Ruokahaluttomuutta välipäivinä

keskiviikkona 28.12.2016 | by Jaana Jekkonen | 10 kommenttia

Joulu on vietetty ja pitihän sitä jo pari kertaa käydä kokeilemassa olisiko ahvenilla yhtä hyvä ruokahalu, kuin minulla jouluna. Ei taida raitapaitojen jouluun tai välipäiviin kuulua mässäily, kun ovat olleet niin nirsoja pari päivää.

Katsoin jo maanantaina säätiedotuksia ja mielenkiinnolla odotin korkeapaineen saapumista, sillä joskus kalat saattavat innostua suurista ilmanpaineen vaihteluista. Netissä voi katsoa ilmanpaineen muutokset parin seuraavan päivän aikana ja tätä sivua tulee seurailtua usein http://www.saa-varoitukset.fi/fi/saeae/saeaekartat-ammattilaisille/ilmanpaine/suomi.html

Aikamoinen nousu parissa päivässä :)

Eilen ei vielä ollut havaittavissa suurta syöntiä ja koko päivä oli tosi vaikea. Ensinnäkin pilkin kaksi ja puoli tuntia ennen kuin näin kaikuluotaimen näytöllä pohjassa edes jotain eloa. Puolen päivän aikaan ensimmäinen kalan nousu ja Moilasen Pertin tasuri antoi ensimmäisen kalansa.

Pertin tasuri maistui

Sen jälkeen taas reilu tunti kalattomuutta ja eväiden syönnin lomassa päivän toinen määrätietoinen viiva lähti pohjasta kohti välivedessä uivaa tasuria, tällä kertaa uimassa oli Panucci. Sekin kala tuli jään paremmalle puolelle ja siinäpä se kutakuinkin olikin eilisen syönti. Tosi hiljaista ja vaikeaa.

Panuccin kevennetty

Tänään odotukset olivat kovat, ajattelin, että ahven aloitteli eilen syöntiä ja siksi oli vähän hiljaista, mutta tänään paukkuisi kunnolla. Ilmanpainekin huiteli taivaissa.

Olen etsinyt pientä mikrojigiin sopivaa jigipäätä, jossa olisi koukku myös etupuolella, mutta mistään ei semmoisia löydy. Pyysin pilkkikaveria tekemään meille sellaiset, sillä pienet jigit toimivat ahvenille hyvin sekä kesällä että talvella. Monesti mikrojigillä pilkkiessä kala irtoaa pienestä koukusta helposti ja usein kalat myös käyvät vain tökkimässä jigiä. Etukoukku jigipäässä voisi antaa varmemmin kaloja.

Jigipää 5g

Pilkkikaveri eli Juha sai eilen protot valmiiksi ja tänään päästiin niitä kokeilemaan, kiitos ahertajalle! Kiitokset myös Samfishingiin, josta hankittiin protoihin materiaalit.

Testasin uinnit vesisangossa, kyllä pyrstön muoto vaikutti paljon uintiin!

Tänään aamulla oli -7C ja ihan hirveä viima, joten sormet meinasivat jäätyä heti, jos eivät olleet rukkasissa. En pystynyt aamupäivällä vielä edes testaamaan uutta protoa, sillä halusin pilkkiä rukkaset kädessä ja se onnistuu vain venepilkkivavalla.

Pohjois-Kallavedellä aamulla puoli yhdeksän jälkeen

Minähän pistin venepilkkivapaan avokelan ja kyllä kuitusiimaa ja kelaa sai tänään sulatella kielellä muutaman kerran =D Hätä keinot keksii ;)

Luulin, että eilen oli surkea syönti, mutta tänään se vasta surkea olikin. Minun muutaman ahvenen keskipaino oli varmaan kaksinumeroinen. Ei tullut nousuja tasurille ja ainoat pienet sintit sain ihan pohjasta.

Uusi proto toimi heti ensi uitolla ja antoi muutamia raitapaitoja. Pieniä kylläkin, mutta kyllä se isonkin ahvenen syöntipäivä vielä koittaa :) Etukoukku on näköjään ehdoton, sillä lähes kaikki ahvenet söivät siihen. Eipä tullut enää sitä inhottavaa tökkimistä, mitä normaalisti mikrojigillä onkiessa. Kalat siis varmaan käyvät kopsuttelemassa jigiä päähän…

Minun uudenvuodenlupaus: ensi vuonna suurempia kaloja, kuin tämä ;)

Uusi jigipää toimii, jippii!!

Hämärästä hämärään kesti pilkkireissu tänään ja kädet ovat kipeät kairaamisesta. Julkulassa jäätä on jo hyvin, viitisentoista senttiä. Ja nythän se säätiedotus lupaili vuoden alkuun älyttömiä pakkasia, sitten ne kairauslihakset ovat viimeistään hapoilla, kun pamauttaa kerralla 40cm jäätä.

Juhlia juhlien perään, kai se täytyy uutta vuotta alkaa virittelemään. Ihanaa, kun tästähän se pilkkikausi vasta kunnolla alkaa ja ehkä minäkin joku kaunis päivä satun siihen hurjaan ahventen syöntiin ;)

Hyvää uutta vuotta, olkaahan varovaisia rakettien kanssa =)

 

Jaa:
Facebook
Whatsapp
10 kommenttia
Jätä kommentti blogikirjoitukseen
Kommentit
 1. Ville Pennanen kommentoi:

  Melko passiivisia on kalat olleet koko viikon. Maanantaina käytiin kaverin kanssa E-Kallavedellä ja vasta päivän viimeisillä reijillä alkoi paukuttamaan tasariin kunnolla. Kuoretta sylkivät assut tuolla paikalla. Tänään kävin sitten ittekseen ja muutamaan nykyyn jäi saalis. Tosin kastelin toisen kumikkaan aamupäivällä, niin jouduin lähtemään liian aikaisin pois. Perjantaina ajattelin vielä käydä koittamassa vimosen reissun tälle vuotta, sit ens vuoden puolella jatkuu onkimiset :)

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Kyllä oli vaikeat pari päivää. Nyt tulee itselläkin monen päivän tauko kalastukseen, täytyy katsoa pääseekö ensi viikolla ollenkaan pakkasten takia.

   Et kai sinä jäihin tippunut, jos kenkä oli märkänä? Pitää itsekin käydä se Etelä-Kallavesi korkkaamassa, eiköhän sielläkin jo jää kestä, varsinkin tuon tulevan pakkasjakson jälkeen :)

   1. Ville Pennanen kommentoi:

    En jäihin tippunut onneksi. Syvänteen yli kävelin ja siinä oli semmonen alue jossa oli ohut riite ja sen päällä kerros lunta. Riitteen alla oli reilu saappaan verran vettä. Humpsahdin tuosta riitteestä läpi ja kastelin kengät. Hieman säikäytti kun luulin että jää pettää, mutta tuon vesikerroksen alla olikin vielä onneksi jäätä.

    1. Jaana Jekkonen kommentoi:

     Hui, aika petollinen kohta, mutta onneksi oli sentään jäätä vielä alla :)

 2. Tero myllymäki kommentoi:

  Täytyi itekki käydä tänään sairastelun jälkeen hetki jäällä. Ahven aika huonolla syönnillä ja melkein kaikki pieniä. Pienellä järvellä. Toki sieltä saa hyvällä syönnillä isojakin 500-800g mutta niitten syöntiä täytyy odottaa kevääseen. Mutta yksi isomus avasi suunsa mun pilkkiin ja olihan se ennätys ahven. 1250g ja 45cm! Oli hienoa vihdoinkin rikkoa kilon raja. Seuraavaa odotellessa. Jos vielä perjantaina tai lauantai aamusta ehtisi käydä pilkillä mutta vielä ei tiedä. Kiitos ja hyvää uuttavuotta. Toivottavasti uusi vuosi parempi kalojen tuloon…?

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Oijoi, ihan mahtavaa, huippu lopetus vuodelle! Paljon onnea kilon ylityksestä!

 3. Aaron kommentoi:

  Vähän tyhjää mulla ollut täällä merellä myös… Osaisitko sanoa kuhavarman vertikaalijigin merelle? ja uittotapaa? olen noviisi näissä asioissa vielä…

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   En osaa merelle suositella jigejä, kun ei ole kokemusta, mutta täällä meillä päin on Lunker Cityn Fin-S Fishit toimineet hyvin ja viime kesänä myös ihan normijigit toimivat yllättävän hyvin, ei tarvinnut välttämättä olla edes v-pyrstöä :) Ja väärää uittotapaa ei varmastikaan ole, jos sulla on kaikuluotain käytössä niin siitä voi seurata, minkälaisista liikkeistä kalat kiinnostuvat ja lähtevät nousemaan jigille :)

 4. erno kommentoi:

  Tommoset kahen ahvenen päiväthän on ihan perus settiä kun etitään isompaa ahventa ja käytetään isompia tasureita ja melkein samoissa lukemissa liikkuu omatkin reissut. Pitää olla tyytyväinen ettei ihan niitä MP-reissuja vielä oo sattunu kohalle. Tuntuu tää talvi paremmalta kuitenkin kalan syönnin suhteen kuin viime talvi vaikka omalle kohdallekaan ei oo mitään huippupäiviä sattunut.

  1. Jaana Jekkonen kommentoi:

   Joo kyllä monesti yksikin kala pelastaa päivän, mieluummin yksi isompi kala, kuin sata pientä ;) Tämä talvi kyllä vaikuttaa paremmalle kuin viime talvi, ainakin mitä olen muiden saaliskertomuksia lueskellut :) Itsellä ei vielä isompia ole kohdalle osunut, mut jospa tänä vuonna. Kireitä!

Kommentointi on suljettu.