Talvi hiipii Savoon

torstaina 22.10.2020 | by Jaana Jekkonen | 0 kommenttia

Avovesikausi alkaisi pian olla taputeltu jigikalastuksen osalta. Jäiden tuloon on varmasti vielä viikkoja aikaa, mutta kalat alkavat olla sen verran kankeita, että niiden saaminen jigillä meinaa olla hankalaa. Kalojen käytöksessä on tapahtunut selkeä muutos kesään nähden ja oikeastaan Aila-myrskyn jälkeen kalat passivoituivat yhtäkkiä. Myrskyn aikana ja sen jälkeen vedet viilenivät viisi astetta muutamassa päivässä ja kalat taisivat säikähtää nopeaa olosuhteiden muutosta. 

Kesä oli kiva! Tämä oli ensimmäinen kesäni kalastusoppaana ja olisihan sitä voinut vähän paremmankin ajankohdan yrityksen perustamiselle valita, mutta tällaista se elämä on, huomisesta ei koskaan tiedä. Kuitenkin alun hankaluuksien jälkeen pääsin aloittamaan opastoiminnan heinäkuussa ja vaikka pelkona oli, että en saa kesän aikana yhtään asiakasta, pääsin tekemään keikkoja sen verran, että tilanteeseen nähden olen tyytyväinen. Ensi kesää kohti reippain mielin, mutta eletäänpä ensin pilkkikausi alta pois! Suomi on ihana maa, kun täällä voi ja saa kalastaa niin monipuolisesti! 

Syksy on yleensä huippuhyvää ahvenaikaa, mutta tänä syksynä Kallavesi on ollut hankala. Tai ei se helppo ole koskaan ollut, mutta nyt syytän Aila-myrskyä. Aiempina vuosina ahvenparvet ovat olleet paljon suurempia ja olen ollut parvien liikkeistä enemmän perillä. Vai onko aika kullannut muistot? Nyt kalaa on saanut etsimällä etsiä ja monet kalapaikat ovat olleet täysin tyhjiä. Jotain on onneksi aina siiman päähän löytynyt, mutta kyllä se Ahti on joka kerta ollut vähän niskan päällä.

Ollaan käyty tänä syksynä kaksi kertaa Suvasvedellä ja huh huh, että on ollut tuuria matkassa molemmilla reissuilla. Kahdelta reissulta kotiintuomisina oli yhteensä noin 20kg ahvenia ja me valikoitiin kalat noin 30-38cm koosta, joten isommat ja pienemmät laskettiin takaisin. Jos Kallavedellä on ollut heikko syksy ahvenen osalta, niin pienen matkan päässä Suvasvedellä tilanne on ollut päinvastainen. Tokikaan en tiedä, että onko Suvasvesi ollut koko syksyn noin antelias, vai osuttiinko me sattumalta kahtena huippuhyvänä päivänä apajille. Ehkä pitää vielä Suvasveden tilanne käydä tsekkaamassa lähiaikoina, jos keli antaa myöten. 

Suvasveden syksyn suurin ahven oli 41cm ja painoa kalalla oli 860g ja se oli isoin koskaan saamani kesäkala. Pilkillä siis on tullut kilon raja rikottua pariinkin kertaan ja käyty melko lähellä jopa kahta kiloa, mutta avoveden aikaan on kilo ollut tiukassa ? Ehkäpä jonain vuonna tippuu sekin apina selästä.

Kallavedellä on tullut käväistyä sekä keikkojen että omien kalareissujen merkeissä ja kyllä kauden loppu alkaa tosissaan häämöttämään. Toppavaatteet eivät ole veneessä yhtään liikaa. Viime viikolla olin kahtena peräkkäisenä päivänä järvellä ja talven tulo konkretisoitui ihan kunnolla siinä vaiheessa, kun hain autosta sinne yöksi unohtuneen kylmäkallen ja vein sen pakkaseen. Samalla otin pakkasesta toisen kylmäkallen tilalle. Ulkonahan oli siis kaksi astetta pakkasta ja kun olin käynyt vaihtamassa sen autoon unohtuneen umpijäisen kylmäkallen pakkasesta toiseen, mietin, että mitä ihmettä minä oikein teen. Aivot eivät siis oikein pysy mukana vuodenaikojen vaihtelussa ja kai minä vielä elelen loppukesää =)

Tämä oli siis ensimmäinen kesäni kalastusoppaana ja minulla on ollut ihan älyttömän mukavaa veneessä asiakkaiden kanssa! Kaikki on sujunut loistavasti ja olen tyytyväinen myös kalustoon. Alutroll on ollut luotettava työkalu ja sisätilat ovat osoittautuneet käytännöllisiksi opastyössä. Vakaaseen ja turvalliseen veneeseen on ilo ottaa asiakkaita kyytiin ja kyllä asiakkaatkin ovat nauttineet. Veneessä on hyvin tilaa kalastaa ja tilaa myös asiakkaiden tavaroille. Vapalaatikot olivat superhyvä idea! Tohatsu on toiminut koko kesän juuri niinkuin pitää ja pakko kehua myös Lowrancen luotaimia. Ei tulisi kalojen etsimisestä yhtään mitään ilman elektroniikkaa. Motorguide ja taivasankkuri helpottavat kalastustilanteissa ja koska opasreissuilla aika on aina rajallinen, naruankkurin kanssa säätäminen veisi ihan liikaa aikaa.

Muistelen lämmöllä joka ikistä kalastuspäivää ja kaikki reissut ovat olleet mieleenpainuvia. Veneestä ei ole puuttunut iloa, huumoria eikä innostusta. Aika kuluu kalareissuilla kuin siivillä ja aina tuntuu, että päivä meinaa loppua kesken. Toivottavasti nähdään ensi kesänä uudestaan ja voidaan jatkaa siitä, mihin jäätiin eli jigit veteen ja pyytämään! 

Kiitos kaikille ❤️

Jaa:
Facebook
Whatsapp