Vihdoinkin!

torstaina 31.12.2015 | by Jaana Jekkonen | 6 kommenttia

Pilkkikausi 2015-2016 on startattu tänään, vielä ehdin tämän vuoden puolella jäälle :) Monen viikon kammottava pakkoloma kalastuksesta on ohi, oli se tuskaista aikaa..

IMG_5602.JPG

Aurinko nousee aika myöhään, joten ei kehdattu kovin aikaisin lähteä pilkille. Pimeääkin siellä olisi ollut. ‘Yhdeksältä jäällä’ kuulosti hyvältä. Eilen laitettiin viimeiset pilkkikamat valmiiksi, joten aamulla tarvitsi tehdä vain eväät. Heräsin malttamattomana jo kuudelta ja aika levottomasti taisin nukkuakin koko yön. Kaikki ihanat pilkkimiseen liittyvät asiat pyörivät mielessä.

Kyselin eilen kuopiolaisilta turvallisia pilkkipaikkoja lähialueilta ja Kolmisoppi sai suosituksia. Siellä oli ollut jo 8cm jäätä, joten Ursuit ja kelluntatakki päällä sekä naskalit kaulassa sinne uskaltaisi mennä. Melko hiljaista siellä oli kuulemma ollut saaliiden suhteen, mutta minulle ensimmäisenä pilkkipäivänä riittäisi kaikki pilkkimiseen liittyvä oheistoiminta eikä kaloilla olisi niin väliä.

Pääasia, että pääsee jäälle raittiiseen ilmaan, kairailemaan reikiä, harjoittelemaan uuden kaikuluotaimen käyttöä ja testailemaan uusia tasureita. Kaloja en odottanut ja muutenkin Kolmisoppi on ollut viimeisen vuoden aikana oikukas minulle. Muut sieltä siikoja ja isoja ahvenia vetelevät, mutta minun avantoa ne kalat aina jostain kumman syystä karttavat.

IMG_5617.JPG

Kolmisopesta ei löydy syvyyskäyriä ainakaan karttaselaimesta, mutta syvin kohta mitä itse olen siitä löytänyt, on yli 20 metriä. Lammeksi siis aika syvä :) Kolmsisopessa on siikaa, ahventa, haukea ja tottakai särkeä, ja lahnakin näkyi tänään jäällä makaavaan.

FullSizeRender

Ysiltä siis oltiin jäällä ja teräsjäätä oli kymmenisen senttiä. Ei mitään hätää. Jäällä oli tosi hyvä liikkua eikä ollut yhtään liukasta. Niin ihana tunne löntöstellä pitkin jäätä, kyllä sitä on taas odotettukin. Lammella oli tänään melkein ruuhkaa, ainakin kymmenen pilkkijää meidän lisäksi.

IMG_5621.JPG

IMG_5614.JPG

Vuosi vuodelta hamstraan enemmän tavaraa mukaani ja ilman ahkiota en pärjäisi enää mitenkään. Kyllähän minä näytän kassialmalta noiden kamojeni kanssa, mutta siltikään yksi lisälaukku ei olisi pahitteeksi, sillä minulle tuli tänään tosi kylmä ja johonkin laukkuun pitäisi pakata ylimääräisiä vaatteita :) Ja saati jos joskus kaloja sattuisi saamaan, niin mihinkähän ne mahtuisivat..

IMG_5596.JPG

Uusi luotain vaikutti hyvältä ja näyttö on isompi ja tarkempi kuin vanhassa. Joitain toimintoja kyllä jäin tuossa kaipaamaan ja valikoista en niitä ainakaan vielä löytänyt. Joka kerta kun sammutan luotaimen, syvyysalue ja herkkyys pomppaavat automaattiselle. Ja kun säädän ne aina manuaalisesti, niin turhauttaa joka avannolla tehdä säädöt uusiksi. Kaiku on siis Garmin echo 551c, ehkä se on sen verran karvalakkiversio, että siihen ei voi tallentaa noita asetuksia. Ihme homma, kun vanhassa Lowrancessa ne säädöt pysyivät päällä aina, kun ne kerran siihen laittoi.. Vai onko vika käyttäjässä? Ei kai sentään ;)

IMG_5608.JPG

Ensimmäisellä avannolla päätin kokeilla testiin saamaani Pääevän häntäheikkiä. Vettä oli seitsemän metriä ja kaiku piirsi tyhjää. Uittelin tasuria ja kohta näin vitosessa silppuparven. Pistin taas perinteisesti tasurin parven alle ja eikös pohjasta lähtenyt määrätietoinen viiva kohti. Uuh mikä tärppi, tuntui niin hyvältä. Näin se homma etenee, vai ei kalaa tule. Ahvenhaaveet karisi, kun hauen luikku nousi jäälle. Häntäheikki irti suusta ja kala takaisin kotiinsa. No mutta hyvä aloitus ja minullahan on koko päivä aikaa ja herkkutasureita rasia pullollaan.

IMG_5606.JPG

IMG_5626.JPGViisi tuntia yritin ahkerasti, mutta hauki jäi meidän pilkkiporukan ainokaiseksi kalaksi. Pari isoa minulla irtosi. Päivän yllättäjä oli Sillin kasi ja se antoi kyllä hyviä merkkejä siihen nähden, että käytin sitä vasta ensimmäisen kerran tänään. Heti kun laitoin Sillin kasin avantoon, tyhjä kaiku alkoi piirtämään pohjasta nousevia kaloja. Ja joku mörkö nousi muutaman metrin kasin koukku suussa, mutta irtosi ja luotaimesta näin keltaisen viivan painuvan takaisin pohjaan. Aika hyviä kauden aloituskaloja, jos ne olisivat olleet ahvenia ja jos ne olisivat pysyneet kiinni. Jos ja jos. Mutta vielä on kautta jäljellä, vielä tulee uusia viivoja..

IMG_5628

Pakkasta ei ollut tänään kuin pari astetta, mutta kovan tuulen “ansiosta” se tuntui paljon kylmemmältä. Tai sitten en vaan ole tottunut tuohon kylmyyteen. Mukava yllätys oli törmätä jäällä pariin blogin lukijaan, törmäilläänhän useamminkin Pekka ja Jari :) Huomenna pilkkikausi jatkuu uusilla vesillä ja aion laittaa yhden vaatekerroksen lisää. Huomisen tavoitteena on ahven, piiitkä aika onkin viime pilkkiahvenesta.

Fish me luckin Facebook-sivuilla on muuten taas arvonta käynnissä, käykäähän tykkäämässä tästä kuvasta, niin osallistutte arvontaan.

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
6 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. yksjoukosta kommentoi:

  Hyvää Uutta Vuotta!
  Uusi vuosi, uudet tilastot. Jokainen uusi kala on ennätys vuositilastossa :)
  Ihan uteliaisuudesta, miksi vaihdoit vanhan kalatutkan uuteen?
  Isompi näyttö, kevyempi, pukki toi ?
  Kireitä pakkasia eiku siimoja! ;)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hyvää uutta vuotta! Ostettiin keväällä veneeseen Garminin plotteri ja tykästyin merkkiin ja suureen näyttöön :) Huomasin sitten tuon haaveilemani kaiun vähän käytettynä myynnissä ja päätin ostaa testiin. Kireitä siimoja sullekin ja kireitä pakkasia näkyi näyttävän seuraaviksi viideksi päiväksi.. Joutuu varmaan kotona turjottamaan, kun tänäänkin oli niin kylmä viima jäällä, saati sitten kovemmalla pakkasella..

 2. Mikko kommentoi:

  Hyvää alkanutta uutta vuotta 2016! Eikös se pilkkiminen olekin mukavaa, kun saa keskittyä rauhassa ja kalat ei ole häiritsemässä suotta? Ei vainen, se on mukavaa saada ees välillä jotain. Itselläkin on kova palo päästä pilkille, mutta vasta terveyhdyin sairasteltuani joulun aikaan, niin parempi ottaa rauhallisesti.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hyvää uutta vuotta Mikko! Tänään olin ihan tyytyväinen sen pari tuntia, kun kalat pysyivät poissa minun avannon alta. Oli niin kylmä viima, että jos hetkenkin oli paljain käsin, niin itku meinasi tulla. En ole näköjään vielä karaistunut kunnolla tähän kylmyyteen. Vaikka niitä jäitä tulikin toivottua, niin ei silti ihan näin kylmää tarvitsisi olla :) Kireitä siimoja pilkkireissuille!

 3. Mikko kommentoi:

  Mie kävin viime vuonna maaliskuussa kaverin kaa Kuopiossa shoppailemassa, kun täällä S-linnassa oli kalastustarvikeiden suhteen liikkeillä tarjolla eioota ja pilkkikausi Puruvedellä parhaimmillaan. Ostin Rialinnasta neopreenihanskat ja olin todella tyytyväinen niihin. Itselläni sormet palentuu helposti, jos ei hanskat ole suojaamassa. Noilla neopreenihanskoilla säilyi näppituntumakin hyvänä, tosin ei ne kädessä paljoa solmuja tehdä.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Hankin viime talvena yhdet neopreenihanskat, mutta silti tykkään mieluiten pilkkiä ilman hanskoja juuri sen tuntuman takia. Kylmimmillä keleillä pilkin hyrräkelalla hanskat kädessä, koska sillä pystyy kelaamaan kalat jäälle. Tavan pilkkiongilla kalat joutuu nostamaan siimasta jäälle ja jos tärpin tullessa on hanskat kädessä, turha toivo että kala pysyisi kiinni..

Kommentointi on suljettu.