Nuuskamuikkunen kävi kalassa

keskiviikkona 4.5.2016 | by Jaana Jekkonen | 17 kommenttia

Voi että minä näytän kauniilta lierihattu päässä, nauramiselle ei tule loppua =) Tulee mieleen Putouksen sketsihahmo Nuuskamuijanen. Tässä on ollut viime päivinä vähän kaikenlaista jyystöö. Ilmojakin on pidellyt, kuten olette varmaan huomanneet ja tunteneet. Minä tosiaan olen tuntenut näiden kelien lämpöaallot ihollani. Sillä iholla, jonka olen vuorannut merinovillalla ja thermotoppa-asulla.

Totta puhuen minä en opi millään pukeutumaan oikein. Pelkään kylmää, joten liioittelen aina vaatteiden kanssa. Jo viikonloppuna Sotkalla minulla oli kuuma, kun pistin samat vaatteet päälle, kuin pilkille. Pelotti, että kylmä hohkaa veden pinnasta, kun vesi on vasta kolme asteista. Turhaan pelkäsin, ei ollut kylmyydestä tietoakaan.

IMG_0754

Sunnuntaiaamu Puutossalmella

Asetin itselleni tavoitteita avovesikaudelle ja jo sunnuntaiaamuna ensimmäinen niistä täyttyi. Tavoitteena oli siis saada kala. Valitettavan pienihän se oli eikä ihan tavoitelajiakaan, mutta kivalta se pieni haukikin tuntui siiman päässä. Peli auki! :)

IMG_0755

Todistusaineistoa, kyllä siellä kala on =)

FullSizeRender

Kauden avauskala tuli Borgmanin Terhon tekemällä lyijyisellä kuhapilkillä

On kyllä ollut ihania kelejä nyt ja veri on vetänyt vesille. Tuntuu, että lähiaikoina on ollut enemmän kesäisiä päiviä, kuin koko viime kesänä yhteensä ja tämä ilohan vielä jatkuu. Niin, ne tavoitteet. Seuraava tavoite oli saada ahven ja sunnuntaina Sotkalla myös se tavoite täyttyi. Kylläpä teki nannaa ;)

IMG_0789

IMG_0782

Miljoona ahventa ja vain yksi ylös, aika “hyvin”

IMG_0777

Sotkalla ajelehti vielä vähän isompiakin jäälauttoja, tuohon kun ajaa satasta…

IMG_0793

<3

Pirttilahti ei ole vielä ollut niin auki, että veneen olisi saanut laskettua luiskalta järveen, mutta Julkulan ranta oli ihan auki, joten eilen lähdettiin korkkaamaan Kallavesi. Minun seuraava tavoite oli saada kuha ja odotukset olivat korkealla, sillä tarkoitus oli mennä eräälle viime syksyiselle hyvälle kuhapaikalle. Aamusta kyllä käväistiin ensin kokeilemassa Kelloselkää, mutta hiljaista oli. Muutama tärppi ja yksi ylös asti tullut ahven. Päätettiin lähteä takaisin Pohjois-Kallavedelle.

IMG_0880

Paksuraitainen ahven

Kun saavuttiin puolen päivän jälkeen kuhapaikalle, niin eikös kalakaveri nosta melkein välittömästi kevään ensimmäisen kuhan. Wau, ihana kala ja voisikos Ahti antaa minunkin siiman päähän yhden samanlaisen, kiitos? Tai mielellään mitallisen, tämä yksilö oli himpun verran alamittainen. Kohta kaveri nostaa jo toisen kuhansa ja minulla ei vielä mitään. Tärppejä kyllä tuli ja päivän aikana taisi tulla yhteensä kahdeksan tärppiä, mutta kun ei millään tarttunut. Höh. Kalaa oli tosi hyvin alla ja meininki ihan erilainen kuin Sotkalla, missä luotain piirsi lähes tyhjää joka paikkaan.

IMG_0894-2

Kalakaverin kauden eka kuha

Aktiivisista fisuista huolimatta jäin ilman kuhaa. Iltapäivällä oli lähdettävä kotiin, kun lämpöhalvaus lähestyi. Minullahan tosiaan oli taas thermotoppahousut jalassa ja kassillinen muuta toppaa mukana. Jalassa Muckbootsit ja ihana rakas merinovillakerrasto tottakai alimmaisena. Olin ehkä hiukan ylipukeutunut nollatuuleen. Lämpötila oli semmoiset kaksikymmentä astetta, joten kuka hullu laittaa toppavaatteet sillä kelillä? Joko minä seuraavalla reissulla muistaisin..

Tänään koitti se seuraava reissu ja uskokaa tai älkää, blondina puin taas ne hikiset toppahousut jalkaan. Ja kesäkengät, mitkä ne muka on? Kunnon varrelliset lämpösaappaat ne olla pitää, eipähän iske vilu! Aamulla ajoin kalapaikalle nahkarukkaset käsissä, ei vielä silloin tuntunut yhtään kuumalta. Mentiin suoraan eiliselle kuhapaikalle, mutta yllätys yllätys, se oli aivan tyhjä. No, kai se on etsittävä uusia kuhapaikkoja.

FullSizeRender-1

Ei voi parempaa keliä vesillä olla

Päivitettiin eilen meidän luotain ja siihen tuli uusi ominaisuus: Quickdraw Contours. Se tarkoittaa sitä, että voit tallentaa karttakortin kartan päälle omaa karttaasi samalla, kun liikut vesillä. Tuo meidän plotterissa oleva kartta on suoraan sanottuna melko huono, jos vertaan sitä Karttaselaimen karttaan, joka on huomattavasti tarkempi. Nyt asia helpottuu, kun kartat tarkentuvat niiltä osin, millä alueilla järvillä tulee liikuttua. Katselin karttaa tänään ihan haltioituneena, kun sitä mukaa, kun ajoin veneellä, karttaan ilmestyi uusia käyriä. Kiva juttu, että meidänkin luotainmalliin (Garmin Echomap 50dv) sai tuon uuden päivityksen.

IMG_0974

Karttakortin oman kartan mukaan tässä piti olla vitosen patti, eipä löytynyt

Etsiskelin uusia kuhapaikkoja meidän “uudella luotaimella” ja eilen eräs pikaisesti kokeiltu paikka houkutteli. Siinä näkyi elämää edellisenä päivänä, joten jokohan ne kalat olisivat ottihaluisempia.. Uittelin lyijyistä Kalarosvon kuoretasuria ja sain hennon tärpin. Jaahas, ahvenia alla. Vaihdoin vähän pienempään Kalarosvon kuoreeseen ja taas näkyy nousevan viivoja tasurille. Tärppi, jes, äkkiä ahven ylös. Kelaan kalan veneelle ja mitä minun silmäni näkevätkään? Ne näkevät kolmannen tavoitteen täyttymisen, sillä kala onkin kuha! Jippii!

FullSizeRender-2

Siinä hän nyt on, tavoitekalani =)

Mittaa oli vain 38cm, joten kala pääsi takaisin kasvamaan, mutta minä olin silti onnellinen! Seuraava tavoite sitten mitallinen kuha :) Kuhat ovat tulleet yllättävän matalasta, kalakaverin kuhat seitsemästä ja minun kuha kahdeksasta metristä. Kuha jäi uuden paikan ainoaksi ja lähdettiin taas takaisin sille ykköskuhapaikalle. Se on kyllä ihan huippupaikka ja meillä on varmaan 15 merkkiä plotterissakin sillä paikalla. Ihme on, jos siitä ei kuhaa saa ;)

Etsin luotaimella kalanäyttöjä ja kun näin pari kalaa, pysäytin veneen ja laskin Kalarosvon pienen kuoreen viivojen yläpuolelle. Toinen kaloista lähti heti kohti ja tärppäsi, no siinä ei kauan nokka tuhissut. Kelasin kalan ylös ja 40 senttiä kaunista kuhaa nousi veneeseen. Vielä Ahti pari senttiä lisää, niin päästään syömähommiin ;)

IMG_1021

Päivän toinen kuha, näin sen homman pitäisi aina edetä ;)

Päivän mittaan riisuin itseäni pikkuhiljaa ja lopulta päällä oli enää Nuuskamuijasen hattu ja merinovillakerrasto. Ihan tajuttoman kuuma keli ja tuultakin tasan nolla. En olisi viikko sitten uskonut minkälaiset ilmat saadaan heti toukokuun alkuun. Vastahan ne jäät toissapäivänä Kallavedestä lähtivät ja nyt näyttää ja tuntuu heinäkuulta. Mutta en valita (kovin paljon), vaikka kuuma onkin. Nautitaan nyt näistä, tiedä vaikka olisivat kesän ainoat helteet :)

IMG_1010

Päivän ottipeli oli Kalarosvon kuorekevennetty, muilla vieheillä ei tänään kalaa noussut =)

Ihan hyvä päivä kalojen suhteen, kun aika paljon on niitä ämpeereissujakin nähty. Saldona kaksi kuhaa, yksi ahven ja yksi hauki. Iltapäivällä suunnattiin takaisin Julkulan rantaan ja siellä oli tietenkin puolet kuopiolaisista venehommissa. Kieltämättä vähän hävetti kulkea kalsariasussa ja Muckbootseissa..

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
Joko luit nämä?
17 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Mika kommentoi:

  Hienoa! Maanantaina kävin itsekin jigikautta aloittelemassa 5 kuhaa tuli yhden otin syötäväksi?. Toivottavasti ei ole kesän lämpimämmät päivät nyt tässä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hyvä aloitus sinulla ja pääset vielä syömäänkin, jospa tässä itsekin vielä mitallista kuhaa löytäisi :)

 2. Mikko kommentoi:

  Selkä alkaa tulla pikkuhiljaa kuntoon. Lauantaille suunniteltiin kaverin kanssa lähtevämme kalalle. Kaveri oli sunnuntaina käynyt yksin virpomassa vavallansa, mutta valitteli tyhjän nykimisestä. Omalla kohdalla se olisi avovesikauden avaus sitten ja kauhee polte on päästä kalalle.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hyvä juttu, että selkä paranemaan päin. Kyllä se mukavasti mahan pohjassa kutittelee, kun tietää pääsevänsä pian kauden aloittamaan. Kireitä siimoja lauantaille ja olehan nyt varovainen sen selkäsi kanssa =)

   1. Mikko kommentoi:

    Avovesikausi avattuna. EI ekalla, eikä vielä tokalla, mutta kolmannella heitolla oli hauki hetkellisesti kiinni. No hyvän alun jälkeen näytti siltä, että tuleeko nihkee kauden aloitus, mutta kaikenkaikkiaan kahteen pekkaan kaverin kanssa 9 kg haukia.

    Vähän tuo selkä väsähti reissusta, mutta ei sentään kipeäksi tullut.

    1. Jaana Jekkonen kommentoi:

     Hyvinhän se eka reissu sitten meni ja hyvä, että selkäkin parempi =)

 3. Janne kommentoi:

  Aika syvältä te niitä kalastelette. Meillä on ollut kaikki tapahtumat 1,5-5m. Syvemmästä ei nypyn nypyä. Toimiviksi kellonajoiksi on osoittautunut 17-19 ja 21-23. Viime reissulla veneessä kävi 16 kuhaa joista 12 mittaista.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Tosi hyvä reissu teillä, jos 12 mitallista, ihan huikee :) Täytyy siirtyä matalampaan itsekin kalastamaan :)

 4. Janne kommentoi:

  Eilen kaveri korotti panoksia. Sama paikka. Veneessä kävi 18 kuhaa, joista mitallisia 14. Isoin 2,9kg/65cm, eli matalasta löytyy.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Ihan älyttömän hyviä reissuja teillä! Ootteko te ammattikalastajia? ;) ?

 5. Janne kommentoi:

  Ihan normijamppoja jotka tykkää jigaamisesta. Ollaan vaan löydetty ottipaikat, oikeat kellonajat ja sopivat kumit jota niille tarjotaan. Kun kiertelee siellä täällä niin toki tyhjiäkin keikkoja mahtuu mukaan, kuuluu homman luonteeseen. Mukavata aikaa on silti aina. Perjantaina tipahdettiin laskuista joskus 20 kuhan jälkeen. Aivan huippureissu!

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Uskomatonta kuhan tuloa :) Itse olen vähän huono (laiska) vaihtelemaan jigin värejä ja kokoja, ja jos ei meinaa jollain värillä tulla tapahtumia, siirryn pilkkimään. Pitääkö/kannattaako värejä vaihdella kuinka usein? Viiden heiton välein? Jos vaikka testaat ärsyväriä, niin kokeiletko heti luomua, jos ei ärsy toimi vai testaatko ensin ärsyarsenaalin kokonaan vai millä tekniikalla valitset jigit?

 6. Janne kommentoi:

  Valintaprosessi on epäloogiseen arvaukseen perustuva. Kuhan kanssa liikenteeseen yleensä vähän isommalla 5″ notkeapyrstöisestä kalajigillä värinä hieman vihertävään taittava neonkeltainen, jolla punainen/oranssi pyrstö. Jos se ei toimi niin sitten koko valkoinen, vihreät, punamustat ja mustat. Yleensä muutan kokoa/mallia ennen väriä. Tänä vuonna aivan ykkösiä ovat olleet 5″ skeletonrunko ja iso sirppipyrstö värinä hieman vihertävään taittava neonkeltainen jolla punainen/oranssi pyrstö. 4″ toukkamallinen osapuilleen samalla värityksellä. Punainen/oranssi pyrstö tai tummanruskea kultahileillä. Yleensäottaen tuo yksivärinen runko ja erivärinen pyrstö on ollut kova yhdistelmä. Myös ihan yksivärinen valkoinen on toiminut. Yleensä heitän kymmenkunta heittoa ennen vaihtoa. Yksi olennaisin on kevyt pää. Valitse semmoinen joka just ja just menee pohjaan. Mitä kevyempi niin sitä parempi. Pieni lukko, mutta ei peruketta ja 0,14 kuitu. Siinä kai ne olennaisimmat.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos tosi paljon vinkeistä, tuo valkoinen väri hämmästytti, kun olen sitä pitänyt haukivärinä. Täytyykin tilailla muutamia uusia jigejä =)

 7. Janne kommentoi:

  Tartutuksen kannalta olennaista on myös koukun koko. Ei liian isoa. Kumista riippumatta käytän 2/0 koukkuja.

 8. Janne kommentoi:

  Eilen kun tuli taas käytyä täyttämässä varastoja niin katsoin ekan kerran mitä siinä lootan kyljessä luki. Tämän vuoden toimivimmat ovat siis olleet Relax turbo Twister 5″ värissä 169. Ovathan nuo olleet markkinoilla jo iät ja ajat, ei vaan aiemmin ole tullut testattua. Miinuksena noissa on todella herkästi hajoavat pyrstöt. Eli jos syönti on kovaa niin kannattaa olla mukana vähän reserviä. Viimeksi loppuivat kesken reissun.
  http://www.prokalastus.fi/content/en/52/299/207/Relax%20Turbo%20twister%205%22.html

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos, googlailinkin erilaisia jigejä ja mietiskelin, että minkä merkkisiä käytät :)

Kommentointi on suljettu.