Talvi saa tulla!

tiistaina 20.11.2018 | by Jaana Jekkonen | 4 kommenttia

Nyt on avovesikausi paketissa. Minulla oli kuukauden tauko kalastuksessa huonojen kelien ja kiireiden takia. No enemmän kyllä oli huonoja kelejä, kuin kiireitä ? Oli ihan hirveää olla kalastamatta niin monta viikkoa, meinasin tulla hulluksi tai tiedä vaikka tulinkin. Onneksi pääsin vielä kerran vesille Alutrollilla tänä vuonna. Nyt sitten toivon oikein kovia pakkasia seuraaville viikoille, olisi nimittäin tosi mukavaa päästä pilkille jo joulukuussa ☺️

Vene on odottanut pihassa viikkoja toimettomana. Emme halunneet laittaa venettä vielä talviteloille vaan odotimme sopivaa keliä, josko pääsisi tekemään pikapiston Kallavedelle. Tähän vuodenaikaan jokainen reissu on pikapisto, sillä valoisa aika on niin lyhyt. Auringonnoususta auringonlaskuun vain vähän yli kuusi tuntia, eihän siinä ajassa meinaa ehtiä kalastamaan ollenkaan.

Vihdoin säätiedotus näytti hyvältä ja koska auringolla ei ollut meille muuta tarjota, kuin se kuuden tunnin pätkä, päätettiin tarttua tarjoukseen. Pakkasta piti ennusteen mukaan olla kaksi, mutta mittari näyttikin -6C. Oli pakko pukeutua kuin pilkille konsanaan eli merinovillakerrasto, Ursuitin välipuku ja kelluntahaalari. Ei pitäisi tulla kylmä!

Pirttilahdessa oli riitettä rannoilla ja kahden metrin pohjoistuuli tuntui yllättävän kylmältä. Pakattiin rannassa vene valmiiksi ja Juha ajoi trailerin luiskalle. Juuri kun hän oli antamassa veneelle vauhtia ja tönäisemässä venettä vesille, varmistin häneltä, että onhan pohjaproppu paikallaan. Juhan ilme kertoi, että ei ollut.

Kyllä se kohta jo pilkkijän kantaa =D

Huh, olipa lähellä. Yhden kerranhan Juha on minut ilman pohjaproppua vesille laskenut ja mukavasti kastui kengät Puattisen lattialla, kun vettä alkoi tulla veneen sisäpuolelle. Huomaa kyllä, että meillä on nyt ollut liian pitkä tauko kalastuksessa, kun sattuu tämmöisiä alkeellisia mokia.

Joku kalamies oli luonut nahkansa Pirttilahdessa

Juha ajoi trailerin takaisin parkkipaikalle ja lähti kotoa hakemaan proppua. Onneksi sentään oltiin lähellä kotia, Motorguidehan piti alkusyksystä hakea muutaman kymmenen kilometrin päästä ?

Veneen lasku osa II sujui lähes ongelmitta. Veneen ohjaus oli jäässä eikä moottori hievahtanutkaan, kun rattia yritti kääntää. Pienen sulattelun jälkeen ratti alkoi pelittämään. Onneksi huomattiin jäätyminen veneen ollessa vielä kuivalla maalla.

Vihdoin pitkästä aikaa Alutroll pääsi lempipuuhaansa Pirttilahden laineille. Tohatsu pyöri hyvin, vaikka oli kuusi astetta pakkasta.

Kaikki laituripaikat olivat jo tyhjiä ja ymmärtäähän sen, keli on aika rapsakka kalastukseen

Ensimmäinen kalapaikka piirsi pohjaan yksittäisiä kuhia ja lisäksi yhden ahvenparven. Oli niin ihana tunne nähdä kaloja luotaimessa, oli ollut ikävä ☺️

En uskonut, että saisimme päivän aikana yhtään mitään, sillä aika huonosti on muilla kala syönyt. Varsinkin Kallavedellä kalojen löytäminen on aina haasteellista, saati sitten kylmän veden aikaan. Veden lämpötila oli enää alle neljä astetta.

Aurinko ei kovin korkealle nouse

Parkkeerattiin vene ahvenparven päälle ja kas kummaa, aloimme saamaan kaloja ? Olin positiivisesti yllättynyt jokaisesta kalasta, kun ajattelin päivän olevan kalaton fiilistelyreissu kauden päätteeksi. Mutta jos Ahti kerran vielä kalojakin antaa, niin ilman muuta me ne otetaan vastaan. Tällä kertaa emme mitanneet yhtään ahventa vaan päätimme ottaa lähes kaikki fileoitavat ahvenet mukaan ja jatkojalostaa ne ahvenkeitoksi.

Ahvenet olivat tosi hitaita lämpimän veden kaloihin verrattuna. Saatiin kaikki kalat vertikaalijigaamalla ja kalat jurottivat ihan pohjassa, josta aina välillä nousivat hitaasti jigille. Jigin piti olla lähes paikallaan, että kalat kiinnostuivat siitä. Yritimme heitelläkin muutamaan otteeseen, mutta koska kalat eivät edes tärppineet ohi kiitävään jigiin, heittely oli turhaa.

Aamupäivällä aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja jopa lämmitti vähän. Pystyin kalastamaan ilman hanskoja ilman että sormet paleltuivat. Puolen päivän maissa siirryimme Ollinselälle ja kalastimme siellä tunnin tyhjää, jonka jälkeen lähdimme takaisin päin. Iltapäivällä taivaalle kerääntyi pilviä ja heti kun aurinko meni pilveen, se lakkasi lämmittämästä.

Käväistiin Ollinselällä, turhaan.

Kalastus muuttui haastavaksi, koska ilma viileni piileskelevän auringon johdosta ja vaparenkaat jäätyivät koko ajan. Kyllähän sen siinä hetkessä tajusi, kun sulatti kielellä vaparenkaita suliksi, että avovesikausi taisi olla tässä. Päivän viimeinen kalapaikka oli täynnä sinttiahvenia, mutta saatiin siitä vielä pari otettavaakin ja ruokakalat kylmälaukussa päätimme lähteä kohti satamaa.

Ahvenet olivat syömässä kuoreita, kun yllätettiin ne kesken syömäpuuhien

Kauden viimeinen reissu meni tosi hyvin ja ilma oli nätti. Valokuvista ei kuitenkaan näe sitä, että ilma oli myös ihan todella kylmä. Veneellä ajaessa kylmä ilma vielä korostui ja olin ihan täysin jääkalikka, kun päästiin kotiin.

Kalastuspäivä kesti auringonnoususta auringonlaskuun

Kyllä niistä keiton teki, vaikka kalojen koko ei päätä huimannut

Talvi tekee koko ajan tuloaan ja sitä kautta pilkkikausi. Pakko se on siis karaistaa itseään ja sormiaan pilkkireissuja varten. Parin viikon sääennusteet näyttävät hyvältä ja nyt joku ennuste lupaili keskivertoa kylmempiä kelejä helmikuulle asti. Jee! Odottavatko muutkin yhtä malttamattomina pilkille pääsyä?

Jaa:
Facebook
Whatsapp
4 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. jari jalo kommentoi:

  Kiitos hienoista kalastus tarinoista,on ollut kiva lukea niitä.Itsekin kalastelen täällä turun suunnalla ja nyt veneeni on jo talviteloilla.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kiitos Jari! ☺️

 2. Jukka kommentoi:

  Pilkkitarinoita ootellaa jo!!! ?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Pilkkitarinoita tulee heti, kun uskallan lähteä jäälle ??

Kommentointi on suljettu.