Kaikuluotainvirityksiä

keskiviikkona 26.11.2014 | by Jaana Jekkonen | 9 kommenttia

Heti alkuun on kerrottava, että tässä kirjoituksessa esittelemäni keksinnöt eivät ole minun päässäni tai käsissäni syntyneitä. Olen toiminut vain pilkkimuusana :) 

 
Hankin toissa talvena Kineticin pilkkipöntön ja se on ollut minulla tosi kovassa käytössä. Hinta oli muistaakseni alle 40 euroa ja mukana taisi tulla vielä joku ongenpätkä ja pilkkikauhakin. Tosi edullinen siis. Monesti halvalla ei saa hyvää, mutta tässä tapauksessa olen eri mieltä. Reppu on edelleen loistokunnossa. Kaikki kangasosat ovat ehjiä eikä muovinen pönttökään ole pakkasta säikähtänyt. 
 
 
Repussa on monta helposti avattavaa, tilavaa taskua. Vetoketjut toimivat hyvin ja taskujen klipsit avautuvat helposti. Näpelöin eräässä kaupassa vertailun vuoksi vastaavan näköistä, mutta eri merkkistä (Asseri) pilkkireppua, jonka hinta oli 36.90e. Reppu oli lähes prikulleen samanlainen, mutta laatu oli tosi heikko. Vetoketjut eivät meinanneet avautua, taskujen klipsit olivat jäykkiä, kangas oli paljon ohuempaa, muovipöntön kansi oli paljon ohuempaa muovia.. Paljonkin eroa laadussa, mutta ei hinnassa. 
 
Olen kiinnittänyt muttereilla pöntön sisäpuolelle muoviputkia vapatelineiksi pilkkivapoja varten. Pöntön aukollisen kannen ansiosta vapoja on helppo vaihdella tarpeen mukaan. 
 


 
Jos pilkkijällä on jättimäiset kourat eli suuret kädet, pilkkivapojen sujauttelu pönttöön ei välttämättä olekaan sitten niin helppoa ja nopeaa. Jos jotain negatiivista tästä repusta sanoisin, niin sehän ei ihan ergonomisesti selkään istu. Mutta pilkkireissuilla se kulkee minulla aina ahkiossa, joten ei hätää. 
 
Ostin viime talvena Patriotin 104cm pitkän ahkion. Reppu mahtuu hyvin ahkion kyytiin eikä sitä tarvitse edes nostaa ahkiosta pois, kun alkaa pilkkihommiin. Reikä vaan jäähän ja pöntölle istumaan. Noh, tuo kuulosti jo koomiselta :)
 


 
Reppu toimi innoittajana “kaikuluotaintyöläiselle”. Kaiun akulle on tehty mittojen mukaan alumiininen teline. Samassa telineessä on myös kaiun näytön kiinnitysklipsi. Akun paino pitää telineen tukevasti pystyssä.
  
Teline mahtuu repun etutaskuun “like a glove” ja aina kaikua käytettäessä, näytön saa nopeasti käännettyä sopivaan asentoon. Avannolta toiselle siirtyminen ja kalatilanteen ja syvyyden tsekkaaminen sujuu tosi nopeasti, kiitos kaikumiehen. 
 
 
Kaiun anturille on tehty alumiinista noin 70cm pitkä varsi, jonka sisällä anturin johto kulkee nippusitein kiinnitettynä. Varsi on T-muotoinen, jotta sen saa tukevasti avannon reunalle. 
 
 
Anturin saa nopeasti laskettua avantoon eikä sitä tarvitse mitenkään asetella avannolla. Tukevan varren ansiosta anturi on aina oikeassa asennossa pohjaan nähden. Pientä säätöä voi anturin päähän tehdä sormin kääntämällä, jos jään pinta sattuu olemaan hyvin toispuoleinen. 
 
Anturin saa kiinnitettyä nopeasti kuljetusta varten repun kankaisen istuinosan alle, koska kangasosissa on tarrakiinnitys. 
Kohta alkaa olla tasurirasiat valmiina tositoimiin. Pilkkihullut-Facebook-ryhmässä näin söpöjä tasureita, laitoin yhden tilaukseen. Sanek kevennetty tasuri (pituus 10cm, paino 28g). Ihan kuin oikea kala :) 
 
Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
9 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Hieno teline :) Kerrotko vielä tuosta akusta tarkempia speksejä. Monenko päivän käyttöön tuo 7 ah kokoinen akku riittää?

 2. Kiitos, akku kestää useamman päivän. Kolmekin pitkää päivää pilkitty, eikä koskaan ole reissuilla tyhjäksi asti mennyt.

 3. Anonyymi kommentoi:

  Suosittelen pilkkianturia niin ei tarvi noitten metallien kanssa pelata. Akkuteline on näppärä.

 4. Sehän kestää sitten tosi hyvin :)

 5. Kustannuskysymys ;) Ehkä jossain vaiheessa hommaan sen pilkkianturin, mutta tällä hetkellä pärjään ihan hyvin tuon "ilmaisversion" kanssa :)

 6. Anonyymi kommentoi:

  Hyvä juttu! Moni varmaan miettii pilkkiluotaimen hankkimista mutta kokee sen liian vaikeaksi, tästä nyt ainakin saa hyviä vinkkejä. Vielä voisit kertoa mitä säätöjä teet luotaimeen, jotta se toimii oikein vai riittääkö esim automaattinen herkkyyden säätö? Ja onko kaarinäyttö parempi kuin kalasymboli?
  -Eero-

 7. Suunnitelmissa on tehdä kaiun käytöstä ihan oma kirjoitus. Vaikka en mikään pro vielä (huom. vielä ;)) näissä hommissa olekaan, voin kertoa minkälaisia säätöjä itse käytän oman kaikuni kanssa…

 8. Pieni täsmennyskysymys tuosta U-mallisesta alumiiniprofiilikiskosta, jossa anturisi on. Mistä olet sitä hankkinut? En löytänyt oikein vastaavaa sopivaa mistään….

 9. Se oli metallinkeräykseen menossa, sieltä pelastettu. En tiedä saako ihan rahallakin jostain ostettua :)

Kommentointi on suljettu.