Luovutusvoitto

tiistaina 5.4.2016 | by Jaana Jekkonen | 8 kommenttia

Ahti taisi viedä tämän ottelun, kulunut pilkkikausi oli kyllä kokonaisuudessaan surkea. Muutaman kerran ehtii vielä pilkillä käymään, mutta en usko, että sieltä kummoisia saaliita tulee. Joku nyt vaan mätti, mutta ei se ainakaan yrittämisestä ollut kiinni. Pilkkireissuja on takana kymmeniä.

Sunnuntaina käytiin Jälällä ja päivä oli uskomattoman huono. Oltiin jäällä jo ennen kuutta, mutta eipä aikainen lintu matoa napannut. Tunnelma oli aavemainen, sillä sumua oli tosi paljon. Pahimmillaan ei näkynyt rantaan.

IMG_9441.JPG

IMG_9466.JPG

IMG_9457.JPG

Kaakattajia on nyt näkynyt joka paikassa, tässä viiden ohilento :)

IMG_9477.JPG

Kaakattajapariskunta keskellä kuvaa :)

Aamupäivän ainoat tapahtumat tulivat Kalapelen kymmenpiikkinulikkaan. Sain pohjasta monen metrin nousun ja hyvän tärpin, mutta kala ei tarttunut. Epäilen ahveneksi. Toinen tapahtuma oli, kun pomputin Nulikkaa pohjassa ja nostin nopeasti useamman metrin ylöspäin. Pohjasta ponkaisi kala perään, mutta ei valitettavasti tärpännyt. Tänä talvena olen usein tehnyt tuon tempun, että pomputan viehettä pohjassa ja nostan useamman metrin ylöspäin. Melko usein kala lähtee perään.

IMG_9445.JPG

Tasurin nopea nosto pohjasta

IMG_9444.JPG

Kala lähti kovaa kyytiä tasurin perään, mutta hylkäsi sen lopulta

Maanantaina kutsui “kymmenpiikkilampi”, josta kairatessa on tullut kymmenpiikkejä jäälle. Nyt minulla oli täsmävehkeet kyseiselle lammelle, oli nimittäin Kalapelen kymmenpiikkitasurit mukana. Kalantuloa ei voi estää!? Mutta tipuin korkealta ja kovaa, en saanut tasureihin merkkiäkään! Uitin pohjan tuntumassa, välivedessä ja jään alla. Ei tapahtumia. Se on kyllä ollut aika tavallista viime reissuilla, ei syö vaikka gourmeeta työntäisi nenän eteen.

Tänään käytiin Kallavedellä ja edelleenkin lapsenuskoisena kuvittelin aamusyönnin alkavan auringonnousun aikaan. Pitäisi se jo tässä vaiheessa pilkkikautta uskoa, että KALA EI SYÖ AAMULLA! Ollaan tosi usein oltu jäällä auringonnousun hujakoilla ja mitenkäs paljon me on kalaa silloin saatu? Ei yhtään! Vahingoista ei olla viisastuttu pätkän vertaa, kun joka aamu sinne kuitenkin pyyhälletään ennen aurinkoa.

Tänään sisäinen kello herätti klo 2.30. Joo tiedän, ei ole enää tervettä. Oltiin jäällä ennen viittä ja pelipaikoilla parin kilometrin päässä vähän myöhemmin. Maisema oli niin kaunis, tuijotin ja ihastelin taivasta koko matkan. Uskomaton näky! Maailmassa ei ole kuin muutamia asioita, joita jaksaa tuijottaa loputtomiin: auringonnousu, auringonlasku, takkatuli, kilon ahven…

IMG_9547.JPG

IMG_9561.JPG-1

IMG_9567.JPG

IMG_9580.JPG

Olen aina tosi toiveikas kalareissun alussa ja yleensä pikkuhiljaa päivän edetessä unelmat alkavat murentua. Tänäänkin toivonuppi oli kaakossa, mutta sitten Ahti pienillä sievillä sormillaan käänsi toivon kiinni. Mutta ei se mitään, huomenna on uusi päivä ja minun toivo on ehtymätön luonnonvara. Huomiselle on taas kovat odotukset :)

Kallavesi oli tänään mykkä. Uittelin uusia AK-tasureita, joita sain Henriltä Pieksämäeltä testattavaksi. Luotain oli typötyhjä, vaikka olin hyvällä ahvenpaikalla. En saanut näyttöön eloa millään. Kokeilin eri tasureita ja morreja, ei vaikutusta. Laitoin sinisävyisen AK:n uimaan ja pomputtelin sillä muutaman kerran pohjaa.

FullSizeRender.jpg

AK-tasapainot ovat Ari Korpijärven käsialaa

Aloin nostamaan tasuria pohjasta ja oikeasti ihan järkyttävän kokoinen kala tarttui kiinni. Pahoin pelkään, että se oli ahven. Ne kun ovat pohjassa viihtyneet viime aikoina… En tietenkään saanut vastaiskua tehtyä, kun kala tarttui tasuriin aivan pohjasta, edes luotain ei näyttänyt tasuria niin läheltä pohjaa. Sain kalaa nostettua muutaman kymmenen senttiä ja sitten se irtosi. Näin luotaimesta, kun jättiläismäinen viiva painui hitaasti pohjaan. Ei voi olla totta! Siinä olisi ollut mahtava lopetuskala tälle kaudelle. Yritin samaa temppua ties miten monta kertaa uudestaan ja pomputtelin tasurilla pohjaa. Eipä mörköä enää näkynyt.

FullSizeRender.jpg-1

Kyllä tähän joku poika-ahven vielä rakastuu ;)

Iltapäivän puolella tuli päivän toinen tapahtuma, kun uitin Perzan ahvenmorria, ilman peruketta luonnollisesti. Morrin alle ilmestyi keltainen viiva ja ehdin vain sanomaan, että nyt on iso kala alla, kun kala oli jo kiinni. Tottakai lapsenuskoisena, toivon himmeä kipinä vielä pikkuisen lepattaen, ajattelin nostavani ahventa. Olisihan se jo tärpistä pitänyt arvata, että haukihan se oli. Kyllä muuten tuli reilun kilon kala nopeasti jäälle. Peruketta ei siis ollut, mutta onneksi oli 0.18 nanofiilisiima. Helposti kestää, kunhan ei hampaat katko monofiilipätkää, joka oli pääsiiman ja morrin välissä. Viisi sekuntia myöhemmin kala lötkötti jäällä. Huh, onneksi. Nuo morrit ovat kiven alla. Hauki lähti tällä kertaa mukaan, ehkäpä savuun..

IMG_9609.JPG

Hei ahmatti, sulla on ruokaa suupielissä!

Sen jälkeen ei enää jaksettu tuijottaa tyhjiä luotaimien näyttöjä, vaan pakattiin ahkiot ja lähdettiin kohti rantaa. Ilmanpaine lupailee hyvää syöntiä huomiselle, mutta eiköhän se jutun juoni puoleen päivään mennessä taas paljastu. Siihen asti uskon sinisilmäisesti isoon ahveneen :)

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
8 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Mari kommentoi:

  Miekin sain tänään kalapelen kymmenpiikki tasurin. Kahden viikon päästä sitä pitäisi testailla Kuusamon seudulla. Toivottavasti toimii. Onko sulla miten pellittänyt? Eilen käytiin taas iltapilkillä ja kaksi kilosta siikaa tarttui mukaan ? Ovat just savustumassa ?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Uuh, hyvät siiat taas, nyt taitavat olla jo mahassa =) Nulikka yleensäkin on ihan huippuhyvä uintinen, herättää kalojen mielenkiinnon, vaikka muut tasurit eivät saisi mitään reaktioita aikaan. Kalaa en ole VIELÄ saanut niillä, mutta en ylipäätänsäkään ole saanut oikein kalaa nyt viime aikoina :) Mutta varmasti toimii, kun ottihaluinen kala on alla! Kireitä reissuun!

 2. Mika kommentoi:

  Kiitos kannustavista raporteista taas tänätalvena?.Itse lopetin pilkkikauden eilen. Kauden parhaaksi jäi pääsiäismaanantain iltasyönniltä n 400g ahven. Huomioita talvelta, että hyvin toimi fosforivärikoukut tasurin alla. Tuli askarreltua muutamia talven aikana.
  Nyt alkaa avovesikauteen keskittyminen.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos palautteesta =) Jatketaan rapsojen tekoa :) Mielenkiintoiselta kuulostaa nuo forforivärikoukut.. Kireitä avovesikauteen!

 3. eki kommentoi:

  Ruokakalat on tullu mutta ei mitään repuntäyttötalkoita oo vieläkään osunut tälle kaudelle. Tosin isompaahan tässä vaan yritetään. Pilkkikautta on onneks vielä ainakin pari viikkoa jäljellä.
  Itse en enää ole jaksanut olla jäällä ennen auringonnousua kun tuntuu että kalat tulee melko satunnaisesti pitkin päivää.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Täällä ei taida uskaltaa enää montaa päivää jäälle mennä.. Ainakin lampien jäät pehmenneet..

 4. juha kommentoi:

  Jaana jos katsot vaikka Savonia Weatherista Kuopion säätä niin melkein viikon on ollut tuuli luoteesta. Vanhan kansan sanonta…Kaakko vie kalat kattilasta…luode jopa lusikasta….? Ja Säkylän Pyhäjärvellä mm ilmanpaine oli reilusti yli 1000 ja syönti tosi huonoa. Paikalliset odottivat että korkeapaine laskisi jolloin vaihtelu aktivoisi kalaa ottamaan. Monessa suunnassa on tuskailtu kun ei kala syö…mutta minun kavereiden verkkoon on kala niin kuhat…hauet ja muut uineet kiitettävästi, mutta ne on pelipaikoilla ja syvyyttä 17 m. Tuulen pitäisi kääntyä mutta taitaa jäät heiketä kun kolmessa paikassa Kuopiossa on rannan tuntumassa jalat luiskahtaneet kevätjään läpi. Viimeisin Savilahdessa Puijon Pilkin kisassa. Nyt naskalit pitää olla kaulalla….ei repun taskussa.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kyllä minun kattilasta on jokaisesta ilmansuunnasta puhaltanut tuuli vienyt kalat.. Surkeeta :) Tänään ilmanpaine oli laskusuunnassa, mutta ämpee tuli silti :)

Kommentointi on suljettu.