyt olen kiinnostunut opettelemaan pilkkimistä myös isommilla tasureilla. 

Olen netissä surffaillessa nähnyt tasureihin tulleen jigipyrstöjä perinteisen pyrstölevyn tilalle. Itselläni on muutamia ”ei niin hyviä” -tasureita, jotka on hankittu joko jostain alelaarista tai ovat muuten vaan virheostoksia. Lisäksi pakista löytyy pieniä kala- ja toukkajigejä. Voisikohan niitä tuunata itse irroittamalla pyrstölevyt ensin ja sitten jäällä ollessa kokeilla toimisiko eri jigit siinä. Ja jos eivät toimi, niin ei ainakaan hyvä mene pilalle. 

Pari viimeistä talvea olen harjoitellut isompien tasureiden uittamista, mutta se on tosi vaikeaa. Jos saisi jostain henkilökohtaista opetusta niin olisin tosi kiitollinen ja tarjoaisin ruuat siitä hyvästä, ihan vinkkinä vaan kuopiolaisille ;) Myös Kallaveden hyvistä kalapaikoista (joihin ei ole sadan kilometrin kävelymatka) kuuntelisin mielelläni neuvoja. Tähän asti Kallavesi on antanut vaan pientä ahventa ja koska en ole Kuopiosta kotoisin, ei ole hirveästi kokemusta Kallavedestä. Vaikka käytössä onkin pilkkimistä helpottavat karttaselain ja kaikuluotain, ei ne paljon auta, jos tietää kalapaikan löytyvän kymmenen kilometrin kävelymatkan päästä. Miksi jäällä ei kulje jäätaxit, voisin tilata… Jotenkin on aina helpompi suunnata vaikka pienemmille lammille, kun niissä sitä lääniä ei ole liikaa tutkittavaksi/kairattavaksi. 

Hommasin talvea varten pari venepilkkivapaa, joista toisessa oli avokela valmiina mukana. Hinta ei Patriotin setillä ollut paha (24.90), tiedä sitten miten talviolosuhteissa avokela toimii. Mietin kannattaako siihen laittaa kuitu- vai monofiilisiimaa? Varsinkin jos on paljon pakkasta, niin kumpiko toimisi paremmin… Toiseen vapaan laitoin oman hyrräkelani, jossa oli valmiina 0.28 kuitusiima. Netissä pyöriessä törmäsin vinkkiin, että isompia tasapainoja uittaessa siima voisi olla jopa yli 0.30. Jos käyttää kuitua, niin siiman päähän kannattaa pistää parin metrin pätkä monofiilia lisäksi.

Ajattelin käyttää näitä venepilkkivapoja isompien tasureiden kanssa pilkkimiseen, olen nyt hankkinut/hankkimassa pienvalmistajien kevennettyjä tasureita, niistä ehkä tarkempaa infoa pilkkikelien alettua. Jos ne eivät toimi, niin vikahan on silloin todennäköisimmin käyttäjässä ja voi olla, että siinä tapauksessa en puhu niistä enää mitään :) Mutta elän toivossa, että saalista tulee.

Nyt peukut pystyyn, että saadaan pakkasia ja päästään pilkille! 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
6 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
  1. Sun pitäis lisätä tähän blogiis se nappula, josta vois lisätä tän blogin seurantaan :) Hienoa lukea,että naiskalastajakin on tehnyt blogin! Itsekkin olen tykästynyt pikkuhiljaa tasurointiin ja tähän mennessä uittanut vain pieniä tasareita. Nyt ostanut kehimisvavan Kirpulta(Kirpun vapa) ja joitakin kevennettyjä tasureita, sekä ei kevennettyjä pienvalmistajilta esim. TT- tasapainot (Särki ja muikku) ja AK -tasapaino muikunnahalla.

  2. Kiitos kommentista, ja nyt jotain nappuloita yritin tuohon sivuun lisäillä, onkohan mikään niistä semmoinen mitä tarkoitit? En ole niin pro näissä hommissa :)

  3. Kylhä nuo kelpaa,jostain syystä ei se Google+ nappi toimi. Saitpahan ainaki meikäläisen liittymään ja lisäämään blogin tonne Blogilista -sivustolle :)

  4. Kuopion alue ei niin tuttu ole kun eteläisessä naapurikunnassa asustelen, mutta Sotkanselällä olen muutamia kertoja käyynyt ja sitä kohtalaisena paikkana pitäisin, eli sinne vaan.

  5. Sotkalla olen joitakin kertoja käynyt ja ensimmäinen (ja tähän asti ainoa ;)) pilkkikuhakin nousi sieltä vertikaalijigillä. Sinne on tarkoitus suunnistaa tänäkin talvena, se vaan on niin laaja alue, että jalkaisin ei päivän aikana ehdi hirveästi "haravoimaan"..

  6. Alue on kyllä laaja. Yksi kokeilemisen arvoinen paikka on Pumppurin saaresta Sotkanniemeä kohti ehkä 300m. Siinä on vähän matalampi paikka ja joskus on kalaakin tullut. Kannattaa kokeilla jos siellä päin liikkuu.

Kommentointi on suljettu.