Taas kalassa

torstaina 21.7.2016 | by Jaana Jekkonen | 2 kommenttia

Kumma homma, miten veri vetää vesille jatkuvaan. Ehkä nämä hyvät kelitkin “pakottavat” kalaan, kun kelin muutokset tapahtuvat aina niin nopeasti. Huomenna voi taas olla harmaata, märkää ja kylmää. Kalakalenterillakin on varmasti osuutta kalastushimoon, sillä taivaalla mollottaa lähes täysikuu ja yliopiston viisaiden ihmisten mukaan kaloilla on silloin nälkä.

Olin eilen ystäväni Kimin kanssa kalassa, saatatte muistaa meidän edellisen reissun ja Kimin viistokaikuluotaimen :) Jos reissurapsa meni silloin ohi, niin se löytyy tästä. Eilen olisi ollut tosi hyvä päivä kalastaa, mutta tuuli oli todella kova. Mentiin kalaan Ollinselälle ja perille päästyä tuntui, kuin olisi oltu puoli tuntia Särkänniemen Tukkijoessa. Vene lähes lensi aaltojen päällä ja heitti vähän väliä vettä niskaan. Minä pompin keulassa kuin Plussapallo, hieman oli istumalihakset kipeänä sen jälkeen =)

IMG_4918

IMG_4919

Perillä kalastus oli aika haasteellista, kun vene ei meinannut pysyä ankkurissa ja tuuli teki siimaan inhottavia tuulipusseja. Jigeihin tuli joitain tärppejä, mutta kaloja oli tosi vaikea tartuttaa. Vene keikkui puolelta toiselle ja keli oli kyllä yksi haastavimmista ikinä.

IMG_4908

Välillä vaihdoin heittelyn vertikaalijigaamiseen ja ihan mukavia tärppejä sain siinäkin. Tartutus vaan oli todella haastavaa. Olisiko sitten siihenkin vaikuttanut veneen kova heiluminen. Yksi vähän parempi hauki kävi veneessä, kyllä se ainakin kilon painoi ;) Ei mitattu kalaa, vaan nopean kuvan oton jälkeen kala sai vapautensa takaisin. Kylmälaukku oli nimittäin varattu ihan toiselle lajille…

IMG_4916

Kimi sai joitain alamittakuhia, mutta minä löysin vaan haukia. Jotain piti keksiä, joten lähdettiin siirtymään Ollinselältä etelään päin. Kyllähän sitä kalaa löytyi, mutta edelleen suurin osa tärpeistä jäi pelkiksi tärpeiksi. Tartuttaminen oli todella vaikeaa. Ankkuroiduttiin ainakin kymmeneen eri paikkaan, mutta kalaa ei noussut veneeseen.

Matkan varrella Kimi esitteli erään kalamajan, jossa hän oli vähän aikaa sitten yöpynyt kaverinsa kanssa. Kallavedellä on useampiakin retkeilijöiden ja kalastajien vapaassa käytössä olevia mökkejä, joihin voi majoittua ilmaiseksi. Mitään viiden tähden luxusmökkiä ei kannata odottaa, jos saarimökkiin lähtee yöksi, mutta jos kriteerinä on saada katto pään päälle, niin kalamaja on loistava vaihtoehto.

IMG_4945

IMG_4948

IMG_4949

Saaressa oli mukavat puitteet ruuan valmistukseen, sillä mökistä löytyi öö, “liesi”? Mllähän nimellä sitä virallisesti kutsutaan =) Kattila kassiin ja menoksi, kyllä siinä perunat keittää. Rannassa oli nuotiopaikka ja myös kahvinkeittoon oma keittonurkkaus :)

IMG_4950

IMG_4946

IMG_4955

Jos mökkiä käyttää, niin omat jäljet täytyy siivota ja jättää mökki siistiin kuntoon seuraaville tulijoille. Myös käytettyjen polttopuiden tilalle täytyy tehdä uudet, mutta siinä ei liene ongelmaa. Sen verran paljon oli tukkeja odottamassa kirveen heiluttajaa, että ei ainakaan ihan tänä kesänä lopu polttopuut kesken.

IMG_4951

Nyt olis kirveelle töitä

IMG_4952

IMG_4953

Puucee

IMG_4954

Saareen on helppo rantautua

Tämä kyseinen mökki oli Kakssalmiset nimisten saarten sopukassa, mutta vastaavia mökkejä löytyy paljon muitakin. Kuopion kaupungin sivuilla on kartta mökkien sijainneista
http://infogis.infokartta.fi/infogis-psavo/index.php?link=QfXvApEQ59

Pienen tauon jälkeen oli taas aika jatkaa kalastusta. Kimi sai tärppejä ja välillä joku pieni kuha kävi veneessäkin, mutta minulla oli edelleen päivän ensimmäinen kuha saamatta. Lainasin Kimiltä saman jiginkin, jolla hän kaloja napsi, mutta ei niin ei. Joku mätti. Värejä värien perään ja melkein alkoi jo epätoivo iskeä.

IMG_4971

Kuhamestari Kimi

Sitten kokeilin rasian pohjalla olevaa ikivanhaa ruskeaa toukkajigiä. Bingo! Jopas alkoi tapahtumia tulemaan. Ahvenet tykkäsivät ja kuhat tykkäsivät, ja jigi toimi sekä heittelyssä että vertikaalissa. Päivän kaikki loput tapahtumat tulivat sillä kyseisellä jigillä, ihmeellistä. Ja tottakai se on ainoa tuollainen jigi, joka minulta löytyy. Nyt se on ihan pureskeltu ja repaleinen. Voihan olla, että tästä eteenpäin se ei enää toimikaan, mutta kyllä noita olisi jostain saatava lisää. Ainakin eilisen perusteella se vaikutti tosi tehokkaalle.

IMG_4966

Alamittamagneetti Jaana

FullSizeRender-1

Niinhän siinä eilisessä reissussa loppujen lopuksi kävi, että kylmälaukku palasi kotiin yhtä tyhjänä, kuin se kalaan lähtikin. Meillä oli Kimin kanssa tavoitteena kolmosen kuhat, mutta koska saatiin vaan pienempiä, ei me niitä alettu kotiin kantamaan. Päivän aikana veneessä kävi varmaan 15 kuhaa ja lisäksi joitain haukia. Ahvenia löytyi yllättävän vähän. Kiitos taas Kimille, kun kestit minua niin monta tuntia ;)

IMG_4959

Loppuun vielä pakollinen Pokemon päivitys: ei löytynyt Kallavedeltä vesipokemoneja ;)

FullSizeRender

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
2 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
  1. juha kommentoi:

    Jekkunen…tuo laite on kamina…norjalaisilla on kehitetty ehkä yksi parhaimmista hyötysuhdekaminoista….joita poromiehet käyttävät erotuspaikkojen mökeissään…ja tunturimökeissään. Koska puutilanne on pohjoisessa tuntureilla heikko ja perustuu tunturi tai vaivaiskoivuun…niin pienellä puumäärällä pitää saada kämppään lämpöä ja ruuat valmistettua. Ystävälläni Uule Niileksellä on sellainen norski kamina ja hyvin pelaa. Nunnan vuolukiveä ovat pistäneet lämmityksen aikana kaminan rinkien päälle ja se varastoi lämpöä. Suomessa on myös tehty kaminoita ja yksi hyvä merkki on Porin Matti. Näillä saat kalamajaan lämpöä….ja pirullisella kelillä sillä pelastaa joskus vaeltaja vaellustuvassa henkensä…kun tulenteko onnistuu…Suosittelen yöpymään ja testaamaan laverilla miten uniin tulee se 14,051 kg kuha….tai jalkaa sairastava kalakaveri Juha???

    1. Jaana Jekkonen kommentoi:

      Moro Jussi, kiitos tästä infosta :) Kyllä se näköjään niin on, että jos jotain ei tiedä, niin aina voi kysyä Jussilta :)

Kommentointi on suljettu.