Kohta se alkaa

sunnuntaina 6.11.2016 | by Jaana Jekkonen | 18 kommenttia

Oletteko katsoneet lähipäivien sääennusteita? Nousiko teilläkin suupielet ylöspäin, kuten minulla? Me aletaan olla lähellä talvea :)

Voi että jos se menisikin niin, että saisi melkein lennosta vaihtaa kesäkalastuksen pilkkimiseen. Reilu viikko sitten Savoon satoi ensilumi ja sittenpä sitä sadetta jatkui monta päivää. Vedeksihän se jossain vaiheessa vaihtui ja kaupan päälle antoi vielä kauhean tuulen, joten arvata saattaa, että kalastuksesta on pystynyt vain haaveilemaan.

Jos tuo sää nyt jatkaisi kylmenemistään, niin hyvällä tuurilla se minun salainen haaveeni joulukuun pilkkimisestä voisi käydä toteen. Ehkä jonnekin pikkulammelle…

Meillä meinasi käydä vähän köpelösti Puattisen kanssa. Ymmärrän nyt paremmin sanonnan: “vuodet eivät ole veljiä keskenään”. Ajattelin, että mikäpä kiire tässä on venettä nostaa, kun viime vuonnakin laitettiin Puattiska talviteloille vasta marraskuun puolen välin jälkeen. Niin, onhan noita pakkasia nyt ollut, mutta en jotenkin blondina osannut laskea 1+1. Onneksi ymmärrettiin lähteä nostamaan vene trailerille, sillä Pirttilahden alkupää oli ihan valkoisen jääpeitteen alla. Hupsista, missä vaiheessa tämä talvi tänne tupsahti?

kalastus

Veneraukka meinasi unohtua jäiden sekaan =)

Kipitin veneeseen ja sehän oli ankkajäässä koko Puattinen. Penkki jäätynyt kiinni, lattialla kerros jäätä… no jospa sen vielä veneluiskalle ajaa. Onneksi sain moottorin käyntiin ja lähdin peruuttamaan ohuen jääriitteen sekaan. Pääsin muutaman metrin päähän laiturista ja kas, ratti ei käänny. Voi helkutti. Äkkiä kaasua ja vene takaisin laituriin. No sitten sammui moottorikin. Hyppäsin veneen keulaan ja sain onneksi käsin vedettyä veneen takaisin laituriin. Kalakaveri ei voinut tulla pelastamaan, sillä minulla oli portin avaimet.

Kävin hakemassa kalakaverin hätiin portin takaa. Noh, eipä auta muu kuin soutaa. Airoja asetellessa huomattiin umpeen jäätyneet hankainten reiät. Okei, ensi vuonna pitää olla vähän tarkempi veneen ja pakkasten kanssa.

Lopulta saatiin vene ajettua parin sadan metrin päähän luiskalle. Minä käytin aina kaasua päällä ja kalakaveri ohjasi meloen veneen oikeaan suuntaan. Moottorikin oli tietenkin jäänyt jäätyessään ihan väärään asentoon ja vene puolsi hulluna vasemmalle. Kyllä oli voittajafiilis, kun vihdoin taiteiltiin vene rantaan. Vielä oli edessä yksi jännitysmomentti. Jos veneluiska on ihan jäinen, eihän se vene sieltä nouse…

Loppu hyvin kaikki hyvin ja vene nousi Kallavedestä kuivalle maalle. Vielä sinne jäi muutama vene laitureihin, ei ehkä kannata enää montaa viikkoa niitä siellä säilytellä :) Minä toivottavasti muistan ensi syksynä tarkkailla säätä vähän paremmin ja jos en muista, muistuttakaa minua ;)

Olen saanut syksyn aikana uusia tasureita talvea varten testattavaksi ja esittelinkin blogissa joku aika sitten erään lukijan minulle lähettämiä tasureita. Tämä tasuritaituri ei halunnut nimeään mainittavan ja ihmekös tuo, kyllä varmaan kaikki alkaisivat tehdä tilauksia, jos tietäisivät, että tyyppi tekee aivan upean näköisiä tasureita. Hän lähetti minulle vielä pari uutta luomuväriä ja kyllä nyt voin sanoa, että talvi, tule jo, minä olen valmis!

Kalastus

Nämä sain testiin jo aiemmin

Kalastus

Kaunista kaunista, jos ei näillä tule kalaa, niin ei stten millään

Kävin ostamassa uusia vieherasioita, jotta saan tasurit järkevästi pilkkireppuun. Minähän askartelin viime talvena itselleni rasian, ja jos haluatte nähdä ne askartelutuokiot, niin ne löytyvät tästä linkistä. Viime talven rasiaratkaisu oli ihan ok, mutta nyt minun arsenaali ei enää siihen mahdu, joten rasioita on oltava useampi.

kalastus

Fishermanin rasioita saa parissa eri koossa

Ostin kaksipuoleisia rasioita, joissa on tosi hyvä hintalaatusuhde (Motonetissä 4,90€ ja 6,90€/kpl). Ainoa miinus rasioissa on se, että jos tuollaiseen yhteen “koloseen” laittaa useamman tasurin, niin ne kolisevat siellä vastakkain. Muistin, että minulla oli vielä EVA-vaahtoa, joka siis alunperin oli Bilteman jumppamatto (juu en käyttänyt siihen tarkoitukseen ;)), joten päätin leikata siitä palasia, “stoppareita”, noihin kolosiin.

kalastus

Jumppamatto hyötykäyttöön =)

Miten sattuikin, että vaahtolevyjen reunoissa olevat “ulokkeet” olivat juuri sopivan kokoisia ja kun leikkasin levyn reunoista kolmion muotoisia paloja, palasen pystyi napsauttamaan paikoilleen. Ja nyt ne stopparit voi asettaa mihin kohtaan vain tasurien pituuksien mukaan. Kyllä taas köyhä säästi, kun teki ite ;)

Viime talven pilkin venepilkkivavalla, jossa oli hyrräkela. Tänä kesänä ostin Okuman Inspira avokelan ja tykästyin siihen niin paljon, että aion kokeilla sitä myös talvikalastuksessa. Olen käyttänyt nyt kesällä Samfishingiltä saatua Shiro kuitusiimaa linkki ja haluan testata kuinka kyseinen siima toimii talvella. Ajattelin ostaa siiman vähän paksumpana, 0.25mm, jotta se kestäisi pakkasessakin.

Tilasin itselleni uuden pilkkirepun, sillä vanha Kineticin reppu on kulkenut jo monta talvea mukana. Kinetic on ollut kätevä, sillä siihen on saanut rakennettua kaikuluotaintelineen kätevästi yhteen taskuun. Tänä talvena minulle on tulossa uusi luotainratkaisu ja luotain kulkee omassa pilkkilaukussaan, joten sitä ei tarvitse enää “integroida” reppuun. Kirjoitan uudesta kätevästä pilkkiluotainpäkistä myöhemmin lisää :)

kalastus

Kokemuksia tästä pilkkirepusta? (kuva lainattu www.retki.fi)

Vihdoinkin sain hankittua myös GoPron, joten kokeilen videoiden kuvausta pilkkikauden alettua. Mitähän siitäkin tulee =D Käytännön toteutus voi olla jotain ihan muuta, mitä olen pienessä mielessäni suunnitellut ;)

kalastus

Kattava kamerapaketti löytyi käytettynä

Joko siellä ruudun toisella puolella ollaan teroittelemassa kynsiä pilkkikautta varten? Oletteko tehneet uusia hankintoja vai mennäänkö vanhoilla? Toivotaan, että tästä talvesta tulee parempi, kuin viime talvesta ja ennätykset paukkuvat edes joillakin :) Ja toivotaan, että päästään aloittamaan pilkkikausi mahdollisimman pian :)

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
18 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. mika kommentoi:

  ensijäät korkattu, kokonaista 4 senttiä oli jäätä.. venyi paukkui ja notkui.. pahin polte hetkeksi sammutettu. nyt pitää odotella turvallisempia kelejä.. vettä alla reilu metri.. syvemmälle ei uskaltanut mennä ja joka kohta tuli kyllä tuuralla kokeiltua.. 2h nypytystä, saaliina 1,2kg filettä keskikoko kaloilla ~350g

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hui, kuulostaa hyvältä ja pahalta :) Onneksi jää kesti! Mutta hei, hyvä reissu eka reissuksi ja noin matalasta hyvänkokoisia ahvenia! Nyt alkoi omakin kytö kasvamaan :)

 2. -M kommentoi:

  Sama homma kävi minulla veneen kanssa. Jotenkin odotin koko ajan uutta lämmintä jaksoa, mutta eipä näy. Toivottavasti ei mitään haljennut jäätyessä. Minulla vene talven ulkona niin ei pääse tarkastamaan mahdollisia vahinkoja

  Onko ollut ongelmia jäätymisen kanssa hyrrällä pilkittäessä? Hommasin venepilkkiä varten hyrrän johon tykästyin, sitä olisi hauska käyttää myös talvella.

  Talvea varten on uusi Kaira, haalari, reppu ja vielä kaiku pitäisi hommata. Eli rahaa on palanut kivasti.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Talvi tosissaan yllätti meidät tänä vuonna, aivan kuten kaikkina aiempinakin vuosina ;)

   Hyrräkelan siimanohjain jäätyy kovemmilla pakkasilla. Kyllä varmaan moni on ihmetellyt miksi imeskelen avannolla hyrräkelaa, mutta kun alla on kaloja ja siima on jäätynyt kelaan kiinni, pitää vähän säveltää, jotta siiman ohjaimen saa sulaksi =)

   Hyvältä kuulostaa pilkkishoppailut, mitäpä sitä ei rakkaan harrastuksen eteen tekisi ;) Kireitä siimoja!

 3. En ehdi jäitä hakemaan työesteiden takia. Hyvä niinkin. Ensi viikko menee Etelä-Ruotsissa, joten tuskin siellä vielä on jäitä. Mukavaa se olisi kausi aloittaa aiemmin kuin parina viime talvena. Ostin joskus tuollaisen paksusta teräksestä väännetyn reppurakennelman, joka minulla on toiminut hyvin. Se toimii suoran istuimena, mutta kun en nykyisin ihan kuntoilusyistä halua istuskella jäällä (sitä saa tehdä työatkoilla ja toimistolla ihan tarpeeksi) olen lopettanut istumisen. Mietinkin tässä pulkan päälle modifioida Beck’sin tyhjästä olutkorista viritelmän, johon sopisi pilkit, kuvat ja muut tarpeet. Kuten minulla aina, toteutus on vaiheessa ja yleensä 99% työ tulee tehtyä hätäisesti ja huonosti, mutta jospa se joskus onnistuisi.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Nyt toivon mukaan tulee piiiiitkä pilkkikausi, joten etköhän sinäkin vielä jäälle ennätä :)

   Talvisin kyllä tulee avannolla istuttua pitkiä aikoja ja kyllä sen aina hartioissa tuntee, jos on kahdeksan tuntia luotainta tuijottanut ei-ergonomisessa asennossa.

   Vai kaljakorin meinasit laittaa hyötykäyttöön, mielenkiintoisen kuuloinen viritys :) Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten sehän on jo toteutusta vaille valmis ;) Kireitä siimoja!

 4. Mikko Asikainen kommentoi:

  No on sulla melkonen keko noita kameran härpäkkeitä…. :) Hyvä vaan niillä on kyllä käyttöä. Mikäs Gopro tuo sun kamera on ?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   On iso keko ja ei hajuakaan mitä ne ovat ;) Huusin kamerapaketin ebaysta ja suurin osa tarvikkeista oli pussissa, joten ostin sian säkissä =) Kamera on Hero 3 black edition, siinä on wifi-yhteys, joten pitäisi sitten saada kännykkään se jollain tapaa yhdistettyä.. mutta se on vielä vaiheessa, kun pitää ensin resetoida edellisen käyttäjän wifi-salasana ja ja ja.. jospa saan sen tämän vuoden puolella toimintakuntoon :)

 5. Mikko Asikainen kommentoi:

  Ei tullu tuo eka viesti perille, mutta melkonen on keko härpäkkeitä kameran mukana. :) Niitä kyllä tarvii. Mikä Gopro tuo on ?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Eikun kyllä se tuli perille, mulla vaan on näissä kommenteissa tarkistusasetukset päällä, joten ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen :)

 6. Janne kommentoi:

  Hyvä reppu tuo on ja myös siihen on erittäin helppo integroida kaiku mukaan. Repun mukana tuleva puhallettava pehvanalunen on kyllä täysin kelvoton.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Reppu kyllä vaikuttaa laadukkaalta ja vetoketjut ym. kestäviltä. Ja taidampa suosiolla siis jättää sen pyllynalusen kotiin :)

 7. Kyllähän talvikausi alkaa melkolailla siitä mihin kesäkausi loppuu, vene vielä vesillä…
  Jäätä tulee mukavasti lisää koko ajan. Pitää ainakin viikonloppuna käydä parilla lammella tarkastamassa jää tilanne ja samallahan sitä alottaa pilkkikauden.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   On kyllä ihana juttu, jos ja kun jo lähiviikkoina pääsee pilkille :) En olisi uskonut muutama viikko sitten, mutta hyvä näin! Kireitä siimoja viikonlopulle!

 8. tomi kommentoi:

  hiukan enemmin plogiisi tutustuneena :) ei ehkä kannatakkaan (yrittää) neuoa. likka vetää ihan jäätäviä ahvenia kaikilla mahdollisilla laitteilla. tarvis melkein kysyä et pääseeks oppiin :)
  täällä turunseudulla vaihdetaan aina lennosta veneestä jäälle ja päin vastoin. pilkillä oon jo käynyt ja avovesillekin tulee viel mentyä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   =D Täällä ei vielä jäälle pääse ja avovesikausikin loppui, joten ei auta muu kuin pyöritellä peukaloita. Taitaa olla harvinaista siellä seudulla tähän aikaan vuodesta pilkkiä :)

 9. MakeA kommentoi:

  Jaahas, näyttää siltä että taidetaan sitten kuitenkin päästä jäälle ennen aattoa, ai ai.. Joulupöytään ahvenpotti…on se vaan niiiin hyvää…

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Itsekin katselin säätiedotuksia ja viikonloppuna sunnuntaina voisi ehkä olla pilkkikauden avauspäivä edessä :) Niin kova ikävä kyllä ahvenia, ihana olisi nähdä niitäkin välillä :)

Kommentointi on suljettu.