Pakkanen, siitä suomalaiset tykkää

lauantaina 24.1.2015 | by Jaana Jekkonen | 5 kommenttia

Eilen pakkasmittari näytti -22, mutta koska olin töistä vapaalla, ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lähteä pilkille. Paikaksi valikoitui tuttu metsälampi keskellä korpea. Oltiin jäällä ennen yhdeksää. En ottanut omaa kairaa mukaan ollenkaan, kun matkassa oli kaira+porakone-yhdistelmä. Se oli ihan hyvä idea, sillä jäätä oli tullut ihan hirveästi sitten viime reissun. 


Jäälle satanut lumi ja sen alla ollut loska olivat muuttuneet jääksi. Eihän se varmastikaan teräsjään vahvuista ole, mutta ihan yhtä raskasta se on kairata. Minulla on Mora Nova kaira ja terä meinaa pakkasillla jäätyä. Tai siis ei meinaa, vaan jäätyy. Sitten kun yrittää kairata reikää, niin terä pyörii tyhjää. Kovilla pakkasilla kairaa kannattaakin pitää pilkkimisen aikana avannossa, niin terä pysyy sulana.
 
Kaloja tuli eilen heikosti, vain muutama ahven. Lampi on ihmeellinen, kun sekä ahvenet että hauet ottavat vain morriin. Ja morrin on oltava kiiltävä. Tasureita voi ihan huoletta siellä uittaa ilman pelkoa tärpeistä. Eilenkin jäälle nousseet ahvenet tulivat Kuusamon kirpulla, ronkeleita kaloja..
 
Olen pitänyt pilkkireissuilla mukana ruokatermosta ja useimmiten täyttänyt sen hernekeitolla. Se on helppo ja nopea aamulla tehdä ja onhan se hyvääkin. Se on myös helppo syödä eli juoda jäällä, teen siitä aina sen verran ohutta, että sitä ei tarvitse lusikoida. Lämmin ruoka -20 pakkasessa maistuu kuulkaas aika hyvältä :) Ainoa huono puoli termoksessa on se, että se on hiton kylmä. Ei tee mieli koskea siihen ollenkaan, kun teräksinen pinta on ihan jäinen. Ja tietenkään korkkia ei saa auki hanskat kädessä, vaan joutuu palelluttamaan sormensa sitä avatessa.. 
 
Tänään minua kutsui Kallavesi. Ilma oli lähes trooppinen, vain miinus kymmenen! Ei tunnu missään! Tai vähän varpaissa ja sormissa kyllä tuntui.. mutta piis of keik eiliseen verrattuna.

Kaiku oli aika hiljainen koko päivän, muutamia viivoja sain pohjasta irtoamaan ja kaksi niistä oli sulkavia :) Tai lahnoja, en ole ihan varma eikä hirveästi kiinnostakaan, eivät ole kohdekalalistalla kovin kärkipäässä.. 
 
Yksi vähän parempi viiva irtosi myös pohjasta, kun uitin Kalarosvoa. Viiva tuli suoraan tasurille ja iski kiinni. Tärppi oli ihan tajuton! Ja koska tiesin paikasta tulleen isoja ahvenia, ajattelin jättipotin viimein osuneen minulle. Kelasin kalaa ylös ja ohjasin kohti avantoa. Pian sain kalan jäälle eikä se todellakaan ollut jättipotti, ennemminkin rosvosektori. Pieni ja todella vihainen hauki. Rimpuili kuin väkkärä eikä sitä meinannut saada asettumaan mitenkään. Jostain se oli suuttunut minun tasurille. Hauki pääsi kotiinsa kasvamaan ja rauhoittumaan.
 
Reilut viisi tuntia riitti minulle tänään jäällä, tottakai olisin kauemminkin viihtynyt, jos kaloja olisi tullut. Nykyään yllätyn enemmän siitä, jos satun saamaan kalan, kuin kalattomista reissuista. Mutta eihän se kalan saaminen enää tuntuisi miltään, jos niitä aina saisi :) 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
5 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Mullakin tuntuu, että aina kun on vapaapäivä töistä eli pilkkipäivä niin on joko kova pakkanen tai tuuli. Mutta pilkille on vaan pakko päästä! ;) Mutta on se sitten mukavaa keväällä kun aurinko paistaa ja lämmittää! :)

 2. Kyllä kalaan on pakko päästä :) Mutta pakko myöntää, että jos pakkasta alkaa olla yli 30, niin saattaa jäädä lähtemättä :)

 3. Anonyymi kommentoi:

  Jep jäälle on päästävä heti viikonloppuna olkoon keli mikä vaan. Kai sitä joku ruuvi on löysällä :D
  t. Mari

 4. Jari kommentoi:

  Hienoja kirjoituksia sinulla,arvostan!Sellaista vinkkiä vaan ajattelin antaa tohon termospullohommaan että itse laitan jo kotona termospullon villasukan sisään ja repun sivutaskuun,ei jäädy näpit kiinni pulloon kovemmillakaan pakkasilla.

 5. Kiitos Jari! Ja kiitos vinkistä, nyt pitää enää löytää jättiräpylälle tehty villasukka, kun tuo ruokatermos on paljon leveämpi kuin normaali termospullo.. :) Itsehän sitä vois neuloo, mutta kun en osaa :)

Kommentointi on suljettu.